To smart grid ή έξυπνο δίκτυο To smart grid ή έξυπνο δίκτυο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

To smart grid ή έξυπνο δίκτυο


  

To smart grid ή έξυπνο δίκτυο αποτελεί μία καινοτομία στο χώρο την ηλεκτρικής ενέργειας η οποία συμπεριλαμβάνει τον ψηφιακό και ιντερνετικό κόσμο στις λειτουργίες της, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες, την προστασία και την αποδοτικότητα του ηλεκτρικού συστήματος ως συνόλου.
 Είναι ένα σύνολο νέων τρόπων αναδιαπλοκής της καθημερινής ζωής μας μέσω της ενσωμάτωσης και αξιοποίησης του διαδικτύου στις λειτουργίες του για την έξυπνη μέτρηση και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, καταγραφή της κατανάλωσης της και στοχευμένης διοχέτευσης της σε κάθε σημείο της πόλης, ειδικά σε ώρες αιχμής καθώς και σε περιστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως διακοπές ρεύματος και βλάβες.





Το smart grid συνδυάζει συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και σε ατομικό, προκειμένου να βελτιστοποιήσει την απόδοση στο δίκτυο.

 Σε συνδυασμό με το ίντερνετ των πραγμάτων ή internet of things, επιτυγχάνει λειτουργίες εντοπισμού θέσης και διακανονισμού για κάθε συσκευή συνδεδεμένη στο διαδίκτυο, από ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι και οικιακές συσκευές, μειώνοντας τις αποστάσεις και τον χρόνο αντιμετώπισης καταστάσεων.
  
 Πρόκειται για ένα εντελώς νέο σύστημα του οποίου τις επιπτώσεις θα συναντήσουμε παντού τριγύρω μας τα επόμενα χρόνια!