168.ποία ειίναι η ταχύτητα κίνησης των ηλεκτρονίων σε ένα αγωγό? 168.ποία ειίναι η ταχύτητα κίνησης των ηλεκτρονίων σε ένα αγωγό?

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

168.ποία ειίναι η ταχύτητα κίνησης των ηλεκτρονίων σε ένα αγωγό?


Μετά από σύντομη έρευνα, προκύπτει πως οι περισσότεροι πιστεύουν πως τα ηλεκτρόνια-φορείς του ηλεκτρικού ρεύματος σε έναν αγωγό, κινούνται με την ταχύτητα του φωτός...
Η αλήθεια είναι ότι για ρεύμα 10Α σε χάλκινο αγωγό διατομής ενός τετραγωνικού χιλιοστού, η ταχύτητα μετάθεσης των ηλεκτρονίων είναι 0,007 cm/s. Αν και πρέπει να ψάξετε πολύ για να το διασταυρώσετε, αφού δεν πρόκειται για συνηθισμένο πρόβλημα
, θα βρείτε αναφορές για ταχύτητες που κυμαίνονται από λίγα δέκατα του χιλιοστού, μέχρι μερικά μέτρα το δευτερόλεπτο...

Τι έχει συμβεί και τόσος κόσμος απαντά λάθος και πολλές φορές με σιγουριά; Συγχέεται η ταχύτητα μετάδοσης του ηλεκτρικού πεδίου, με την ταχύτητα κίνησης των ηλεκτρονίων. 

Ναι το ηλεκτρικό πεδίο μεταδίδεται με την ταχύτητα του φωτός. 
Αν όμως βάλουμε το χέρι μας σε ρευματοφόρο αγωγό, ότι κι αν πάθουμε, είναι σχεδόν σίγουρο πως κανένα ηλεκτρόνιο του αγωγού δε θα προλάβει να περάσει την παλάμη μας. Το σώμα μας, μαζί με τον αγωγό είναι κομμάτια του ίδιου κλειστού κυκλώματος που δημιουργήθηκε από τη στιγμή που ακουμπήσαμε τον αγωγό.
 Αγωγός και σώμα έχουν μπει σε σειρά και διαρρέονται από το ίδιο ρεύμα

. Ο χορός όμως των φορτίων που υπήρχαν ελεύθερα μέσα στο σώμα μας είναι που προκαλεί την άμεση ηλεκτροπληξία.