Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καλωδίων CCA, CCS, CCC και Pure Copper; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καλωδίων CCA, CCS, CCC και Pure Copper;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καλωδίων CCA, CCS, CCC και Pure Copper;

   


Ο χαλκός μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το 80% του κόστους ενός καλωδίου, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αναζητούνται συνεχώς εναλλακτικές λύσεις αντί του χαλκού.

 Η πρακτική της αντικατάστασης του συμπαγούς χαλκού με χαλκό αλουμίνιο (CCA) ή χάλυβα με επένδυση χαλκού (CCS) για εξοικονόμηση χρημάτων εξακολουθεί να είναι κοινή, οπότε ξέρετε ποιες είναι οι διαφορές για εσάς;

Τι είναι το CCA = Copper Clad Aluminum

Σύρμα αλουμινίου με επένδυση χαλκού



Η πιο κοινή εναλλακτική του χαλκού που χρησιμοποιείται στην ηλεκτρική βιομηχανία είναι το αλουμίνιο. 
Χρησιμοποιούνται ευρέως στη διανομή ρεύματος, πολλά καλώδια αλουμινίου θαμμένα κάτω από το δρόμο ως καλώδια ρεύματος. 
Το CCA είναι ένας αγωγός αλουμινίου με λεπτή επίστρωση χαλκού.

 Κατασκευάζεται περικλείοντας μια ράβδο αλουμινίου σε ένα στρώμα ταινίας χαλκού που συγκολλάται κατά μήκος της ραφής για να περικλείει πλήρως το αλουμίνιο.
 Ολόκληρη η ράβδος τραβιέται μέσα από μια σειρά κυλίνδρων για να μειωθεί η διάμετρος σε μόλις 0,1 mm, λίγο περισσότερο από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Τα κύρια μειονεκτήματα είναι η έλλειψη ευελιξίας, η υψηλότερη αντίσταση και η χαμηλότερη αγωγιμότητα σε σύγκριση με τον χαλκό.
 Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από αυτά για να μεταφέρετε το ίδιο ρεύμα ή ενισχυτές.
 Σε ένα καλώδιο τροφοδοσίας, αυτό συνήθως δεν είναι πρόβλημα, καθώς χρειάζεται μόνο να αυξήσετε ένα ή δύο μεγέθη. 
Έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγαλύτερο συνολικό καλώδιο χρησιμοποιώντας περισσότερη μόνωση, θωράκιση, αλλά η εξοικονόμηση που γίνεται μέσω ενός ισοδύναμου χάλκινου καλωδίου είναι σημαντική. 
Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένα ομοαξονικά καλώδια υψηλής συχνότητας όπου το αλουμίνιο μπορεί να αποδώσει καλύτερα από τον χαλκό σε πολύ υψηλές συχνότητες (GHz).

 Και στις δύο αυτές περιπτώσεις το αλουμίνιο είναι γυμνό (ασημί χρώμα) και είναι εύκολο να εντοπιστεί. 
Δεν είναι μεταμφιεσμένο για να μοιάζει με χαλκό.

Το CCA έχει ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι του στερεού χαλκού, κυρίως ως προς το βάρος και το κόστος. 

Το CCA είναι σημαντικά ελαφρύτερο από τον χαλκό και σε ορισμένες εφαρμογές μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα στον περιορισμό και το χειρισμό του καλωδίου. 
Το αλουμίνιο είναι περίπου το ένα τρίτο της τιμής του χαλκού και επομένως παρέχει εξοικονόμηση κόστους έναντι των συμπαγών χάλκινων αγωγών. 
Η κλοπή είναι επίσης λιγότερο πιθανή με πολύ μειωμένες τιμές. 
Έχει επίσης καλύτερη αντοχή στη διάβρωση από το απλό αλουμίνιο


Τι είναι το CCS = Copper Clad Steel

Το CCS (χάλυβας με επένδυση χαλκού) είναι παρόμοιο με το CCA στο ότι ένας χαλύβδινος αγωγός είναι επικαλυμμένος με ένα λεπτό στρώμα χαλκού. Ο χάλυβας δίνει μεγαλύτερη μηχανική αντοχή από το αλουμίνιο, αλλά είναι βαρύτερος και λιγότερο εύκαμπτος . Φυσικά είναι και λιγότερο αγώγιμο από τον χαλκό. Κατασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο όπως το CCA, όπου ο εφαρμοζόμενος χαλκός έλκεται σε μικρότερες διαμέτρους μέσω κυλίνδρων.


Η υψηλότερη μηχανική αντοχή δημιουργεί μια ισχυρή εναλλακτική λύση στον χαλκό που ελαχιστοποιεί τη φυσική ζημιά κατά την εγκατάσταση σε σύγκριση με το αλουμίνιο. Προβλήματα προκύπτουν όταν τόσο το CCA όσο και το CCS αναφέρονται ως καλώδια καθαρού χαλκού. Ούτε είναι κατάλληλα για εφαρμογές όπου καθορίζεται καθαρός χαλκός και μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα που μπορεί να είναι ακριβό να διορθωθούν μόλις εγκατασταθεί το καλώδιο.

Τι είναι το CCC = Copper Clad Copper

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η χρήση ανακυκλωμένου χαλκού ως αγωγού υλικού. 

Γνωστοί ως CCC (Copper Clad Copper), αυτοί οι αγωγοί χρησιμοποιούν κράματα χαλκού χαμηλής ποιότητας που παράγονται με ανάμειξη ανακυκλωμένου χαλκού με ακαθαρσίες όπως ορείχαλκο, κασσίτερο και άλλους ρύπους και σχηματίζοντας ράβδο 8 mm.
 Αυτό στη συνέχεια επικαλύπτεται σε φύλλο χαλκού και μειώνεται χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία με το CCA, καταλήγοντας σε έναν αγωγό γεμάτο ακαθαρσίες με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο και αντίσταση που μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη από το αλουμίνιο. Αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί καθώς ο αγωγός φαίνεται "κίτρινος" (όπως ο χαλκός όταν κόβεται). 
Ο καλύτερος τρόπος για έλεγχο είναι να μετρήσετε την αντίσταση του αγωγού εάν έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ποια καλώδια επηρεάζονται;

Τα καλώδια που επηρεάζονται κυρίως είναι καλώδια τηλεφώνου - στυλ CW1308, καλώδια συναγερμού και ομοαξονικά καλώδια.
 Ορισμένοι κατασκευαστές προσφέρουν επίσης Cat 5 και άλλα καλώδια δεδομένων ως CCA.

Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με το CCA και το CCS;

Τα κύρια προβλήματα είναι ότι το αλουμίνιο και ο χάλυβας έχουν πολύ μεγαλύτερη αντίσταση από τον χαλκό. 
Αυτό οδηγεί σε μείωση της χωρητικότητας ρεύματος με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του καλωδίου και πιθανώς να οδηγήσει σε πυρκαγιά. Το αλουμίνιο είναι επίσης πολύ πιο εύθραυστο από τον χαλκό και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο κατά την εγκατάσταση.

Αυτά τα καλώδια είναι επίσης επιρρεπή σε κόπωση στο σημείο τερματισμού που μπορεί να προκαλέσει τυχαία σφάλματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους συνδετήρες μετατόπισης μόνωσης (ICD). 
Τα συστήματα συναγερμού που χρησιμοποιούν CCA θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ψευδείς ενδείξεις και ψευδείς συναγερμούς, ενώ οι ομοαξονικοί οδηγούν σε υποβαθμισμένη ποιότητα εικόνας, ιδιαίτερα σε μεγάλες αποστάσεις.

Γιατί είναι αυτό πρόβλημα;

Μία από τις δυσκολίες είναι ότι ακόμη και σε στενή επιθεώρηση μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί CCA. Καθώς το σύρμα κόβεται, υπάρχει μια τάση να χτυπά ο χαλκός πάνω από το άκρο αλουμινίου, κάνοντάς το να μοιάζει με συμπαγή χαλκό. Μερικές φορές είναι δυνατό να το καταλάβετε με ένα μεγεθυντικό φακό ή ένα απλό τεστ καύσης χρησιμοποιώντας έναν αναπτήρα. Το αλουμίνιο έχει υψηλότερο σημείο τήξης από τον χαλκό, για παράδειγμα.

Ωστόσο, η CCA δεν πρέπει απλώς να απορριφθεί. Ορισμένες εφαρμογές, για μικρές εκδόσεις, για παράδειγμα, το CCA θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε ένα αποδεκτό πρότυπο. Σε αυτή την περίπτωση βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι αγοράζετε και έχετε σημαντική εξοικονόμηση κόστους. Σε ορισμένες εφαρμογές, η εξοικονόμηση μπορεί να είναι σημαντική, ενώ σε άλλες, οι επισκέψεις και η δυσαρέσκεια των πελατών θα είναι πολύ μεγάλες.

Συμπέρασμα

Μιλήστε με τον προμηθευτή σας και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι παρέχεται. Η μεταφορά μπορεί να μην είναι πρόβλημα σε σύντομες διαδρομές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξοικονόμηση κόστους μπορεί να είναι ελκυστική, αλλά φροντίστε να λάβετε υπόψη την εφαρμογή και τι σκοπεύει να επιτύχει η εγκατάσταση. Εάν, όπως οι περισσότεροι χρήστες, θέλετε απλώς να «ρυθμίσετε και να ξεχάσετε», ίσως είναι καλύτερα να επιμείνετε στους αγωγούς από καθαρό χαλκό και να επωφεληθείτε από τα σωστά χαρακτηριστικά απόδοσης.
 Ελέγξτε το πρότυπο που πρέπει να πληροί το καλώδιο, εάν έχει καθοριστεί καθαρός χαλκός ότι ήταν για κάποιο λόγο, τότε πρέπει να αναρωτηθείτε εάν η αντικατάσταση του CCA ή του CCS είναι καλή ιδέα.


Ορισμένοι προμηθευτές αναφέρουν ξεκάθαρα CCA ή CCS στην περιγραφή τους, αλλά σε περίπτωση αμφιβολίας ζητούν ένα δελτίο τεχνικών δεδομένων. Εάν σας προσφέρεται φθηνό καλώδιο, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί εάν η περιγραφή ή το φύλλο προδιαγραφών αναφέρει CCA, CCS ή κράμα χαλκού. Όποιο κι αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι αγοράζετε - χαλκό, χαλκό από αλουμίνιο ή ατσάλι με επένδυση χαλκού. 

Υπάρχει μεγάλη διαφορά.!!!