51.τηλεόραση 51.τηλεόραση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

51.τηλεόραση


. Η σειρά των γεγονότων τα οποία οδήγησαν στην τηλεόραση άρχισαν το 1817. Τότε ο Σουηδός χημικός Jons Berzeliousανακάλυψε το χημικό στοιχείο "σελήνιο". Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι το ποσό του ρεύματος που μετέφερε το σελήνιο εξαρτάται από το ποσό φωτός το οποίο έλουζε αυτό. Η ιδιότητα αυτή ονομάζεται "φωτοηλεκτρισμός". Η ανακάλυψη το 1873 των φωτοηλεκτρικών ιδιοτήτων του σεληνίου επέτρεψε να διαμορφωθεί η ιδέα της λήψης και μετά η διαβίβαση κινουμένων εικόνων με ηλεκτρικά σήματα. Το 1875 ένας εφευρέτης των ΗΠΑ κατασκεύασε το πρώτο σύστημα τηλεόρασης χρησιμοποιώντας φωτοηλεκτρικά κύτταρα. Το 1884 o Paul Nipkow εφεύρε το "δίσκο εξερευνήσεων". Το 1923 έγινε η πρώτη πραγματική μετάδοση εικόνων μέσο συρμάτων. Το 1926 ο Μπράιντ πραγματοποίησε επίδειξη μετάδοσης μέσο φωνητικού τροχού. Κατά το 1945 στις συσκευές τηλεοράσεων των Zuorkin και Farnsworth οι λυχνίες αντικαταστήθηκαν από τις λυχνίες τηλεοράσεως "ορθικόν".Σήμερα στις σύγχρονες συσκευές τηλεοράσεως χρησιμοποιείται μια λυχνία τηλεοράσεως γνωστή ως "κινηματοσκόπιο". Μετά από τις προσπάθειες πολλών ανθρώπων για την μετάδοση της εικόνας, τελικά το 1945 καταφέρνουμε να δούμε την εικόνα. 


Η λειτουργική αρχή της έγχρωμης τηλεόρασης, η ανάλυση της εικόνας σε τρία βασικά χρώματα, χρονολογείται το 1929. Τελειοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 1953. Στην Ευρώπη αναπτύσσεται μετά το 1962.
Σήμερα η τηλεόραση παρουσιάζεται σαν ένα κουτί που μέσα σε αυτό βλέπουμε την εικόνα.
Πως λειτουργεί η τηλεόραση.
Η τηλεόραση αποτελείται από το ηλεκτρικό κανόνι, το σύστημα απόκλισης δέσμης, το μεταλλικό πλέγμα και την οθόνη. Η τηλεόραση είναι ένα σύστημα τηλεπικοινωνιών με το οποίο εξασφαλίζεται η εκπομπή και η λήψη εικόνων κινητών ή ακίνητων σε συνδυασμό με τον ήχο.
Το όλο σύστημα λειτουργεί με την μετατροπή της φωτεινής ροής που εκπέμπουν τα διάφορα σημεία μιας εικόνας σε εναλλαγές ηλεκτρικού ρεύματος. Τα ρεύματα αυτά τροφοδοτούν την κεραία του πομπού που με την σειρά της θα δημιουργήσει ηλεκτρομαγνητικό πεδίο για να γίνει η λήψη του από το δέκτη. Επειδή η εκπομπή είναι διπλή, δηλαδή εκτός από την εικόνα υπάρχει και ο ήχος, ο δέκτης της τηλεοράσεως αποτελείται από διάφορες βαθμίδες που διαχωρίζει αυτά τα δύο. Για να δείξει η τηλεόραση εικόνα, τα ηλεκτρικά ρεύματα περνάνε από διάφορες φάσεις και με την βοήθεια εξαρτημάτων εκτελούν εργασίες για την λειτουργία της.
tv_diagram.bmp (528330 bytes)















Ο καθοδικος σωλήνας (Cathode Ray Tude - CRT)Σε απλές γραμμές, μια οθόνη λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί μια τηλεόραση. Η αρχή λειτουργίας της βασίζεται πάνω στη χρήση μιας ηλεκτρονικής οθόνης, που ονομάζεται καθοδικός σωλήνας, που είναι το βασικότερο (και πιο ακριβό) μέρος ολόκληρης της οθόνης. Ο καθοδικός σωλήνας είναι καλυμμένος από φώσφορο, που εκπέμπει φως όταν πέσει πάνω του μια δέσμη ηλεκτρονίων.


crt.gif (4964 bytes)
Καθοδικός σωλήνας


Αυτό το υλικό είναι διευθετημένο σε ένα πίνακα από εκατομμύρια μικροσκοπικά κελιά, τα οποία ονομάζονται κουκίδες (dots). Αν κοιτάξετε από πολύ κοντά την οθόνη ή χρησιμοποιήσετε μεγενθυτικό φακό, θα διακρίνετε αυτές τις κουκίδες.


Η επιφάνεια του καθοδικού σωλήνα


Στη πίσω πλευρά του καθοδικού σωλήνα υπάρχει ένα σύνολο από ηλεκτρονικά πυροβόλα, που παράγουν δέσμες ηλεκτρονίων, όπως υποδηλώνει το όνομα τους. Για να παραχθεί μια εικόνα στην οθόνη, αυτά τα πυροβόλα αρχίζουν από την κορυφή της οθόνης και σαρώνουν πολύ γρήγορα από αριστερά στα δεξιά. Μετά, επιστρέφουν τελείως δεξιά και μια γραμμή κάτω και σαρώνουν ξανά και αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να καλυφθεί ολόκληρη η οθόνη. Στην εκτέλεση αυτού του σαρώματος, τα ηλεκρικά πολυβόλα ελέγχονται από την κάρτα γραφικών, η οποία καθορίζει την ένταση της δέσμης των ηλεκτρονίων σε κάθε θέση της οθόνης. Όλα αυτά συμβαίνουν πολύ γρήγορα, και συνεπώς ολόκληρη η οθονη σαρώνεται μέσα σε μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου.Υπάρχουν τρία ηλεκτρονικά πυροβόλα (σε μια έγχρωμη οθόνη) που ελέγχουν την ανάλυση του φωτισμού του κόκκινου, του πράσινου και του μπλε αντίστοιχα. Η επιφάνεια του καθοδικού σωλήνα είναι κανονισμένη να έχει αυτές τις κουκίδες τοποθετημένες τη μια δίπλα στην άλλη με ένα καθορισμένο τρόπο. Υπάρχουν διαφορετικές δέσμες για κάθε χρώμα που έρχονται από την κάρτα γραφικών και επιτρέπουν τα διαφορετικά χρώματα να έχουν διαφορετικές εντάσεις σε κάθε σημείο της οθόνης. Διαφοροποιώντας την ένταση της κόκκινης, πράσινης και μπλε ακτίνας, η δημιουργία του συνόλου των χρωμάτων είναι δυνατή.

Τα τρία ηλεκτρονικά πυροβόλα


Η επιφάνεια του καθοδικού σωλήνα εκπέμπει λάμψη μόνο για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου, πριν αρχίσει να ξεθωριάζει. Αυτό σημαίνει ότι η οθόνη πρέπει να απεικονίσει ξανά την εικόνα πολλές φορές το δευτερόλεπτο για να αποφευχθεί το τρεμόπαιγμα της οθόνης, καθώς θα αρχίσει να ξεθωριάζει και μετά ανανεώνεται. Αυτή η γρήγορη απεικόνιση ξανά και ξανά, ονομάζεται "ανανέωση" της οθόνης.

 Τεχνολογία προβολής εικόνας (Plasma, LED - LCD) 

Plasma ή LED - LCD

Πίνακας Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Plasma LED -LCD
1Λόγω του φαινομένου "burn in" είναι πολύ πιθανόν να παρατηρηθεί φθορά στο σημείο της οθόνης όπου προβάλλονται τα λογότυπα των καναλιών. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για μία τέτοιου είδους φθορά εξαρτάται από την τεχνολογία κατά του φαινομένου “burn in” που χρησιμοποιεί ο κάθε κατασκευαστής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Plasma τηλεοράσεις έχουν βελτιωθεί στο συγκεκριμένο τομέα και το φαινόμενο αυτό δεν είναι το ίδιο έντονο όπως παλαιότερα.
Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αέρια (συνήθως ξένον και νέον) που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις τηλεοράσεις για την απεικόνιση των χρωμάτων, εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου και δεν επιδέχονται αντικατάστασης.
Το χρονικό διάστημα στο οποίο θα παρατηρηθεί η μείωση της φωτεινότητας των Plasma τηλεοράσεων είναι αρκετά μεγάλο, τόσο ώστε είναι πιθανόν να αντικαταστήσουμε την τηλεόραση προτού παρατηρηθεί το φαινόμενο.
Ο χρόνος διάρκειας ζωής των LED - LCD τηλεοράσεων εξαρτάται από τον οπίσθιο φωτισμό ο οποίος είναι πιθανόν να μπορεί να αντικατασταθεί όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Όταν ο οπίσθιος φωτισμός εξασθενήσει τότε είναι δυνατόν να παρατηρηθεί αλλοίωση στα χρώματα της τηλεόρασης.
~
Οι LED - LCD τηλεοράσεις αποτελούν εξέλιξη των LCD τηλεοράσεων και η διαφοροποίησή τους έγκειται στη τεχνολογία οπίσθιου φωτισμού. Οι LCD τηλεοράσεις έχουν ως οπίσθιο φωτισμό λαμπτήρες φθωρισμού και είναι υποδεέστερες από πλευράς ποιότητας εικόνας και γωνίας θέασης από τις LED-LCD . Οι LED - LCD τηλεοράσεις στηρίζονται στη τεχνολογία LED η οποία τους επιτρέπει να έχουν καλύτερη αντίθεση εικόνας, μεγαλύτερη πιστότητα στην αποτύπωση χρώματος και καλύτερη απόκριση στην ανανέωση της εικόνας από τις απλές LCD τηλεοράσεις. Ανάλογα με την τοποθέτηση του LED φωτισμού μπορούμε να τις διακρίνουμε περαιτέρω σε “Edge Lit” και “Full Array”.

Edge Lit

Στις Edge Lit LED LCD τηλεοράσεις, ο φωτισμός LED είναι τοποθετημένος στις άκρες του LCD πλαισίου. Οι τηλεοράσεις της συγκεκριμένης υποκατηγορίας είναι συνήθως λεπτότερες και ελαφρύτερες από τις Full Array LED LCD.

Full Array

Στις Full Array LED LCD τηλεοράσεις,ο φωτισμός LED είναι τοποθετημένος πίσω από όλο το LCD πλαίσιο. Οι τηλεοράσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας παρουσιάζουν καλύτερη ποιότητα εικόνας, από τις Edge Lit LED LCD, λόγω της μεγαλύτερης αντίθεσης που μπορούν να επιτύχουν μεταξύ σκοτεινών και φωτεινών σημείων κατά την προβολή της εικόνας.

Ανάλυση τηλεόρασης (Full HD ή HD ready)

H ανάλυση της εικόνας που μπορεί να επιτύχει η μελλοντική μας τηλεόραση αναμένεται να είναι το επόμενο χαρακτηριστικό που θα μας απασχολήσει. Με τον όρο ανάλυση αναφερόμαστε στον αριθμό των ξεχωριστών εικονοστοιχείων (pixels) τα οποία συνθέτουν την εικόνα. Η ανάλυση αναπαρίσταται συνήθως από σημειογραφία του τύπου "1366 x 768" Το πρώτο νούμερο "1366" αναφέρεται στον αριθμό των εικονοστοιχείων της τηλεόρασης κατά πλάτος ενώ το δεύτερο "768" καθ' ύψος. Πλέον η συντριπτική πλειονότητα των διαθέσιμων μοντέλων τηλεοράσεων έχουν ανάλυση ίση ή μεγαλύτερη από 1366 x 768. Οι τηλεοράσεις που κυμαίνονται μεταξύ της ανάλυσης 1366 x 768 και 1920 x 1080 χαρακτηρίζονται ως HD Ready ενώ όσες παρουσιάζουν ανάλυση μεγαλύτερη ή ίση από 1920 x 1080 χαρακτηρίζονται ως Full HD. Οι HD Ready τηλεοράσεις μπορούν να προβάλουν ευκρινείς εικόνες, ιδιαίτερα όταν τροφοδοτούνται από HD σήμα (π.χ. Blue Ray Player ή HD τηλεοπτικό κανάλι). Όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν εικόνες εφάμιλλης ποιότητας των Full HD τηλεοράσεων. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι διαφορές ως προς την ποιότητα της εικόνας δεν είναι αντιληπτές για διαστάσεις μικρότερες των 32". 

Λειτουργία 3D

Η λειτουργία της τρισδιάστατης απεικόνισης έχει εισέλθει δυναμικά στο χώρο των τηλεοράσεων τόσο στη κατηγορία Plasma όσο και στην LCD. Η λειτουργία των3D τηλεοράσεων έγκειται στη δυνατότητα προβολής στα μάτια μας ελαφρώς διαφορετικών εικόνων έτσι ώστε να έχουμε την ψευδαίσθηση του βάθους. Οι διαθέσιμες τεχνολογίες στο συγκεκριμένο τομέα μπορούν να διαχωριστούν σε δύο επιμέρους κατηγορίες ανάλογα με το είδος των γυαλιών που είναι απαραίτητα για την τρισδιάστατη παρακολούθηση.

3D με ενεργητικά γυαλιά

Τα ενεργητικά γυαλιά αποτελούν ουσιαστικά μικρές LCD οθόνες. Επειδή στηρίζονται σε αρκετά περίπλοκα ηλεκτρονικά έχουν υψηλότερο κόστος από τα παθητικά γυαλιά, λειτουργούν με μπαταρίες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε 3d τηλεοράσεις άλλου κατασκευαστή. Επιπρόσθετα έχουν μεγαλύτερο βάροςαπό τα παθητικά γυαλιά με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα κουραστικά σε περίπτωση όπου ο θεατής φορά γυαλιά οράσεως. Όμως παράγουν καλύτερη ποιότητα εικόνας σε σχέση με τα παθητικά γυαλιά.

3D με παθητικά γυαλιά

Τα παθητικά γυαλιά μπορούν να παρομοιαστούν με γυαλιά ηλίου που επιτρέπουν τη διέλευση φωτός σε διαφορετικά μήκη κύματος σε κάθε μάτι. Λόγω της απουσίας πολύπλοκων ηλεκτρονικών είναι αρκετά φθηνότερα και ελαφρύτερααπό τα ενεργητικά γυαλιά και δεν χρειάζονται τροφοδοσία. Όμως παράγουν υποδεέστερη ποιότητα εικόνας (όχι πάντα εύκολα αντιληπτή από όλους) σε σχέση με τα ενεργητικά γυαλιά.

Smart TV

Oι Smart TVs αποτελούν την εξέλιξη στην τεχνολογία της τηλεόρασης αφούενσωματώνουν λειτουργίες Διαδικτύου, επιτρέποντας την πλοήγηση σε ιστοτόπους και τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών. Οι νεότερες Smart τηλεοράσεις έχουν τη δυνατότητα πλήρους πλοήγησης στο διαδίκτυο, ενώ οι παλαιότερες υποστηρίζουν την πρόσβαση μόνο σε δημοφιλής ιστοτόπους (π.χ. youtybe, facebook, twitter) μέσω κατάλληλων εφαρμογών. Οι κατασκευαστές τηλεοράσεων έχουν δημιουργήσει κατάλληλους δικτυακούς χώρους, από τους οποίους παρέχεται η δυνατότητα προσθήκης νέων εφαρμογών στα smart μοντέλα τους. Οι νεότερες smart τηλεοράσεις είναι εξοπλισμένες με ακόμα πιο εύχρηστα τηλεχειριστήρια ή πληκτρολόγια, ενώ ορισμένες έχουν οθόνες αφής έτσι ώστε να διευκολύνουν στη δακτυλογράφηση και κατ' επέκταση στην διαδικτυακή πλοήγηση.

Wi-Fi


Όπως έχει ήδη αναφερθεί όλο και περισσότερα μοντέλα τηλεοράσεων υποστηρίζουν τη σύνδεση τους στο διαδίκτυο (ενσύρματα ή ασύρματα μέσω της τεχνολογίας Wi-Fi). Με βάση τη δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας μπορούμε να τα κατατάξουμε σε δύο κατηγορίες: Wi-Fi Ready και Wi-Fi Enabled. Οι Wi-Fi Ready τηλεοράσεις έχουν ως προαπαιτούμενο, για την ασύρματη σύνδεση τους στο τοπικό δίκτυο του σπιτιού μας, την ύπαρξη πρόσθετου εξοπλισμού. Συνήθως ο πρόσθετος εξοπλισμός είναι USB stick και είναι διαφορετικός για κάθε κατασκευαστή. 
Αντίθετα οι Wi-Fi enabled τηλεοράσεις δεν απαιτούν την ύπαρξη πρόσθετου εξοπλισμού  ασύρματη σύνδεσή τους.