166.αυτοματισμοί της θέρμανσης 166.αυτοματισμοί της θέρμανσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

166.αυτοματισμοί της θέρμανσης

Είναι συστήματα που συνδέονται με τον καυστήρα. Δύο είναι οι εταιρείες που έχουν αναπτύξει τέτοιες εφαρμογές-αυτοματισμούς και κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Η SIEMENS και η BUDERUS . Τόσο το κόστος όσο και η απόδοσή τους είναι τόσο παραπλήσιες που προσωπικά ούτε καν μπήκα στον κόπο να το ψάξω περισσότερο. Με όποια εταιρεία συνεργαζόταν αυτός που μου έφτιαξε την εγκατάσταση θέρμανσης, αυτήν και έβαλα.
 

Το όλο σύστημα αποτελείται από τον "υπολογιστή", ένα αισθητήριο θερμοκρασίας που μπαίνει στο εξωτερικό του σπιτιού (μοίαζει με ένα λίγο μεγαλύτερο μάτι ανιχνευτή κίνησης) στην βόρεια, Β-Α ή Β-Δ πλευρά του και μια τρίοδη ηλεκτροβάνα που εγκαθίσταται στο δίκτυο των σωληνώσεων στο λεβητοστάσιο.



 
Η αρχή λειτουργίας του στηρίζεται στο εξής: Το αισθητήριο αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία εξωτερικού περιβάλλοντος και μόνιμα τη συκρίνει με μια ιδανική τιμή που έχει στο λογισμικό του ο υπολογιστής που είναι οι 20 C. Η θερμοκρασία αυτή αποτελεί, ας πούμε, ένα ιδανικό σημείο αναφοράς του αυτοματισμού ώστε να έχει μέτρο σύγκρισης. Όσο το σύστημα θέρμανσης σου πλησιάζει την επιθυμητή στον εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο, τόσο δίνει εντολή στην τρίοδη βάνα να μειώνει την τροφοδοσία, με ζεστό νερό, της εγκατάστασης θέρμανσης οδηγόντας το ζεστό νερό σε ανακύκλωση, μέχρι να αποδώσει όλη του τη θερμική ενέργεια πριν ξεκινήσει ο κάθε επόμενος κύκλος που θα ξαναζεστάνει το νερό. Ουσιαστικά δηλαδή εξομαλύνουμε την αδράνεια του συστήματός μας. Αυτή η λειτουργία μοιάζει με την λειτουργία inverter των κλιματιστικών. Η εξοικόνόμηση λοιπόν προκύπτει τόσο από το την ομαλότερη λειτουργία του συτήματος θέρμανσης όσο πλησιάζει στην επιθυμητή τιμή αλλά και από το γεγονός ότι εκμεταλεύεται περισσότερο το ζεστό νερό που παράγει ο λέβητας σε κάθε κύκλο λειτουργίας του.



Για να το καταλάβετε καλύτερα σας λέω το εξής: έστω ;ότι σε ένα συμβατικό σύστημα. δίνεις εντολή στον θερμοστάτη να σου διατηρήσει μια εσωτερική θερμοκρασία στον χώρο π.χ. 21 C . Μόλις ο θερμοστάτης διαβάσει τους 21 βαθμούς θα κόψει τον καυστήρα (λειτουργεί σαν απλός διακόπτης). Επειδή όμως το σύστημα θέρμανσης σου έχει αδράνεια, δηλαδή έχει πάρει φόρα στην πραγματικότητα θα δεις τη θερμοκρασία να ανεβαίνει 2 -3 βαθμούς παραπάνω. Με το σύστημα αυτό όσο πλησιάζεις στην ιδεατή τιμή το σύστημα "φρενάρει" εξομαλύνοντας τη λειτουργία του ώστε να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Μοιάζει δηλαδή με ένα αυτοκίνητο που ο οδηγός δε πατάει φούλ το γκάζι και φρενάρει απότομα απο φανάρι σε φανάρι, αλλά επιταχύνει ομαλά και παίρνει το πόδι από το γκάζι όλο και νωρίτερα σε σχέση με το προηγούμενο φανάρι.

Αν επιπλέον βάλεις και συγκεκριμένο θερμοστάτη που να συνεργαζεται άμεσα με τον υπολογιστή (μη φανταστείς τίποτα πανάκριβο) τότε η το σύστημα θέρμανσης κάνει διπλό κύκλο σύγκρισης. Μία σε σχέση με την ιδιανική τιμή που σου περιέγραψα προηγουμένως, εν' συγκρίσει πάντα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος χώρου, και μία σε σχέση με την επιθυμητή τιμή στο εσωτερικού του σπιτιού.
Και αν έχεις και λέβητα χυτοσιδηρό (μαντεμένιο) αντί ατσάλινο εκεί έχεις πια και τις τρεις προϋποθέσεις ώστε να μεγιστοποιήσεις την απόδοση του συτήματός σου άρα και την εξοικονόμηση του πετρελαίου.
Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει όλα να τα κάνεις με τη μία!! π.χ. βεβαίως και μπορείς να κάνεις τώρα τη βασική εγκατάσταση και όταν έρθει η αποφράδα εκείνη ώρα που θα πρέπει να αλλάξεις λέβητα, θα ξέρεις ότι αν πληρώσεις κάτι παραπάνω τα χρήματα σιγά σιγά θα σου επιστραφούν αφού θα τσοντάρουν στην μεγιστοποίηση της απόδοσης.
Εδώ με μια απλή αντικατάσταση του παλιού μηχανικού θερμοστάτη που έχετε με ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό με ενσωματωμένη τεχνολογία PID μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα! 

Το κακό είναι ότι μας έχουν καταντήσει να σκεφτόμαστε ακόμα και ένα τέτοιο έξοδο που δε ξεπερνά τα 100-120 € και δε προκαλεί ούτε καν αναστάτωση στο σπίτι!!

Πάντως να ξεκαθαρίσω κάτι. Το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας έχει πολλές παραμέτρους.