Υπάρχουν ρεύματα στην γείωση μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης? Υπάρχουν ρεύματα στην γείωση μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης?

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Υπάρχουν ρεύματα στην γείωση μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης?



Οι σύγχρονες συσκευές και τα τροφοδοτικά, λόγω της φύσης του σχεδιασμού τους, παράγουν χαμηλά επίπεδα ρεύματος διαρροής, ακόμη και όταν δεν υπάρχει σφάλμα.
 Αυτό γίνεται πρόβλημα όταν υπάρχουν αρκετές συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο ίδιο κύκλωμα και τα ρεύματα διαρροής τους συσσωρεύονται για να ξεπεράσουν το όριο των  30mA του RCD που προστατεύει το κύκλωμα και απροσδόκητα να διακοπτη  το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι ΔΔΡ κατασκευάζονται σύμφωνα με το πρότυπο IEC 61008 2006 Residual Current operated Circuit – Breakerswithoutintegralovercurrentprotectionforhouseholdandsimilaruses (RCCBs) ή σύμφωνα με το IEC 61009 2006 Residual Current operated circuitBreakerswithintegralOvercurrentprotectionforhouseholdandsimilaruses (RCBOs) αν έχουν στοιχείο προστασίας υπερέντασης (ΔΔΡ μαζί με μικροαυτόματο) Χρησιμοποιούνται για προστασία κατά της ηλεκτροπληξίας ή της πυρκαγιάς σύμφωνα με το HD 384.4.
Αλλά ποια είναι τα αποδεκτά όρια για το ρεύμα διαρροής και πώς ξέρετε πότε πλησιάζετε τα όρια;

Η  συσσώρευση ρευμάτων κυκλώματος γείωσης / ρεύματος διαρροής προς την γη που υπάρχουν κατά τη διάρκεια κανονικών συνθηκών λειτουργίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% του ονομαστικού  ρεύματος λειτουργίας του RCD π.χ. ένα ρεύμα στην γείωση όχι μεγαλύτερο από 30 % των 30mA  είναι μόλις 9mA.
 Αυτό είναι απαραίτητο όταν θεωρείτε ότι δεν είναι ασυνήθιστο για ένα RCD 30mA να ενεργοποιηθεί  λίγο πιο πάνω από 15mA.

Το πρόβλημα είναι πώς θα ξέρετε πότε πλησιάζετε τα  9mA από διαρροες ;

 Οι υπολογιστές, οι εκτυπωτές και άλλες συσκευές μπορούν εύκολα να παράγουν ρεύματα διαρροής στην περιοχή από 1mA έως 3.5mA η κάθε μία.

Αντί να εκτιμήσετε εσφαλμένα το σύνολο, η μέτρηση του ρεύματος διαρροής που ρέει σε μια υπάρχουσα εγκατάσταση πριν την τροποποίηση της  είναι ίσως η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για να διασφαλιστεί ότι η τελική εγκατάσταση θα είναι ασφαλής.

 Η επιλογή της αμπεροτσιμπίδας

(Δείτε επίσης Πώς λειτουργεί η αμπεροτσιμπίδα ) είναι κρίσιμη για την επίτευξη αξιόπιστων και επαναλαμβανόμενων αποτελεσμάτων,τα  ρεύματα κάτω από 10mA μπορεί να είναι επιρρεπείς σε παρεμβολές από άλλους κοντινούς αγωγούς που μεταφέρουν υψηλότερα ρεύματα.

Δείτε ακόμα