322.Ένας πύργος που παράγει καθαρή ενέργεια 322.Ένας πύργος που παράγει καθαρή ενέργεια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

322.Ένας πύργος που παράγει καθαρή ενέργεια

   
Μία αμερικανική εταιρεία πρόκειται να κατασκευάσει στο San Luis της Arizona, έναν πύργο που θα εκμεταλλεύεται τα θερμά καθοδικά ρεύματα αέρα για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόκειται για την εταιρεία Solar Wind Energy Tower (SWET) η οποία έχει αναπτύξει μία υβριδική τεχνολογία που συνδυάζει την χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας για την «συλλογή» της ισχύος από τα καθοδικά ρεύματα αέρα, που δημιουργούνται όταν νερό εισάγεται σε ζεστό και ξηρό αέρα.




Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία αποδίδει περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τους τυπικούς ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι λειτουργούν μόνο με την παρουσία του ήλιου ή τις ανεμογεννήτριες, οι οποίες λειτουργούν μόνο όταν φυσά αέρας.
        

Βασική προϋπόθεση είναι η τοποθέτηση του πύργου σε μία περιοχή με ζεστό και ξηρό κλίμα. Η δομή του πύργου είναι κυλινδρική και όπως ορθώνεται προς την ξηρή ατμόσφαιρα θερμαίνεται από τις ακτίνες του ήλιου.  Το νερό εισάγεται από ένα σύστημα, τοποθετημένο κοντά στην κορυφή του πύργου, εξατμίζεται και συγχωνεύεται με τις θερμές αέριες μάζες.
              

Ο αέρας εντός του πύργου γίνεται ψυχρότερος, πυκνότερος και βαρύτερος, ενώ ο εξωτερικός αέρας είναι θερμότερος και «πέφτει» στον κυλινδρικό πύργο με ταχύτητα σχεδόν  80 χιλιομέτρων ανά ώρα. Στη συνέχεια ο αέρας διοχετεύεται στα τούνελ που περιβάλουν τη βάση του πύργου, όπου βρίσκονται και οι τουρμπίνες οι οποίες συνδέονται με γεννήτριες διαφόρων μεγεθών, οι οποίες με τη σειρά τους παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Το εν λόγω σύστημα μπορεί να λειτουργεί επί 24ώρο για 365 ημέρες το χρόνο, παράγοντας καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Η κατασκευή του πρώτου πύργου στο San Luis αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το 2018.


πηγή