Κεραυνοπληξία στην Ακρόπολη Κεραυνοπληξία στην Ακρόπολη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Κεραυνοπληξία στην Ακρόπολη




Κεραυνός, στην περιοχή του Ερεχθείου, στην Ακρόπολη, έπεσε  με αποτέλεσμα να τραυματιστούν  τέσσερα άτομα.
Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, ο κεραυνός έπεσε κοντά στο φυλάκιο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια, από τα θραύσματα των οποίων προκλήθηκαν οι ελαφρείς τραυματισμοί.
 

Ο κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου, ηλεκτρολόγος μηχανικός ειδικευμένος στην αντικεραυνική προστασία και ιδιοκτήτης της εταιρείας Τεχνική Ανάπτυξη, συμμετείχε την Πέμπτη 18 Απριλίου στην εκπομπή Αlpha ρεπορτάζ, όπου σε ζωντανή σύνδεση από την Ακρόπολη με τα studio του Alpha, κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Ράνιας Τζίμα και Σπύρου Λάμπρου σχετικά με το περιστατικό της κεραυνοπληξίας στο συγκεκριμένο μέρος την προηγούμενη μέρα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, ένας από του 100 κεραυνούς που έπεσαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας, σε χρονικό διάστημα μερικών ωρών (όπως καταγράφηκαν από το σύστημα Zeus του Αστεροσκοπείου της Αθήνας), χτύπησε το αλεξικέραυνο που βρίσκεται εγκατεστημένο πίσω από το Ερέχθειο, προκαλώντας ζημιές στο παρακείμενο πέτρινο φυλάκιο.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Ο κ. Δημήτριου έκανε αναφορά στην αύξηση τόσο των κεραυνοπληξιών όσο και της έντασης του ρεύματος αυτών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έρευνες της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας έχουν καταδείξει ότι για κάθε 1οC ανόδου της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, οι κεραυνοπληξίες διπλασιάζονται. Τόνισε επίσης ότι, επειδή, εκτός των κλιματικών αλλαγών, υπάρχουν και συνεχείς επικαιροποιήσεις των προτύπων, καλό θα ήταν να ελεγχθούν τουλάχιστον όλες αυτές οι «ιδιαίτερες» εγκαταστάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρήζουν αναβάθμισης. 
Ανέφερε ακόμη ότι για να μπορέσουμε να αποφανθούμε τι ακριβώς έγινε, θα πρέπει να προηγηθεί πραγματογνωμοσύνη και να γνωρίζουμε τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου κεραυνού.

Οι καταστροφές απο τον κεραυνό
Σε μια σημαντική του παρατήρηση (εκτός εκπομπής) επισήμανε ότι στη Γερμανία υπάρχει, εδώ και πολλά χρόνια, “online” σύστημα καταγραφής των ηλεκτρικών χαρακτηριστικών όλων των κεραυνών καθώς και προσδιορισμού του σημείου πτώσης τους με ακρίβεια 10m.

Το σύστημα αυτό χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες για να μπορούν να εκτιμήσουν αν είναι δικαιολογημένες οι αιτήσεις αποζημίωσης καταστροφών.

Διέλυσε την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του εκδοτηρίου
Παράλληλα, ο κ. Δημητρίου υπενθυμίζει ότι - σύμφωνα με τα στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου - στην Ελλάδα τα τελευταία 18 χρόνια 32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από κεραυνούς, δηλαδή κάθε χρόνο έχουμε 2 θανάτους από κεραυνούς.

Γι’ αυτό το λόγο, τονίζει χαρακτηριστικά πως, «όπως μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και με τους κεραυνούς».

Η εταιρεία Τεχνική Ανάπτυξη και ο κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου προσωπικά, μέσω του ‘’Ε’’, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τη δημοσιογραφική ομάδα του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την πρόσκληση, όπως επίσης και προς τους κ.κ. Γιάννη Παπαγεωργόπουλο (πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπ. Πολιτισμού) και Γιάννη Μαυρικόπουλο (πρόεδρο Αρχαιοφυλάκων) για τις πολύτιμες πληροφορίες τους για την αρχική κατανόηση του συμβάντος.
πηγή