Μέγιστα επιτρεπόμενα ρεύματα ηλεκτρικών γραμμών με χάλκινους αγωγούς Μέγιστα επιτρεπόμενα ρεύματα ηλεκτρικών γραμμών με χάλκινους αγωγούς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Μέγιστα επιτρεπόμενα ρεύματα ηλεκτρικών γραμμών με χάλκινους αγωγούς






Όπως είναι γνωστό, η επιλογή των διατάξεων προστασίας από υπερένταση (μικροαυτομάτων, ασφαλειών τήξεως, αυτόματων διακοπτών ισχύος) για τους αγωγούς των ηλεκτρικών γραμμών πρέπει να βασίζεται στα μέγιστα επιτρεπόμενα ρεύματα τους.

 Με βάση το ισχύον πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 o υπολογισμός των ρευμάτων αυτών έχει αλλάξει δραστικά σε σύγκριση με αυτά που ίσχυαν στους ΚΕΗΕ.
 
 Οι απαιτήσεις του ισχύοντος προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 έχουν αποτυπωθεί σε πίνακες. Ένα εργαλείο για γρήγορη αξιοποίηση των πινάκων του προτύπου που αφορούν εντοιχισμένες (χωνευτές) και επίτοιχες ηλεκτρικές γραμμές είναι διαθέσιμο εδώ. 

Περιλαμβάνει τρεις πίνακες του άρθρου 523.8 και καλύπτει τις απαιτήσεις για ηλεκτρικές γραμμές με αγωγούς από χαλκό.


Κάνοντας click εδώ"κατεβάζετε" το φύλλο excel για τον υπολογισμό του μέγιστου επιτροπόμενου ρεύματος (ΜΕΡ) στην περίπτωση χωνευτών και επίτοιχων γραμμών.


Σχηματικά ο υπολογισμός χωρίζεται σε τρία μέρη και την γραμμή του αποτελέσματος.
 Ο "διαχωρισμός" αυτός αντιστοιχεί στους πίνακες του προτύπυ 52-Κ1 (κύριος πίνακας), 52-Δ1 και 52-Ε1 (συμπληρωματικοί). Ο υπολογισμός γίνεται ταυτόχονα δίνοντας αποτέλεσμα με την προσθήκη ή την αλλαγή παραμέτρων γιά κάθε μεταβλητή που προβλέπεται στο πρότυπο και τους αντίστοιχους πίνακες.

Σημείωση: Οι συντελεστές διόρθωσης σε σχέση με την θερμοκρασία (:=1 όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι 30o Κελσίου - πίνακας 52-Δ1) και το πλήθος των κυκλωμάτων ή των ομάδων περισσότερων από ένα πολυπολικών καλωδίων (πίνακας 52-Ε1) εφαρμόζονται αυτόματα. Για τον λόγο αυτό το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν αφού σε κάθε περίπωση εφαρμοστούν οι σωστοί συντελεστές.
Στην διαγραμματική απεικόνηση



Ας προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 σωστά για να αποφευχθούν επικίνδυνες υπερφορτίσεις ηλεκτρικών γραμμών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές από ηλεκτρικά αίτια