Τι είναι το πρόγραμμα ECOSLIGHT; Τι είναι το πρόγραμμα ECOSLIGHT;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Τι είναι το πρόγραμμα ECOSLIGHT;


    


Ο κατασκευαστικός τομέας αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις προκειμένου να προσφέρει έξυπνα, ενεργειακά αποδοτικά και βιώσιμα περιβάλλοντα φωτισμού για τις υποδομές, τις πόλεις, τα κτίρια και τη βιομηχανία, προκειμένου να ακολουθήσει τον οδικό χάρτη οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα του 2050 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για ενεργειακά αποδοτικά συστήματα φωτισμού, που βασίζονται σε έξυπνες τεχνολογίες, καθώς και στις προσπάθειες για μείωση του οικολογικού αποτυπώματος και ταυτόχρονα προώθηση της υγιεινής και ασφαλούς διαβίωσης, η Smart Lightning Market αναμένεται να αυξηθεί στα 20 %.

Το ECOSLIGHT Massive Open Online Course (MOOC) στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων φωτισμού, ψηφιακού, πράσινου, επιχειρηματικότητας και ζωής .

Το MOOC, το οποίο είναι ελεύθερα προσβάσιμο από οποιονδήποτε, στοχεύει στην υποστήριξη των επαγγελματιών του φωτισμού και της ευρύτερης κατασκευαστικής βιομηχανίας ώστε να βελτιώσουν αυτές τις δεξιότητες, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες στον τομέα, να δικτυωθούν με άλλους επαγγελματίες και οργανισμούς εντός και εκτός του κατασκευαστικού τομέα και να γίνουν επιτυχημένοι στη διαχείριση των αναδυόμενων προκλήσεων.

Το μάθημα παραδίδεται σε 8 εβδομάδες και οργανώνεται σε 22 ενότητες που θα σας επιτρέψουν να αναπτύξετε ένα πλήρες σύνολο βασικών ικανοτήτων για σύγχρονους επαγγελματίες που εργάζονται ή θα ήθελαν να εργαστούν στον τομέα του φωτισμού.

Το MOOC είναι ένα ευέλικτο μονοπάτι μάθησης με αυτορυθμισμό .
 Θα βοηθηθείτε και θα βοηθηθείτε από καθηγητές κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Μόλις εγγραφείτε, θα έχετε καθοδηγούμενη πρόσβαση σε όλες τις παρουσιάσεις, τα βίντεο, τα κουίζ και τους πρόσθετους πόρους. Θα έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε ενεργά μοιράζοντας τις ιδέες και τις ερωτήσεις σας στο φόρουμ συζήτησης. Με την επιτυχή ολοκλήρωση, θα κερδίσετε ηλεκτρονικά σήματα και πιστοποιητικό σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο προσόντων και το ευρωπαϊκό σύστημα πίστωσης για την επαγγελματική εκπαίδευση .

Οι μαθητές που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το MOOC θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε μαθήματα εξειδίκευσης για τα προφίλ εργασίας του Τεχνικού Έξυπνων Συστημάτων Φωτισμού, του Συμβούλου Φωτισμού, του Βοηθού Μηχανικού Συστημάτων Φωτισμού και του Τεχνικού Φωτισμού Τοπίου και Δρόμου. 
Τα μαθήματα εξειδίκευσης θα είναι διαθέσιμα μόνο για άτομα που ζουν στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.

Μαζί με τα μαθήματα εξειδίκευσης, οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν μέρος σε Work-Based Learning Experience σε εταιρείες του κλάδου φωτισμού για την υλοποίηση πραγματικών έργων.

 
Ο καθηγητής Στέλιος Ζερεφός, μιλά στην Κατερίνα Λαδοπούλου και την εκπομπή TPRESS EXPOS για το μέλλον του έξυπνου φωτισμού, για τα νέα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον έξυπνο φωτισμό αλλά και τις γνώσεις που μπορεί να αποκομίσει κάποιος μέσα από το ECOSLIGHT MOOC, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

 Ενότητες Ικανοτήτων
Φωτισμός


ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Ενότητα: Φωτισμός εσωτερικού χώρου για κτίρια και τεχνητός φωτισμός

Διάρκεια: (5/9/2022 - 11/9/2022)

Αυτή η ενότητα καλύπτει ένα ευρύ πεδίο γνώσεων σχετικά με τον τεχνητό φωτισμό εσωτερικών χώρων. Αρχικά παρουσιάζονται τα θεμελιώδη μέτρα και οι ποσότητες του φωτισμού και της φωτομετρίας. Επιπλέον, αυτό το μάθημα υλοποιεί μια εισαγωγή στη χρωματομετρία καταδεικνύοντας τη σχέση μεταξύ φωτός και χρώματος, τριχρωματικής όρασης, χρωματικών χώρων και μετρήσεων απόδοσης χρωμάτων. 
Επιπλέον, ο εκπαιδευόμενος εισάγεται στις βασικές τεχνολογίες των πηγών φωτός και των φωτιστικών που χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις φωτισμού εσωτερικών χώρων. Επιπλέον, αυτό το μάθημα παρουσιάζει τις βασικές πτυχές του σχεδιασμού και του ελέγχου του εσωτερικού φωτισμού και εξηγεί το σχεδιασμό και τη χρήση του φωτός της ημέρας στα κτίρια.

Ενότητα: Φως για υπαίθριες εγκαταστάσεις

Διάρκεια: (12/9/2022 - 18/9/2022)

Ο εξωτερικός φωτισμός (αρχιτεκτονικός, λειτουργικός και αστικός φωτισμός), είναι μια κρίσιμη πτυχή σχεδιασμού για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Αυτό το μέρος θα δώσει μια εικόνα για τον εξωτερικό φωτισμό συμπεριλαμβάνοντας θέματα που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα ενός έργου (ενεργειακοί δείκτες, σχεδιασμός, καθορισμός των απαιτήσεων φωτισμού), το υπόβαθρο των ευρωπαϊκών προτύπων στον φωτισμό, τα κενά για τους κανονισμούς φωτορύπανσης, η καταπολέμηση της φωτορύπανση και αδυναμίες ολοκλήρωσης του έργου φωτισμού (πωλητές, έλλειψη αξιολόγησης μέσω περιπτώσεων).

Σύστημα φωτισμού μονάδων και σχετικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου του έξυπνου φωτισμού

Διάρκεια: (26/9/2022 - 2/10/2022)

Ο κύριος στόχος αυτού του MOOC είναι να προσφέρει μια συνολική εικόνα των διαφορετικών τεχνολογιών πηγών φωτός που χρησιμοποιούνται για φωτισμό εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Παρουσιάζονται και οι δύο παλαιού τύπου τεχνολογίες (λαμπτήρες πυρακτώσεως και εκκένωσης) και δίνεται έμφαση στις τεχνολογίες Solid State Lighting που ανοίγουν το δρόμο σε έξυπνα συστήματα φωτισμού. Οι μαθησιακοί στόχοι του MOOC είναι: Γνωρίστε τις πηγές φωτός, ιστορική εξέλιξη Να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τις διάφορες κληρονομικές τεχνολογίες ηλεκτρικών λαμπτήρων. Κατανόηση των αρχών λειτουργίας των τεχνολογιών παλαιού τύπου. Κατακτήστε τα χαρακτηριστικά των διαφόρων λαμπτήρων παλαιού τύπου τεχνολογιών και τον τομέα χρήσης τους.

Ενότητα: Ελαφρά επιρροή στην ανθρώπινη υγεία, την ευημερία και την εργασιακή απόδοση

Διάρκεια: (10/10/2022 - 16/10/2022)

Αυτή η ενότητα υπογραμμίζει πώς οι παραλλαγές φωτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη ρύθμιση και τη διατήρηση του φυσικού καθημερινού μας ρυθμού. Ο εκπαιδευόμενος θα καθοδηγηθεί να κατανοήσει όρους που σχετίζονται με τη σχέση φωτισμού και ανθρώπινης υγείας (κιρκάδιος ρυθμός, εποχιακή συναισθηματική διαταραχή κ.λπ.) και να συνειδητοποιήσει ότι ο σωστός σχεδιασμός φωτισμού μπορεί να οδηγήσει σε βέλτιστη ποιότητα ζωής και ευεξία. Στη συνέχεια επισημαίνεται η σχέση μεταξύ των συνθηκών στο χώρο εργασίας, όπως ο φωτισμός και η παραγωγικότητα των εργαζομένων, και πώς αυτή η συσχέτιση διαμεσολαβείται από την ευημερία των εργαζομένων.

Ενότητα: Ενεργειακή απόδοση και απόδοση φωτισμού

Διάρκεια (24/10/2022 - 30/10/2022)

Αυτή η ενότητα εστιάζει στην ενεργειακή βελτιστοποίηση έργων φωτισμού, το κόστος και τα οφέλη. Αναλυτικά οι ορισμοί των ενεργειακών δεικτών, η αναλογία εξόδου φωτισμού, η χρησιμότητα, η φωτεινή απόδοση και αποτελεσματικότητα, καθώς και η Συσχετισμένη θερμοκρασία χρώματος (CCT), οι τεχνικές Dimming, ο σχεδιασμός φωτισμού εργασίας, ο γενικός δείκτης φωτισμού και ο δείκτης φωτισμού εργασιών . Παρουσιάζονται και συζητούνται οι οδηγίες της ΕΕ για την ενέργεια για έργα φωτισμού, καθώς και η συμμόρφωση με τα ενεργειακά πρότυπα. Τέλος, γίνεται μια εισαγωγή του ρόλου του φωτισμού σε κτίρια μηδενικής ενέργειας.



Στις 5 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα MOOC του Ευρωπαϊκού έργου ECOSLIGHT (ERASMUS+), το οποίο στοχεύει στο να εκπαιδεύσει επαγγελματίες στον χώρο της κατασκευής και του σχεδιασμού, σε θέματα φωτισμού χωρίς να απαιτείται πρότερη εμπειρία.

 Η συμμετοχή είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, δεν έχει προαπαιτούμενες γνώσεις στον φωτισμό και η εκπαίδευση είναι ευέλικτη σε προσωπικό επίπεδο.

Το έργο συντονίζεται από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού και την ομάδα DAISSY του ΕΑΠ.

Πληροφορίες για το MOOC και το έργο θα βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.ecoslight.eu/…/essential-skills-for…/ Για να εξασφαλίσετε τη θέση σας μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα https://form.jotform.com/221224153012032





Δείτε μερικές ενδιαφέρουσες αναρτήσεις