Μαθητές θα κατασκευάσουν ρομπότ Arduino Μαθητές θα κατασκευάσουν ρομπότ Arduino

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Μαθητές θα κατασκευάσουν ρομπότ Arduino

Είκοσι μαθητές από διάφορα σχολεία της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να φτιάξουν το δικό τους ρομπότ, στο πλαίσιο ενός διήμερου σεμιναρίου που διοργανώνει η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του οργανωτικού και επιστημονικού σχεδιασμού των σεμιναρίων, Μιχάλης Σεβδυνίδης καθηγητής Φυσικής στην DST, τα εργαστήρια αφορούν νέους ηλικίας άνω των 14 ετών, καθώς είναι αρκετά απαιτητικά.


Η κατασκευή ενός ρομπότ Arduino αφορά μαθητές με ορισμένες δεξιότητες, καθώς δεν είναι τόσο απλό να γίνει. Για το λόγο αυτό απευθύνεται σε νέους που αγαπούν τα μαθηματικά, τη φυσική και την πληροφορική και τους αρέσει να ασχολούνται αρκετά με τον τομέα της τεχνολογίας», επεσήμανε ο κ. Σεβδυνίδης.
Εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της σχολής στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, αλλά και στο πλαίσιο της προσφοράς της επί 126 χρόνια στους μαθητές και μαθήτριες της Θεσσαλονίκης
.Το σεμινάριο θα διαρκέσει δώδεκα εργαστηριακές ώρες, οι οποίες είναι έτσι δομημένες, ώστε μαζί με το έντυπο υλικό που θα δίνεται ανά εργαστηριακή περίοδο (session), θα δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να βιώσουν μια διαδικασία ταχύρρυθμης εκμάθησης με ερεθίσματα για περαιτέρω εμβάθυνση.
   
-Τη λειτουργία του μικροελεγκτή arduino
-Τη λειτουργία αισθητήρων και τη σύνδεσή τους με το μικροελεγκτή
-Τα είδη και τη λειτουργία κινητήρων, καθώς και τη σύνδεσή τους με το
μικροελεγκτή
-Το λογισμικό του μικροελεγκτή και τη βασική δομή και τις εντολές προγραμματισμού της γλώσσας C++, που εμπεριέχονται σ” αυτό
-Τη λογική που διέπει το λογισμικό ενός απλού ρομπότ
-Πώς να φτιάχνει ένα ρομπότ, χρησιμοποιώντας όλες τις παραπάνω γνώσεις.
Σε κάθε μαθητή θα διατεθεί δωρεάν ένα σετ με όλα τα απαιτούμενα υλικά και εργαλεία για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων με τις οποίες, θα μάθει βιωματικά τα παρακάτω:
Το σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, αλλά και στο πλαίσιο της προσφοράς της επί 126 χρόνια στους μαθητές και μαθήτριες της Θεσσαλονίκης.
Απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που γοητεύονται από τη φυσική, τα μαθηματικά, τη πληροφορική, την τεχνολογία και την έρευνα.
 Σε όσους αρέσει να είναι δημιουργικοί «φτιάχνοντας» κάτι, όπως ένα παιχνίδι, μια συσκευή, ένα έργο τέχνης ή στήνοντας ένα πείραμα!
Διδάσκοντες στο workshop θα είναι οι: Μιχάλης Σεβδυνίδης, φυσικός, καθηγητής φυσικής στη DST και υπεύθυνος οργανωτικού και επιστημονικού σχεδιασμού του workshop, Γιώργος Τσάμης, φοιτητής του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών ΑΠΘ και απόφοιτος του σχολείου, Ιάσωνας Μπουρούτης, φοιτητής του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών του πανεπιστημίου του Μονάχου και απόφοιτος του σχολείου και Νίκος Ντελόπουλος, επίσης φοιτητής του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών του πανεπιστημίου του Μονάχου και απόφοιτος του σχολείου.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 4 Oκτωβρίου (από τις 9.30 π.μ. μέχρι τις 17.00) και την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου (από τις 12.30 π.μ. μέχρι τις 17.30) στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. 
Το διήμερο θα κορυφωθεί με την τελετή λήξης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών της ΓΣΘ, όπου οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν και θα επιδείξουν τη λειτουργία των ρομπότ που κατασκεύασαν, ενώ θα υπάρξει και ομιλία από εκπρόσωπο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας που θα μιλήσει στους μαθητές με θέμα τη σημασία της καινοτομίας στην οικονομία της Ελλάδας.