Πυροπροστασία Ηλεκτρικών Ερμαρίων Πυροπροστασία Ηλεκτρικών Ερμαρίων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Πυροπροστασία Ηλεκτρικών Ερμαρίων

 

Στις σύγχρονες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις βιομηχανικών και εμπορικών χώρων, οι ηλεκτρολογικοί πίνακες αποτελούν το απαραίτητο λειτουργικό στοιχείο, για την ασφαλή και αδιάλειπτη τροφοδοσία των ηλεκτρικών φορτίων της εγκατάστασης.

Ανάλογα με τις ανάγκες, ο ηλεκτρολογικός πίνακας μπορεί να αποτελείται είτε από ένα απλό μικρό πάνελ, είτε από ένα ογκώδες ερμάριο με ένα ή περισσότερα διαμερίσματα, μέσα στο οποίο βρίσκονται εγκατεστημένα όλα τα απαραίτητα όργανα προστασίας, αφής και ελέγχου καθώς και οι διάφοροι αυτοματισμοί που ελέγχουν τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας.



Λόγω της ιδιαιτερότητας του προστατευόμενου εξοπλισμού στους χώρους ηλεκτρικών πεδίων, η εγκατάσταση ενός συστήματος ολικού κατακλυσμού δεν είναι πάντα αποτελεσματική, επειδή η εστία φωτιάς εντοπίζεται συνήθως στο εσωτερικό του ηλεκτρικού πίνακα και συνήθως οφείλεται σε υπερθέρμανση καλωδίων λόγω υπερφόρτισης, φθορά υλικών λόγω πολυκαιρίας ή σε βραχυκύκλωμα.
 
 
Ο χρόνος ανίχνευσης μιας εστίας φωτιάς στο εσωτερικό του πίνακα, από το σύστημα πυρανίχνευσης του κυρίως χώρου, είναι αρκετά μεγάλος με αποτέλεσμα η ενεργοποίηση της κατάσβεσης να γίνεται με καθυστέρηση. Το γεγονός αυτό δίνει σημαντικό χρόνο στην εστία φωτιάς να αναπτυχθεί με συνέπεια την πρόκληση ζημιών όχι μόνο μέσα στον πίνακα αλλά και στον κυρίως χώρο, σε περίπτωση που η φωτιά προλάβει να επεκταθεί.


Σε αυτή την περίπτωση οι επακόλουθες συνέπειες μιας πυρκαγιάς σχετίζονται όχι μόνο με το κόστος για την αντικατάσταση του κατεστραμμένου εξοπλισμού αλλά και με τις ζημιές από το σταμάτημα της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης, μέχρι την αντικατάσταση του κατεστραμμένου εξοπλισμού και την ολοκλήρωση των εργασιών.


Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Unimarsafe, προτείνει τη χρήση ειδικών γεννητριών aerosol DSPA, οι οποίες τοποθετούνται μέσα σε οποιοδήποτε ηλεκτρικό ερμάριο και σε περίπτωση φωτιάς ενεργοποιούνται άμεσα, προλαμβάνοντας τις ζημιές εντός ή και εκτός πίνακα.

Ειδικότερα για την προστασία ηλεκτρικών ερμαρίων, racks κλπ, η Unimarsafe προτείνει τις ακόλουθες λύσεις:
 

1. Χρήση Γεννητριών DSPA 0.3, DSPA 11/1 & DSPA 11/2 με θερμο - ευαίσθητο καλώδιο (Thermocord)


Το thermocord ενεργοποιείται παρουσία σπινθήρα ή φλόγας ή όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 175 οC, προκαλώντας την έναρξη της λειτουργίας της γεννήτριας aerosol με την οποία είναι συνδεδεμένο.

Προληπτικά συστήνεται εξωτερικός έλεγχος της καλής κατάστασης και της συνέχειας του Thermocord, ενώ η διάρκεια ζωής του κατασβεστικού υλικού των γεννητρών DSPA ξεπερνά τα 15 χρόνια. Το κόστος εγκατάστασης και συντήρηση του εν λόγω συστήματος είναι αμελητέο.

Τρόποι Ενεργοποίησης

Η ενεργοποίηση των γεννητριών DSPA, ανάλογα με τις ανάγκες γίνεται:
μέσω του ηλεκτρικού ενεργοποιητή
μέσω του θερμοχημικού ενεργοποιητή
συνδυάζοντας τα παραπάνω μέσω του διπλού εκκινητή (Dual Starter)

Ηλεκτρικός ενεργοποιητής

Η χρήση του ηλεκτρικού ενεργοποιητή επιτρέπει την εφαρμογή των γεννητριών DSPA σε αυτόματα συστήματα με πίνακα κατάσβεσης.

Για την ενεργοποίηση απαιτείται παλμός ρεύματος κατάλληλης έντασης και διάρκειας. Ενδεικτικά για τον ηλεκτρικό ενεργοποιητή με κόκκινο καλώδιο, ισχύουν τα παρακάτω:

ελάχιστο ρεύμα εκκίνησης 0,4 Α.
είδος ρεύματος: συνεχές ή εναλλασσόμενο ρεύμα
διάρκεια παλμού: όχι λιγότερο από 0,5 sec.
αντίσταση ηλεκτρικού ενεργοποιητή: 2,5 – 4,5 Ohm (χωρίς επιπλέον αντιστάσεις)




Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή αναφορικά με τη μέγιστη τιμή του ρεύματος όταν ελέγχεται το κύκλωμα του ενεργοποιητή. Αναλυτικές πληροφορίες αναγράφονται στο αντίστοιχο τεχνικό εγχειρίδιο.

Θερμο – χημικός ενεργοποιητής (Thermocord)



Με τη χρήση του θερμο – χημικού ενεργοποιητή (Thermocord) η γεννήτρια aerosol DSPA μπορεί να λειτουργήσει με αυτόματο τρόπο χωρίς να χρειάζεται τροφοδοσία ούτε πίνακας πυρανίχνευσης – κατάσβεσης.

Ο θερμο-χημικός

ενεργοποιητής θέτει αυτόματα τη γεννήτρια σε λειτουργία όταν η θερμοκρασία του χώρου ανέλθει στους 150-170 °C ή όταν έρθει σε επαφή με σπινθήρα ή φλόγα.




2. Χρήση Αυτόνομων Γεννητριών NOFIQ 20 & NOFIQ 80




Οι γεννήτριες NOFIQ 20 & NOFIQ 80, τοποθετούνται στο εσωτερικό του ηλεκτρικού ερμαρίου και μπορούν να λειτουργήσουν είτε σαν αυτόνομες μονάδες κατάσβεσης καθότι διαθέτουν εσωτερική μπαταρία, είτε σε ασύρματο δίκτυο με πίνακα ελέγχου.
 
Για μεγαλύτερη ασφάλεια η ανίχνευση της φωτιάς γίνεται με διασταύρωση συναγερμού από δύο διαφορετικούς αισθητήρες, οι οποίοι είναι ενσωματωμένοι μέσα στη γεννήτρια: έναν αισθητήρα μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και έναν θερμοκρασίας (ΔΤ).






Οι γεννήτριες NOFIQ 20 & NOFIQ 80 μπορούν να συνδεθούν με οποιοδήποτε υφιστάμενο σύστημα πυρανίχνευσης προκειμένου να μεταδώσουν σήματα κατάστασης, σφάλματος ή συναγερμού.




Κατά την ενεργοποίηση της γεννήτριας aerosol DSPA, παράγεται το aerosol, το οποίο μέσα από τις ειδικές οπές της γεννήτριας aerosol DSPA, διαχέεται ακτινικά ή με αξονικό τρόπο, ανάλογα με τον τύπο τις γεννήτριας και καταλαμβάνοντας όλο τον όγκο του προστατευόμενου χώρου.

 Η κατάσβεση επιτυγχάνεται διακόπτοντας την αλυσιδωτή αντίδραση που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της φωτιάς δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες χωρίς να ελαττώνεται η συγκέντρωση του οξυγόνου στο χώρο.