Νέες πινακίδες σήμανσης στον ΚΟΚ για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα Νέες πινακίδες σήμανσης στον ΚΟΚ για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Νέες πινακίδες σήμανσης στον ΚΟΚ για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα



Με τη δημοσίευση  στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του Νόμου 4599/2019 στα άρθρα  46-47-48 προστίθενται στις προβλεπόμενες πινακίδες σήμανσης οδών του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τρεις νέες πινακίδες που αφορούν τα ηλεκτρικά οχήματα.

 Για τη σήμανση των θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων υιοθετήθηκε τελικώς στη χώρα μας το πρότυπο πινακίδας που ισχύει στις ΗΠΑ με το χαρακτηριστικό αρκτικόλεξο ΕV, που σταδιακά θα μπει στην καθημερινότητα μας και θα γίνεται όλο και συχνότερα ορατό στους κοινόχρηστους χώρους των πόλεων μας.

 Ευχόμαστε γρήγορη εξοικείωση όλων μας και κυρίως συμμόρφωση και σεβασμό των νέων κανόνων!
Απόσπασμα από την εφημερίδα της κυβέρνησης 
Άρθρο 46


To άρθρο 4 του ν . 2696/1999 (Α΄57) «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» τροποποιείται ως εξής:

 α. Στην παράγραφο 4 μετά το εδάφιο «Π-35 Πρατήριο Καυσίμων» προστίθεται εδάφιο «Π-35α Θέση/Σημείο επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων».

 β. Στην αρχή της παραγράφου 5 η φράση «Οι πρόσθετες πινακίδες (Πρ-1 μέχρι Πρ- 18β)» αντικαθίσταται με τη φράση «Οι πρόσθετες πινακίδες (Πρ-1 μέχρι Πρ- 19β)».
 γ. Στο τέλος της παραγράφου 5 μετά το εδάφιο «Πρ-18β Εξαιρούνται μόνο τα ταξί», προστίθενται εδάφια ως εξής: «Πρ-19α Ηλεκτροκίνητα Οχήματα. 
Στην περίπτωση που η πινακίδα χρησιμοποιείται για τη στάση/στάθμευση, αυτή ισχύει μόνο για τη διάρκεια επαναφόρτισης του οχήματος.

 Πρ-19β Εξαιρούνται τα Ηλεκτροκίνητα Οχήματα. Στην περίπτωση που η πινακίδα χρησιμοποιείται για τη στάση/στάθμευση, αυτή ισχύει μόνο για τη διάρκεια επαναφόρτισης του οχήματος.» 
2. Ο Πίνακας «Σχεδίων πινακίδων σήμανσης οδών» που προβλέπεται στην παρ. 6 του άρθρου 4 του ν. 2696/1999 (Α΄57) «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» και συνοδεύει αυτόν, τροποποιείται ως εξής : 

α. Στο κεφάλαιο «III. ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΕΣ (ΙΙ)», μετά την πινακίδα (ΙΙ-35), προστίθεται η πινακίδα: (Π-35α) Θέση/Σημείο Επαναφόρτισης Ηλεκτροκίνητου Οχήματος
 
 β. Στο τέλος του κεφαλαίου «IV. ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ (Πρ)», προστίθενται οι πινακίδες ως εξής : 

 (Πρ-19α) Ηλεκτροκίνητα Οχήματα Πρ- 19β) Εξαιρούνται τα Ηλεκτροκίνητα Οχήματα

 Άρθρο 47 
1. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 62 του ν. 4530/2018 (Α΄59) προστίθενται εδάφια ως εξής: «Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την έναρξη λειτουργίας Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΕΚΟΟΜΕΕ), οι υποχρεώσεις και ο έλεγχος αυτών, η διαδικασία έγκρισης προγραμμάτων κατάρτισης, η διαδικασία διενέργειας εξετάσεων και έκδοσης των πιστοποιητικών ADR οδηγών.» Άρθρο 48 Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 83 του ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (A΄114), προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Σε κάθε περίπτωση, για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου του άρθρου αυτού, δεν απαιτείται προηγουμένως η έκδοση της απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 1 της οικ.Β.54871/4060/2003 (Β΄ 1364) για το χαρακτηρισμό περιοχής ως αστικής, κατά τις οριζόμενες στην ίδια παράγραφο προϋποθέσεις»