ΣΥΝ∆ΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΕ-ΡΕΤΟΥΡ ΜΕ ∆ΥΟ ΑΚΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ∆ΥΟ ΜΕΣΑΙΟΥΣ ∆ΙΑΚΟΠΤΕΣ ΣΥΝ∆ΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΕ-ΡΕΤΟΥΡ ΜΕ ∆ΥΟ ΑΚΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ∆ΥΟ ΜΕΣΑΙΟΥΣ ∆ΙΑΚΟΠΤΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

ΣΥΝ∆ΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΕ-ΡΕΤΟΥΡ ΜΕ ∆ΥΟ ΑΚΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ∆ΥΟ ΜΕΣΑΙΟΥΣ ∆ΙΑΚΟΠΤΕΣ





Συχνά παρουσιάζεται η ανάγκη να χειριστούµε φωτιστικά σηµεία από δύο ή περισσότερες θέσεις που βρίσκονται σε απόσταση.




Την ανάγκη αυτή την συναντάµε σε υπνοδωµάτια, διαδρόµους, µεγάλους ενιαίους χώρους, κλιµακοστάσια όπου για την καλύτερη εξυπηρέτησή µας πρέπει το άναµµα και το σβήσιµο να γίνεται από όποια θέση θέλουµε.


Ο έλεγχος ενός φωτιστικού σηµείου από τρεις ή περισσότερες θέσεις γίνεται µε τη χρήση δύο ακραίων διακοπτών αλερετούρ και ενός ή περισσοτέρων ενδιάµεσων.
  

Στα ακραία σηµεία ελέγχου του φωτιστικού σηµείου τοποθετούµε τους δύο ακραίους διακόπτες αλερετούρ και στα ενδιάµεσα σηµεία, έναν ή περισσότερους µεσαίους.




Οι µεσαίοι διακόπτες αλερετούρ έχουν τέσσερις επαφές.


Η κοινή επαφή, που συνήθως είναι η µεσαία επαφή του πρώτου ακραίου διακόπτη, συνδέεται µε τον αγωγό της φάσης, ενώ η αντίστοιχη του δεύτερου ακραίου, µε το ένα άκρο του ντουί.
Οι ακραίες επαφές του πρώτου ακραίου διακόπτη συνδέονται µε δύο επαφές του επόµενου µεσαίου, που αποτελούν ζεύγος.

Οι άλλες δύο επαφές του µεσαίου διακόπτη συνδέονται µε τις ακραίες επαφές του άλλου ακραίου διακόπτη.


Οι αγωγοί του ουδέτερου και της γειώσεως συνδέεται απευθείας στο άλλο άκρο του ντουί .


Για διευκόλυνσης μας οι αγωγοί οι οποίοι συνδέουν τους διακόπτες µεταξύ τους(επιστροφές) πρέπει να έχουν διαφορετικό χρώµα από τον αγωγό της φάσης
Στην παραπάνω συνδεσμολογία έβαλα τους αγωγούς με γκρι χρώμα ως είσοδος των μεσαίων αλλέ ρετούρ και με καφέ ως έξοδο τους το αγωγό με μαύρο χρώμα είναι η φάση και πρός την λάμπα ειναι ο αγωγός με το γκρί χρώμα των ακραίων διακοπτών.