Η τεχνολογία πίσω από τα αλφάδια laser Η τεχνολογία πίσω από τα αλφάδια laser

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Η τεχνολογία πίσω από τα αλφάδια laser




Σκέψου την εξής περίπτωση: στέκεσαι στον καναπέ σου με ένα σφυρί κι ένα καρφί στο ένα χέρι και ένα αλφάδι στο άλλο. Προσπαθείς να κρεμάσεις μια σειρά κάδρα αλλά θες να τα κρεμάσεις σε ευθεία γραμμή – άλλωστε δεν προσπαθείς να κάνεις gallery τύπου πύργος της Πίζας.


Το πρόβλημα είναι ότι είναι φυσικά αδύνατο να κρατάς το αλφάδι στον τοίχο ενώ ταυτόχρονα καρφώνεις μερικά καρφιά. Θα χρειαζόσουν ένα έξτρα χέρι γι’ αυτό και δεν έχεις. Μακάρι το αλφάδι να κρατιόταν από μόνο του στον τοίχο κι εσύ να κάρφωνες τα καρφιά με τα δυο ελεύθερα χέρια σου.

Μάντεψε!




Αν είχες ένα αλφάδι laser στην εργαλειοθήκη σου, αυτή η ευχή θα ήταν πραγματικότητα. Ένα αλφάδι laser προβάλλει μια ορατή και εντελώς ευθεία γραμμή σε μια επιφάνεια όπως ένας τοίχος ή το πάτωμα.

 


 Μιας και πολλά αλφάδια laser στέκονται σε τρίποδα ή και στον τοίχο, τα χέρια σου θα είναι ελεύθερα να καρφώσουν καρφιά ή να τοποθετήσουν σε ευθεία γραμμή πλακάκια.

Ένα αλφάδι laser κάνει τις ατομικές εργασίες όπως το κόλλημα ταπετσαρίας, η τοποθέτηση πλακιδίων στην κουζίνα, ενός μεγάλου ραφιού κλπ. εύκολη δουλειά.

Μπορεί να νομίζεις ότι επειδή έχει τη λέξη laser στον τίτλο του εργαλείου, θα είναι αναγκαστικά και ακριβό. Παρόλα αυτά, τα αλφάδια laser είναι αρκετά φτηνά.

Μπορείς να αγοράσεις ένα απλό μοντέλο με λιγότερο από 20€.

Τα αλφάδια laser χρησιμοποιούνται στις οικοδομές, από υδραυλικούς, από πολιτικούς μηχανικούς και συχνά για ασφαλτοστρώσεις. 

Η τεχνολογία πίσω από τα αλφάδια laser

Τα αλφάδια laser χρησιμοποιούν ένα laser, μία ενισχυμένη, συγκεντρωμένη ακτίνα φωτός που εκπέμπεται από συσκευή στερεής κατάστασης που λέγεται δίοδος.


Αυτές οι δίοδοι που εκπέμπουν φως, γνωστές και σαν LED, βρίσκονται σε πολλές γνωστές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών ρολογιών, τηλεχειριστηρίων ή τηλεοράσεων.

Τα αλφάδια laser προβάλλουν μία ακτίνα φωτός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σα μια εικονική γραμμή από κιμωλία, όταν χρειάζεται μια ευθεία γραμμή ή ένα σημείο αναφοράς.


Το μέγεθος της ακτίνας φωτός εξαρτάται από το μέγεθος της διόδου.
 Σε αυτήν την περίπτωση, όσο μικρότερη, τόσο καλύτερα. 
 Μια μικρή ακτίνα φωτός είναι πιο ακριβής.


Με μια πιο φαρδιά ακτίνα φωτός, το σημείο του επιπέδου μπορεί να είναι οπουδήποτε μέσα στο πλάτος της ακτίνας.

Τα πρώτα αλφάδια laser περιορίζονταν μόνο για χρήση σε εσωτερικούς χώρους, επειδή το φως του laser δεν ήταν αρκετά φωτεινό ώστε να φαίνεται στους εξωτερικούς χώρους.

 Σήμερα, πιο ισχυρά αλφάδια laser μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και πολλά είναι σχεδιασμένα για χρήση με ανιχνευτή φωτός που «διαβάζει» το φως του laser.

Αυτές οι συσκευές τοποθετούνται μακριά από τη δίοδο του laser και μετά κινούνται πάνω ή κάτω μέχρι η ακτίνα να ανιχνευτεί και να δώσει σήμα με ήχο ή ένα λαμπάκι.

Τώρα που ξέρεις πώς δουλεύουν τα αλφάδια laser, ας μάθουμε πώς χρησιμοποιούνται.

Πώς να χρησιμοποιείς ένα αλφάδι laser
 
Τα αλφάδια laser είναι εύκολα στη χρήση και μιας και είναι διαθέσιμα σε διάφορα σχέδια, σίγουρα υπάρχει ένα στυλ που να ταιριάζει σε κάθε εφαρμογή.

Διαφορετικοί τύποι αλφαδιών laser έχουν αναπτυχθεί για συγκεκριμένες χρήσεις αλλά όλα τα αλφάδια laser έχουν δύο κοινά στοιχεία: το laser και μια βάση που μπορεί να τοποθετηθεί στο δάπεδο, στον τοίχο ή σε ένα τρίποδο.

Αυτή η βάση σε βοηθά να προβάλεις το φως στο επιθυμητό ύψος.

 Υπάρχει ακόμα ένας μηχανισμός αλφαδιού, είτε ένα φιαλίδιο με φούσκα ή ένα εκκρεμές με μαγνήτες και ηλεκτρονικούς αισθητήρες. Το εξωτερικό μέρος είναι κατασκευασμένο συνήθως από ανθεκτικό πλαστικό ή μέταλλο που είναι αρκετά δυνατό για αντέξει στη σκληρή χρήση στο χώρο εργασίας.

Τα αλφάδια laser βρίσκουν το «επίπεδο» με διαφορετικούς τρόπους.

Τα χειροκίνητα αλφάδια laser δουλεύουν με τον παραδοσιακό τρόπο: ο χρήστης φέρνει στην ευθεία τη φούσκα μέσα στο φιαλίδιο είτε κουνώντας το αλφάδι, είτε με έναν μοχλό.

Αυτά τα αλφάδια laser είναι ιδανικά για τυπικές ατομικές εργασίες, πιο φτηνά και απαιτούν μικρότερη ισχύ μπαταρίας από ότι μια αυτορυθμιζόμενη μονάδα.


Οι αυτορυθμιζόμενες μονάδες προσφέρουν μεγαλύτερο βαθμό ακρίβειας.

 Δουλεύουν καλύτερα όταν τοποθετούνται σε μια επιφάνεια που ο χρήστης πιστεύει ότι είναι όσο το δυνατό πιο επίπεδη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα φιαλίδιο με φούσκα για να ρυθμίσεις χειροκίνητα το επίπεδο πριν αναλάβει ο μηχανισμός καθορισμού επιπέδου της αυτορυθμιζόμενης μονάδας. Το αντικείμενο του laser κρέμεται σαν ένα εκκρεμές μέσα στο αλφάδι.


Μαγνήτες και η βαρύτητα δουλεύουν μαζί για να ακινητοποιήσουν το εκκρεμές και μετά προβάλλεται η ακτίνα μέσω ενός πρίσματος.

Μερικά αλφάδια laser είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικούς αυτορυθμιζόμενους αισθητήρες που ενισχύουν την ακρίβεια και την αξιοπιστία.

Τύποι αλφαδιών laser

Είναι διαθέσιμοι αρκετοί τύποι αλφαδιών laser, που ποικίλλουν σε εφαρμογές και κόστη:
Το πιο απλό αλφάδι laser είναι αυτό που παράγει ένα σημείο. Προβάλλει βασικά μία τελεία laser.


Τα σημειακά laser προβάλλουν ένα σημείο που μπορεί να είναι επίπεδο ή τετράγωνο ή κατακόρυφο. Μια ευρεία γκάμα μοντέλων είναι διαθέσιμα σε τιμές από 20€ έως και πάνω από 500€.

 Ενώ τα πιο φτηνά μοντέλα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους, τα υπόλοιπα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εξωτερικούς χώρους. 

Ένα laser γραμμής είναι ένα αλφάδι από σημείο σε σημείο, που προβάλλει αρκετές οριζόντιες και κάθετες γραμμές laser, χρησιμοποιώντας πολλαπλές LED διόδους σε απόσταση 20 με 30 μέτρων Συνήθως είναι σχεδιασμένα για εσωτερική χρήση ενώ κάποια σύγχρονα μοντέλα περιλαμβάνουν μια τεχνολογία διακοπτόμενου φωτός που δουλεύει με ανιχνευτή φωτός, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους ή σε πολύ φωτεινούς εσωτερικούς χώρους.

 Οι τιμές κυμαίνονται από 40€ μέχρι πάνω από 600€. 
 
Τα περιστροφικά αλφάδια laser προβάλλουν μια περιστρεφόμενη τελεία για να δημιουργήσουν μια γραμμή 360 μοιρών. Ένας ανιχνευτής χρησιμοποιείται για να διαβάζει τις γραμμές laser σε μεγάλες αποστάσεις. Τα περισσότερα περιστροφικά αλφάδια laser μπορούν να παράγουν και ευθείες. Ιδανικά για εξωτερικές εργασίες, όπως η κατασκευή δρόμων, η θεμελίωση κ.ά., είναι τα πιο ακριβή και πιο ακριβά αλφάδια laser, με τιμές από 250€ μέχρι και πάνω από 2000€.

 Χειροκίνητες αυτορυθμιζόμενες επιλογές είναι διαθέσιμες και μπορούν να ελεγχθούν με τηλεχειρισμό.

Καθώς η τεχνολογία εξελίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, τα αλφάδια laser έχουν γίνει πιο ακριβή, μικρά, ευκολότερα στη χρήση και πιο προσιτά από άποψη τιμής. Ενώ κάποτε τα συναντούσαμε μόνο σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, τώρα μικροί και μεγάλοι κατασκευαστές συμφωνούν ότι μετατρέπουν εργασίες δύο ή τριών ατόμων σε ατομικές.

Μερικά αλφάδια laser είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία ασύρματου Bluetooth, έτσι ώστε να στέλνουν δεδομένα σε υπολογιστή.

Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται και οι τιμές πέφτουν, τα αλφάδια laser θα βρίσκονται σε όλο και περισσότερες εργαλειοθήκες.