344.Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε χώρους με ειδικές συνθήκες. 344.Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε χώρους με ειδικές συνθήκες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

344.Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε χώρους με ειδικές συνθήκες.

   
Υπάρχουν ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (χώροι) οπού πρέπει να επικρατούν ειδικές συνθήκες λειτουργίας και ασφαλείας.
 Τέτοιοι χώροι είναι οι ακόλουθοι: υποσταθμοί, μετασχηματιστές, κ.λπ., ξηρoί χώροι, στεγνωτήρια, βεράντες, κ.λπ., υγροί χώροι (ψυγεία, τουαλέτες), βρεγμένοι χώροι (λουτρά, πλυντήρια, ψυκτικοί θάλαμοι, κ.λπ).
χώροι με κίνδυνο πυρκαγιάς (αποθήκες ξύλου, καυσίμων, κ.λπ), χώροι με κίνδυνο εκρήξεων (εργοστάσια, αποθήκες), σκονιζόμενοι χώροι (υφαντήρια, αποθήκες τσιμέντου, κ.λπ), εγκαταστάσεις ρυπαρών χώρων (χημικά εργοστάσια, βαφεία, κ.λπ), χώροι μεγάλης συγκέντρωσης (αίθουσες θεάτρων, κινηματογράφοι, καταστήματα, εκθέσεις, χώροι συναυλιών, κ.λπ) και εγκαταστάσεις σε σταύλους, κτηνοστάσια, σιτοβολώνες, κ.λπ..
Για κάθε κατηγορία από τις παραπάνω πρέπει να χρησιμοποιείται το κατάλληλο ηλεκτρολογικό υλικό και να εφαρμόζονται οι σχετικοί Κανονισμοί.



Στο έβδομο μέρος του προτύπου ΕΛΟΤ HD384 αναφέρονται όλες οι απαιτήσεις που θα πρέπει να ικανοποιούνται από τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε χώρους με ειδικές συνθήκες .

Πιο συγκεκριμένα για εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε λουτρά αναφέρεται το τμήμα 701, για τις πισινές το τμήμα 702, για τις σάουνες το τμήμα 703, για τα εργοτάξια το τμήμα 704, για γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις το τμήμα 705, για χώρους περιορισμένων διαστάσεων με αγώγιμα τοιχώματα το τμήμα 706, για τους χώρους κατασκήνωσης σε τροχόσπιτα το τμήμα 708, για τις μαρίνες το τμήμα 709, για τις εκθέσεις, θεάματα και περίπτερα το τμήμα 711. Παρακάτω αναλύεται το κάθε τμήμα.

Το τμήμα 701 ασχολείται με τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των χώρων του λουτρού.

 Οι ηλεκτρικές γραμμές μπορούν να είναι ορατές ή χωνευτές με βάθος εντοιχισμού 50mm. Οι γραμμές αυτές δεν πρέπει να έχουν μεταλλικά περιβλήματα και θα πρέπει να έχουν διπλή ή ενισχυμένη μόνωση.
Ακόμα σε κάθε εγκατάσταση λουτρού λαμβάνει χωρά μια συμπληρωματική τοπική ισοδύναμη σύνδεση όπως αναφέρεται στην παράγραφο 701.413.1.6. του HD 384.

 Με την συγκεκριμένη σύνδεση συνδέονται μεταξύ τους οι αγωγοί προστασίας όλων των εκτεθειμένων αγώγιμων μερών και των ρευματοδοτών με όλα τα ξένα αγώγιμα στοιχειά. Ως ξένα αγώγιμα στοιχειά θεωρούνται, όλες οι μεταλλικές σωληνώσεις και τα μεταλλικά μέρη της κατασκευές του κτιρίου.

Ακόμα σε μια ισοδυναμική σύνδεση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε τα μεταλλικά κουφώματα σε πόρτες και παράθυρα εκτός και αν είναι συνδεδεμένα με τα μεταλλικά δομικά στοιχειά της κατασκευής, ακόμα και οι μεταλλικές μπανιέρες, οι λεκάνες ντουζ και οι νιπτήρες. Τα προηγούμενα μπορούν να εξαιρεθούν μονό όταν η αντίσταση μόνωσης των στοιχειών είναι μεγαλύτερη από αυτή των δομικών στοιχειών της κατασκευής.

Όλες οι ισοδυναμικές συνδέσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν και εκτός του λουτρού, αλλά κοντά σε αυτό συμφωνά με την παράγραφο 701.413.1.6. του HD 384.

 Η τοπική ισοδυναμική σύνδεση είναι γειωμένη μέσω των αγωγών προστασίας  της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Η απλή γεφύρωση των σωληνώσεων θερμού και ψυχρού νερού, χωρίς στο τέλος αυτός ο αγωγός να συνδέεσαι με τον αγωγό της γείωσης αποτελεί αγείωτη ισοδύναμη σύνδεση και απαγορεύεται από την παράγραφο 701.471.1 του HD 384.

Το τμήμα 702 ασχολείται με τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών. Ακόμα το τμήμα αυτό περιλαμβάνει και τις  βοηθητικές ρηχές δεξαμενές και τους χώρους που τις περιβάλλουν. Για τις δεξαμενές που προορίζονται για ιατρική χρήση, µπορεί να επιβάλλονται και άλλες ειδικές απαιτήσεις.  Στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισινές) όπως και στα λουτρά προηγουμένως, έχουμε τρεις ζώνες. Το τµήµα 702 ασχολείται για κάθε µια από τις τρεις ζώνες 0, 1 και 2:

- Η ζώνη 0 είναι το εσωτερικό της δεξαµενής και περιλαµβάνει επίσης τα τµήµατα των εσοχών στα τοιχώµατα ή τον πυθµένα, τα οποία είναι προσιτά σε άτοµα που βρίσκονται µέσα στη δεξαµενή.

- Η ζώνη 1 περιορίζεται :
α) πλαγίως : από την κατακόρυφη επιφάνεια που βρίσκεται 2 m προς τα έξω από τα όρια τηςδεξαµενής.
β) κατά το ύψος : προς τα κάτω από την ανώτερη επιφάνεια της ζώνης 0, από το δάπεδο και από οποιαδήποτε επιφάνεια στην οποία µπορούν να σταθούν άτοµα και προς τα πάνω από ένα οριζόντιο επίπεδο που βρίσκεται σε 2,50 m πάνω από το δάπεδο ή την επιφάνεια.

Όταν υπάρχουν εξέδρες καταδύσεων, σανίδες εκτίναξης, βατήρες εκκίνησης ή ολισθητήρες (τσουλήθρες), η ζώνη 1 περιλαµβάνει το χώρο που περιορίζεται από την κατακόρυφη επιφάνεια που βρίσκεται σε απόσταση 1,50m γύρω από αυτά τα στοιχεία και από το οριζόντιο επίπεδο που βρίσκεται σε 2,50m πάνω από την υψηλότερη επιφάνεια πάνω στην οποία µπορούν να σταθούν άτοµα.

- Η ζώνη 2 περιορίζεται :

α) πλαγίως : από την εξωτερική κατακόρυφη επιφάνεια της ζώνης 1 και από µία κατακόρυφη επιφάνεια, παράλληλη προς την εξωτερική επιφάνεια της ζώνης 1, που απέχει 1,50m εξωτερικά από αυτήν.

β) κατά το ύψος : από το έδαφος ή την επιφάνεια επάνω στην οποία µπορούν να σταθούν άτοµα και από ένα οριζόντιο επίπεδο που βρίσκεται σε 2,50m πάνω από το δάπεδο ή την επιφάνεια.

Για την προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας όταν χρησιμοποιείται SELV ή PELV πρέπει, ανεξάρτητα από την ονομαστική τιμή της τάσης, να εξασφαλίζεται η προστασία έναντι άµεσης επαφής :

- είτε µε φράγματα ή περιβλήματα που παρέχουν κατά ελάχιστο ένα βαθμό προστασίας IP2X.
- είτε µε μόνωση ικανή να αντέξει µία τάση δοκιμής 500V ( εναλλασσόμενου ρεύματος) επί 1 min.

Ακόμα πραγματοποιείται συµπληρωµατική ισοδυναµική σύνδεση μεταξύ των αγώγιµων στοιχείων που βρίσκονται στις ζώνες 0, 1 και 2. Στο παρόν τµήµα, στα ξένα αγώγιµα στοιχεία περιλαµβάνονται και τα µη µονωτικά δάπεδα. 

Στη ζώνη 0 τα µέτρα προστασίας έναντι ηλεκτροπληξίας είναι µόνο η χρησιμοποίηση SELV, µε ονομαστική τάση που δεν υπερβαίνει τα 12V εναλλασσόμενου ρεύµατος ή τα 30V συνεχούς ρεύµατος χωρίς κυµάτωση, µε την πηγή τροφοδότησης εγκατεστηµένη έξω από τις ζώνες 0, 1 και 2. Σε όλες τις ζώνες δεν επιτρέπεται η εφαρμογή, για την προστασία έναντι άμεσης επαφής, των μέτρων προστασίας µε εµπόδια και προστασίας µε εγκατάσταση σε µη προσιτή θέση.

Σε όλες τις ζώνες δεν επιτρέπεται η εφαρµογή, για την προστασία έναντι έµµεσης επαφής, των µμέτρων προστασίας µε εγκατάσταση σε µη αγώγιµους χώρους και προστασία µε αγείωτες ισοδυναµικές συνδέσεις.

Οι ηλεκτρικές γραµµές στις ζώνες 0 και 1 δεν πρέπει να έχουν µεταλλικό µανδύα ή µεταλλικό περίβληµα. Στη ζώνη 2 οι ηλεκτρικές γραµµές δεν πρέπει να έχουν προσιτά µεταλλικά περιβλήµατα. Στις ζώνες 0 και 1 οι ηλεκτρικές γραµµές πρέπει να περιορίζονται στις απαραίτητες για την τροφοδότηση των ηλεκτρικών συσκευών που βρίσκονται µέσα σε αυτές τις ζώνες. Στις ζώνες 0 και 1 δεν επιτρέπονται τα κουτιά διακλαδώσεων.

Στις ζώνες 0 και 1 δεν πρέπει να εγκαθίστανται όργανα ελέγχου ή άλλα εξαρτήµατα, µε την εξαίρεση ότι, για µικρές κολυµβητικές δεξαµενές στις οποίες δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ρευµατοληπτών έξω από τη ζώνη 1, επιτρέπεται η εγκατάσταση ρευµατοληπτών στη ζώνη 1, µόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα βρίσκονται έξω από το χώρο προσέγγισης (δηλ. σε απόσταση 1,25 m) από το όριο της ζώνης 0 και θα είναι τοποθετηµένοι σε ύψος τουλάχιστον 0,3 m πάνω από το δάπεδο και :

-     είτε θα προστατεύονται µε διάταξη διαφορικού ρεύµατος µε ονοµαστικό διαφορικό ρεύµα λειτουργίας ΙΔn που δεν θα υπερβαίνει τα 30mA.
-     είτε θα προστατεύονται, ο καθένας χωριστά, µε ηλεκτρικό διαχωρισµό, µε το µετασχηµατιστή αποµόνωσης τοποθετηµένο έξω από τις ζώνες 0, 1  και 2.

Τέλος, στις ζώνες 0 και 1 μπορούν να εγκατασταθούν µόνο σταθερές συσκευές ειδικά κατασκευασμένες για να χρησιµοποιούνται σε κολυμβητικές δεξαμενές.

Στη ζώνη 2 επιτρέπεται η εγκατάσταση ρευµατοδοτών, διακοπτών και εξαρτηµάτων, µόνο µε την προϋπόθεση ότι :

- είτε θα τροφοδοτούνται, ξεχωριστά καθένας ρευµατοδότης, διακόπτης ή άλλο εξάρτηµα από ένα µετασχηµατιστή αποµόνωσης ή
- είτε θα τροφοδοτούνται µε SELV.
- είτε θα προστατεύονται µε διάταξη διαφορικού ρεύµατος µε ονοµαστικό διαφορικό ρεύµα λειτουργίας ΙΔn που δεν υπερβαίνει τα 30 mΑ.

Στη ζώνη 2 µπορούν να εγκαθίστανται :

- φωτιστικά σώµατα κλάσης II.
- συσκευές κλάσης I που προστατεύονται από µια διάταξη διαφορικού ρεύµατος µε ονοµαστικό διαφορικό ρεύµα λειτουργίας ΙΔn που δεν υπερβαίνει τα 30 mA.
- συσκευές που τροφοδοτούνται από ένα µετασχηµατιστή αποµόνωσης.

Ηλεκτρικά θερμαντικά στοιχεία ενσωµατωµένα στο δάπεδο, προοριζόµενα για τη θέρµανση του χώρου, µπορούν να εγκαθίστανται σε όλες τις ζώνες, µε την προϋπόθεση ότι θα καλύπτονται από ένα γειωµένο µεταλλικό πλέγµα ή θα έχουν µια γειωµένη µεταλλική επένδυση, που θα συνδέεται στην τοπική ισοδυναµική σύνδεση.

Το τμήμα 703 αφορά τις  σάουνες. Οι ειδικές απαιτήσεις αυτού του τµήµατος ισχύουν για τους χώρους στους οποίους είναι εγκατεστηµένοι θερµαντήρες σάουνας θερµού αέρα και οι οποίοι προορίζονται µόνο για αυτή τη χρήση. 

Σάουνα θερµού αέρα είναι ο χώρος στον οποίο ο αέρας θερµαίνεται σε υψηλές θερµοκρασίες και η υγρασία, κανονικά, είναι χαµηλή, αυξανόµενη µόνο παροδικά, όταν ραντίζεται νερό επάνω στο θερµαντήρα (φούρνο).
 Η περιοχή της σάουνας  χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες 0, 1, 2, 3, 4.

Για την προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας όταν χρησιµοποιείται SELV ή PELV, πρέπει, ανεξάρτητα από την ονοµαστική τιµή της τάσης, να εξασφαλίζεται η προστασία έναντι άµεσης επαφής :

- είτε µε φράγµατα ή περιβλήµατα που παρέχουν κατά ελάχιστο ένα βαθµό προστασίας IP2X.
- είτε µε µόνωση ικανή να αντέξει µια τάση δοκιµής 500V (εναλλασσόµενου ρεύµατος) επί 1 min.

Δεν επιτρέπεται η εφαρμογή, για την προστασία έναντι άµεσης επαφής, των µέτρων προστασίας µε εµπόδια και προστασίας µε εγκατάσταση σε µη προσιτή θέση. Δεν επιτρέπεται η εφαρµογή, για την προστασία έναντι έµµεσης επαφής, των µέτρων προστασίας µε εγκατάσταση σε µη αγώγιµους χώρους και προστασίας µε αγείωτες ισοδυναµικές συνδέσεις. Το ηλεκτρολογικό υλικό πρέπει να έχει κατα ελάχιστο βαθµό προστασίας IP24.

- Στη ζώνη 1 επιτρέπεται να εγκαθίστανται µόνο τα εξαρτήµατα που ανήκουν στο θερµαντήρα της σάουνας.
- Στη ζώνη 2 δεν υπάρχει καµία ειδική απαίτηση αναφορικά µε τη θερµική αντοχή του υλικού.
- Στη ζώνη 3 το υλικό πρέπει να αντέχει σε θερµοκρασία περιβάλλοντος 125οC.
- Στη ζώνη 4 επιτρέπεται να εγκαθίστανται :
• φωτιστικά σώµατα, τοποθετηµένα κατά τρόπο που να αποφεύγεται η υπερθέρµανσή τους, και οι ηλεκτρικές γραµµές τροφοδότησής τους.
• όργανα ρύθμισης του θερµαντήρα (θερµοστάτες και περιοριστές θερµοκρασίας) και οι συρματώσεις που ανήκουν σε αυτά τα όργανα.

Η θερµική αντοχή του υλικού πρέπει να είναι η ίδια όπως στη ζώνη 3. 

Οι ηλεκτρικές γραµµές πρέπει να έχουν µόνωση χωρίς µεταλλικό µανδύα ή µεταλλικό σωλήνα. Οι διακόπτες που δεν είναι ενσωµατωµένοι στο θερµαντήρα πρέπει να είναι τοποθετηµένοι έξω από το χώρο της σάουνας.
 Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση ρευµατοδοτών µέσα στο χώρο της σάουνας.

Το τμήμα 704 αφορά τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στα εργοτάξια.

 Οι ειδικές απαιτήσεις αυτού του τµήµατος ισχύουν για τις προσωρινές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν: την κατασκευή νέων κτιρίων, την επισκευή, τροποποίηση, επέκταση ή κατεδάφιση υπαρχόντων κτιρίων, τα δηµόσια έργα, τις χωµατουργικές εργασίες και εργασίες συναφείς προς τις παραπάνω.

Τα τµήµατα των κτιρίων που υφίστανται δοµικές τροποποιήσεις, όπως επεκτάσεις, σηµαντικές επισκευές, ή κατεδάφιση, θεωρούνται εργοτάξια κατά τη διάρκεια των σχετικών εργασιών κατά την οποία είναι αναγκαία η ύπαρξη µιας προσωρινής εγκατάστασης.

Οι απαιτήσεις αυτού του τµήµατος δεν ισχύουν για τις εγκαταστάσεις λατοµείων ή ορυχείων επιφανειακής εξόρυξης, ή άλλες παρεµφερείς εγκαταστάσεις, όπου χρησιµοποιείται εξοπλισµός παρόµοιος προς τον χρησιµοποιούµενο σε αυτές.

 Επίσης, δεν ισχύουν για τους χώρους όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες των εργοταξίων (όπως γραφεία, αποδυτήρια, αίθουσες συνεδριάσεων, καντίνες, εστιατόρια, χώροι διαµονής προσωπικού, χώροι υγιεινής).

Σταθερή εγκατάσταση του εργοταξίου αποτελεί µόνο η γενική διάταξη ελέγχου και προστασίας

. Ο χώρος εγκατάστασης αυτής της διάταξης αποτελεί το όριο µεταξύ του συστήµατος τροφοδότησης και της εγκατάστασης του εργοταξίου. Οι εγκαταστάσεις προς την πλευρά του φορτίου της παραπάνω διάταξης θεωρούνται κινητές. Οι ειδικές απαιτήσεις αυτού του τµήµατος ισχύουν τόσο για τις σταθερές όσο και για τις κινητές εγκαταστάσεις.
 Η εγκατάσταση ενός εργοταξίου µπορεί να τροφοδοτείται από διάφορες πηγές, µεταξύ των οποίων και από ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (µονάδες ιδιοπαραγωγής).

Η προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας πραγματοποιείται με: 1. Προστασία µε αυτόµατη διακοπή της τροφοδότησης και 2. Σύστηµα σύνδεσης των γειώσεων ΙΤ.

Στην περίπτωση χρησιµοποίησης φορητών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών µπορεί να παραλειφθεί η διάταξη επιτήρησης της µόνωσης. 

Συνιστάται η ανά τακτά χρονικά διαστήµατα εξακρίβωση της καλής κατάστασης των µονώσεων, µε µέτρηση της αντίστασης της µόνωσης. 
Για την προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας από έµµεση επαφή, εφαρµόζεται το µέτρο της αυτόµατης διακοπής της τροφοδότησης, η διακοπή σε περίπτωση σφάλµατος, πρέπει να πραγµατοποιείται όταν η τάση επαφής υπερβαίνει τα 25 V, εναλλασσόµενου ρεύµατος ή τα 60 V συνεχούς ρεύµατος χωρίς κυµάτωση.

Οι ρευµατοδότες καθώς και τα µόνιµα συνδεδεµένα εργαλεία χειρός πρέπει να προστατεύονται :
- είτε µε διατάξεις προστασίας διαφορικού ρεύµατος µε ονοµαστικό διαφορικό ρεύµα λειτουργίας ΙΔn που δεν υπερβαίνει τα 30 mA.
- είτε µε τροφοδότηση µε SELV.
- είτε µε ηλεκτρικό διαχωρισµό, όπου κάθε ρευµατοδότης ή κάθε µόνιµα συνδεδεµένο εργαλείο χειρός τροφοδοτείται από ιδιαίτερο µετασχηµατιστή αποµόνωσης ασφαλείας ή από χωριστά δευτερεύοντα τυλίγµατα ενός µετασχηµατιστή αποµόνωσης ασφαλείας.

Όλα τα συγκροτήµατα εξοπλισµού (όπως πίνακες κλπ) που χρησιµοποιούνται είτε στη γενική διάταξη ελέγχου και προστασίας, είτε για τη διανοµή στα διάφορα τµήµατα της εγκατάστασης του εργοταξίου, πρέπει να είναι σύµφωνα προς το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 60439-4.

 Οι ρευµατοδότες και οι ρευµατολήπτες πρέπει, κατά προτίµηση, να είναι σύµφωνοι προς το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 60309- 2.

Για την αποφυγή βλαβών στα καλώδια, αυτά δεν πρέπει να διέρχονται από θέσεις διέλευσης οχηµάτων ή πεζών. Όπου είναι αναπόφευκτη η τοποθέτηση σε τέτοιες θέσεις και γενικά όπου είναι αναγκαίο, πρέπει να λαµβάνονται µέτρα προστασίας για την αποφυγή της µηχανικής βλάβης από τη διέλευση οχηµάτων ή πεζών καθώς και από την κίνηση των µηχανηµάτων του εργοταξίου. Τα εύκαµπτα καλώδια πρέπει να είναι τύπου H 07 RN-F ή ισοδύναµου προς αυτόν ως προς την αντοχή στη φθορά και στην είσοδο νερού.

Κάθε πίνακας εισερχόµενης τροφοδότησης και κάθε πίνακας διανοµής πρέπει να περιλαµβάνει τις απαιτούµενες διατάξεις για τη διακοπή και την αποµόνωση της τροφοδότησης. Πρέπει να προβλέπονται µέσα επείγουσας αποµόνωσης της τροφοδότησης κάθε συσκευής της οποίας είναι δυνατόν να απαιτηθεί η αποσύνδεση όλων των ενεργών αγωγών, προκειµένου να αποτραπεί ένας κίνδυνος. Οι διατάξεις αποµόνωσης της τροφοδότησης πρέπει να µπορούν να ασφαλισθούν στην ανοικτή θέση τους π.χ. µε τη χρήση λουκέτου ή µε την τοποθέτησή τους µέσα σε περίβληµα που κλειδώνεται.

Η τροφοδότηση των συσκευών πρέπει να πραγµατοποιείται µέσω πινάκων διανοµής που περιλαµβάνουν :
- τις διατάξεις προστασίας έναντι υπερεντάσεων.
- τις διατάξεις προστασίας έναντι ηλεκτροπληξίας από έµµεση επαφή.
- τους ενδεχοµένως απαιτούµενους ρευµατοδότες.

Οι εφεδρικές τροφοδοτήσεις ή τροφοδοτήσεις για συστήµατα ασφαλείας πρέπει να συνδέονται µέσω διατάξεων που θα αποκλείουν την αλληλοσύνδεση διαφορετικών πηγών.

Το τμήμα 705 αφορά τις γεωργικές και κτηνοτροφικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. 

Οι ειδικές απαιτήσεις αυτού του τµήµατος ισχύουν για τα τµήµατα των µόνιµων γεωργικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, στο εσωτερικό κτιρίων ή στο ύπαιθρο, τα οποία προορίζονται για µόνιµη ή πρόσκαιρη παραµονή ή διέλευση ζώων (όπως στάβλοι, χοιροστάσια, πτηνοτροφεία κλπ.) ή για αποθήκευση ή επεξεργασία ζωοτροφών (όπως αχυρώνες, σιτοβολώνες κλπ.) ή λιπασµάτων. 
Δεν ισχύουν για χώρους προοριζόµενους για κατοικία ανθρώπων, έστω και αν αυτοί εντάσσονται σε γεωργικά ή κτηνοτροφικά συγκροτήµατα.Για την προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας όταν χρησιµοποιείται SELV ή PELV, πρέπει, ανεξάρτητα από την ονοµαστική τιµή της τάσης, να εξασφαλίζεται η προστασία έναντι άµεσης επαφής :
- είτε µε φράγµατα ή περιβλήµατα που παρέχουν κατα ελάχιστο ένα βαθµό προστασίας IP2X ή IPXXB.
- είτε µε µόνωση ικανή να αντέξει µια τάση δοκιµής 500V (εναλλασσόµενου ρεύµατος) επί 1 min.

 Τα κυκλώµατα που τροφοδοτούν ρευµατοδότες πρέπει να προστατεύονται µε διάταξη διαφορικού ρεύµατος µε ονοµαστικό διαφορικό ρεύµα λειτουργίας ΙΔn που δεν υπερβαίνει τα 30mΑ.

Στους χώρους τους προοριζόµενους για τα ζώα καθώς και στο ύπαιθρο, η τροφοδότηση πρέπει να διακόπτεται αυτοµάτως, σε περίπτωση σφάλµατος, όταν η τάση επαφής υπερβαίνει τα 25V, εναλλασσόµενου ρεύµατος ή τα 60V συνεχούς ρεύµατος χωρίς κυµάτωση.

Τα παραπάνω ισχύουν επίσης και για τους χώρους, οι οποίοι συνδέονται προς τους χώρους παραµονής ζώων µέσω ξένων αγώγιµων στοιχείων. 

Στους χώρους τους προοριζόµενους για τα ζώα πρέπει να πραγµατοποιείται µια συµπληρωµατική ισοδυναµική σύνδεση µεταξύ όλων των εκτεθειµένων αγώγιµων µερών και όλων των ξένων αγώγιµων στοιχείων προς τα οποία θα µπορούσαν να έλθουν σε επαφή τα ζώα.
 Συνιστάται η διαµόρφωση, µέσα στο δάπεδο, ενός µεταλλικού πλέγµατος συνδεόµενου προς τον αγωγό προστασίας.
Ακόμα, πρέπει να παρέχεται προστασία έναντι πυρκαγιάς. Για λόγους προστασίας έναντι των κινδύνων πρόκλησης πυρκαγιάς πρέπει να προβλέπεται προστασία µε διάταξη διαφορικού ρεύµατος µε ονοµαστικό διαφορικό ρεύµα λειτουργίας ΙΔn που δεν υπερβαίνει το 0,5A.

 Οι θερµαντικές συσκευές που χρησιµοποιούνται στους χώρους τους προοριζόµενους για τα ζώα πρέπει να είναι σταθερές και να διατηρούνται σε κατάλληλη απόσταση από τα ζώα καθώς και από τα αναφλέξιµα υλικά, ώστε να αποφεύγονται οι κίνδυνοι πρόκλησης εγκαυµάτων στα ζώα ή πρόκλησης πυρκαγιάς.

Για τις θερµαντικές συσκευές µε ακτινοβολία, η απόσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,5m, εκτός αν στις γραπτές οδηγίες του κατασκευαστή προδιαγράφεται µια µεγαλύτερη απόσταση. 

Το ηλεκτρολογικό υλικό που εγκαθίσταται σε περιβάλλον µε κανονικές συνθήκες πρέπει να έχει ένα βαθµό προστασίας τουλάχιστον IP 44. Υψηλότεροι βαθµοί προστασίας µπορεί να απαιτούνται αν αυτό επιβάλλεται από τις εξωτερικές συνθήκες. Τελος συνιστάται η προστασία των τερµατικών κυκλωµάτων µε διάταξη προστασίας διαφορικού ρεύµατος µε ονοµαστικό διαφορικό ρεύµα λειτουργίας ΙΔn που δεν υπερβαίνει τα 30 mA.
Τα µέσα χειρισµού των διατάξεων επείγουσας διακοπής ή επείγουσας κράτησης δεν πρέπει να τοποθετούνται σε θέσεις προσιτές στα ζώα, ή σε θέσεις στις οποίες η πρόσβαση θα µπορούσε να εµποδιστεί από τα ζώα, ακόµη και στην περίπτωση που έχει προκληθεί πανικός σε αυτά. 

Όταν στους χώρους τους προοριζόµενους για τα ζώα υπάρχουν φράχτες από ηλεκτρικά αγώγιµο υλικό, οι οποίοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από εναέριες ηλεκτρικές γραµµές, πρέπει να λαµβάνονται κατάλληλα µέτρα, ώστε να αποφεύγονται τάσεις εξ επαγωγής.

Το τμημα 706 αφορα τους χώρους περιορισµένης διαστάσης µε αγώγιµα τοιχώµατα.

Οι ειδικές απαιτήσεις αυτού του τµήµατος ισχύουν για τις εγκαταστάσεις των χώρων περιορισµένων διαστάσεων µε αγώγιµα τοιχώµατα, για τις συσκευές που είναι µόνιµα εγκατεστηµένες σε αυτούς τους χώρους καθώς και για την τροφοδότηση των φορητών συσκευών που προορίζονται να λειτουργούν µέσα σε αυτούς.

Χώρος περιορισμένων διαστάσεων µε αγώγιµα τοιχώµατα είναι ένας χώρος του οποίου τα τοιχώµατα αποτελούνται κατά κύριο λόγο από µεταλλικά ή, γενικότερα, αγώγιµα µέρη και στο εσωτερικό του οποίου ένα άτοµο είναι δυνατό να έλθει σε επαφή, µε σηµαντικό µέρος του σώµατός του, προς τα αγώγιµα µέρη που το περιβάλλουν, η δε στενότητα του χώρου περιορίζει τη δυνατότητα διακοπής αυτής της επαφής. Δεν εμπίπτουν σε αυτούς τους χώρους, οι χώροι που παρέχουν αρκετή ελευθερία κινήσεων, ώστε ένα άτοµο να µπορεί να εισέλθει, να εργασθεί και να εξέλθει από αυτούς, χωρίς ιδιαίτερη φυσική καταπόνηση.

Για την προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας όταν χρησιµοποιείται SELV ή PELV πρέπει, ανεξάρτητα από την ονοµαστική τιµή της τάσης, να εξασφαλίζεται η προστασία έναντι άµεσης επαφής :
- είτε µε φράγµατα ή περιβλήµατα που παρέχουν κατ. ελάχιστο ένα βαθµό προστασίας IP2X ή IPXXB.
- είτε µε µόνωση ικανή να αντέξει µια τάση δοκιµής 500V (εναλλασσόµενου ρεύµατος) επί 1 min.

Δεν επιτρέπεται η εφαρµογή, για την προστασία έναντι άµεσης επαφής, των µέτρων προστασίας µε εµπόδια και προστασίας µε εγκατάσταση σε µη προσιτή θέση.

Για την προστασία έναντι έµµεσης επαφής επιτρέπεται η εφαρµογή µόνο των ακόλουθων µέτρων προστασίας :
α) Για την τροφοδότηση εργαλείων χειρός και φορητών οργάνων µετρήσεων :
- είτε χρησιµοποίηση πολύ χαµηλής τάσης SELV ή PELV.
- είτε προστασία µε ηλεκτρικό διαχωρισµό µε την προϋπόθεση ότι από κάθε
δευτερεύον τύλιγµα µετασχηµατιστή αποµόνωσης θα τροφοδοτείται µόνο µια συσκευή. Μπορούν να χρησιµοποιούνται είτε ιδιαίτεροι µετασχηµατιστές αποµόνωσης είτε ένας µετασχηµατιστής απομόνωσης µε περισσότερα από ένα δευτερεύοντα τυλίγµατα.
β) Για την τροφοδότηση φορητών φωτιστικών συσκευών (µπαλαντέζες):
- µόνο η χρησιµοποίηση πολύ χαµηλής τάσης SELV ή PELV.
Είναι επιτρεπτές φορητές φωτιστικές συσκευές φθορισµού µε ενσωµατωµένο µετασχηµατιστή ανύψωσης (µε δύο τυλίγµατα) που τροφοδοτείται στο πρωτεύον τύλιγµά του µε SELV.
γ) Για την τροφοδότηση συσκευών µόνιµα εγκατεστηµένων :
- είτε η αυτόµατη διακοπή της τροφοδότησης. Τα εκτεθειµένα αγώγιµα µέρη των
µόνιµα εγκατεστηµένων συσκευών πρέπει να συνδέονται προς τα αγώγιµα µέρη των τοιχωµάτων του χώρου µέσω µιας συµπληρωµατικής ισοδυναµικής σύνδεσης.
- είτε η χρησιµοποίηση πολύ χαµηλής τάσης SELV ή PELV.
- είτε ο ηλεκτρικός διαχωρισµός των κυκλωµάτων µε τροφοδότηση µιας µόνο
συσκευής από κάθε δευτερεύον τύλιγµα του µετασχηµατιστή αποµόνωσης.
- είτε η χρήση υλικού κλάσης II ή υλικού µε ισοδύναµη µόνωση, που προστατεύεται µε µια διάταξη διαφορικού ρεύµατος µε ονοµαστικό διαφορικό ρεύµα λειτουργίας ΙΔn που δεν υπερβαίνει τα 30mΑ, και µε την προϋπόθεση ότι έχει επαρκή βαθµό προστασίας IP.

Οι πηγές ασφαλείας και οι µετασχηµατιστές αποµόνωσης πρέπει να εγκαθίστανται έξω από το χώρο περιορισµένων διαστάσεων µε αγώγιµα τοιχώµατα, εκτός αν αποτελούν µέρη µιας µόνιµα εγκατεστηµένης συσκευής. Αν για ορισµένες συσκευές, όπως όργανα µετρήσεων ή ελέγχου απαιτείται η ύπαρξη µιας γείωσης λειτουργίας, όλα τα εκτεθειµένα αγώγιµα µέρη και όλα τα ξένα αγώγιµα στοιχεία που βρίσκονται στο εσωτερικό του χώρου περιορισµένων διαστάσεων µε αγώγιµα τοιχώµατα πρέπει να συνδεθούν, µέσω µιας ισοδυναµικής σύνδεσης, προς τη γείωση λειτουργίας.

Το τμήμα 708 αφορά τους χώρους οργανωµένης κατασκήνωσης (κάµπιγκ) και τροχόσπιτα.

 Οι ειδικές απαιτήσεις αυτού του Τµήµατος ισχύουν για τα τµήµατα των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων των χώρων οργανωµένης κατασκήνωσης (κάµπιγκ), τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα ηλεκτρικής τροφοδότησης σε τροχόσπιτα ή σκηνές καθώς και για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των τροχόσπιτων. Δεν ισχύουν οι ειδικές απαιτήσεις αυτού του Τµήµατος για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των µεταφερτών επάνω σε τροχούς κατοικιών (τροχοβίλες), των µεταφερτών κατοικιών χωρίς τροχούς, των σταθερών οχηµάτων διασκέδασης, των µεταφερόµενων υποστέγων και των παρόµοιων προσωρινών κατασκευών. Δεν ισχύουν επίσης οι ειδικές απαιτήσεις αυτού του τµήµατος για τα τµήµατα των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων των χώρων οργανωµένης κατασκήνωσης, τα οποία εξυπηρετούν τη µόνιµη υποδοµή των (γραφεία, µόνιµοι χώροι διαµονής προσωπικού, εγκαταστάσεις υγιεινής, καταστήµατα κλπ.).

Ο χώρος οργανωµένης κατασκήνωσης (κάµπιγκ),

 είναι περιοχή, συνήθως περιφραγµένη ή περιοριζόµενη κατα άλλο τρόπο, που προορίζεται να δέχεται την εγκατάσταση τροχόσπιτων ή και σκηνών και διαθέτει την υποδοµή για την εξυπηρέτηση των κατασκηνωτών (όπως π.χ. εγκαταστάσεις υγιεινής, δυνατότητα παροχής ηλεκτρικού ρεύµατος, εστιατόρια, καταστήµατα, χώρους αθλοπαιδιών ή αναψυχής κλπ.).
Τροχόσπιτο είναι το όχηµα, σύµφωνο µε τις απαιτήσεις της οδικής κυκλοφορίας, διαµορφωµένο κατάλληλα ώστε να χρησιµοποιείται ως πρόσκαιρη κατοικία για τουρισµό. Μπορεί να είναι αυτοκινούµενο τροχόσπιτο, όταν διαθέτει µέσα αυτόνοµης πρόωσης ή ρυµουλκούµενο τροχόσπιτο, όταν δεν διαθέτει µέσα πρόωσης και προορίζεται να ρυµουλκείται από ένα αυτοκίνητο.
Μεταφερτή κατοικία είναι η κατοικία, προοριζόµενη κυρίως για πρόσκαιρη ή καλοκαιρινή διαµονή, που έχει τη δυνατότητα να µεταφέρεται. Μπορεί να είναι κατοικία µεταφερτή σε τροχούς, (τροχοβίλα), όταν είναι εφοδιασµένη ή µπορεί να εφοδιασθεί µε τροχούς, δεν πληρή όµως τις απαιτήσεις οδικής κυκλοφορίας και προορίζεται να µεταφέρεται από κατάλληλο ρυµουλκό όχηµα, ή κατοικία µεταφερτή χωρίς τροχούς, όταν δεν είναι εφοδιασµένη ούτε µπορεί να εφοδιασθεί µε τροχούς, έχει όµως τη δυνατότητα να µεταφερθεί, όταν φορτωθεί σε κατάλληλο µεταφορικό µέσο.
Θέση εγκατάστασης τροχόσπιτου είναι το τµήµα εδάφους, µέσα σε χώρο οργανωµένης κατασκήνωσης, που προορίζεται να καταλαµβάνεται από ένα τροχόσπιτο.
Κατασκηνωτικός χώρος ειναι το τµήµα εδάφους, µέσα σε χώρο οργανωµένης κατασκήνωσης, που περιλαµβάνει περισσότερες θέσεις εγκατάστασης τροχόσπιτων ή  και χώρο προοριζόµενο για την εγκατάσταση σκηνών.
Διάταξη τροφοδότησης τροχόσπιτου

 είναι η διάταξη ηλεκτρολογικού υλικού, που περιλαµβάνει τα µέσα σύνδεσης και αποσύνδεσης του καλωδίου τροφοδότησης τροχόσπιτων προς ένα ηλεκτρικό δίκτυο που προορίζεται για αυτό το σκοπό.

Οι ειδικές απαιτήσεις για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του κατασκηνωτικού χώρου είναι :
Α)Δεν επιτρέπεται η εφαρµογή, για την προστασία έναντι άµεσης επαφής, των µέτρων προστασίας µε εµπόδια και προστασίας µε εγκατάσταση σε µη προσιτή θέση.
Β) Δεν επιτρέπεται η εφαρµογή, για την προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας από έµµεση επαφή, του µέτρου προστασίας µε εγκατάσταση σε µη αγώγιµους χώρους

Αυτό αποκλείει τη χρησιµοποίηση υλικού κλάσης 0. Για τα κυκλώµατα διανοµής που τροφοδοτούν τις διατάξεις τροφοδότησης των τροχόσπιτων κατάλληλες είναι οι ακόλουθες ηλεκτρικές γραµµές. Ο προτιμότερος τρόπος παροχής ρεύµατος στα τροχόσπιτα είναι µέσω υπόγειων κυκλωµάτων διανοµής, τα οποία καταλήγουν στις διατάξεις τροφοδότησης των τροχόσπιτων. Οι υπόγειες γραµµές διανοµής πρέπει, εκτός αν έχουν κατάλληλη πρόσθετη µηχανική προστασία, να είναι τοποθετηµένες έξω από κάθε θέση εγκατάστασης τροχόσπιτου και έξω από κάθε χώρο όπου µπορούν να εµπηχθούν πάσσαλοι για την εγκατάσταση ή στερέωση σκηνών ή για οιοδήποτε άλλο σκοπό. Όταν έχουμε εναέριους αγωγούς πρέπει να είναι µονωµένοι. Οι εναέριοι αγωγοί πρέπει να βρίσκονται σε ύψος από το έδαφος τουλάχιστον 6,0 m σε όλες τις περιοχές όπου κυκλοφορούν οχήµατα και 3,5 m σε όλες τις άλλες περιοχές. Οι στύλοι ή άλλα στηρίγµατα των εναέριων γραµµών πρέπει να τοποθετούνται ή να προστατεύονται κατά τρόπο που να µη µπορούν να υποστούν βλάβες από οιαδήποτε προβλεπόµενη κίνηση οχήµατος.

Οι διατάξεις τροφοδότησης πρέπει να τοποθετούνται πλησίον στη θέση εγκατάστασης τροχόσπιτου και σε απόσταση που δεν υπερβαίνει τα 20 m από το σηµείο σύνδεσης του τροχόσπιτου ή της σκηνής, όταν αυτή είναι εγκατεστηµένη στην προβλεπόµενη θέση.

Οι ρευµατοδότες που χρησιµεύουν για την παροχή ρεύµατος στα τροχόσπιτα ή τις σκηνές, πρέπει να έχουν µια από τις τυποποιηµένες µορφές του Προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 60309-2. Πρέπει να είναι τοποθετηµένοι µέσα σε περίβληµα σύµφωνο µε το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 60695-2-1 (µε χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν σε 850 ο C  για τα τµήµατα που στηρίζουν αγώγιµα µέρη που φέρουν ρεύµα και σε 650ο C για τα περιβλήµατα). Οι ρευµατοδότες πρέπει να είναι τοποθετηµένοι σε ύψος 0,80 m µέχρι 1,5 m από το έδαφος µέχρι το κάτω µέρος τους.  Το ονοµαστικό ρεύµα των ρευµατοδοτών πρέπει να αντιστοιχεί στην προβλεπόµενη µέγιστη ζήτηση, µε ελάχιστο τα 16Α. Για τη σύνδεση κάθε τροχόσπιτου πρέπει να προβλέπεται τουλάχιστον ένας ρευµατοδότης. Κάθε ρευµατοδότης πρέπει να έχει τη δική του προστασία έναντι υπερεντάσεων. Οι ρευµατοδότες πρέπει να προστατεύονται από µια διάταξη προστασίας διαφορικού ρεύµατος µε ονοµαστικό διαφορικό ρεύµα λειτουργίας ΙΔn που δεν υπερβαίνει τα 30 mA. Μια διάταξη προστασίας διαφορικού ρεύµατος πρέπει να προστατεύει το πολύ τρεις ρευµατοδότες. Συνιστάται να προβλέπεται µια ειδοποιητική πινακίδα πλησίον στο σηµείο τροφοδότησης κάθε τροχόσπιτου, που θα πληροφορεί τους χρήστες ότι η εµφάνιση ενός σφάλµατος σε ένα κύκλωµα είναι δυνατόν να προκαλέσει τη διακοπή τροφοδότησης και σε άλλους ρευµατοδότες.

Η σύνδεση της ηλεκτρικής εγκατάστασης του τροχόσπιτου προς το ρευµατοδότη της θέσης εγκατάστασης τροχόσπιτου πρέπει να γίνεται µε µια διάταξη αποτελούµενη από τα ακόλουθα :
- ένας ρευµατολήπτης µε επαφή προστασίας, σύµφωνος µε το Πρότυπο IEC 60309-2
- ένα εύκαµπτο καλώδιο τύπου H07RN-F ή ισοδύναµου, µε αγωγό προστασίας, το οποίο θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά :
-µήκος 25 m
-ελάχιστη διατοµή 2,5 mm
-χρωµατισµοί :
αγωγός προστασίας : πράσινο-κίτρινο
ουδέτερος : ανοικτό µπλέ
- ένας συνδετήρας (υποδοχή), όπως προδιαγράφεται στο Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 60309.

Οι ειδικές απαιτήσεις για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των τροχόσπιτων, περιλαμβάνουν προστασία με αυτότατη διακοπή της τροφοδότησης. Οι ηλεκτρικές γραµµές πρέπει να περιλαµβάνουν έναν αγωγό προστασίας, ο οποίος συνδέεται προς την επαφή προστασίας του ρευµατολήπτη εισόδου της τροφοδότησης του τροχόσπιτου. Ο αγωγός αυτός πρέπει να συνδέεται προς όλα τα εκτεθειµένα αγώγιµα µέρη των συσκευών και προς τις επαφές των ρευµατοδοτών του τροχόσπιτου.

Τα ξένα αγώγιµα στοιχεία του τροχόσπιτου πρέπει να συνδέονται προς τον αγωγό προστασίας της εγκατάστασης. Αν δεν είναι εξασφαλισµένη, από την κατασκευή του τροχόσπιτου, η ηλεκτρική συνέχεια όλων των αγώγιµων µερών του, η σύνδεση προς τον αγωγό προστασίας πρέπει να γίνεται στις κατάλληλες θέσεις ώστε να συνδεθούν όλα τα τµήµατα. Αν το τροχόσπιτο είναι κατασκευασµένο κατά κύριο λόγο από µονωτικά υλικά, δεν είναι απαραίτητη η σύνδεση προς τον αγωγό προστασίας εκείνων των µεταλλικών µερών του, τα οποία δεν έχουν πιθανότητα να αποκτήσουν µια τάση, σε περίπτωση ενός σφάλµατος.

Οι αγωγοί που χρησιµοποιούνται για αυτό το σκοπό πρέπει να έχουν ονοµαστική διατοµή τουλάχιστον 4 mm2, να είναι χάλκινοι, ή να έχουν ισοδύναµη ηλεκτρική αγωγιµότητα και µηχανική αντοχή, αν είναι από άλλο µέταλλο.

Για την προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας, δεν επιτρέπεται η εφαρµογή, για την προστασία έναντι άµεσης επαφής, των µέτρων προστασίας µε εµπόδια και προστασίας µε εγκατάσταση σε µη προσιτή θέση. Δεν επιτρέπεται η εφαρµογή, για την προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας από έµµεση επαφή, του µέτρου προστασίας µε εγκατάσταση σε µη αγώγιµους χώρους. Αυτό αποκλείει τη χρησιµοποίηση υλικού κλάσης 0. Το ηλεκτρικό σύστηµα του τροχόσπιτου µπορεί να διαµορφωθεί σε µία ή σε περισσότερες ηλεκτρικώς ανεξάρτητες εγκαταστάσεις. Κάθε εγκατάσταση πρέπει να τροφοδοτείται από µια ιδιαίτερη διάταξη τροφοδότησης.

Τα καλώδια και αγωγοί που πρέπει να χρησιμοποιούνται είναι των εξής τύπων :
- µονοπολικά εύκαµπτα καλώδια χωρίς µανδύα (µονωµένοι εύκαµπτοι αγωγοί) τύπου H 07 V-K τοποθετηµένα µέσα σε µη µεταλλικούς σωλήνες.
- µονοπολικά καλώδια µε δύσκαµπτους πολύκλωνους αγωγούς (µε επτά κλώνους τουλάχιστον) χωρίς µανδύα (µονωµένοι δύσκαµπτοι πολύκλωνοι αγωγοί) τύπου H 07 V-R, τοποθετηµένα µέσα σε µη µεταλλικούς σωλήνες.
- κοινά πολυπολικά εύκαµπτα καλώδια µε µανδύα από πολυχλωροπρένιο τύπου H 07 RN-F ή ισοδύναµα.

Δεν πρέπει να χρησιµοποιούνται σωλήνες από πολυαιθυλένιο.

Η διατοµή των αγωγών πρέπει να είναι κατάλληλη για τα προς τροφοδότηση φορτία του τροχόσπιτου, µε ελάχιστο τα 1,5 mm2. Υφίσταται η προσοχή στην επίδραση της θερµικής µόνωσης του τροχόσπιτου στο µέγιστο επιτρεπόµενο ρεύµα των αγωγών. Εξαιτίας αυτής της επίδρασης ενδέχεται να απαιτηθεί η χρησιµοποίηση καλωδίων µε µεγαλύτερη διατοµή. Οι µονοπολικοί αγωγοί προστασίας πρέπει να είναι µονωµένοι. Δεδοµένου ότι οι ηλεκτρικές γραµµές του τροχόσπιτου υφίστανται σηµαντικές δονήσεις κατά τις µετακινήσεις του τελευταίου, πρέπει να προστατεύονται, είτε µε κατάλληλη τοποθέτησή τους είτε µε πρόσθετα προστατευτικά µέτρα, ώστε να µην κινδυνεύουν να πάθουν βλάβη από αυτό το λόγο. Στα σηµεία διέλευσης από µεταλλικά τοιχώµατα, οι ηλεκτρικές γραµµές πρέπει να προστατεύονται µε κατάλληλα εξαρτήµατα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί για την αποφυγή βλαβών εξαιτίας της ύπαρξης κοφτερών ακµών ή αδρών επιφανειών. Οι ηλεκτρικές γραµµές που προορίζονται για λειτουργία µε πολύ χαµηλή τάση πρέπει να έχουν χωριστή διαδροµή από τις άλλες ηλεκτρικές γραµµές και να έχουν τέτοια διάταξη, ώστε να αποκλείεται ο κίνδυνος να έλθουν σε φυσική επαφή µε αυτές.

Τα καλώδια που δεν είναι τοποθετηµένα µέσα σε σωλήνες, πρέπει να στερεώνονται µε µονωτικά στηρίγµατα που δεν θα απέχουν µεταξύ τους περισσότερο από 0,40 m για τις κατακόρυφες διαδροµές και 0,25 m για τις οριζόντιες. Τα καλώδια, στις µη προσιτές διαδροµές τους, πρέπει να είναι µονοκόµµατα (να µην έχουν οιουδήποτε είδους ενώσεις). Οι συνδέσεις πρέπει να γίνονται µέσα σε κουτιά σχεδιασµένα για αυτό το σκοπό, τα οποία θα εξασφαλίζουν την απαιτούµενη µηχανική προστασία. Αν το κάλυµµα µπορεί να αφαιρεθεί χωρίς τη χρήση εργαλείου, οι συνδέσεις πρέπει να είναι µονωµένες. Το υλικό κατασκευής των σωλήνων των καλωδίων και των κουτιών συνδέσεων πρέπει να είναι σύµφωνο µε το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 60695-2-1 εκτός αν οι προδιαγραφές των συγκεκριµένων εξαρτηµάτων προβλέπουν διαφορετικά στάνταρτ. Οι ηλεκτρικές γραµµές δεν επιτρέπεται να είναι τοποθετηµένες ή να διέρχονται µέσα από ένα διαµέρισµα που προορίζεται για την τοποθέτηση φιαλών υγραερίου.

Ο ρευµατολήπτης εισόδου του τροχόσπιτου πρέπει να είναι ένας ρευµατολήπτης συσκευής µε επαφή προστασίας, σύµφωνος µε το Πρότυπο IEC 60309-2, κατάλληλος για να δέχεται τον συνδετήρα της διάταξης σύνδεσης. Ο ρευµατολήπτης εισόδου πρέπει να είναι τοποθετηµένος :
- όσο είναι πρακτικώς δυνατό ψηλά αλλά όχι πάνω από 1,8 m από την επιφάνεια του εδάφους.
- σε εύκολα προσιτή θέση.
- µέσα σε κατάλληλη εσοχή, στο εξωτερικό του τροχόσπιτου, µε κάλυµµα.

Πλησίον στην εσοχή µέσα στην οποία βρίσκεται ο ρευµατολήπτης εισόδου, στην εξωτερική επιφάνεια του τροχόσπιτου, πρέπει να αναγράφονται οι ακόλουθες πληροφορίες :
- ονοµαστική τάση
- ονοµαστικό ρεύµα
- ονοµαστική συχνότητα.

Κάθε εσωτερική εγκατάσταση πρέπει να έχει ένα γενικό διακόπτη χειρισµού, τοποθετηµένο σε ευπρόσιτη θέση µέσα στο τροχόσπιτο, ο οποίος θα διακόπτει όλους τους ενεργούς αγωγούς, περιλαµβανοµένου και του ουδέτερου (αν υπάρχει). Πλησίον στο γενικό διακόπτη, σε εµφανή θέση, πρέπει να είναι τοποθετηµένη µια πινακίδα, στην οποία θα αναγράφονται τουλάχιστον οι ακόλουθες πληροφορίες, στη γλώσσα της χώρας στην οποία διατίθεται προς πώληση για πρώτη φορά το τροχόσπιτο:
- διαδικασία σύνδεσης και αποσύνδεσης κατά την άφιξη και κατά την αναχώρηση του τροχόσπιτου στον -και από τον- κατασκηνωτικό χώρο.
- διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται στην περίπτωση σφάλµατος.
- διαδικασία αντικατάστασης φυσιγγίου ασφάλειας (αν υπάρχει τέτοια περίπτωση).
- συστάσεις για την περιοδική συντήρηση.

Κάθε τερµατικό κύκλωµα πρέπει να προστατεύεται έναντι υπερεντάσεων µε µια αποκλειστικά δική του διάταξη προστασίας που θα αποσυνδέει όλους τους αγωγούς φάσεων. Αν υπάρχει µόνο ένα τερµατικό κύκλωµα, η παραπάνω διάταξη προστασίας έναντι υπερεντάσεων µπορεί να αποτελεί συγχρόνως και το γενικό διακόπτη της εγκατάστασης. Ο υπόλοιπος εξοπλισμός μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης τέτοιου είδους αποτελείται απο διακόπτες, λυχνιολαβές και τα παρόµοια, δεν πρέπει να έχουν προσιτά µεταλλικά µέρη. Οι ρευµατοδότες πρέπει να έχουν ακροδέκτη για τη σύνδεση αγωγού προστασίας. Αυτή η απαίτηση δεν ισχύει για τους ρευµατοδότες που τροφοδοτούνται κατα αποκλειστικότητα από ένα µετασχηµατιστή αποµονώσεως ασφαλείας. Αν στο τροχόσπιτο υπάρχουν ρευµατοδότες πολύ χαµηλής τάσης, οι υπόλοιποι ρευµατοδότες πρέπει να είναι τέτοιου τύπου, που να µην µπορούν να δεχθούν ρευµατολήπτες που προορίζονται να συνδέονται στους ρευµατοδότες πολύ χαµηλής τάσης.

Κάθε συσκευή που είναι µόνιµα συνδεδεµένη στις σταθερές ηλεκτρικές γραµµές του τροχόσπιτου πρέπει να µπορεί να ελέγχεται από ένα διακόπτη που θα είναι εγκατεστηµένος πλησίον σε αυτή, εκτός αν η ίδια διαθέτει ενσωµατωµένο διακόπτη. Τα φωτιστικά σώµατα θα πρέπει, κατά προτίµηση, να είναι απευθείας στερεωµένα στα σταθερά µέρη του τροχόσπιτου, εάν χρησιµοποιούνται κρεµαστά φωτιστικά σώµατα, θα πρέπει να ληφθούν µέτρα, ώστε να προληφθεί βλάβη στο εύκαµπτο καλώδιο ή στο ίδιο το φωτιστικό, κατά την κίνηση του τροχόσπιτου. Τα εξαρτήµατα των κρεµαστών φωτιστικών σωµάτων πρέπει να είναι κατάλληλα για τη µάζα που αναρτάται. Ακόμα, τα φωτιστικά σώµατα που προορίζονται να λειτουργούν µε δύο τάσεις πρέπει:
- να είναι εφοδιασµένα µε χωριστές λυχνιολαβές για κάθε τάση.
- να έχουν σαφή και µόνιµη ένδειξη, τοποθετηµένη πλησίον σε κάθε λυχνιολαβή, για την τάση και τη µέγιστη ισχύ της λυχνίας που θα τοποθετείται σε αυτήν.
- να µην υπάρχει η δυνατότητα να έλθουν σε επαφή τα κυκλώµατα πολύ χαµηλής τάσης µε άλλα κυκλώµατα.
- να έχουν τους ακροδέκτες των διαφορετικών τάσεων έτσι διατεταγµένους, ώστε να εξασφαλίζεται ο διαχωρισµός των αντίστοιχων κυκλωµάτων.
- να είναι έτσι σχεδιασµένα, ώστε να είναι αδύνατη η εισαγωγή µιας λυχνίας µιας τάσης στη λυχνιολαβή που προορίζεται για λυχνίες της άλλης τάσης.

Τέλος κάθε τµήµα της εγκατάστασης του τροχόσπιτου που λειτουργεί µε πολύ χαµηλή τάση μπορούν να χρησιµοποιούνται οι πηγές SELV και PELV. Η ονοµαστική τάση, συνεχούς ή εναλλασσόµενου ρεύµατος, πρέπει να επιλέγεται µεταξύ των τιµών : 12V, 24V και 48V. Όλοι οι ρευµατοδότες που τροφοδοτούνται µε πολύ χαµηλή τάση πρέπει να έχουν µια σαφή ένδειξη της ονοµαστικής τάσης και η µορφή τους πρέπει να είναι τέτοια ώστε να µην είναι δυνατή η εισαγωγή ρευµατολήπτη άλλης τάσης. Στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του διαμερίσματος που περιλαμβάνουν ένα λουτήρα ή ένα καταιονηστήρα  Ισχύουν οι ειδικές απαιτήσεις του Τµήµατος 701.

Το τμήμα 709 αφορά τους λιµένες σκαφών αναψυχής (µαρίνες). Οι ειδικές απαιτήσεις αυτού του Τµήµατος ισχύουν για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των λιµένων σκαφών αναψυχής, οι οποίοι παρέχουν ευκολίες ηλεκτρικής τροφοδότησης στα σκάφη αναψυχής.
Σκάφος αναψυχής ορίζεται  κάθε σκάφος µηχανοκίνητο, ιστιοφόρο ή κωπήλατο, που προορίζεται για άθληση (σπορ) ή αναψυχή.
Λιµένες σκαφών αναψυχής (µαρίνες)

ειναι η διαµόρφωση θαλάσσιας, λιµναίας ή ποτάµιας ακτής, που περιλαµβάνει σταθερούς ή πλωτούς λιµενοβραχίονες, προβλήτες, προκυµαίες και αποβάθρες και που είναι κατάλληλη για να παρέχει τη δυνατότητα προσόρµισης, αγκυροβολίας, πρόσδεσης και εξυπηρέτησης σε περισσότερα του ενός σκάφη αναψυχής.
Θέση σκάφους είναι η θέση µέσα σε ένα λιµένα σκαφών αναψυχής, όπου µπορεί να αγκυροβολήσει και να προσδεθεί ένα σκάφος.
Η ονοµαστική τάση τροφοδότησης των σκαφών αναψυχής δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 230V για µονοφασική τροφοδότηση ή τα 400V για τριφασική τροφοδότηση.

Το υλικό που εγκαθίσταται σε - ή πάνω από - σταθερή ή πλωτή προκυµαία, αποβάθρα ή προβλήτα, πρέπει να ανταποκρίνεται στις ακόλουθες εξωτερικές συνθήκες :
- Παρουσία νερού :
AD 4 (εκτινάξεις νερού).
AD 5 (πίδακες).
AD 6 (κύµατα).
Η επιλογή πρέπει να πραγµατοποιείται σύµφωνα µε τις πραγµατικές συνθήκες που υπάρχουν στη συγκεκριµένη θέση.
- Παρουσία ξένων στερεών σωµάτων : AE 2 (µικρά αντικείµενα).
- Παρουσία διαβρωτικών ή ρυπαντικών ουσιών : AF 2 (ατµοσφαιρική).
- Μηχανική καταπόνηση : AG 2 (µέσης βαρύτητας).

Για την προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας, δεν επιτρέπεται η εφαρµογή, για την προστασία έναντι άµεσης επαφής, των µέτρων προστασίας µε εµπόδια και προστασίας µε εγκατάσταση σε µη προσιτή θέση. Ακόμα δεν επιτρέπεται η εφαρµογή, για την προστασία έναντι έµµεσης επαφής, των µέτρων προστασίας µε εγκατάσταση σε µη αγώγιµους χώρους, προστασία µε αγείωτες ισοδυναµικές συνδέσεις και προστασίας µε ηλεκτρικό διαχωρισµό. Στην περίπτωση εφαρµογής του µέτρου προστασίας µε αυτόµατη διακοπή της τροφοδότησης µε σύστηµα σύνδεσης των γειώσεων ΤΝ, είναι επιτρεπτό µόνο το σύστηµα TN-S.

Για την επιλογή και εγκατάσταση του ηλεκτρολογικού υλικού ισχύουν τα παρακάτω. Δεν µπορούν να χρησιµοποιούνται οι ακόλουθοι τύποι ηλεκτρικών γραµµών : εναέριες γραµµές, γραµµές µε µονωµένους αγωγούς µέσα σε σωλήνες και καλώδια µε αγωγούς αλουµινίου.

Όταν χρησιµοποιούνται σωλήνες (π.χ. για µηχανική προστασία καλωδίων), πρέπει να προβλέπεται τρόπος για να αποστραγγίζεται το νερό που τυχόν θα εισέλθει σε αυτούς. Για το σκοπό αυτό µπορεί να προβλέπεται κατάλληλη κλίση ή η διάνοιξη οπών ώστε να διαφεύγει το νερό. Οι ρευµατοδότες για την τροφοδότηση των σκαφών αναψυχής πρέπει να είναι τοποθετηµένοι µέσα σε κατάλληλα περιβλήµατα και να βρίσκονται όσο το δυνατόν πλησιέστερα προς τις θέσεις των σκαφών που πρόκειται να τροφοδοτηθούν. Οι ρευµατοδότες για την τροφοδότηση των σκαφών αναψυχής µπορούν να είναι τοποθετηµένοι είτε στους πίνακες διανοµής που περιλαµβάνουν και τα όργανα προστασίας και ελέγχου, είτε χωριστά από αυτούς. Τα περιβλήµατα των πινάκων διανοµής και των ρευµατοδοτών πρέπει να εξασφαλίζουν ένα βαθµό προστασίας τουλάχιστον IP 44. Επίσης τα περιβλήµατα πρέπει να αντέχουν στη διάβρωση και να παρέχουν µηχανική προστασία.

Αν εφαρµόζονται οι χαρακτηρισµοί εξωτερικών επιδράσεων AD 5 ή AD 6, o βαθµός προστασίας πρέπει να είναι τουλάχιστον IPX5 ή IPX6.
Από κάθε ρευµατοδότη πρέπει να τροφοδοτείται ένα µόνο σκάφος αναψυχής. Οι ρευµατοδότες πρέπει να είναι σύµφωνοι µε το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 60309-2. Οι ρευµατοδότες για την τροφοδότηση σκαφών αναψυχής πρέπει να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Για µονοφασική τροφοδότηση :
- Ονοµαστική τάση : 200-250V
- Ονοµαστικό ρεύµα : 16A ή 32Α
- Θέση οδηγού τοποθέτησης : 6 h
- Αριθµός πόλων : 2 συν επαφή αγωγού προστασίας
- Βαθµός προστασίας : IP 44 κατ. ελάχιστο
Για τριφασική τροφοδότηση µε ουδέτερο :- Ονοµαστική τάση : 346-415V
- Ονοµαστικό ρεύµα : 32A ή 63A
- Θέση οδηγού τοποθέτησης : 6 h
- Αριθµός πόλων : 4 συν επαφή αγωγού προστασίας
- Βαθµός προστασίας : IP 44 κατ. ελάχιστο
Για τριφασική τροφοδότηση χωρίς ουδέτερο :- Ονοµαστική τάση : 200-250V
- Ονοµαστικό ρεύµα : 32Α
- Θέση οδηγού τοποθέτησης : 9 h
- Αριθµός πόλων : 3 συν επαφή αγωγού προστασίας
- Βαθµός προστασίας : IP 44 κατ. Ελάχιστο

Οι θέσεις του οδηγού τοποθέτησης ορίζονται σύµφωνα µε τις θέσεις ωροδείκτη: 6 h κατακόρυφα προς τα κάτω 9 h oριζόντια προς τα αριστερά
Σε ένα περίβληµα µπορούν να τοποθετηθούν το πολύ 6 (έξι) ρευµατοδότες τροφοδότησης σκαφών αναψυχής. Οι ρευµατοδότες τροφοδότησης των σκαφών αναψυχής πρέπει να προστατεύονται είτε ο καθένας χωριστά είτε σε οµάδες των 3 (τριών) το πολύ, µε διατάξεις προστασίας διαφορικού ρεύµατος µε ονοµαστικό διαφορικό ρεύµα λειτουργίας ΙΔn που δεν υπερβαίνει τα 30 mA. Κάθε ρευµατοδότης τροφοδότησης σκάφους αναψυχής πρέπει να προστατεύεται χωριστά από µια διάταξη προστασίας έναντι υπερεντάσεων.Ανάλογα µε τα χαρακτηριστικά της τροφοδότησης, µπορεί να απαιτείται προστασία καθενός πόλου.

Το τμημα 711 αφορά εκθέσεις, θεάματα και περίπτερα. 
Οι ειδικές απαιτήσεις αυτού του τµήµατος ισχύουν για τις προσωρινές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε εκθέσεις, θεάµατα και περίπτερα (συµπεριλαµβανοµένων κινητών και φορητών προθηκών και υλικών). Τα παρακάτω δεν εφαρµόζονται σε εκθέµατα για τα οποία δίνονται απαιτήσεις σε σχετικά πρότυπα, εκτός εάν προδιαγράφεται διαφορετικά. Ακόμα δεν εφαρµόζεται στη σταθερή ηλεκτρική εγκατάσταση του κτιρίου, εάν υπάρχει, εντός του οποίου µπορεί να βρίσκεται η έκθεση, το θέαµα ή το περίπτερο. Για τις ανάγκες του παρόντος τµήµατος, εφαρµόζονται οι ακόλουθοι ορισµοί.

Έκθεση.

 Γεγονός το οποίο αποσκοπεί στην παρουσίαση και/ ή πώληση προϊόντων κλπ., το οποίο µπορεί να λάβει χώρα σε οποιαδήποτε κατάλληλη τοποθεσία, είτε µία αίθουσα, είτε ένα κτίριο, είτε µία προσωρινή κατασκευή.
Θέαµα. 

Παρουσίαση ή εκδήλωση σε οποιαδήποτε κατάλληλη τοποθεσία, είτε σε µία αίθουσα, είτε σε ένα κτίριο, είτε σε µία προσωρινή κατασκευή.
Περίπτερο. Χώρος ή προσωρινή κατασκευή που χρησιµοποιείται για παρουσίαση, δηµοσιοποίηση, πώληση, παιχνίδια, κλπ.
Προσωρινή κατασκευή. 

Μονάδα ή τµήµα µονάδας που περιλαµβάνει κινητά φορητά στοιχεία, τοποθετηµένα σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, και που είναι σχεδιασµένη έτσι ώστε να προορίζεται για συναρµολόγηση και αποσυναρµολόγηση.
Προσωρινή ηλεκτρική εγκατάσταση. Ηλεκτρική εγκατάσταση ή οποία τίθεται εντός και εκτός λειτουργίας ταυτόχρονα µε το περίπτερο ή την έκθεση µε την οποία σχετίζεται.
Αρχή προσωρινής ηλεκτρικής εγκατάστασης. Σηµείο της µόνιµης εγκατάστασης ή άλλης πηγής τροφοδότησης από την οποία παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια.

Η ονοµαστική τάση τροφοδότησης των προσωρινών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε εκθέσεις, θεάµατα και περίπτερα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 230/400V εναλλασσόµενου ρεύµατος ή τα 500V συνεχούς ρεύµατος.

 Οι συνθήκες των εξωτερικών επιδράσεων της συγκεκριµένης τοποθεσίας όπου τίθενται σε λειτουργία οι προσωρινές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, για παράδειγµα παρουσία νερού, µηχανικές καταπονήσεις, πρέπει να λαµβάνονται υπόψη.

Τα μέτρα προστασίας για ασφάλεια περιλαμβάνουν :
1.Προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας.
2.Προστασία έναντι έµµεσης επαφής.
3.Προστασία µε αυτόµατη διακοπή της τροφοδότησης
4.Σύστηµα ΤΝ.
Όπου ο τύπος του συστήµατος σύνδεσης των γειώσεων είναι ΤΝ, η εγκατάσταση πρέπει να είναι τύπου ΤΝ-S.

Τα ξένα αγώγιµα στοιχεία οχηµάτων, βαγονιών, τροχόσπιτων ή εµπορευµατοκιβωτίων πρέπει να συνδέονται µε τον αγωγό προστασίας της εγκατάστασης σε περισσότερα από ένα σηµεία εάν ο τύπος της κατασκευής δεν εξασφαλίζει την ηλεκτρική συνέχεια. Η ονοµαστική διατοµή των αγωγών που χρησιµοποιούνται για το σκοπό αυτό δεν πρέπει να είναι µικρότερη από 4 mm2 για το χαλκό.

Εάν το όχηµα, το βαγόνι, το τροχόσπιτο ή το δοχείο είναι κατασκευασµένο ουσιαστικά από µονωτικό υλικό, οι απαιτήσεις αυτές δεν εφαρµόζονται σε µεταλλικά µέρη τα οποία δεν είναι πιθανό να καταστούν ενεργά σε περίπτωση σφάλµατος. Εφιστάται η προσοχή στον αυξηµένο κίνδυνο πυρκαγιάς και εγκαυµάτων σε αυτές τις τοποθεσίες και την ανάγκη συµµόρφωσης µε τις απαιτήσεις του κανονισμού. Όπου χρησιµοποιείται SELV ή PELV, η προστασία των αγωγών πρέπει να πραγµατοποιείται απόµόνωση ικανή να αντέχει τάση δοκιµής 500 V εναλλασσόµενου ρεύµατος για 1 λεπτό, ή µέσω φραγµάτων ή περιβληµάτων που παρέχουν βαθµό προστασίας τουλάχιστον ΙΡ4Χ ή ΙΡΧΧD.

Κάθε χωριστή προσωρινή κατασκευή, όπως όχηµα, περίπτερο ή µονάδα, που προορίζεται να καταλαµβάνεται από ένα συγκεκριµένο χρήστη καθώς και κάθε κύκλωµα διανοµής που τροφοδοτεί εξωτερικές εγκαταστάσεις πρέπει να είναι εφοδιασµένα µε τις δικές τους διατάξεις αποµόνωσης, οι οποίες να είναι εύκολα προσιτές και αναγνωρίσιµες. Μπορούν να χρησιµοποιούνται διακόπτες, αποζεύκτες, διατάξεις προστασίας διαφορικού ρεύµατος κλπ. που θεωρούνται κατάλληλες διατάξεις αποµόνωσης από τα σχετικά Πρότυπα IEC.

Τα µέτρα προστασίας έναντι άµεσης επαφής µέσω εµποδίων και µέσω τοποθέτησης σε µη προσιτή θέση δεν πρέπει να χρησιµοποιούνται. Τα µέτρα προστασίας έναντι έµµεσης επαφής µέσω µη αγώγιµης θέσης και µέσω ισοδυναµικών συνδέσεων που δεν πραγµατοποιούνται στη γη δεν πρέπει να χρησιµοποιούνται. 

Τα καλώδια που προορίζονται για την τροφοδότηση των προσωρινών εγκαταστάσεων πρέπει να προστατεύονται στην αρχή τους µε διατάξεις προστασίας διαφορικού ρεύµατος των οποίων το ονοµαστικό διαφορικό ρεύµα δεν υπερβαίνει τα 300 mA. Αυτές οι διατάξεις πρέπει να παρέχουν µία καθυστέρηση σύµφωνα µε το EΛΟΤ ΕΝ 60947-2, ή να είναι τύπου S σύµφωνα µε το EΛΟΤ ΕΝ 61008-1- 1 ή το EΛΟΤ ΕΝ 61009-1-1 για τη διάκρισή τους από τα RCD που προστατεύουν τερµατικά κυκλώµατα. Η σύσταση για πρόσθετη προστασία σχετίζεται µε τον αυξηµένο κίνδυνο ζηµιάς στα καλώδια στις προσωρινές εγκαταστάσεις. Όλα τα κυκλώµατα για ρευµατολήπτες έως και 32 Α και όλα τα τερµατικά κυκλώµατα εκτός από αυτά για φωτισµό εκτάκτου ανάγκης πρέπει να προστατεύονται από ένα RCD µε ονοµαστικό διαφορικό ρεύµα λειτουργίας που δεν ξεπερνά τα 30 mA.
Ένας κινητήρας ο οποίος ελέγχεται αυτόµατα ή από απόσταση και ο οποίος δεν βρίσκεται υπό µόνιµη επίβλεψη πρέπει να είναι εφοδιασµένος µε µία διάταξη προστασίας από υπερβολικές θερµοκρασίες µε χειροκίνητη επαναφορά.

Φωτιστικά σώµατα όπως λαµπτήρες πυράκτωσης, σηµειακές εστίες φωτισµού και προβολείς, καθώς και άλλος εξοπλισµός ή συσκευές µε επιφάνειες υψηλής θερµοκρασίας πρέπει να προστατεύονται κατάλληλα και να εγκαθίστανται και τοποθετούνται σύµφωνα µε τα σχετικά πρότυπα.

 Τέτοιος εξοπλισµός πρέπει να εγκαθίσταται µακριά από εύφλεκτα υλικά ώστε να αποτρέπεται οποιαδήποτε επαφή. Οι φωτεινές προθήκες και επιγραφές πρέπει να κατασκευάζονται από υλικό µε επαρκή αντίσταση στη θερµότητα, µηχανική αντοχή, ηλεκτρική µόνωση και αερισµό, λαµβάνοντας υπόψη την ευφλεκτότητα των εκθεµάτων σε σχέση µε την εκποµπή θερµότητας.

Οι εγκαταστάσεις περιπτέρων που περιέχουν µια συγκέντρωση ηλεκτρολογικών συσκευών, φωτιστικών ή λαµπτήρων που είναι πιθανό να εκπέµπουν υπερβολική θερµότητα δεν πρέπει να εγκαθίστανται χωρίς την κατάλληλη πρόβλεψη αερισµού, π.χ. καλά αεριζόµενη οροφή κατασκευασµένη από άφλεκτο υλικό.

 Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εφαρµόζονται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Οι διατάξεις ελέγχου και προστασίας πρέπει να τοποθετούνται µέσα σε κλειστό ερµάριο το οποίο µπορεί να ανοιχτεί µόνο µε τη χρήση κλειδιού ή εργαλείου, εκτός από τα µέρη εκείνα τα οποία είναι σχεδιασµένα και προορίζονται να χειρίζονται από κοινά άτοµα.

Καλώδια µε οπλισµό ή καλώδια προστατευµένα έναντι µηχανικής ζηµιάς πρέπει να χρησιµοποιούνται όπου υπάρχει κίνδυνος µηχανικής ζηµιάς. Τα καλώδια πρέπει να είναι χάλκινα µε ελάχιστη διατοµή 1,5 mm2. Τα εύκαµπτα καλώδια δεν πρέπει να τοποθετούνται σε περιοχές προσιτές στο κοινό εκτός εάν προστατεύονται από µηχανικές ζηµιές. Όπου δεν είναι εγκατεστηµένο σύστηµα συναγερµού πυρκαγιάς σε κτίριο που χρησιµοποιείται για εκθέσεις κλπ. τα συστήµατα καλωδίων πρέπει να είναι είτε:
- τύπου ανθεκτικού στη φωτιά σύµφωνα µε το IEC 60332, και ασθενούς απελευθέρωσης καπνού ή
- µονοπολικά ή πολυπολικά καλώδια χωρίς οπλισµό εγκλεισµένα µέσα σε µεταλλικούς ή µη µεταλλικούς σωλήνες ή κανάλια, που παρέχουν προστασία από τη φωτιά και βαθµό προστασίας τουλάχιστον IP4Χ.

Δεν πρέπει να πραγµατοποιούνται συνδέσεις καλωδίων εκτός όπου είναι απαραίτητες για µια σύνδεση κυκλώµατος. Όπου πραγµατοποιούνται συνδέσεις, αυτές θα πρέπει να γίνονται είτε µε χρήση συνδετήρων σύµφωνα µε τα σχετικά Πρότυπα IEC ή η σύνδεση πρέπει να πραγµατοποιείται µέσα σε περίβληµα µε βαθµό προστασίας τουλάχιστον IP4X ή IPXXD.

Εάν οι τάσεις µπορούν να µεταδοθούν στους ακροδέκτες, η σύνδεση πρέπει να περιλαµβάνει διάταξη ή διατάξεις αγκύρωσης καλωδίων.

Τα φωτιστικά σώµατα τα οποία τοποθετούνται σε λιγότερο από 2,5 m (σε απόσταση που µπορεί κανείς να τα φτάσει µε το χέρι) από το επίπεδο του δαπέδου ή είναι προσιτά από τυχαία επαφή πρέπει να στερεώνονται σταθερά και επαρκώς, και να είναι τοποθετηµένα και προστατευµένα µε τρόπο ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος τραυµατισµού προσώπων ή ανάφλεξης υλικών. Τα συστήµατα πολύ χαµηλής τάσης για λαµπτήρες πυράκτωσης πρέπει να συµµορφώνονται µε το ΕΝ 60598-2-23.

Οι λυχνιολαβές µε διάτρηση µόνωσης δεν πρέπει να χρησιµοποιούνται εκτός εάν τα καλώδια και οι λυχνιολαβές είναι συµβατά, και µε την προϋπόθεση ότι οι λυχνιολαβές δεν είναι αφαιρετές µετά από την στερέωσή τους στο καλώδιο.

Οι εγκαταστάσεις κάθε φωτεινής σωληνωτής επιγραφής ή λαµπτήρα ως φωτεινή µονάδα σε περίπτερο, ή ως έκθεµα µε ονοµαστική τάση µεγαλύτερη από 230/400 V εναλλασσόµενου ρεύµατος πρέπει να συµµορφώνονται µε τις ακόλουθες συνθήκες. Η επιγραφή ή ο λαµπτήρας πρέπει να εγκαθίστανται έτσι ώστε να µην είναι προσιτά µε έκταση χειρός ή πρέπει να προστατεύονται επαρκώς ώστε να µειώνεται ο κίνδυνος τραυµατισµών ατόµων. Οι επιγραφές ή τα υλικά στερέωσης του περίπτερου πίσω από τις φωτεινές σωληνωτές επιγραφές ή τους λαµπτήρες πρέπει να είναι από άφλεκτο υλικό και να προστατεύονται από όπως απαιτείται από τα εθνικά πρότυπα.

Οι διατάξεις ελέγχου µε τάση εξόδου µεγαλύτερες από 230/400 V εναλλασσόµενου ρεύµατος πρέπει να τοποθετούνται πάνω σε άφλεκτο υλικό. Πρέπει να χρησιµοποιείται ένα ξεχωριστό κύκλωµα τροφοδότησης τέτοιων επιγραφών, λαµπτήρων ή εκθεµάτων, το οποίο πρέπει να ελέγχεται από µία διάταξη διακοπής έκτακτης ανάγκης. Η διάταξη αυτή πρέπει να είναι εύκολα ορατή, προσιτή και επισηµασµένη σύµφωνα µε τις απαιτήσεις των αρµόδιων αρχών.

Εάν ένας ηλεκτρικός κινητήρας ενδέχεται να προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις, πρέπει να είναι εφοδιασµένος µε αποτελεσµατικά µέσα αποµόνωσης σε όλους τους πόλους και τα µέσα αυτά πρέπει να βρίσκονται πλησίον του κινητήρα που ελέγχουν.

Μετασχηµατιστές και ηλεκτρονικοί µετατροπείς πολύ χαµηλής τάσης (ELV).

Το δευτερεύον κύκλωµα κάθε µετασχηµατιστή ή ηλεκτρονικού µετατροπέα πρέπει να προστατεύεται από µία διάταξη προστασίας µε αυτόµατη επαναφορά. Πρέπει να λαµβάνεται ιδιαίτερη µέριµνα κατά την εγκατάσταση µετασχηµατιστών ELV, οι οποίοι πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε να µην είναι προσιτοί µε έκταση χειρός και να έχουν επαρκή αερισµό. Πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε άτοµα ειδικευµένα ή εκπαιδευµένα για δοκιµές και συντήρηση.

Οι ηλεκτρονικοί µετατροπείς πρέπει να συµµορφώνονται µε το ΕΛΟΤ ΕΝ 61046. Οι ρευµατοδότες και ρευµατολήπτες πρέπει να εγκαθίσταται ένας επαρκής αριθµός ρευµατοδοτών ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του χρήστη. Όταν εγκαθίσταται ένας ρευµατοδότης ενσωµατωµένος µέσα στο δάπεδο, πρέπει να προστατεύεται επαρκώς από διείσδυση νερού. Τέλος οι προσωρινές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις εκθέσεων, θεαµάτων και περιπτέρων πρέπει να δοκιµάζονται επί τόπου έπειτα από κάθε συναρµολόγηση.


Όλα τα παραπάνω έχουν γραφεί βάση του ελληνικού προτύπου ΕΛΟΤ HD 384.