Εργαλειομηχανές CNC Εργαλειομηχανές CNC

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Εργαλειομηχανές CNC





Οι CNC μηχανές χρησιμοποιούν εξειδικευμένα εργαλεία (κονδύλια, καρβίδια, διαμάντια κ.α.) για να κόψουν, να τρυπήσουν, να χαράξουν ή να γυαλίσουν κάθε τύπο υλικού, ώστε να διαμορφώσουν ένα επιθυμητό αντικείμενο (αφαιρετική μέθοδος κατασκευής).



Τα ισχυρά μοτέρ τους τις επιτρέπουν να κατεργάζονται ακόμα και τα σκληρότερα κράματα. Λειτουργούν αυτόματα, χρησιμοποιώντας κώδικες προγραμματισμού που παράγονται από κατάλληλα προγράμματα.



Διακρίνονται για τις πάρα πολύ υψηλές επιδόσεις τους όσον αφορά στην ταχύτητα κατεργασίας και, λόγω της υψηλής τους ακρίβειας (μέχρι 0.001mm), στην ποιότητα του τελικού προϊόντος.

 Αυτά τα προτερήματά τους τις καθιστούν ιδανικά εργαλεία για μαζική παραγωγή.

 Οι CNC μηχανές μπορεί να είναι

                                                         τόρνοι


                                                             φρέζες,




                                                        παντογράφοι


                                                           laser κοπής

Κατασκευαστική φιλοσοφία εργαλειοµηχανών µε ψηφιακή καθοδήγηση

Η βασική αρχή των µη συµβατικών εργαλειοµηχανών στηρίζεται, όπως περιγράφηκε, σε ένα µεγάλης ακρίβειας σύστηµα ηλεκτρονικού ελέγχου, το οποίο παράγει ψηφιακά σήµατα, που καθοδηγούν τις λειτουργίες και τις παραµέτρους της κατεργασίας.

Τα σήµατα αυτά επεξεργάζονται και προσαρµόζονται δυναµικά από το σύστηµα ελέγχου της µηχανής και, τελικά, ενεργοποιούν τους κινητήρες του κάθε άξονα κατεργασίας, την άτρακτο κοπής και τις περιφερειακές λειτουργίες της µηχανής, όπως είναι η αλλαγή των κοπτικών εργαλείων, η τροφοδοσία υγρού κοπής κ.λπ..

Οι παραπάνω µηχανισµοί αντικαθιστούν τους χειροτροχούς, τους µοχλούς και τους διακόπτες των συµβατικών µηχανών.


Οι µηχανικοί σχεδιασµού και ανάπτυξης τέτοιου είδους εργαλειοµηχανών έχουν πάντα ως αρχή την κατασκευή εργαλειοµηχανών, οι οποίες εκτελούν, όσο το δυνατόν, µεγαλύτερο όγκο κατεργασίας µε µία µόνο διαδικασία καθοδήγησης και ρύθµισης.

Δείτε τις
Tυπικές εργαλειομηχανές CNC

Σε αυτήν τη σκέψη στηρίζεται η εξέλιξη των εργαλειοµηχανών µε ψηφιακή καθοδήγηση, δηλαδή στην αύξηση του βαθµού αυτοµατοποίησης της µηχανουργικής τεχνολογίας.

Σε αυτήν την προσπάθεια συµβάλλουν πολλές άλλες επιµέρους επιστήµες, όπως η τεχνολογία των υλικών, η τεχνολογία των κοπτικών εργαλείων, η ηλεκτρονική, η ροµποτική, η επιστήµη των υπολογιστών και ιδίως η µηχανολογία.

Μάλιστα, η τελευταία επιστήµη καθορίζει την ταχύτητα εξέλιξης των µηχανικών τµηµάτων των εργαλειοµηχανών (συστήµατα κίνησης, οδηγοί κοχλίες, οδοντώσεις, εδράσεις ατράκτων κ.λπ.).

 Όπως περιγράφηκε στο πρώτο κεφάλαιο, οι µηχανές ψηφιακής καθοδήγησης έχουν να αντιµετωπίσουν αποστολές κατεργασίας που σχετίζονται µε πολύ δυσµενείς συνθήκες κοπής.

Έτσι, λοιπόν, οι κατασκευαστικές υποοµάδες των εργαλειοµηχανών ψηφιακής καθοδήγησης, παράγονται µε ξεχωριστές προδιαγραφές σε σχέση µε αυτές των συµβατικών.
 Στις επόµενες παραγράφους θα περιγραφούν κάποιες από αυτές τις υποοµάδες, που σχετίζονται κυρίως µε τα µηχανικά και όχι µε τα ηλεκτρονικά µέρη των εργαλειοµηχανών.
Διαβάστε όλο το άρθρο παρακάτω.....