H διαδικασία Lock-out Tag-out H διαδικασία Lock-out Tag-out

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

H διαδικασία Lock-out Tag-out


H διαδικασία Lock-out Tag-out μας επιτρέπει να απομονώσουμε και να επισημάνουμε το σημείο απομόνωσης μιας πηγής ενέργειας ενός μηχανήματος (ηλεκτρική, πνευματική, υδραυλική κλπ) ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της ανεπιθύμητης εκκίνησης.

 Η παραπάνω διαδικασία πρέπει να προηγείται πάντα της συντήρησης.

Εσφαλμένα, επικρατεί η αντίληψη ότι ένα μηχάνημα απομονώνεται μόνο από την ηλεκτρική τροφοδότηση. Ενδεικτικά ένα μηχάνημα μπορεί μεταξύ άλλων να τροφοδοτείται και να έχει αποθηκεύσει αποθηκεύσει αντίστοιχα:
 

Πνευματική ενέργεια
Υδραυλική ενέργεια
Μαγνητική ενέργεια
Θερμική ενέργεια
Βαρυτική ενέργεια

Εάν οι παραπάνω μορφές ενέργειας δεν απομονωθούν ή διαχυθούν με ασφαλή τρόπο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό.



 Για την πρόληψη ατυχημάτων και τραυματισμών από την απελευθέρωση επικίνδυνης ενέργειας, οι ηλεκτρολόγοι πρέπει να γνωρίζουν τις διαδικασίες κλειδώματος / επισήμανσης.
Διαβάστε ακόμα Πως Κλειδώνουμε έναν Μικροαυτόματο(αυτόματη ασφάλεια)?
Το κλείδωμα / επισήμανση είναι η διαδικασία πρόληψης της ροής οποιουδήποτε τύπου επικίνδυνης ενέργειας στον εξοπλισμό στον οποίο μπορεί να εργάζεται ένας υπάλληλος. 
 
Οι διαδικασίες κλειδώματος / επισήμανσης συχνά εφαρμόζονται σε περιπτώσεις όπου μια μηχανή πρέπει να κλείσει για επισκευές ή καθαρισμό.

Το κλείδωμα είναι η χρήση κλειδαριάς για την αποφυγή της εκκίνησης του εξοπλισμού.

Το Tagout είναι η τοποθέτηση μιας ετικέτας σε μια πηγή ενέργειας που χρησιμεύει ως προειδοποίηση για να μην λειτουργήσει το κομμάτι του εξοπλισμού.


Εάν μια συσκευή απομόνωσης ενέργειας μπορεί να κλειδωθεί, πρέπει να χρησιμοποιηθεί το σύστημα ασφάλισης. Εάν, εντούτοις, μια συσκευή απομόνωσης ενέργειας δεν μπορεί να κλειδωθεί, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα επισήμανσης.

Ακολουθούν διαδικασίες για τον έλεγχο της επικίνδυνης ενέργειας μέσω του αποκλεισμού / επισήμανσης:
Προσδιορίστε τις πιθανές επικίνδυνες πηγές ενέργειας που πρέπει να απομονωθούν μέσω κλειδώματος / επισήμανσης και ενημερώστε όλους τους υπαλλήλους
Εάν ο εξοπλισμός λειτουργεί, κλείστε τον
Θέστε σε λειτουργία τον διακόπτη, τη βαλβίδα ή άλλες συσκευές απομόνωσης ενέργειας, έτσι ώστε η πηγή ενέργειας να αποσυνδεθεί ή να απομονωθεί από τον εξοπλισμό.

Συσκευές απομόνωσης ενέργειας κλειδώματος με εκχωρημένη ατομική κλειδαριά ή εγκεκριμένη ετικέτα

Βεβαιωθείτε ότι οι κλειδαριές και οι ετικέτες έχουν τη δύναμη και την ανθεκτικότητα, ώστε να αντέχουν σε τυχόν συνθήκες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν, όπως είναι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες 

Περιορίστε την αποθηκευμένη ενέργεια - όπως σε πυκνωτές, ελατήρια, περιστρεφόμενους τροχούς, υδραυλικά συστήματα και πίεση αέρα ή νερού - με μεθόδους όπως γείωση, επανατοποθέτηση ή κλείδωμα. 

Αφού βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν εκτεθειμένοι εργαζόμενοι, επιχειρήστε να ενεργοποιήσετε τη συσκευή για να ελέγξετε για να βεβαιωθείτε ότι οι πηγές ενέργειας είναι αποσυνδεδεμένες και ότι ο εξοπλισμός δεν θα λειτουργήσει.

 Αυτό είναι γνωστό ως "try-out", ένα τρίτο βήμα για να διασφαλιστεί ότι το προστατευτικό σύστημα αποτρέπει πράγματι τη ροή της ενέργειας. 
 
Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιστρέψει τα χειριστήρια χειρισμού στην ουδέτερη θέση μετά τη δοκιμή.
Ο εξοπλισμός είναι τώρα κλειδωμένος.
Θυμηθείτε, η ασφάλειά σας δεν επηρεάζει μόνο εσάς, αλλά και τους συναδέλφους σας και τους αγαπημένους σας.

Τα οφέλη της εφαρμογής της διαδικασίας Lock Out-Tag Out είναι τεράστια καθώς:
εκμηδενίζουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητης εκκίνησης
παρέχουν ασφαλές περιβάλλον ώστε η συντήρηση να πραγματοποιείται απρόσκοπτα εξοικονομώντας χρόνο