62.ηλεκτρικό ποδήλατο 62.ηλεκτρικό ποδήλατο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

62.ηλεκτρικό ποδήλατο

Τι είναι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

Για να καταλάβετε καλύτερα τι είναι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, σκεφθείτε ένα κανονικό ποδήλατο. Έπειτα, προσθέστε σε αυτό διάφορα ηλεκτρικά εξαρτήματα, όπως ένα μοτέρ, μία μπαταρία και ένα διακόπτη ελέγχου/μετάδοσης. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία κάθε ηλεκτρικού ποδηλάτου στην αγορά Είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο μοιράζεται τα ίδια πάνω-κάτω χαρακτηριστικά με ένα απλό ποδήλατο και η συμπερίφορά του στην οδήγηση είναι σχεδόν όμοια με αυτή ενός απλού ποδηλάτου.
Η ουσία ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου βρίσκεται στο ότι αξιοποιεί την ανθρώπινη δύναμη. Δεν την αντικαθιστά πλήρως. Κάνει την οδήγηση ευκολότερη, βοηθάει στο να ξεπερνάτε εύκολα "εμπόδια" όπως ανηφόρες και δυνατό αντίθετο άνεμο και προσφέρει ευελιξία, καθώς και τη δυνατότητα να φτάνετε ακόμα πιο μακριά, δίχως να κουράζεστε ή να ιδρώνετε.


Τι πρέπει να γνωρίζω για να διαλέξω το κατάλληλο ηλεκτρικό ποδήλατο;


Η άνεση και η ποιότητα των υλικών έχουν την ίδια σημασία σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο όσο και σε ένα συμβατικό. Όμως, στην περίπτωση του ηλεκτρικού, υπάρχουν επιπλέον πράγματα που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη
  • Το μοτέρ
  • Τη μπαταρία
  • Τον διακόπτη ελέγχου/μετάδοση
Τα μοτέρ των ηλεκτρικών ποδηλάτων διαθέτουν ισχύ που συνήθως ξεκινάει από 200W και φτάνει τα 1000W ή και περισσότερα. Το όριο που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα 250W αλλά σε κάθε χώρα μπορεί να ισχύει και ένα διαφορετικό όριο.
Τα Watt στα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι το αντίστοιχο της ιπποδύναμης στα αυτοκίνητα. Περισσότερα Watt σημαίνει ότι το ποδήλατο έχει τη δυνατότητα να «σηκώσει» περισσότερο βάρος με μεγαλύτερη ευκολία, καταναλώνοντας όμως περισσότερη ενέργεια στη μπαταρία. Έτσι, ένα μοτέρ των 400W καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και «αδειάζει» γρηγορότερα τη μπαταρία, αλλά είναι σαφώς πιο δυνατό.
Ο σχεδιασμός και η θέση στην οποία βρίσκεται το μοτέρ είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία. Ο πιο δημοφιλής τύπος μοτέρ είναι το Hub Motor και είναι συνήθως ενσωματωμένο στο μπροστινό ή στον πίσω τροχό.


Throttle control ή Pedal assist;

Το Throttle control λειτουργεί με την ίδια λογική όπως ένα μοτοποδήλατο. Γυρίστε το γκάζι για να επιταχύνετε και κρατήστε το σταθερό για να κρατήσετε σταθερή ταχύτητα. Με την υποβοήθηση (pedal assist ή pedelec) η ενέργεια παράγεται αυτόματα. Μόλις ξεκινήσετε να κάνετε πετάλι, ένας αισθητήρας ροπής αντιλαμβάνεται την κίνηση και τροφοδοτεί το Ηλεκτρικό Ποδήλατο με ηλεκτρική ενέργεια.
Για όσους προτιμούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του ποδηλάτου, η λειτουργία "throttle" ίσως είναι πιο κατάλληλη, καθώς μπορούν να ελέγξουν την τροφοδοσία ενέργειας μόνοι τους. Αν όμως θέλετε ένα πιο απλουστευμένο σύστημα, τότε επιλέξτε το pedelec. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι πετάλι και οι αυτόματοι αισθητήρες θα στείλουν την κατάλληλη ποσότητα ενέργειας για εσάς.

Πόσο γρήγορα είναι τα Ηλεκτρικά Ποδήλατα;

Το όριο ταχύτητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ηλεκτρικά Ποδήλατα είναι 25χλμ/ώρα. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεστε Άδεια Κυκλοφορίας, δίπλωμα οδήγησης ή πινακίδες για να οδηγήσετε το Ηλεκτρικό σας Ποδήλατο
Τα περισσότερα Ηλεκτρικά Ποδήλατα είναι ρυθμισμένα για ταχύτητες έως 25χλμ/ώρα, όμως η πραγματική ταχύτητα μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το βάρος του ποδηλάτη, το έδαφος και τις καιρικές συνθήκες. Οι βαρύτεροι ποδηλάτες είναι συνήθως λίγο πιο αργοί από άλλους ελαφρύτερους και οι δρόμοι χωρίς κλίση βοηθούν να αποκτήσετε ταχύτητα καλύτερα από ότι οι ανηφόρες.
Αυτό που η Ε.Ε. βέβαια δεν μπορεί να οριοθετήσει, είναι το πόσο γρήγορα κάνετε πετάλι. Αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιώντας την δική σας ενέργεια, μπορείτε να φτάσετε έως τα 35/χλμ/ώρα σε δρόμους χωρίς κλίση.

Τι απόσταση μπορεί να διανύσει το Ηλεκτρικό μου Ποδήλατο με μια μόλις φόρτιση;

Ακριβώς όπως με τα αυτοκίνητα, η εμβέλεια των Ηλεκτρικών Ποδηλάτων ποικίλει. Οι περισσότεροι ποδηλάτες μπορούν να διανύσουν περίπου 35-45χλμ με μια φόρτιση. Χωρίς υποβοήθηση από το πετάλι (pedaling), η διαδρομή που θα καλυφθεί θα είναι μικρότερη από τη μέση εμβέλεια. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι το έδαφος. Όσο περισσότερους λόφους συναντάτε, τόσο μικρότερη θα είναι η απόσταση που το Ηλεκτρικό σας Ποδήλατο μπορεί να καλύψει με μια φόρτιση. Φυσικά το βάρος επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Όσο μεγαλύτερο το βάρος που μεταφέρει ένα Ηλεκτρικό Ποδήλατο, τόσο μικρότερη η απόσταση που θα μπορέσει να καλύψει.

Πόσο χρόνο χρειάζεται η μπαταρία για να φορτίσει;

Ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας ποικίλει ανάλογα με:
  • Τον κατασκευαστή
  • Το μοντέλο
  • Τον τύπο της μπαταρίας
Ο μέσος χρόνος φόρτισης για μια υψηλής ποιότητας μπαταρία είναι 4-5 ώρες. Αυτό ισχύει για Li-Ion και NiMH μπαταρίες. Για φθηνότερες μπαταρίες μολύβδου (sealed lead acid batteries) ο χρόνος φόρτισης είναι περίπου 6-9 ώρες.

Πόσοι διαφορετικοί τύποι μπαταρίας υπάρχουν;

Η τεχνολογία βελτιώνεται καθημερινά, οπότε είναι δύσκολο να κρατήσουμε τη λίστα αυτή επίκαιρη. Παρ' όλα αυτά, οι 3 βασικοί τύποι μπαταρίας που θα βρείτε σε Ηλεκτρικό Ποδήλατο είναι:

  • Lithium Ion (Li-Ion) – Αυτές είναι οι πιο ποιοτικές μπαταρίες της αγοράς. Μπορεί το κόστος τους να είναι μεγαλύτερο, έχουν όμως το μικρότερο βάρος και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, καθώς η διάρκεια ζωής τους είναι 3-4 φορές μεγαλύτερη από ότι των άλλων μπαταριών, το μεγαλύτερο κόστος τους αναιρείται με την πάροδο του χρόνου.
  • Nickel Metal Hydride (NiMH) – Αυτός ο τύπος μπαταρίας έχει μεσαία διάρκεια ζωής και δεν είναι τόσο συνηθισμένος. Το μικρό τους βάρος και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους σε σχέση με τις SLA μπαταρίες (βλ. παρακάτω) τις καθιστούν μια αρκετά συνετή επιλογή. Πιο συχνά απαντώνται σε κιτ μετατροπής.
  • Nickel Metal Hydride (NiMH)  Τα μεγάλα καταστήματα ποδηλάτων διαθέτουν κατά κύριο λόγο Ηλεκτρικά Ποδήλατα με αυτό τον τύπο μπαταρίας. Πρόκειται για την πιο φθηνή τεχνολογία και έτσι απευθύνονται σε αγοραστές που επιλέγουν με πρώτο (και ίσως και μόνο) κριτήριο την τιμή. Έχουν τη μικρότερη διάρκεια ζωής και μεγάλο βάρος σε σχέση με όλα τα άλλα είδη μπαταρίας.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας;

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ποικίλει ανάλογα με τον τύπο και τη τεχνολογία της. Οι πιο φθηνές SLA μπαταρίες αντέχουν 300 με 500 φορτίσεις. Οι μέσης διάρκειας NiMH μπαταρίες αντέχουν 500-700 φορτίσεις. Οι υψηλής ποιότητας Li-Ion μπαταρίες συνήθως κρατούν για 700 έως και 1000+ φορτίσεις.
Για να διατηρήσετε την μπαταρία σας σε καλή κατάσταση και να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής της, φορτίστε τη συχνά και άμεσα μετά από κάθε χρήση. Όταν δεν χρησιμοποιείτε το Ηλεκτρικό σας Ποδήλατο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καλό είναι να θυμάστε να φορτίζετε την μπαταρία κάθε 4-8 εβδομάδες. Όσο περισσότερο χρόνο αφήνετε την μπαταρία αφόρτιστη, τόσο μικρότερη γίνεται η διάρκεια ζωής της.

Φορτίζει το Ηλεκτρικό Ποδήλατο όταν κάνω πετάλι;

Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας θέτουν στο κατάστημα. Ορισμένα ηλεκτρικά ποδήλατα πράγματι φορτίζουν ενώ κάνουμε πετάλι, τα περισσότερα όμως όχι.  Η ενέργεια που παράγει όμως είναι μόλις 5-7% περισσότερη. 

Πόσο κοστίζει η χρήση του Ηλεκτρικού Ποδηλάτου;

Τα Ηλεκτρικά Ποδήλατα όχι μόνο είναι διασκεδαστικά, αποτελεσματικά και ωφέλιμα για την υγεία και το περιβάλλον, αλλά έχουν και σχεδόν μηδενικό κόστος χρήσης. Η μπαταρία φορτίζει με 0,20€ - 0,25€ και με αυτή τη φόρτιση διανύετε 40χλμ κατά μέσο όρο. Με την τιμή του πετρελαίου να φθάνει σχεδόν τα 1,90€/λίτρο, η μετακίνηση με το Ηλεκτρικό Ποδήλατο είναι πάνω από 34 φορές πιο οικονομική. Αν συνυπολογίσουμε και τα κόστη για άδεια οδήγησης, πινακίδες, άδεια κυκλοφορίας, service, ΚΤΕΟ και ασφάλεια, τότε το κόστος του αυτοκινήτου αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο έναντι του κόστους του Ηλεκτρικού Ποδηλάτου.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Ηλεκτρικό μου Ποδήλατο όταν βρέχει;

Σχεδόν κάθε Ηλεκτρικό μας Ποδήλατο είναι ανθεκτικό στο υγρό στοιχείο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως μπορείτε να το βυθίσετε σε νερό! Τα Ηλεκτρικά Ποδήλατα είναι ανθεκτικά στη βροχή και στις συνθήκες υγρασίας, όμως δεν συνίσταται η χρήση τους κατά τη διάρκεια δυνατής μπόρας.
Αν μένετε σε μέρος με πολλή ή συχνή βροχή, σας προτείνουμε να ασφαλίσετε περαιτέρω το Ηλεκτρικό σας Ποδήλατο από το υγρό στοιχείο , χρησιμοποιώντας μονωτική ταινία σε όλους τους συνδέσμους και καθαρή σιλικόνη σε όλα τα ανοίγματα.
πηγη www.ccp-ebikes