Αυτόματος κλιμακοστασίου με τρία καλώδια(Αρχή λειτουργίας) Αυτόματος κλιμακοστασίου με τρία καλώδια(Αρχή λειτουργίας)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Αυτόματος κλιμακοστασίου με τρία καλώδια(Αρχή λειτουργίας)

http://ilektroaytomatismoi.blogspot.gr/
      Αυτόματος κλιμακοστασίου με τρία καλώδια


















Αρχή λειτουργίας 
   
Τροφοδοτούμε την ηλεκτρονική διάταξη του αυτόματου κλιμακοστασίου  με των (μαύρο αγωγό) L1 και ουδέτερο Ν (μπλε αγωγό) κοινό ουδέτερο Ν. δίνουμε σε κάθε μπουτόν και σε κάθε κατανάλωση. τώρα από κάθε μπουτόν καταλήγουμε κοινή επιστροφή κόκκινο αγωγό στην επαφή του αυτόματου κλιμακοστασίου No 4 το ίδιο και στις καταναλώσεις  καταλήγουμε κοινή επιστροφή καφέ αγωγός στην επαφή No 3 του αυτόματου κλιμακοστασίου



Ο αυτόματος παρέχει μόνιμα ρεύμα στα μπουτόν από τον αγωγό 4 έτσι πατώντας ένα από αυτά το ρεύμα περνά στον ουδέτερο αγωγό No2 και ο αυτόματος δίνει ρεύμα στην επαφή 3 όπου από εκεί περνά στον αγωγό No3 τροφοδοτώντας όλες τις καταναλώσεις μας και από εκεί επιστρέφει πάλι στο δίκτυο μέσω του ουδετέρου αγωγού No 2.
 
Ο κάθε αυτόματος κλιμακοστασίου έχει 2 ρυθμίσεις μια  ώστε να μπορούμε να επιλέγουμε πόση ώρα θα παραμένει ανοιχτό το φως από την ώρα που θα πατήσουμε το μπουτόν  και η άλλη για μόνιμα ανοιχτά η μόνιμα κλειστά φώτα.
Φυσικά όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα κυκλώματα στα κυκλώματα φωτισμού η διατομή καλωδίου που χρησιμοποιείται σύμφωνα με τον ΕΛΟΤ HD 384 ειναι 1.5 τετραγωνικά χιλιοστά (εναμισάρι καλώδιο) τα 1.5 τετραγωνικά χιλιοστά έχουν επιτρεπόμενη ένταση ρεύματος 16 amber και ασφαλίζεται με ασφάλεια τύπου ράγας 10 amber. Αφού το καλώδιο έχει μεγαλύτερη αντοχή σε ρεύμα από αυτό που αντέχει η ασφάλεια.
Στις εγκαταστάσεις σε οικίες δύσκολα θα συναντήσουμε φορτίο φωτισμού πάνω από 500 watt οπότε διαιρώντας την ισχύ με την τάση έχουμε σαν αποτέλεσμα την ένταση του ρεύματος (amber) σύμφωνα με τον τύπο Ι=P/V στην προκείμενη περίπτωση 500 watt/230volts=2.1 amber με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε πως τόσο θεωρητικά όσο και τεχνικά είμαστε καλυμμένοι.