Τι είναι το net metering(Εγκατάσταση Μονάδων ΑΠΕ από Αυτοπαραγωγούς με Συμψηφισμό Ενέργειας) Τι είναι το net metering(Εγκατάσταση Μονάδων ΑΠΕ από Αυτοπαραγωγούς με Συμψηφισμό Ενέργειας)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Τι είναι το net metering(Εγκατάσταση Μονάδων ΑΠΕ από Αυτοπαραγωγούς με Συμψηφισμό Ενέργειας)

Το net metering είναι μέθοδος συμψηφισμού ενέργειας από φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ. Σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά με ταρίφα (feed-in tariff) ο συμψηφισμός παραγώμενου και καταναλισκόμενου ρεύματος είναι ενεργειακός (σε kWh) και όχι "λογιστικός" (σε €). 

Και τα μεν και τα δε ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία των διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών on-grid ή grid-connected systems διεθνώς (σε αντίθεση με τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά - off grid) όπου υπάρχει σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο. 

Το net metering έχει αναρίθμητα πλεονεκτήματα και προσφέρει άμεση απόσβεση για τον ενδιαφερόμενο, ενώ προστατεύει το περιβάλλον χωρίς να επιβαρρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.



Net Metering στην Ελλάδα
Το net metering είναι πλέον από τον Ιανουάριο του 2015 νόμιμο και στην Ελλάδα. Εδώ και αρκετά χρόνια το net metering αποτελεί τον κύριο τρόπο συμψηφισμού ενέργειας με φωτοβολταικα σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν πλέον ωριμάσει και περνούν από την φάση των κρατικών επιδοτήσεων στην ισοτιμία με τις συμβατικές πηγές και την άμεση χρήση τους για αυτοκατανάλωση. 
net metering διάγραμμα
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοκατανάλωσης ενέργειας είναι το net metering (ή συμψηφισμός ηλεκτρικής ενέργειας). Το net metering (νετ μετερινγκ) είναι το μέλλον των τεχνολογιών ΑΠΕ καθώς δεν απαιτεί επιδοτήσεις από το κράτος, ούτε δεσμεύσεις από καμία πλευρά. 
Στην Ελλάδα το net metering ονομάζεται επισήμως αυτοπαραγωγή (ή αυτοκατανάλωση ή ιδιοκατανάλωση) ρεύματος και ενέργειας. 

Τι είναι το net metering

Το net metering συνίσταται στην αυτοκατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως είναι τα φωτοβολταϊκά ή οι ανεμογεννήτριες. Ουσιαστικά με το net metering γίνεται ενεργειακός συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά στην στέγη ενός κτιρίου με την καταναλισκόμενη ενέργεια από το νοικοκυριό ή την επιχείρηση. Η περίσσεια ενέργειας διοχετεύεται στο δίκτυο είτε με κάποια αποζημίωση είτε όχι.
net metering φωτοβολταικα
 

                                          Η  σύνδεση του net metering 

Το net metering αποτελεί την καλύτερη λύση για εξάλειψη του κόστους ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ μπορεί να εξαλείψει και το κόστος θέρμανσης-κλιματισμού αν συνδυαστεί κατάλληλα με μία αντλία θερμότητας για παράδειγμα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Helapco:
κόστος ηλεκτρικού στην Ελλάδα
Η εξοικονόμηση που μπορεί να υπολογίζει ο ενδιαφερόμενος είναι 18,5 περίπου λεπτά ανα kWh. Συνεπώς για κάθε kWp εγκατεστημένου φωτοβολταϊκού εξοικονομούμε 1.600kWh ετησίως ηλεκτρικής ενέργειας και το οικονομικό όφελος λογίζεται σε περίπου 300€.

Διαδικασία - Δικαιολογητικά Net Metering



  Η διαδικασία για τη διασύνδεση ενός φωτοβολταϊκου συστήματος net metering είναι απλή 

Για την κατάθεση της αίτησης απαιτούνται συνοπτικά τίτλοι ιδιοκτησίας του ακινήτου (ή μισθωτήριο) και έγγραφη βεβαίωση από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες οτι επιτρέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού από τον ενδιαφερόμενο (σε περίπτωση πχ πολυκατοικίας).
Τα υπόλοιπα έγγραφα είναι τεχνικές εκθέσεις, σχέδια και φυλλάδια ή υπεύθυνες δηλώσεις μηχανικού που αφορούν τον εγκαταστάτη του συστήματος.
δικαιολογητικά για net metering

Νομοθεσία net metering

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία για το net metering:
  • Μέγιστο όριο είναι τα 20kWp ή το μισό της συμφωνημένης ισχύος
  • Μπορεί να το εγκαταστήσει και ο μισθωτής ενός ακινήτου
  • Σε πολυκατοικία μπορούν να το εγκαταστήσουν περισσότεροι του ενός
  • Μπορεί να τοποθετηθεί σε στέγη-δώμα ή κήπο-έδαφος
  • Προς το παρόν μπορούν να τοποθετηθούν μόνο φωτοβολταϊκά

Απόσβεση net metering - Παραδείγματα

Η απόσβεση ενός συστήματος net metering είναι ανάλογα με το μεγεθός του κάτω από 5 χρόνια και αντίστοιχα η απόδοση της επένδυσης ξεπερνά το 20%!
κόστος και απόδοση net metering

Net metering για κατοικία
με κατανάλωση 5.000 kWh/έτος

Μια κατοικία με 4 ενοίκους καταναλώνει περίπου 5.000 kWh κάθε χρόνο. Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 3,25 kWp μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 700 € από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του συστήματος.
Η εξοικονόμηση αυξάνεται κάθε χρόνο καθώς αυξάνονται και οι χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Λαμβάνοντας υπόψη μια μέση ετήσια αύξηση 8%, η απόσβεση του συστήματος γίνεται σε 8 περίπου χρόνια.
Σημείωση:
Τα τελευταία 5 χρόνια η μέση ετήσια αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν περίπου 12%.

Στοιχεία κατανάλωσης
Kατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος5.000 kWh/έτος 
Κόστος ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα (συμπ. ΦΠΑ)1.000 €/έτος 
.
Προτεινόμενο σύστημα
Ονομαστική ισχύς φωτοβολταϊκών3,25 kWp 
Συν. επιφάνεια φωτοβολταϊκών21,5 τ.μ.
Διάρκεια λειτουργίας της εγκατάστασης25 έτη
.
Μετά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Μείωση λογαριασμού τον 1o χρόνο-700 (-68%)
Χρόνος αποπληρωμής του συστήματος με μέση αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ~8% κάθε χρόνο ~8 έτη
Μείωση λογαριασμού τον 7o χρόνο-1.100 
Λοιπά στοιχεία
Εσωτερικός ρυθμός απόδοσης (IRR) 
15,3 %
Καθαρή παρούσα αξία επένδυσης με επιτόκιο 2% (NPV)



25.700 €
Πλεονεκτήματα net metering

Το net metering έχει αναρίθμητα θετικά χαρακτηριστικά:
  • Η κατανάλωση γίνεται κοντά στην παραγωγή μειώνοντας τις απώλειες στα καλώδια
  • Ο ιδιώτης ή ο επαγγελματίας δεν εξαρτάται από το κράτος για να επιδοτηθεί και εν τέλει να πληρωθεί για την επένδυσή του 
  • Τα ελληνικά νοικοκυριά μπορούν να ξεχάσουν το κόστος ρεύματος μια για πάντα!
  • Όσες αυξήσεις και αν κάνει η ΔΕΗ δεν υπάρχει επιβάρυνση...
  • Η χώρα μας απαλάσσεται από ενεργειακές εξαρτήσεις - κόστη.
  • Μειώνονται οι εκπομπές CO2
  • Ελαχιστοποιείται η περιβαλλοντική επιβάρυνση περιοχών κοντά σε εργοαστάσια παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη