Πως επιλέγουμε αντλίες νερού Πως επιλέγουμε αντλίες νερού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Πως επιλέγουμε αντλίες νερού


 

Kάθε τύπος αντλίας είναι κατάλληλος για ορισμένες εφαρμογές.

 Παρακάτω αναφέρονται οι παράγοντες που μας επηρεάζουν στην επιλογή του κατάλληλου τύπου αντλίας για την κάθε περίπτωση.
 Φυσικά οι περιπτώσεις αντλήσεων είναι πάρα πολλές και ορισμένες από αυτές δεν αναφέρονται.



 Καταβάλλεται, όμως προσπάθεια να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εφαρμογές αντλήσεων.

 Άντληση από πηγάδια
 Όταν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα άντλησης από πηγάδι, κατά κανόνα οδηγούμεθα στην επιλογή μιας κοινής φυγόκεντρης αντλίας, επειδή αποτελεί την πιο οικονομική λύση.

 Δεν είναι, όμως, πάντα δυνατή η επιλογή της κοινής φυγόκεντρης αντλίας, επειδή πολλές φορές μας επηρεάζουν διάφοροι παράγοντες, που αναφέρονται παρακάτω.

 Άντληση από βαθιά πηγάδια με μεγάλη διακύμανση στάθμης Όπως γνωρίζουμε, μια φυγόκεντρη αντλία δεν μπορεί να αναρροφήσει νερό από μεγάλο βάθος. Αν και θεωρητικά το βάθος αναρρόφησης πλησιάζει τα 10 μέτρα, δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνάει τα 7 μέτρα.

 Όσο μικρότερη είναι η απόσταση της αντλίας από τη στάθμη του νερού, τόσο καλύτερη απόδοση έχει η αντλία. Όταν το πηγάδι έχει μεγάλο βάθος, συνηθίζεται η τοποθέτηση της αντλίας πάνω σε πατάρι που κατασκευάζεται μέσα στο πηγάδι ή μέσα σε βοηθητικό πηγάδι (παραπήγαδο) κατά τρόπο που το σημείο αναρρόφησης να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αντλία.

 Πολλές φορές όμως, επειδή η παροχή του νερού στο πηγάδι είναι μικρή, κατασκευάζουμε πηγάδια βαθιά, με σκοπό να εξασφαλίσουμε μεγάλη χωρητικότητα ή να αυξήσουμε την παροχή νερού αν και ο υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται σε πολύ μικρό βάθος.
  Έτσι, η ανώτατη στάθμη του νερού (πριν αρχίσει η άντληση) απέχει πολύ από το κατώτατο σημείο αναρρόφησης.

Ολόκληρο το άρθρο από το βιβλίο του Μιλτιάδη Μ. Κάπου Μηχ. Ηλεκτρολόγου Καθηγητή, Εργολ. Δημ. Εργων