Η βιογραφία του Χάινριχ Ρούντολφ Χερτς ή Χέρτζ (Heinrich Rudolf Hertz) Η βιογραφία του Χάινριχ Ρούντολφ Χερτς ή Χέρτζ (Heinrich Rudolf Hertz)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Η βιογραφία του Χάινριχ Ρούντολφ Χερτς ή Χέρτζ (Heinrich Rudolf Hertz)



Ο Χάινριχ Χερτζ ήταν Γερμανός φυσικός, ο πρώτος που πέτυχε την εκπομπή, μετάδοση και λήψη ραδιοκυμάτων.

 Γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1857 στο Αμβούργο και το 1880 απέκτησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Επιβεβαίωσε την ηλεκτρομαγνητική θεωρία του Τζέιμς Μάξγουελ και κατά τη διάρκεια πειραμάτων (1886 - 1889) παρήγαγε και μελέτησε ηλεκτρομαγνητικά κύματα (γνωστά επίσης ως ερτζιανά κύματα, ή ραδιοκύματα). 


Κατέδειξε ότι αυτά είναι μακρά, εγκάρσια
κύματα που ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός και μπορούν να απεικονιστούν,
να διαθλαστούν και να πολωθούν όπως το φως.

Προσέγγισε το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο.

Ανέπτυξε την Ηλεκτροδυναμική κινούμενων σωματιδίων.

Πάνω στο έργο του και τις παρατηρήσεις του αναπτύχθηκε το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, το ραντάρ, τα κινητά τηλέφωνα και το WiFi.

Χάρη στην τεράστια συνεισφορά του στην κατανόηση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, έλαβε προς τιμήν του την ονομασία της η μονάδα μέτρησης της συχνότητας Hertz (Hz).
Συχνότητα ονομάζουμε τον αριθμό των επαναλήψεων ενός γεγονότος στη μονάδα του χρόνου. Η συχνότητα χαρακτηρίζει οποιοδήποτε φυσικό μέγεθος μεταβάλλεται περιοδικά, δηλαδή επαναλαμβάνει τις ίδιες τιμές σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επομένως εκφράζει περιοδικές κινήσεις στις οποίες μεταβάλλεται περιοδικά η θέση, η ταχύτητα και η επιτάχυνση του αντικειμένου, περιοδικά ηλεκτρικά σήματα όπως το εναλλασσόμενο ρεύμα ή οι ηλεκτρικοί παλμοί χρονισμού ενός υπολογιστικού συστήματος όπου μεταβάλλεται περιοδικά η ένταση του ρεύματος και η ηλεκτρική τάση και τέλος ηλεκτρομαγνητικά κύματα όπου μεταβάλλεται περιοδικά η τιμή του ηλεκτρικού ή του μαγνητικού πεδίου τους για συγκεκριμένη θέση ή χρονική στιγμή.
Το 1886, ο Hertz ανάπτυξε την κεραία λήψης και τη διπολική κεραία εκπομπής, για την μετάδοση UHF ραδιοκυμάτων, που σήμερα χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση τηλεοπτικών σημάτων. Το 1887, ο Hertz πειραματίστηκε με τα ραδιοκύματα στο εργαστήριό του.

Ο Hertz βοήθησε να καθιερώσει το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο (που αργότερα εξηγήθηκε από τον Albert Einstein) όταν πρόσεξε ότι ένα φορτισμένο αντικείμενο χάνει το φορτίο του πιο εύκολα όταν φωτίζεται με υπεριώδες φως. 
Το 1887, έκανε παρατηρήσεις πάνω στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο και στην εκπομπή και λήψη ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Annalen der Physik.

Ο Hertz πέθανε στη Βόννη την 1η Ιανουαρίου 1894 σε ηλικία μόλις 37 ετών. Ο Hertz ήταν Λουθηρανός σε όλη του τη ζωή και δε θεωρούσε τον εαυτό εβραίο, καθώς η εβραϊκή οικογένεια του πατέρα του είχε εξολοκλήρου στραφεί στον Λουθηρανισμό.
 Παρ' όλα αυτά, όταν το ναζιστικό καθεστώς απέκτησε δύναμη, δεκαετίες μετά το θάνατο του Hertz, το πορτρέτο του αφαιρέθηκε από την εξέχουσα θέση στην πόλη του Αμβούργου Hall (Rathaus), λόγω της εν μέρει του εβραϊκής καταγωγής του.