.Μέτρηση της σύνθετης αντίστασης βρόχου σφάλματος Zs σε κύκλωμα που προστατεύεται από Δ.Δ.Ρ στο Σύστημα ΤΝ. .Μέτρηση της σύνθετης αντίστασης βρόχου σφάλματος Zs σε κύκλωμα που προστατεύεται από Δ.Δ.Ρ στο Σύστημα ΤΝ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

.Μέτρηση της σύνθετης αντίστασης βρόχου σφάλματος Zs σε κύκλωμα που προστατεύεται από Δ.Δ.Ρ στο Σύστημα ΤΝ.


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εκτός των διατάξεων προστασίας από υπερένταση, σε κάθε εγκατάσταση θα πρέπει να υπάρχει διάταξη διαφορικού ρεύματος (Δ.Δ.Ρ.) με ονομαστικό διαφορικό ρεύμα 30mA, για επιπρόσθετη προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας.









Μεταξύ άλλων μετρήσεων κατά τον έλεγχο μιας Ηλεκτρικής Εγκατάστασης, απαιτείται και η μέτρηση της σύνθετης της σύνθετης αντίστασης βρόχου σφάλματος ΖS . Η συγκεκριμένη μέτρηση διεξάγεται ενώ η ηλεκτρική εγκατάσταση τροφοδοτείται, οπότε θα πρέπει το ρεύμα δοκιμής που θα κυκλοφορήσει από τον ενεργό αγωγό προς τον αγωγό προστασίας ΡΕ να έχει πολύ μικρή τιμή, ώστε να μην ενεργοποιήσει την διάταξη διαφορικού ρεύματος (Δ.Δ.Ρ.).


Στην περίπτωση λοιπόν που στο κύκλωμα του οποίου πρόκειται να μετρηθεί η ΖS υπάρχει εγκατεστημένη διάταξη προστασίας διαφορικού ρεύματος με ΙΔΝ=30mA, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ρεύμα δοκιμής με τιμή έως 15mA για την διεξαγωγή της μέτρησης, καθώς με βάση τα πρότυπα για την κατασκευή των (Δ.Δ.Ρ.), δεν θα πρέπει να προκαλείται απόζευξη της διάταξης για τιμές διαφορικού ρεύματος μικρότερες από το μισό του ονομαστικού ΙΔΝ.

Τα περισσότερα από τα σύγχρονα ψηφιακά όργανα μέτρησης, παρέχουν και την δυνατότητα μέτρησης της σύνθετης αντίστασης βρόχου σφάλματος  ΖS, με ρεύμα δοκιμής μικρότερο των 15mA.

Σημαντική παρατήρηση: Η χρησιμοποίηση ρεύματος δοκιμής μικρότερο των 15mA, μπορεί σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις να οδηγήσει σε παραπλανητικές μετρήσεις ή μετρήσεις με πολύ μεγάλο σφάλμα τιμής για την σύνθετη αντίσταση του βρόχου σφάλματος.








                                                        

Προκειμένου να αποκτήσουμε μια ενδεικτική τιμή αναφοράς της αντίστασης  ΖS, κρίνεται σκόπιμο να προηγείται μια μέτρηση της σύνθετης αντίστασης βρόχου σφάλματος στην είσοδο της τροφοδοσίας προς την εγκατάσταση και πριν την μεσολάβηση της διάταξης προστασίας διαφορικού ρεύματος, όπως φαίνεται και στο σχήμα.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί αφενός να χρησιμοποιηθεί ρεύμα δοκιμής μεγαλύτερο των 15mA και αφετέρου προκύπτει ένα ασφαλές συμπέρασμα για την τιμή της σύνθετης αντίστασης του βρόχου σφάλματος ΖS που εμφανίζει η κεντρική γραμμή τροφοδοσίας της ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Στη συνέχεια μπορούμε για τα επιμέρους κυκλώματα τροφοδοσίας των καταναλώσεων της ηλεκτρικής εγκατάστασης τα οποία προστατεύονται από Δ.Δ.Ρ. να χρησιμοποιήσουμε το ρεύμα δοκιμής των 15mA, καθώς έχοντας αποκτήσει από την προηγούμενη μέτρηση ένα μέτρο σύγκρισης, είμαστε σε θέση να απορρίψουμε μετρούμενες τιμές με μεγάλη απόκλιση οι οποίες οφείλονται σε πιθανά σφάλματα της μεθόδου.





πηγή