Τα είδη φωτιστικών και οι χρήσεις τους Τα είδη φωτιστικών και οι χρήσεις τους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Τα είδη φωτιστικών και οι χρήσεις τους


 

Κατηγορίες φωτιστικών σωμάτων με κριτήριο την εγκατάσταση
Τα παρακάτω είναι τα πιο συχνά συναντώμενα είδη φωτιστικών και οι χρήσεις τους:

Φωτιστικά οροφής:






Τα φωτιστικά αυτά τοποθετούνται στο ταβάνι ή σε μικρή σχετικά απόσταση από αυτό. Είναι οι πιο συνήθεις επιλογές για γενικό φωτισμό σε χαμηλοτάβανα σπίτια. Είναι ιδανικά για φουαγιέ, χολ, υπνοδωμάτια, γραφεία και σκάλες. Σε μεγάλους διαδρόμους τοποθετούνται με απόσταση τριών, περίπου, μέτρων.

Κρεμαστά φωτιστικά:







Πρόκειται για φωτιστικά που στερεώνονται στο ταβάνι, οι λαμπτήρες, όμως, είναι αρκετά πιο χαμηλά. Χρησιμοποιούνται για γενικό φωτισμό π.χ. σε σαλόνια, ή ειδικό φωτισμό π.χ. σε τραπεζαρίες.
 

Μια πολύ συνηθισμένη κατηγορία είναι οι πολυέλαιοι.


Φωτιστικά δαπέδου:







Χρησιμοποιούνται για διακοσμητικό φωτισμό ο οποίος μπορεί να είναι άμεσος, έμμεσος ή συνδυασμός των δύο. Το μεγάλο πλεονέκτημα των φωτιστικών δαπέδου είναι ότι μπορούν να μεταφερθούν σε διαφορετικά σημεία εύκολα. Επίσης πολλά διαθέτουν ρυθμιζόμενους βραχίονες, ώστε να στρέφουν το φωτισμό σε διάφορες κατευθύνσεις.


Επιτοίχια φωτιστικά:







Ονομάζονται και απλίκες και χρησιμοποιούνται για γενικό ή ειδικό φωτισμό ανάλογα με το είδος τους.


Επιτραπέζια φωτιστικά:






Πρόκειται για τα πορτατίφ που φωτίζουν έναν μικρό χώρο και παράγουν φωτισμό εργασίας (π.χ. δίπλα σε έναν καναπέ για το διάβασμα ενός βιβλίου) ή διακοσμητικό φωτισμό.


Τα πορτατίφ μπορεί να έχουν σταθερά ή κινούμενα μέρη, ή αρθρωτούς βραχίονες προκειμένου να επιτελέσουν τη λειτουργία τους.


Χωνευτά φωτιστικά:


Είναι φωτιστικά που τοποθετούνται μέσα σε γυψοσανίδες ή τοίχους για διακοσμητικό φωτισμό ή φωτισμό εργασίας, ανάλογα με την ένταση του φωτός που παράγουν.


Σποτάκια:
 

 Τα περίφημα σποτάκια φωτίζουν συγκεκριμένα σημεία και χρησιμοποιούνται για ατμοσφαιρικό φωτισμό ή φωτισμό εργασίας π.χ. μια ράγα με σποτάκια πάνω από έναν πάγκο κουζίνας.

Κρυφά φωτιστικά:
 
 Είναι η περίπτωση στην οποία δεν φαίνεται η πηγή του φωτισμού. Χρησιμοποιείται για γενικό ή διακοσμητικό φωτισμό σε σαλόνια, κουζίνες, διαδρόμους και σκάλες. 
Συνήθως χρησιμοποιούνται γυψοσανίδες για να κρύψουν την πηγή του φωτός.

Με κριτήριο την κατεύθυνση του φωτισμού διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες:
Άμεσος φωτισμός: Σε αυτή την περίπτωση το 90-100% του φωτός πέφτει κατευθείαν από το φωτιστικό στο αντικείμενο ή στο χώρο που θέλουμε να φωτίσουμε. Είναι ο πιο συνήθης τύπος φωτισμού.


Ένας πολυέλαιος με λαμπτήρες χωρίς καπέλο είναι ένα καλό παράδειγμα άμεσου φωτισμού, όπου το φως κατευθύνεται και διαχέεται σε ένα ολόκληρο δωμάτιο.


Ο άμεσος φωτισμός, ωστόσο, δημιουργεί σκιές και αντανακλάσεις, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί επιλέγοντας το κατάλληλο φωτιστικό και ρυθμίζοντάς το, ώστε να φωτίζει με την κατάλληλη γωνία.


Ημιάμεσος φωτισμός:

 Στον ημιάμεσο φωτισμό, το 60-90% του φωτός κατευθύνεται από το φωτιστικό σώμα στο χώρο ή στο αντικείμενο. 
Το υπόλοιπο κατευθύνεται προς το ταβάνι ή το πάνω μέρος των τοίχων. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι ανεπιθύμητες σκιές και αντανακλάσεις.
Ο ημιάμεσος φωτισμός επιτυγχάνεται με διάφορα είδη φωτιστικών, όπως τα επιδαπέδια και τα επιτραπέζια, καθώς και σποτάκια που φωτίζουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Γενικός φωτισμός:

 Είναι η περίπτωση που το 50% του φωτισμού στρέφεται προς το πάνω μέρος ενός δωματίου και το υπόλοιπο 50% προς το κάτω.

Ημιέμμεσος φωτισμός:
 Το 60-90% του φωτισμού στρέφεται προς το ταβάνι ή έναν τοίχο και φωτίζει έμμεσα το χώρο ή το αντικείμενο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες αντανακλάσεις ή υπερβολικός φωτισμός και συνήθως χρειάζονται λαμπτήρες μεγαλύτερης φωτεινής ροής και καλή συντήρηση της επιφάνειας που φωτίζεται άμεσα.

Ο ατμοσφαιρικός ή έμμεσος φωτισμός
,Το 90-100% του φωτισμού στρέφεται προς το ταβάνι ή το πάνω μέρος κάποιου τοίχου και ο φωτισμός του χώρου γίνεται από την αντανάκλαση του φωτός.Το ταβάνι γίνεται η φωτεινή πηγή του δωματίου και ένα μικρό μόνο μέρος του φωτός θα πρέπει να οδηγείται προς το χώρο.

Ο έμμεσος φωτισμός μηδενίζει τις ανεπιθύμητες αντανακλάσεις και σκιές . Τα σώματα θα πρέπει να βρίσκονται στην ιδανική απόσταση από το ταβάνι και το ταβάνι να είναι συντηρημένο σωστά με βαφές που αντανακλούν το φως.


Άμεσος - Έμμεσος φωτισμός: 

Πρόκειται για το συνδυασμό των δύο βασικών τύπων και είναι από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Συνήθως, μόνο εξειδικευμένοι επαγγελματίες μπορούν να σχεδιάσουν μια τέτοια διάταξη σωστά. Αν επιτευχθεί, ωστόσο, συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των δύο βασικών τύπων φωτισμού και την εξοικονόμηση ενέργειας.


Δείτε ακόμα