Οδηγός, για να επιλέξετε απορροφητήρα για τον χώρο σας! Οδηγός, για να επιλέξετε απορροφητήρα για τον χώρο σας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Οδηγός, για να επιλέξετε απορροφητήρα για τον χώρο σας!





Ο απορροφητήρας αποτελεί αδιαμφισβήτητα απαραίτητη ηλεκτρική συσκευή για κάθε κουζίνα. Τοποθετείται ακριβώς πάνω από την πηγή μαγειρέματος, συνήθως πάνω από τις εστίες και στόχο έχει την απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών και υδρατμών από το χώρο. Το σημαντικότερο όμως ερώτημα είναι:


«Ποιος τύπος απορροφητήρα είναι κατάλληλος για την κουζίνα μου;» Θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε δίνοντας απάντηση στις ερωτήσεις που ακολουθούν:

Επιλογή συστήματος απορρόφησης: Ανακύκλωση ή εξαγωγή του αέρα?

Η εξαγωγή του αέρα, μέσω σωλήνα προς το εξωτερικό του σπιτιού, είναι πάντα η προτιμώμενη και σαφώς καλύτερη επιλογή.

Ο αέρας της κουζίνας καθαρίζει πιο αποτελεσματικά όταν εξάγεται και το επίπεδο θορύβου παραμένει πιο χαμηλό. Επίσης, δεν χρειάζονται φίλτρα άνθρακα.

Η ανακύκλωση, δηλαδή το φιλτράρισμα του βρώμικου αέρα μέσω του φίλτρου άνθρακα και η επιστροφή του αέρα στην κουζίνα, είναι η ενδεδειγμένη λύση όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής μέσω κάποιου σωλήνα.
Έχουν όλοι οι απορροφητήρες δυνατότητα ανακύκλωσης με φίλτρο άνθρακα?

Όλοι ανεξαρτήτως οι απορροφητήρες δέχονται φίλτρο άνθρακος. Τις περισσότερες φορές όμως τα φίλτρα πρέπει να παραγγελθούν ξεχωριστά, αφού περιέχονται στην αρχική συσκευασία μόνο των απορροφητήρων που δεν διαθέτουν δυνατότητα εξαγωγής.


Τα φίλτρα άνθρακος έχουν περιορισμένη διάρκεια αποτελεσματικότητας και πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά, συνήθως κάθε 6 μήνες.


Τα ειδικά φίλτρα άνθρακος μακράς διαρκείας μπορούν να αποδώσουν εξαιρετικά έως 3 χρόνια, χωρίς αντικατάσταση.

Χρειάζονται επίσης, καλή συντήρηση, δηλαδή περιοδικό πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων (κανονικό πρόγραμμα) και κατόπιν στέγνωμα στον προθερμασμένο φούρνο στους 100οC για 10 λεπτά.

Τι είναι τα μεταλλικά ή τα υφασμάτινα φίλτρα λίπους και πως διαφέρουν από τα φίλτρα άνθρακος?





Κάθε απορροφητήρας, είτε εξαγωγής είτε ανακύκλωσης, διαθέτει ένα φίλτρο λίπους. Αυτό μπορεί να είναι μεταλλικό ή υφασμάτινο.
 Η λειτουργία του είναι να κατακρατά τα λίπη και να μην επιτρέπει αυτά να φθάσουν στο μοτέρ.

Τα υφασμάτινα φίλτρα πρέπει να αντικαθιστούνται αφού κορεστούν, ενώ τα μεταλλικά πλένονται στο πλυντήριο πιάτων και έτσι δεν χρειάζονται αντικατάσταση.

Τα φίλτρα λίπους δεν πρέπει να συγχέονται με τα φίλτρα άνθρακος. Έχουν άλλη λειτουργία και δεν τα υποκαθιστούν.

Ποια είναι η σωστή απόσταση απορροφητήρα-εστιών?





Η ελάχιστη απόσταση πρέπει να είναι 65 εκ. από τις ηλεκτρικές εστίες και 75 εκ. από εστίες υγραερίου.


Προσοχή χρειάζεται στις περιπτώσεις απορροφητήρων κάθετης απορρόφησης, όπου η παραπάνω απόσταση μειώνεται σημαντικά.


Συμβουλευτείτε τις οδηγίες τοποθέτησης.


Ο απορροφητήρας μου κατά το βράσιμο υγροποιεί. Πρέπει να καλέσω το σέρβις?





Όχι! Όλοι οι απορροφητήρες ανεξαιρέτως είναι απορροφητήρες οσμών και όχι υδρατμών.


Όταν βράζουμε νερό για μεγάλη διάρκεια και αναλόγως των συνθηκών στον χώρο μπορεί να παρουσιαστεί υγροποίηση. Το φαινόμενο αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας ανησυχήσει. Οι απορροφητήρες εφευρέθηκαν για να καθαρίζουν τον αέρα της κουζίνας από ενοχλητικές οσμές και όχι για να απορροφούν υδρατμούς.


Είναι απαραίτητη η ενεργειακή ετικέτα στους απορροφητήρες?


Από το 2015 και στο εξής, ισχύει η κοινοτική οδηγία που κάνει απαραίτητη την ενεργειακή ετικέτα και στους απορροφητήρες.


Με την ανάγνωσή της, έχουμε άμεσα τις απαραίτητες πληροφορίες όχι μόνο σχετικά με την ετήσια ενεργειακή κατανάλωση, αλλά και για την αποτελεσματικότητα με την οποία το προϊόν διενεργεί τις λειτουργίες του, καθώς και πληροφορίες που αφορούν τον θόρυβο, τον φωτισμό και την αποτελεσματικότητα των φίλτρων λίπους.


Σωστή επιλογή της απορροφητικότητας


Η δύναμη ή πιο σωστά η απορροφητικότητα του απορροφητήρα εξαρτάται κυρίως από τις διαστάσεις του χώρου, όπου λειτουργεί αλλά και από την διαδρομή που ακολουθεί ο αέρας μέχρι την εξαγωγή του εκτός σπιτιού.


Ο απορροφητήρας πρέπει να είναι σε θέση να ανανεώνει τον αέρα του δωματίου, τουλάχιστον 10 φορές την ώρα.


Επιπλέον ρόλο παίζουν, το μήκος και η διάμετρος του σωλήνα εξόδου, καθώς και ο αριθμός των γωνιών μέχρι την έξοδο. Συνιστούμε διάσταση σωλήνα Φ120 μέχρι 450 m3/h και Φ150 για μεγαλύτερες απορροφήσεις. Ενώ για κάθε δεύτερη γωνία συνιστούμε ενίσχυση απορροφητικότητας κατά 15%.





Διαστάσεις της κουζίνας : 4 x 4 x 2,8 = 44,8m3


Όγκος της κουζίνας x 10 = 448


Ιδανική απορροφητικότητα = 450 m3/h


Ανανέωση του αέρα ανά ώρα = 10 φορές