Πώς λειτουργεί η αμπεροτσιμπίδα Πώς λειτουργεί η αμπεροτσιμπίδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Πώς λειτουργεί η αμπεροτσιμπίδα

 


Ένας πολύ καλός και αποτελεσματικός τρόπος μέτρησης της έντασης ρεύματος που διαρρέει έναν ή περισσότερους αγωγούς είναι η χρήση του αμπερομέτρου η αμπεροτσιμπίδας.


Έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της μη διακοπής του κυκλώματος για να το βάλουμε σε σειρά όπως αν μετρούσαμε με ένα αμπερόμετρο .



Για την μέτρηση περνάμε μέσα από το δαχτυλίδι τον αγωγο που θέλουμε να μετρήσουμε. Το δαχτυλίδι σε ένα σημείο είναι χωρισμένο και το ένα μέρος ανοίγει πατώντας το τριγωνικό πλήκτρο που είναι αριστερά του.


Για την μέτρηση της έντασης εκμεταλλεύεται την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή που διεγείρει το "δευτερεύων" πηνίο εντός του οργάνου μέσω των ελασμάτων σιδηρομαγνητικού υλικού που έχει το δαχτυλίδι.


Μπορούμε να το φανταστούμε ως ένα μετασχηματιστή που στο πρωτεύων κύκλωμα έχει μια και μόνο σπείρα, αυτήν του αγωγού που είναι προς εξέταση και του δευτερεύοντος εντός του οργάνου με αρκετές σπείρες στο οποίο δημιουργείται τάση ανάλογη της έντασης του πρωτεύοντος.




Όταν το μαγνητικό πεδίο (ροή) έρχεται σε αυτό το μικρό κενό αέρα στις άκρες της γνάθου, το πεδίο πρέπει να πηδήξει αυτό το κενό.

 Επειδή η διαφορά είναι μικρή, το πεδίο παραμένει συγκεντρωμένη σε όλη την χάσμα, και ο αισθητήρας-που Hall Effect κάθεται στην θέση-παράγει μια τάση ανάλογη προς τη μαγνητική ροή στο διάκενο που ο σφιγκτήρας μεταφράζεται σε ρεύμα ανάγνωση.


Σε συσκευές Hall Effect, dc μαγνητικών πεδίων συγκεντρώνονται επίσης μέσω του πυρήνα, όπως ένα μόνιμο μαγνήτη κολλήσει σε σίδηρο.

 Λόγω του μαγνητικού πεδίου dc της γης και τη δυνατότητα των άλλων μαγνητικά πεδία κοντά στο σημείο μέτρησης, αυτές οι σφιγκτήρες απαιτούν την ένδειξη να είναι "μηδενίζεται" πριν από τη λήψη μετρήσεων για την εξάλειψη των αντισταθμιστικών οφελών. 



Αμερικανός φυσικός Έντουιν Hall (1855-1938),  ανακαλύψε το φαινόμενο Hall το 1879.

Σε μέτρηση περισσότερον από έναν αγωγούς η ένδειξη είναι το μέτρο του διανυσματικού αθροίσματος των ρευμάτων που περνούν.
Σε περίπτωση τριφασικής παροχής χωρίς ουδέτερο π.χ. τριφασικό μοτέρ, η ένδειξη μέτρησης του ένας αγωγού πρεπει να είναι ίδια με την ένδειξη που θα πάρουμε περνώντας τους άλλους δυο αγωγούς από την τσιμπίδα,διαφορετικά το τύλιγμα του  εχεί βλάβη.