Το αλφάδι λέιζερ Το αλφάδι λέιζερ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Το αλφάδι λέιζερ

  



Το αλφάδι λέιζερ αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο το οποίο μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος φίλος ενός επαγγελματία ή ερασιτέχνη μάστορα και να χρησιμοποιηθεί τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι με την ίδια άνεση και ευκολία.


   



 Το μέγεθος των διοδών αυτών που εκπέμπουν φως (είναι περισσότερο γνωστές ως "LED" και είναι παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται σε τηλεχειριστήρια, ψηφιακά ρολόγια κλπ) επηρεάζουν και το μέγεθος της ακτίνας.

 Δεδομένα, όσο μικρότερη τόσο το καλύτερο καθώς είναι περισσότερο ακριβής, μιας και στις πιο παχιές ακτίνες φωτός, το ακριβές σημείο επιπέδου είναι περισσότερο δυσδιάκριτο.
  
Το αλφάδι λέιζερ


Τα αλφάδια λέιζερ είναι πρακτικά, βολικά και εύχρηστα, ενώ υπάρχουν και διαφορετικοί τύποι για διαφορετικές εφαρμογές και συγκεκριμένες χρήσεις. Ωστόσο, όλα έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: το λέιζερ και μια βάση μπορεί να τοποθετηθεί στο δάπεδο, στον τοίχο ή σε ένα τρίποδο. 
  
Η βάση ουσιαστικά παρέχει σημαντική βοήθεια ως προς την προβολή του φωτός στο επιθυμητό ύψος εργασίας. Επίσης, υπάρχει ακόμα ένας μηχανισμός αλφαδιάσματος, είτε τύπου φιαλιδίου με φούσκα, είτε με ηλεκτρονικούς 
αισθητήρες.

   


 Το εξωτερικό τους μέρος συνήθως είναι κατασκευασμένο από μέταλλο ή ανθεκτικό πλαστικό έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει σε σκληρές συνθήκες εργασίας.

Στα αλφάδια λέιζερ το λεγόμενο απαιτούμενο "επίπεδο" βρίσκεται με διαφορετικούς τρόπους. 
Τα χειροκίνητα αλφάδια δουλεύουν με τον κλασσικό τρόπο, δηλαδή ο εκάστοτε χρήστης φέρνει στην ευθεία τη φούσκα στο φιαλίδιο. Τέτοια απλά αλφάδια προορίζονται για απλές ατομικές τυπικές εργασίας και είναι ιδιαίτερα προσιτά από οικονομικής άποψης.

  

 Αντίστοιχα, οι αυτορυθμιζόμενες μονάδες προσφέρουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό ακριβείας και είναι καλύτερα όταν τοποθετούνται σε μια όσο το δυνατόν πιο επίπεδο επιφάνεια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το φιαλίδιο με φούσκα και να ρυθμιστεί χειροκίνητα το "επίπεδο" πριν αναλάβει ο μηχανισμός καθορισμού επιπέδου της αυτορυθμιζόμενης μονάδας. 

Το αντικείμενο του λέιζερ κρέμεται σαν ένα εκκρεμές μέσα στο αλφάδι: η βαρύτητα και ο μαγνήτης "συνεργάζονται" έτσι ώστε να ακινητοποιήσουν το εκκρεμές και στη συνέχεις προβάλλεται μέσω ενός πρίσματος η ακτίνα. Τέλος, ορισμένα αλφάδια λέιζερ διαθέτουν και ηλεκτρονικούς αυτορυθμιζόμενους αισθητήρες έτσι ώστε να ενισχύσουν την αξιοπιστία και τα επίπεδα ακρίβειάς τους.

ΤΥΠΟΙ ΑΛΦΑΔΙΩΝ

Υπάρχουν όπως έχετε ήδη αντιληφθεί, πολλοί διαφορετικοί τύποι αλφαδιών που διαφέρουν μεταξύ τους σε χαρακτηριστικά, πρακτική εφαρμογή και φυσικά...σε τιμή.

- Το πιο απλό αλφάδι λέιζερ είναι αυτό που παράγει ένα σημείο, μια απλή τελεία δηλαδή, και είναι από τα πλέον προσιτά από οικονομικής άποψης.
- Τα αλφάδια λέιζερ σημείων προβάλλουν ένα σημείο το οποίο μπορεί να είναι τετράγωνο, επίπεδο ή κατακόρυφο. Οι τιμές τους παίζουν σε μεγάλο εύρος καθώς τα πιο φτηνά χρησιμοποιούνται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους και τα πιο ακριβά και σε εξωτερικούς χώρους.
- Το λέιζερ γραμμής είναι ένα αλφάδι από σημείο σε σημείο που προβάλλει αρκετές οριζόντιες και κάθετες γραμμές λέιζερ, χρησιμοποιώντας πολλαπλές LED διόδους σε απόσταση 20 με 30 μέτρων.


Στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν σχεδιαστεί για εσωτερική χρήση ωστόσο υπάρχουν μοντέλα που περιλαμβάνουν τεχνολογία διακοπτόμενου φωτός που δουλεύει με ανιχνευτή έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολύ φωτεινούς εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

Σε αυτήν την κατηγορία το κοστολόγιο μπορεί να φτάσει έως και τα 700€.


- Υπάρχουν και τα περιστροφικά λέιζερ τα οποία προβάλλουν μια περιστρεφόμενη τελεία για να δημιουργήσουν μια γραμμή 360 μοιρών.

Υπάρχει ένας ανιχνευτής ο οποίος χρησιμοποιείται έτσι ώστε να "διαβάζει" τις γραμμές σε μεγάλες αποστάσεις. Τα περισσότερα αλφάδια αυτου του τύπου μπορούν να παράγουν και ευθείες και είναι ιδανικά για εξωτερικές εργασίες ακόμα και βαρέως τύπου,
εξ'ου και το γεγονός ότι το κοστολόγιό τους μπορεί να ξεφύγει και πάνω από τα 3000€, ωστόσο μιλάμε για καθαρά επαγγελματικά εργαλεία.

Συνοψίζοντας: βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ελέγξετε πριν προχωρήσετε στην αγορά ενός αλφαδιού λέιζερ είναι η μέγιστη απόσταση δράσης, ο τύπος τους, και η δυνατότητα εφαρμογής σε τρίποδα για ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα αλλά και χρηστικότητα.
  

 Πλέον, υπάρχουν και αλφάδια λέιζερ με ενσωματωμένη δυνατότητα σύνδεσης μέσω ασύρματου Bluetooth, έτσι ώστε να μπορούν να στέλνουν δεδομένα μετρήσεων σε υπολογιστή, τάμπλετ, κινητά κλπ.




Τέλος, είναι σημαντικό να διαλέξετε μοντέλα με ισχυρό λέιζερ που δεν επηρεάζεται από το εξωτερικό φως του ηλίου έτσι ώστε να μπορείτε να δουλέυετε και σε εξωτερικούς χώρους. Υπάρχουν όπως είπαμε διαφόρων ειδών αλφάδια λέιζερ όπως γραμμικά / σταυρού, περιστροφικά, κουκίδων / σημείων κλπ. Εξυπακούεται πως αποτελεί σοφή επιλογή η αγορά ενός αλφαδιού λέιζερ σετ μαζί με λοιπά βασικά παρελκόμενα εργαλεία όπως τσάντα μεταφοράς, γάντια, ειδικών γυαλιών λέιζερ, κλπ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς ενός αλφαδιού λέιζερ, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει.

Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός.

Για περισσότερα πατήστε  εδώ 

Δείτε μερικές ενδιαφέρουσες αναρτήσεις