Τα κύρια μέρη του θερμοστάτη Τα κύρια μέρη του θερμοστάτη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Τα κύρια μέρη του θερμοστάτη


Ο θερμοστάτης είναι μια συσκευή ελέγχου η οποία χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας είτε σε κάποια συσκευή είτε σε κάποιο χώρο.


εξωτερικός θερμοστάτης
 Αυτό επιτυγχάνεται όταν ο θερμοστάτης είναι συνδεδεμένος και ελέγχει ένα μηχανισμό θέρμανσης ή ψύξης.

Τα κύρια μέρη του θερμοστάτη είναι:

 1) Το αισθητήριο θερμοκρασίας: 

Είναι το μέρος εκείνο του θερμοστάτη το οποίο αντιλαμβάνεται τις μεταβολές θερμοκρασίας και με κατάλληλο μηχανισμό ενεργοποιεί το διακόπτη.
Το αισθητήριο κατασκευάζεται από διάφορα υλικά και ανάλογα με την αρχή λειτουργίας τους διακρίνεται:

α) Αισθητήριο με διμεταλλικό στοιχείο:

 Για την ενεργοποίηση της επαφής χρησιμοποιείται η ιδιότητα του διμεταλλικού ελάσματος να κάμπτεται, όταν μεταβάλλεται η θερμοκρασία. 
 
Έχει σαν πλεονέκτημα ότι είναι απλό στη λειτουργία του και φτηνό, αλλά δεν είναι αισθητήριο ακριβείας και δεν επιδέχεται τηλεχειρισμό. Χρησιμοποιείται σε εφαρμογές για έλεγχο
     
θερμοστάτης θερμοσίφωνα( εσωτερικά)

θερμοστάτης θερμοσίφωνα εξωτερικά

θερμοκρασίας χώρου, στους θερμοσίφωνες, στις οικιακές συσκευές κλπ.


 β) Αισθητήριο με υγρό ή αέριο υπό πίεση 


 Αποτελείται από αμπούλα που περιέχει υγρό ή αέριο που με τριχοειδή σωλήνα μεταφέρεται στο μηχανισμό ενεργοποίησης των επαφών. 
Η αυξομείωση του όγκου του υγρού ή του αερίου προκαλεί την κίνηση της μεμβράνης, που ενεργοποιεί κατάλληλα τις επαφές του θερμοστάτη. Χρησιμοποιείται σε εφαρμογές θερμοστατών, σε ψυκτικούς θαλάμους, σε φούρνους, κλπ. 
γ) Αισθητήριο με ημιαγωγούς: 



Αξιοποιείται η ιδιότητα των ημιαγωγών να αλλάζουν τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά τους όταν υπάρχει μεταβολή θερμοκρασίας. Έχει ευρύ πεδίο εφαρμογών λόγω του μικρού κόστους και της μεγάλης ακρίβειας που παρέχει 

δ) Αισθητήριο με θερμοζεύγος:


 Το θερμοζεύγος αποτελείται από δύο διαφορετικά μεταλλικά στοιχεία, που τους έχει συστραφεί από κοινού το ένα τους άκρο. Τα άλλα άκρα τους είναι ελεύθερα.

Χρησιμοποιείται η παραγόμενη τάση που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο άλλων ελεύθερων άκρων των μεταλλικών στοιχείων όταν μεταξύ αυτών και του κοινού άκρου υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας.

 ε) Αισθητήριο με σιδηρομαγνητικό υλικό ευαίσθητο στη θερμοκρασία: 
 
Το αισθητήριο αποτελείται από γυάλινη αμπούλα μέσα στην οποία υπάρχουν οι επαφές ειδικού τύπου (reed), οι οποίες ελέγχονται από σιδηρομαγνητικό υλικό που βρίσκεται κοντά στην αμπούλα.

Τον ηλεκτρολόγο ενδιαφέρει ο τρόπος συνδεσμολογίας του θερμοστάτη στο κύκλωμα ελέγχου.

Ανάλογα με την εφαρμογή, χρησιμοποιεί την κλειστή ή την ανοικτή επαφή του θερμοστάτη.

3) Δίσκος επιλογής ή πλήκτρο επιλογής:


Επιτρέπει τη ρύθμιση της επιθυμητής τιμής της θερμοκρασίας. Ανάλογα με τον τύπο του θερμοστάτη μπορεί να είναι ένας περιστροφικός δίσκος επιλογής ή κομβία για ψηφιακή ρύθμιση .

4) Βάση ή πλαίσιο:
Πάνω σ’ αυτή στηρίζονται όλα τα εξαρτήματα του θερμοστάτη και είναι κατάλληλα διαμορφωμένη, ώστε ανάλογα με την εφαρμογή (θερμοστάτης χώρου, φούρνου, ψυγείου, επαφής, εμβαπτιζόμενος) έχει κατάλληλη μορφή για την καλύτερη στήριξη και λειτουργικότητά του.