ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ - ΗΛΕΚΤΡΟΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ


Αμπερομετρο 

Το αμπερομερτο χρησιμοποιειται για να μετραει ρευμα [Α] Συνδεεται σε σειρα στο κυκλωμα και εχει πολυ μικρη εσωτερικη αντισταση.

   Αντισταση
 
Η αντισταση περιοριζει την ροη του ρευματος .Η τιμη της μετριεται σε [ohm] Η ενταση του ρευματος ειναι αναλογη της τασης στα ακρα της αντιστασεως και αντιστροφως αναλογη προς την αντισταση .
 Αν δηλαδη I ειναι το ρευμα U η ταση και R ηαντισταση θα εχουμε ρευμα I=U/R ταση U=R.I Noμος του ΟΗΜ
Η ισχυς που καταναλισκεται στην αντισταση μετατρεπεται σε θερμοτητα και ισουται με το γινομενο της τασεως στα ακρα της αντισασεως επι το ρευμα που την διαρρεει. Δηλαδη ισχυς P=U.I To ρευμα μετριεται σε αμπερ [Α] η ταση σε βολτ [V] και η ισχυς σε βαττ [W].
     Αντιστασεις σε σειρα 
 
Οταν δυο αντιστασεις συνδεονται σε σειρα η συνολικη αντισταση ειναι ιση με το αθροισμα των δυο επιμερους αντιστασεων R=R1+R2.

Αντιστασεις παραλληλα
 
Οταν δυο αντιστασεις συνδεονται παραλληλα η συνολικη αντισταση ειναι ιση με το πηλικο του γινομενου των δυο αντιστασεων προς το αθροισμα τους R=R1*R2/R1+R2.

Ασφαλεια

Μια ασφαλεια θα καει αν το ρευμα που την διαπερνα υπερβει την προκαθορισμενη τιμη της. 
Βολτομετρο 

Το βολτομετρο χρησιμοποιειται για να μετραει ταση [V] η πιο σωστα διαφορα τασης.Συνδεεται παραλληλα και εχει πολυ μεγαλη εσωτερικη αντισταση.

Bατώρα
είναι πρακτική μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας και είναι ίση με την ενέργεια που καταναλώνει σε μια ώρα ένας αγωγός, που διαρρέεται από ρεύμα με ισχύ 1 βατ. Βατ είναι η μονάδα που μετράει την ηλεκτρική ισχύ, δηλ. την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει μια συσκευή σ' ένα δευτερόλεπτο. Το κιλοβάτ είναι ίσο με 1.000 βατ.

Γειωση


Ειναι η συνδεση προς την γη. Σε διαφορα κυκλωματα ειναι πολυ σημαντικη. Συνδεεται σχεδον παντα με το [-] της DC πηγης.Διοδος

 Η διοδος επιτρεπει στο ρευμα να περασει προς μια κατευθυνση απο την ανοδο στην καθοδο. Η ανοδος ειναι τυπωμενη πανω της με μια λευκη γραμμη

Διοδος LED

Ειναι διοδος που μετατρεπει την ηλεκτρικη ενεργεια σε φωτισμο οταν διαρρεεται απο ρευμα. Η λειτουργια της στηριζεται στο φαινομενο LASER . Εχει την ανοδο [+] στο μακρυ ποδι και την καθοδο [-] στο κοντο.

Διαιρετης ρευματος

Σχηματιζεται απο δυο η περισσοτερες αντιστασεις συνδεδεμενες παραλληλα . Το ρευμα που διαρεει καθε κλαδο ειναι ισο με το πηλικο της τασης στα ακρα του δια την αντισταση του κλαδου I1=V/R1 I2=V/R2 I=I1+I2.

Διαιρετης τασης

Σχηματιζεται απο αντιστασεις συνδεδεμενες σε σειρα .Η ταση στα ακρα καθε αντιστασης ειναι ιση με το γινομενο της τασης της πηγης επι το πηλικο της αντιστασης αυτης προς την συνολικη αντισταση. Η συνολικη ταση ειναι ιση με το αθροισμα των επιμερους τασεων των αντιστασεων. V1=V*R1/R1+R2 V2=V*R2/R1+R2 V=V1+V2.

Ζενερ

Η διοδος ζενερ εχει την ιδιοτητα να διατηρει μια συγκεκριμενη ταση στα ακρα της.Συνηθως η ταση ειναι τυπωμενη πανω της.

Θερμιστορ
 
Μετατροπεας που μετατρεπει την θερμοκρασια [θερμοτητα] σε αντισταση. Χωριζεται σε PTC [αυξανεται η αντισταση αναλογα μα την θερμοκρασια] και NTC[μειωνεται η αντισταση οσο αυξανεται η θερμοκρασια].


Θυριστορ

Το θυριστορ αποτελειται απο τεσσερα στρωματα πυριτιου ΡΝΡΝ και τρια ηλεκτροδια την ανοδο [Α] την καθοδο [Κ] και πυλη [G] .Οταν η πυλη σκανδαλιστει απο εναν παλμο μεταγεται απο την κατασταση μη-αγωγης στην κατασταση αγωγης και ειναι ικανο να χειριζεται μεγαλα ποσα εναλλασσομενης ισχυος χωρις να καταναλωνει σχεδον καμια ισχυ.

Κεραια


Η κεραια ειναι διαταξη απο αγωγους η οποια μετατρεπει την ηλεκτρικη ενεργεια σε ηλεκτρομαγνητικο κυμα κατα την εκπομπη, ενω στην ληψη το ηλεκτρομαγνητικο κυμα μετατρεπεται σε ηλεκτρικη ενεργεια.Κρυσταλλος

Ο κρυσταλος παρουσιαζει το πιεζοηλεκτρικο φαινομενο, δηλαδη την μετατροπη μηχανικης ενεργειας σε ηλεκτρικη η το αντιθετο. Ετσι οταν πιεστει, δινει ηλεκτρικη ταση η το αντιστροφο οταν εφαρμοστει ηλεκτρικη ταση δονειται. 


Μετασχηματιστης 


Δυο τυλιγματα απο πηνια "ενωνονται" μεσω ενος πυρηνα σιδηρου. Χρησιμοποιουνται για να αυξανουν η να μειωνουν ταση AC. Ηενεργεια μεταφερεται αναμεσα στα δυο τυλιγματα μεσω μαγνητικου πεδιου στον πυρηνα, χωρις να υπαρχει ηλεκτρικη επαφη μεταξυ των τυλιγματων. 

Παλμογραφος

Ο παλμογραφος χρησιμοποιειται για να προβαλει γραφικα την μορφη ηλεκτρικων σηματων καθως επισης μετραει την ταση και την περιοδο τους. Ειναι δηλαδη σαν ενα βολτομετρο με την ιδιοτητα να μετραει την ταση σε συναρτηση με τον χρονο.
decibel [db] Ειναι μια λογαριθμικη μοναδα μετρησης ενος λογου, οπως ο λογος σηματος προς θορυβο [S/N,signal to noise ratio]. Τα decibel ειναι βολικα καθως χρειαζεται προσθεση και αφαιρεση των συντελεστων κερδους και απωλειων,αντι του πολλαπλασιασμου τους. Αν μια συσκευη αυξανει ενα μεγεθος [οπως ταση,ρευμα η ισχυ] με εναν συντελεστη χ τοτε με λογαριθμους μπορουμε να υπολογισουμε οτι εχει κερδος 10log10xdb [decibels οπου το deci σημαιωει δεκατα τουBell] Επειδη η κλιμακα ειναι λογαριθμικη, καθε αυξηση/μειωση κατα 3 db αντιστοιχει σε διπλασιασμο/ υποδιπλασιασμο του σηματος Ετσι αυξηση κατα 10 db σημαινει αυξηση της ισχυος κατα δεκα φορες ενω αυξηση κατα 20 db σημαινει αυξηση της ισχυος κατα 100 φορες. Το κερδος υπολογιζεται σε db απο τον τυπο db=10log[p2]/[p1] οπου Ρ1 ειναι η ισχυς αναφορας και Ρ2 ειναι η ισχυς που συγκρινεται με την αναφορα. 

Πυκνωτες σε σειρα

Οταν δυο πυκνωτες συνδεονται σε σειρα η συνολικη χωρητικοτητα ειναι ιση με το πηλικο του γινομενου των δυο χωρητικοτητων προς το αθροισμα τους C=C1*C2/C1+C2. 


Πυκνωτες παραλληλα

Οταν δυο πυκνωτες συνδεονται παραλληλα η συνολικη χωρητικοτητα ειναι ιση με το αθροισμα των δυο χωρητικοτητων C=C1+C2. 

Πυκνωτης 


Ο πυκνωτης αποθηκευει ηλεκτρικο φορτιο. Χρησιμοποιειται μαζι με τις αντιστασεις στα χρονοκυκλωματα αλλα και σαν φιλτρο, κοβωντας τα DC σηματα και επιρτεποντας τα AC. Μπορει να συνδεθει με οποιοδηποτε τροπο στο κυκλωμα. Δεν καταστρεφεται απο την θερμοτητα εκτος απο τον πολυεστερικο και εχει μεγαλη ταση λειτουργιας.

Πυκνωτης ηλεκτρολυτικος 

Αυτος αποθηκευει ηλεκτρικο φορτιο. Χρησιμοποιειται μαζι με αντιστασεις σαν φιλτρο κοβωντας τα DC σηματα και επιτρεποντας τα AC. Πρεπει να συνδεθει με την σωστη πολικοτητα στο κυκλωμα . Η ταση λειτουργειαςτου ειναι σχετικα χαμηλη. Μοναδα χωρητικοτητας ειναι το FARAD [F] Στην πραξη χρησιμοποιουνται υποπολλαπλασια της οπως μF nF pF.

Πηνιο

Πηνιο ειναι ενα τυλιγμα καλωδιου που δημιουργει μαγνητικο πεδιο οταν περασει απο μεσα του ρευμα. Μπορει να εχει πυρηνα απο αερα σιδερο η φεριτη. Η ηλεκτρικη του ιδιοτητα λεγεται \\και η μοναδα μετρησης της ειναι το henry [H] Χρησιμοποιουνται για συντονισμο κυκλωματων και αποκοπη σηματων AC υψηλων συχνοτητων [chokes].Ρελε Ενας διακοπτης ηλεκτρικα ελεγχομενος. 


Το ρευμα [περναει] απο το πηνιο και δημιουργει ενα μαγνητικο πεδιο που ελκει εναν μοχλο και αλλαζει επαφη στον διακοπτη.
Ταση DC
Η ταση DC παρεχει στο κυκλωμα ηλεκτρικη ενεργεια DC=Direct Current και παντα το ρευμα ρεει προς μια κατευθυνση
Ταση AC

Η ταση AC παρεχει στο κυκλωμα ηλεκτρικη ενεργεια AC=Alternating Current με συνεχη εναλλαγη κατευθυνσης της ροης του ρευματος.

Τρανζιστορ

Το τρανζιστορ κανει ενισχυση τασης και ρευματος. Αποτελειται απο 3 επαφες γερμανιου πυριτιου. Οι επαφες ονομαζονται Βαση [Β] Συλλεκτης[C] Εκπομπος [Ε].
Φωτοδιοδος
 
Ειδικη εκδοση διοδου ευαισθητη στο φως.


Φωτοτρανζιστορ 

Στο φωτοτρανζιστορ προβλεπεται η δυνατοτητα φωτισμου της επαφης βασης-συλλεκτη. Υπαρχουν καποια που ειναι εθαισθητα συην υπεριωδη,την υπερυθρο και στις ακτινες Χ.
LDR μπορει και μετατρεπει την φωτεινοτητα σε αντισταση . Η αντισταση του ελαττωνεται οσο ο φωτισμος που προσπιπτει πανω του γινεται πιο εντονος. Τυπικες τιμες¨¨σκοταδι[1ΜΩ] και στο εντονο φως [100Ω].

Ωμομετρο

Το ωμομετρο χρησιμοποιειται για να μετραει αντισταση[Ω] Περιλαμβανεται σχεδον σε ολα τα πολυμετρα.

Inverter

Πρόκειται για ενα πολύ χρήσιμο μετατροπέα ρεύματος που παίρνει 12 Volt απο την μπαταρία και αποδίδει 220 Volt επιτρέποντας την χρησιμοποίηση ηλεκτρικών συσκευων.

UPS [Uninterrupted Power Supply]

Ειναι το μηχάνημα που τοποθετείται μεταξύ πρίζας και υπολογιστή. Σε περίπτωση που γινει διακοπή τσην παροχή ρεύματος , εξασφαλιζει στο PC την απαιτούμενη ενέργεια για να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να τερματίσει ομαλά την λειτουργια του. Ακομη το UPS σταθεροποιεί την ταση του δυκτίου σε περιπτώσεις υπερτασεων η βύθισης προφυλάσσοντας ετσι το PC.
--\x3E/igm); if(r>0) {obj0.innerHTML=s.substr(0,r);obj1.innerHTML=s.substr(r+16);}

Post Bottom Ad