Τι είναι το barcode scanner; (Αναγνώστης γραμμωτού κώδικα) Τι είναι το barcode scanner; (Αναγνώστης γραμμωτού κώδικα)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Τι είναι το barcode scanner; (Αναγνώστης γραμμωτού κώδικα)



Τα barcode scanners έχουν γίνει πλέον πολύ δημοφιλή σε πληθώρα εφαρμογών, διότι η εύκολη χρήση τους και εγκατάστασή τους τα έχει κάνει απαραίτητο μέρος του εξοπλισμού σε όσες εφαρμογές είναι απαραίτητη η γρήγορη και σωστή ανάγνωση κωδικών barcode (γραμμωτός κώδικας)


Τα συστήματα barcode έχουν καθιερωθεί στις περισσότερες βιομηχανίες του κόσμου, από τα τρόφιμα και τις διανομές μέχρι την αεροπλοΐα και τους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, τραπεζών κ.α.

Ένα σύστημα barcode αποτελείται από έναν εκτυπωτή που δημιουργεί μια ετικέτα στην οποία εμφανίζονται διάφορα στοιχεία και οπωσδήποτε ο κωδικός του προϊόντος με γραμμική μορφή δηλαδή μαύρες ράβδους και λευκά διαστήματα διαφορετικού πλάτους.
Η ανάγνωση της ετικέτας γίνεται με ένα αναγνώστη και η αποκωδικοποίηση από λογισμικό.

Η βασική αρχή λειτουργία έχει ως εξής: Μια δέσμη φωτός πέφτει στην ετικέτα και απορροφάται ή ανακλάται σε διαφορετική συχνότητα από τις μαύρες εκτυπωμένες μπάρες.
    
 Ένας αισθητήρας καταγράφει τα μήκη κύματος που δημιουργούνται και μετατρέπει τις καταγραφές σε ηλεκτρικό σήμα που αποκωδικοποιείται από ένα εξελιγμένο λογιστικό.

Με την ραγδαία διάδοση των κωδικών barcode, η αγορά των barcode scanners μεγάλωσε αρκετά και πλέον είναι διαθέσιμοι πολλών τύπων barcode scanners που είναι σε θέση να καλύψουν ακόμα και τις πιο απαιτητικές ανάγκες μιας εφαρμογής.

 Ας δούμε λοιπόν τι είναι το barcode scanner.

Τι είναι το barcode scanner; (Αναγνώστης γραμμωτού κώδικα)

Ένας αναγνώστης γραμμωτού κώδικα (Barcode scanner) δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα οπτικό πληκτρολόγιο.

 Ο αισθητήρας του barcode scanner σαρώνει τον γραμμωτό κώδικα και αποκωδικοποιεί τα ψηφία αναγνωρίζοντας σε ποιο ψηφίο (αριθμός, ή γράμμα, ή σύμβολο) αντιστοιχεί η κάθε μορφή γραμμής και στη συνέχεια στέλνει την σειρά ψηφίων στο σημείο οπού βρίσκεται ο κέρσορας του ποντικιού τοποθετημένος, ακριβώς όπως ένα πληκτρολόγιο. Αυτή η ενέργεια γίνεται είτε αυτόματα με την αναγνώριση του κωδικού είτε με το πάτημα της σκανδάλης του barcode scanner.
Πλέον τα barcode scanners έχουν εξελιχθεί σαν συσκευές και έχουν πολλές δυνατότητες προγραμματισμού όπως πχ.
Την δυνατότητα να εισάγουν χαρακτήρες αμέσως μετά την ανάγνωση του barcode (SUFFIX)

Το πιο διαδεδομένο παράδειγμα είναι η αποστολή του χαρακτήρα RETURN (Enter) αμέσως μετά την ανάγνωση του κωδικού για την προσθήκη νέας γραμμής σε ένα περιβάλλον όπως πχ μια εμπορική εφαρμογή
Την δυνατότητα να στέλνουν στον υπολογιστή προκαθορισμένους χαρακτήρες πριν από τον κωδικό που έχει αναγνωριστεί (PREFIX)

Αυτή η λειτουργία είναι πολύ χρήσιμη αν θέλουμε ο υπολογιστής να λάβει χαρακτήρες που θα προστεθούν πριν από τους χαρακτήρες που απεικονίζονται στον γραμμωτό κώδικα.

 Αν πχ θέλουμε να προστίθενται αυτόματα δύο μηδενικά πριν τον αριθμό
Αυτόματο σκανάρισμα (Auto scan)
 Με ενεργοποιημένη την δυνατότητα αυτόματης σάρωσης, δεν είναι πλέον απαραίτητη από τον χρήστη η πίεση της σκανδάλης του barcode scanner και η εισαγωγή των χαρακτήρων στον υπολογιστή γίνεται αυτόματα με την επιτυχή ανάγνωση έγκυρης συμβολοσειράς κωδικού barcode


Επιλέγοντας το κατάλληλο barcode scanner για την εφαρμογή μας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε πριν επιλέξουμε ένα barcode scanner είναι να αναγνωρίσουμε επ’ακριβώς την ανάγκη που θέλουμε να καλύψουμε καθώς και το περιβάλλον οπού το barcode scanner θα χρησιμοποιηθεί.
Το σημείο που θα τοποθετηθεί το barcode scanner
Πόσο συχνά θα χρησιμοποιείται το barcode scanner
Πού θα συνδεθεί το barcode scanner (Πχ. Σε ταμειακή μηχανή, Η/Υ)
Την απόσταση που πρέπει να λειτουργεί το barcode scanner από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Τι μορφής κωδικούς barcode απαιτείται να διαβάζει
Πώς θα χρησιμοποιείται το barcode scanner και από ποιόν
Αν υπάρχει μόνιμη σύνδεση με ηλεκτρονικό υπολογιστή

Γνωρίζοντας λοιπόν πού και πώς ένα barcode scanner θα χρησιμοποιηθεί, μπορούμε να επιλέξουμε το κατάλληλο barcode scanner με βάση την τεχνολογία αναγνώρισης και τον τύπο του.

Τύποι Barcode scanners με βάση την τεχνολογία αναγνώρισης κωδικών barcode:

Ένα από τα πιο σημαντικά δεδομένα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να πραγματοποιήσετε μια επιτυχημένη αγορά ενός barcode scanner, είναι η τεχνολογία αναγνώρισης κωδικών barcode, από την τεχνολογία αναγνώρισης του scanner Που θα επιλέξετε είναι τι τύπου κωδικούς barcode απαιτείται να διαβάζει καθώς και η ταχύτητα ανάγνωσης.

CCD Barcode scanners
 
Η τεχνολογία αναγνώρισης κωδικών barcode CCD είναι η παλαιότερη τεχνολογία αναγνώρισης και ταυτόχρονα λιγότερο αποτελεσματική. Για την αναγνώριση του barcode χρησιμοποιούνται φωτοδίοδοι τύπου led και η συγκεκριμένη τεχνολογία απαιτεί επαφή του scanner με τον κωδικό και πιο αργή επιτυχή αναγνώριση του.

Φυσικά σαν παλαιότερη τεχνολογία αναγνωρίζει μόνο μονοδιάστατους (1D κώδικες barcode)

Laser barcode scanners

Τα Laser barcode scanners είναι τα πιο δημοφιλή barcode scanners διότι έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίζουν γρήγορα, και μάλιστα, ακόμα και από απόσταση τους κωδικούς barcode.

Τα laser barcode scanners χρησιμοποιούν μια ακτίνα laser η οποία αναγνωρίζει τα λευκά κενά και τις μαύρες γραμμές ενός barcode με την χρήση ενός καθρέπτη που ταλαντώνεται και δημιουργεί μια κόκκινη γραμμή ως οπτικό αποτέλεσμα. Τα εν λόγω scanners διαβάζουν μονοδιάστατους (1D) κώδικες barcode και είναι τα πιο διαδεδομένα στον χώρο της λιανικής.

Τα laser barcode scanners διακρίνονται σε μονοδεσμικά barcode scanners (Διαθέτουν ένα στοιχείο laser και έναν καθρέπτη) όπως πχ το ευρέως διαδεδομένο Barcode scanner Motorola Symbol LS2208 καθώς και σε πολυδεσμικό (Διαθέτουν πολλαπλά στοιχεία laser και πολλαπλούς καθρέπτες) για την μεγιστοποίηση της ταχύτητας και της ευκολίας αναγνώρισης ενός κώδικα barcode όπως το Metrologic Honneywell Fusion MS3780.


Linear imager barcode scanners

Τα Linear imager barcode scanners είναι παρεμφερής τεχνολογία και εν γένει εξέλιξη των laser barcode scaners με την διαφορά ότι η αποκωδικοποίηση του κώδικα barcode δεν γίνεται με τον υπολογισμό των κενών, αλλά φωτογραφίζοντας τον κώδικα barcode και μετέπειτα αποκωδικοποίηση του από τον επεξεργαστή του barcode scanner.

Η τεχνολογία linear imager βρίσκεται στα ίδια επίπεδα κόστους με τα laser scanners ενώ έχουν το πλεονέκτημα να αναγνωρίζουν φθαρμένες και ξεβαμμένες ετικέτες barcode ενώ είναι πιο ανθεκτικά σε πτώσεις και κακομεταχείριση λόγω της απουσία μηχανικού μηχανισμού για την ταλάντωση του καθρέπτη που χρησιμοποιούν τα laser scanners.

 Ένα παράδειγμα επιτυχημένου linear imager barcode scanner είναι το Datalogic QuickScan Lite QW2100. Τα linear imagers έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίζουν κώδικες barcode μίας διάστασης (1D)
2D area imagers barcode scanners

Όπως τα Linear imager barcode scanners τα Full 2D Linear imagers επίσης φωτογραφίζουν τον μονοδιάστατο ή δισδιάστατο κώδικα barcode προκειμένου να τον αποκωδικοποιήσουν.

 Σε σχέση με τα απλά linear imagers έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίζουν οποιονδήποτε κώδικα barcode ότι μορφής και αν είναι αυτός (1D Barcodes, 2D Barcodes, QR Code ή stacked barcodes)

Ένα βασικό τους πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι δεν παίζει κανέναν ρόλο η φορά ανάγνωσης του barcode (Οριζόντια, ή κάθετα, ή πλαγίως) σε σύγκριση με τα laser και τα linear imagers όπου η φορά ανάγνωσης του barcode πρέπει να είναι οπωσδήποτε οριζόντια.

Τα 2D Imagers είναι πολύ εξυπνότερα σαν συσκευές και κατ επέκταση ακριβότερα σαν τεχνολογία άλλα διαθέτουν πανίσχυρους μικροεπεξεργαστές αναγνώρισης των barcode που έχουν ως αποτέλεσμα ταχύτατη ανάγνωση των barcode από οποιαδήποτε επιφάνεια και χωρίς καμία προσπάθεια για στόχευση.

 Έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίζουν barcodes από οθόνες κινητών τηλεφώνων καθώς και το μεγάλο πλεονέκτημα αναγνώρισης των δισδιάστατων barcodes τα οποία μπορούν να περιέχουν πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών.

Με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα τα 2D area imagers γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Ένα παράδειγμα ενός πολύ διαδεδομένου 2D area imager είναι το Motorola Symbol DS9208.



Τύποι Barcode scanners με βάση το σχήμα τους και τον χώρο που θα τοποθετηθούν.

Αφού καταλήξουμε με την τεχνολογία αναγνώρισης του barcode scanner που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να επιλέξουμε και τον τύπο του scanner που θα επιλέξουμε προκειμένου να είναι παραγωγικό για την εφαρμογή που θα το χρησιμοποιήσουμε.

 Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα κλασικά barcode scanners χειρός (Handheld barcode scanners) που είναι σαν «πιστόλι με σκανδάλη» καθώς και τα μόνιμα εγκατεστημένα εντός του πάγκου του ταμείου (In counter barcode scanners) όπως αυτά που βλέπουμε στα ταμεία των super markets. Τα barcode scanners διακρίνονται σε 6 τύπους όσων αφορά τον τρόπο τοποθέτησης τους και ο κάθε τύπος έχει πλεονεκτήματα σχετικά με την εφαρμογή που θα χρησιμοποιηθεί το barcode scanner.

Barcode scanners χειρός – Handheld barcode scanners

Είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος αναγνώστη γραμμωτού κώδικα και ο πιο εύκολος στην χρήση. Απλά σημαδεύουμε τον κώδικα barcode και πατάμε τη σκανδάλη. Πολλά barcode scanners όπως το Motorola Symbol LS-2208 διαθέτουν βάση για λειτουργία χωρίς χέρια (Handsfree operation). Τα barcode scanners χειρός είναι επίσης διαθέσιμα και ασύρματα για λειτουργία χωρίς περιορισμούς από τα καλώδια και μεγαλύτερη ευελιξία.


Barcode scanners παρουσίασης – Presentation barcode scanners

Ta barcode scanners παρουσίασης είναι σχεδιασμένα να βρίσκονται τοποθετημένα σε κάποιο σημείο στον χώρο του ταμείου και δεν απαιτείται να τα σηκώνουμε και να σημαδεύουμε κώδικες barcode με αυτά ή να πιέζουμε τη σκανδάλη.
 
 Αυτά τα barcode scanners όπως πχ το Honeywell MS3780 είναι φτιαγμένα για λειτουργία χωρίς χέρια, απλά παρουσιάζουμε τον κώδικα barcode μπροστά από το scanner και ο κωδικός αναγνωρίζεται αμέσως.

 Η λειτουργία τους συνήθως είναι πολυδεσμική (χρησιμοποιούν πολλές δέσμες laser προκειμένου να αναγνωρίζουν οποιοδήποτε barcode γρήγορα ανεξαρτήτου θέσης και κλίσης) και τα συναντάμε σε εφαρμογές λιανικής, mini markets, περίπτερα κλπ.


Barcode scanners ταμείου – In-counter barcode scanners

Τα barcode scanners ταμείου είναι παρεμφερή με τα barcode scanners παρουσίασης με την διαφορά ότι όλος ο μηχανισμός του barcode scanner βρίσκεται εντός του πάγκου του ταμείου.

 Η χρήση τους είναι πολύ εύκολη καθώς το μόνο που έχει να κάνει ο χειριστής είναι να περάσει πάνω από την επιφάνεια του scanner τον κωδικό barcode.

Υπάρχουν διαθέσιμα πολλά μοντέλα όπως το Honeywell MS7600 που μπορούν να διαθέτουν και οριζόντια και κάθετη μονάδα ανάγνωσης καθώς και ενσωματωμένη ζυγαριά προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά μεγάλο αριθμό πελατών

Barcode collectors

Τα barcode collectors είναι barcode scanners με εσωτερική μνήμη και είναι απαραίτητα σε εφαρμογές όπου απαιτείται ανάγνωση πολλών κωδικών barcode και αποθήκευση τους σε εσωτερική μνήμη για μετέπειτα επεξεργασία. Είναι barcode scanners χειρός και μας δίνουν την δυνατότητα να διαβάσουμε πολλούς κώδικες barcode (Έχουν δυνατότητες αναίρεσης τελευταίας ανάγνωσης κλπ) και στην συνέχεια μπορούμε να τα συνδέσουμε με usb στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να πάρουμε σε μορφή αρχείου κειμένου η spreadsheet τα barcodes με την σειρά που τα έχουμε διαβάσει. Λειτουργούν με επαναφορτιζόμενη μπαταρία.


Φορητά τερματικά – Mobile computers

Τα φορητά τερματικά μας παρέχουν την απόλυτη ελευθερία και πολλά περισσότερα από ότι τα συμβατικά barcode scanners.

Ένα φορητό τερματικό είναι επί της ουσίας ένας φορητός υπολογιστής (Τα φορητά τερματικά διατίθενται με διάφορα λειτουργικά συστήματα όπως Windows CE, Windows mobile, Android κλπ) και ένα barcode scanner σε μια συσκευή.

 Στα φορητά τερματικά μπορούν να εγκατασταθούν εφαρμογές διαχείρισης πολλών τύπων, όπως απογραφών, παραγγελιοληψίας, picking σε αποθήκες, courier κλπ.
 Τα φορητά τερματικά μπορούν να είναι εξοπλισμένα με Wi-fi, bluetooth, GPRS και φυσικά σε αυτό το σημείο οι δυνατότητες τους είναι αναρίθμητες καθώς έχουν την δυνατότητα να καλύψουν ακόμα και τις πιο απαιτητικές εφαρμογές.

Barcode scanners σταθερού σημείου – Fixed scanners

Τα barcode scanners σταθερού σημείου είναι ποιο εξειδικευμένα barcode scanners σε σχέση με τα υπόλοιπα με την έννοια ότι είναι σχεδιασμένα για να τοποθετηθούν σε ολοκληρωμένα και αυτοματοποιημένα συστήματα.


Τα εν λόγω scanners μπορούν να τοποθετηθούν σε γραμμές παραγωγής ή μέσα σε άλλες συσκευές (Όπως πχ τα barcode scanners που βρίσκονται στα τραπεζικά μηχανήματα πληρωμών για την ανάγνωση των barcode στους λογαριασμούς).


 Συνήθως δεν διαθέτουν σκανδάλη διότι είναι μόνιμα σε λειτουργία ή ενεργοποιούνται από εξωτερικούς αισθητήρες.

Συνδεσιμότητα – Ενσύρματα και Ασύρματα

Κάθε scanner πρέπει να επικοινωνήσει με μία συσκευή (Συνήθως Ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή ταμειακές μηχανές) για να μεταδώσει τα barcode που αναγνωρίζει στην εφαρμογή που χρησιμοποιούμε. Παλαιότερα υπήρχαν μόνο ενσύρματα barcode scanners που συνδέονταν με καλώδιο.

 Ακόμα και σήμερα ο ποιο διαδεδομένος τύπος barcode scanner είναι αυτά που συνδέονται σε υπολογιστή με σύνδεση USB, Σειριακή θύρα Serial (RS232), PS2 καθώς και ειδικότερες συνδέσεις για εξειδικευμένες συσκευές.

Τα ενσύρματα scanners είναι τα ποιο εύκολα στην λειτουργία και τα ποιο οικονομικά.

Τα ασύρματα barcode scanners γίνονται μέρα με τη μέρα ολοένα και ποιο διαδεδομένα διότι πλέον οι τιμές τους είναι αρκετά ποιο προσιτές σε σχέση με παλαιότερα. Λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν και τα ενσύρματα με μόνη διαφορά ότι στον υπολογιστή συνδέεται η βάση του scanner και η μετάδοση των κωδικών γίνεται ασύρματα. Το ασύρματο scaner χρησιμοποιεί την βάση για να φορτίζει.

 Η αλλαγή ενός ενσύρματου scanner με ένα ασύρματο είναι πάρα πολύ εύκολη. Απλά αποσυνδέουμε το USB του ενσύρματου, συνδέουμε το USB της βάσης του ασύρματου και είμαστε έτοιμοι για λειτουργία. Η επιλογή ενσύρματου ή ασύρματου scanner δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στα προγράμματα που χρησιμοποιούμε καθώς ο τρόπος λειτουργίας είναι ακριβώς ο ίδιος.

Τα περισσότερα ασύρματα barcode scanners χρησιμοποιούν bluetooth για να επικοινωνούν με την βάση τους και η απόσταση λειτουργίας τους είναι περίπου 10 – 15 μέτρα από την βάση. Υπάρχουν φυσικά και ποιο εξειδικευμένα ασύρματα barcode scanners που έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν με την βάση και σε αποστάσεις όπως 150 μέτρα.

 Μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα δυνατότητα που παρέχουν κάποια ασύρματα barcode scanners όπως το Motorola Symbol LI4278 είναι το direct pairing η δυνατότητα δηλαδή να συνδεθούν με συσκευές μέσω bluetooth απ ευθείας με την συσκευή χωρίς την χρήση της βάσης.
 
 Αυτό είναι μια πολύ καλή δυνατότητα σε περίπτωση που θέλουμε να συνδέσουμε ένα barcode scanner με μια συσκευή όπως tablet ή samrtphone ή pc με την χρήση διαφορετικού bluetooth προσαρμογέα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να μας ενδιαφέρει είναι η δυνατότητα που παρέχουν κάποια ασύρματα scanners που ονομάζεται batch memmory, η δυνατότητα δηλαδή να αποθηκεύουν barcodes σε εσωτερική τους μνήμη όταν το scanner βρίσκεται εκτός εμβέλειας. Αναμφισβήτητα τα ασύρματα barcode scanners προσφέρουν πολύ μεγάλη ευελιξία και επεκτασιμότητα σε οποιαδήποτε εφαρμογή.

Αντοχή ενός barcode scanner

Ανεξαρτήτως του περιβάλλοντος όπου θα χρησιμοποιηθεί ένα barcode scanner ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε πάντα υπόψη είναι η φυσική του αντοχή. Τα περισσότερα barcode scanners είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν σε περιβάλλον γραφείου ή καταστήματος εντατικής λιανικής. Μπορεί μεν το scanner να λειτουργεί σε ένα «καθαρό» περιβάλλον αλλά αν γίνεται κακή χρήση (όπως πχ πτώσεις) μια πιο ενισχυμένη λύση σίγουρα θα σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα.

Μια πτώση του barcode scanner μια στο τόσο δεν αποτελεί πρόβλημα, αν το barcode scanner χρησιμοποιείται σε εξωτερικό χώρο με σκόνη και υγρασία ή μια αποθήκη ενός εργοστασίου ή super market καλό θα ήταν να εξετάσετε το γεγονός αγοράς ενός πιο ενισχυμένου όπως το Motorola LS3408FZ.

 Οι διαφορές ανάμεσα σε ένα ενισχυμένο και ένα κανονικό barcode scanner είναι πραγματικά τεράστιες. Τα ενισχυμένα είναι 100% στεγανά από σκόνη και υγρασία ενώ μπορούν να αντέχουν συνεχόμενες πτώσεις από 2 μέτρα.

 Συχνά το περίβλημα τους είναι από σκληρό καουτσούκ και μπορούν να λειτουργήσουν υπό οποιοδήποτε περιβάλλον κακομεταχείρισης. Μερικά από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν σφυρί χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στην λειτουργία τους.

Συνήθως τα ενισχυμένα scanners ξεχωρίζουν από τα έντονα χρώματα τους (Κίτρινα ή κόκκινα) καθώς και από το ότι είναι λίγο πιο ογκώδη. Μπορεί να είναι ακριβότερα από τα κανονικά αλλά ο χρόνος που θα χαθεί αν ένα μη ενισχυμένο scanner χαλάσει καθώς και το κόστος για την αντικατάσταση του σίγουρα εξισορροπεί το αρχικό μεγαλύτερο κόστος.

το είδα εδώ