Οι εναερίτες της ΔΕΗ Οι εναερίτες της ΔΕΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Οι εναερίτες της ΔΕΗ


    

Κάνουν μια από τις πιο επικίνδυνες δουλειές, εναέριος είναι αυτός που κινείται στον αέρα, κι αυτοί είναι οι εναερίτες της ΔΕΗ.

 Είναι η επίμαχη ομάδα που ευτυχώς για εμάς επί 24ωρου βάσεως φροντίζει να έχουμε ρεύμα.



Οι εναερίτες κρέμονται από τις κολώνες, τα ηλεκτροφόρα σύρματα, ή ακόμα και από τους μεγάλους μεταλλικούς πυλώνες μεγάλης τάσης οι οποίοι φτάνουν σε ύψος τα δεκάδες μέτρα προσπαθώντας να εντοπίσουν πιθανή βλάβη ή να συντηρήσουν το δίκτυο.Φορώντας ειδικά πέδιλα και παρά το κράνος, τα γάντια κ.λπ πολλοί είναι οι θάνατοι που σημειώνονται από ατυχήματα κάθε χρόνο!


   


Ποιά είναι η δουλειά ενός  Εναερίτη;
Είναι η κατασκευή υπόγειων και εναέριων δικτύων, η συντήρησή τους, η αποκατάσταση βλαβών, η επίβλεψη του εργολάβου και η διαχείριση του δικτύου διανομής.

Ποιό είναι το πιο δύσκολο απ΄ όλα;
Οι εργασίες σε υπό τάση δίκτυα δηλαδή σε δίκτυα ηλεκτροφόρα στα οποία επεμβαίνεις χωρίς να διακόπτεις το ρεύμα. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις βλαβών και σε χειρισμούς διαχείρισης των δικτύων, και είναι από τις πιο επικίνδυνες εργασίες που μπορεί να κάνει κάποιος γιατί πρέπει να γίνει διακοπή του ρεύματος το οποίο είναι στα 15.000 Volt.

 Ο εναερίτης θα πρέπει να δοκιμάσει να δει αν έχει κόψει το ρεύμα, μετά τη δοκιμή να γειώσει το δίκτυο και αφού το κομμάτι που έχει κόψει είναι «εξασφαλισμένο» τότε να επέμβει το συνεργείο για να γίνει η εργασία που πρέπει να γίνει. Σε άλλη περίπτωση μπορεί να κάνει την αποκατάσταση της βλάβης υπό τάση, χωρίς να κόψει το ρεύμα στα 220 με 380 volt.
 
Τι συμβαίνει όταν κόβεται το ρεύμα, ποιες είναι οι πρώτες σας ενέργειες;
Γίνεται πανικός! Αν είσαι από μια μεριά να δεις τι γίνεται εδώ... Επειδή πολλές φορές λένε “κατεβάσανε τα τηλέφωνα... “... Το να κοπεί το ρεύμα αφορά εκατοντάδες καταναλωτές, μερικές φορές και χιλιάδες. Τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά. 

. Σε φυσιολογικές συνθήκες ο υπεύθυνος βάρδιας είναι ένας από τις τέσσερις το απόγευμα έως τις δώδεκα τα μεσάνυχτα και το συνεργείο που βρίσκεται έξω τις ίδιες ώρες αποτελείται από δύο τεχνικούς.

Συνήθως γιατί σημειώνονται οι βλάβες;
Πέραν της αυξημένης κατανάλωσης, οφείλονται στην κακοκαιρία, αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα δηλαδή σε τροχαία ατυχήματα και σε εργασίες που γίνονται στα σπίτια και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε καλώδια της ΔΕΗ.

Ποιος είναι ο συχνότερος λόγος για τον οποίο ανεβαίνετε πάνω στην κολώνα;
Για να αλλάξουμε τις ασφάλειες. Πρέπει πρώτα να εντοπίσουμε τη βλάβη περπατώντας το δίκτυο και τότε μόνο να επέμβουμε, κι αυτό εφόσον μας επιτρέπεται εκείνη την ώρα να το κάνουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε πάει στο σωστό σημείο ώστε να κόψουμε τη γραμμή. Ένα μικρό λάθος να γίνει μπορεί να σκοτωθεί άνθρωπος γιατί το ρεύμα δεν το βλέπουμε. Δεν είναι φωτιά, ούτε νερό.

 Το ρεύμα το νιώθεις κι όταν το νιώσεις είναι αργά.
   
Επίσης όταν μας καλέσει η Πυροσβεστική αφήνουμε τα πάντα και πηγαίνουμε για να κόψουμε τη γραμμή. Προχθές που είχε μπάσκετ ένας κύριος πήρε και είπε ότι του κόψαμε το ρεύμα την ώρα του τελικού σκορ και πήρε το γιό του για να το μάθει. Αυτός ο κύριος τελικά είχε πρόβλημα δικό του αφού άναψε ταυτόχρονα ηλεκτρική κουζίνα και θερμοσίφωνο ενώ είχε μονοφασικό ρεύμα.

Ολόκληρο το άρθο είναι εδώ