Ο φωτισμός έκτακτης ανάγκης Ο φωτισμός έκτακτης ανάγκης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Ο φωτισμός έκτακτης ανάγκης

  


Φανταστείτε να εκκενώσετε ένα κτίριο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για να το βρείτε βυθισμένο στο σκοτάδι.
Ακόμη και ένας οικείος χώρος – όπως ο χώρος εργασίας ή η πολυκατοικία σας – μπορεί να γίνει επικίνδυνος και αποπροσανατολιστικός, δημιουργώντας πανικό που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, ψυχική δυσφορία ή ακόμα και να παγιδεύσει άτομα μέσα.

Σε χώρους με εντολή «παραμονής», επίσης, ο φωτισμός έκτακτης ανάγκης μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ μιας σχετικά ήρεμης διάσωσης και μιας τρομακτικής αναμονής στο σκοτάδι για να φτάσει βοήθεια.
Η έλλειψη φωτισμού έκτακτης ανάγκης καθιστά επίσης πολύ πιο δύσκολη για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης την ασφαλή πρόσβαση στο κτίριο, προσθέτοντας έναν επιπλέον κίνδυνο σε μια κατάσταση ήδη υψηλού κινδύνου.

Εδώ, εξετάζουμε πέντε κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως μια πυρκαγιά ή κρίσιμη διακοπή ρεύματος, και πώς ο σωστός φωτισμός έκτακτης ανάγκης μπορεί να τους αποτρέψει:


Η δυσκολία εύρεσης οδών διαφυγής παγιδεύει τους ανθρώπους μέσα

Η διασφάλιση ότι οι οδοί διαφυγής είναι σαφώς σηματοδοτημένες και ορατές είναι ζωτικής σημασίας για να οδηγηθούν οι άνθρωποι έξω από το κτίριο σε ασφαλές μέρος, με τακτοποιημένο τρόπο: η έλλειψη φωτισμού μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις, πτώσεις ή ακόμα και συντριβή.

  


 Οι κανονισμοί ορίζουν ότι πρέπει να διατηρείται τουλάχιστον 1 lux κάτω από την κεντρική γραμμή οποιασδήποτε οδού διαφυγής και θα πρέπει να φωτίζει καθαρά κάθε πόρτα εξόδου που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τυχόν αλλαγές σκαλοπατιών ή κλίσης (για την αποφυγή πτώσεων και πτώσεων), αλλαγή κατεύθυνσης (όπως καμπύλη ή στροφή σε διάδρομο) ή διασταύρωση μεταξύ διαδρόμων, καθώς και χώρους κοντά σε κάθε τελική έξοδο και ασφαλείς χώρους έξω από το κτίριο (συμπεριλαμβανομένης της διαδρομής προς ένα σημείο ασφαλείας/σημείο συγκέντρωσης).

Ο πανικός προκαλεί ατυχήματα και τραυματισμούς

Ο φωτισμός έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να παρέχει επαρκή φωτισμό σε οποιονδήποτε χώρο μπορεί να καταληφθεί κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης ή διακοπής ρεύματος. Φωτίζοντας τους κοινόχρηστους χώρους, τους διαδρόμους και τους ανοιχτούς χώρους, τα φώτα έκτακτης ανάγκης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πανικού, στην πρόληψη ατυχημάτων και στη διασφάλιση ομαλότερης διαδικασίας εκκένωσης/διάσωσης
. Οι βασικοί τομείς περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε: οδούς διαφυγής. ανοιχτοί χώροι 60m2 και άνω. δωμάτια που περιέχουν κίνδυνο, όπως οδό διαφυγής· ανελκυστήρες? εγκαταστάσεις τουαλέτας (ιδιαίτερα εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από άτομα με ειδικές ανάγκες). οδοί διαφυγής πεζών σε στεγασμένους χώρους στάθμευσης. και κινούμενες σκάλες και πεζοδρόμια.

Οι προδιαγραφές φωτισμού έκτακτης ανάγκης για τα παραπάνω ποικίλλουν ανάλογα με τον χώρο, τη λειτουργία του και την εκτίμηση κινδύνου.

Ο επικίνδυνος εξοπλισμός παραμένει σε λειτουργία
  


Σε δυνητικά επικίνδυνες περιοχές ή καταστάσεις – όπως μέρη με βαριά μηχανήματα ή επικίνδυνες ουσίες – μια αξιολόγηση κινδύνου θα καθορίσει εάν ο φωτισμός έκτακτης ανάγκης πρέπει να παρέχει υψηλότερα επίπεδα φωτισμού. 

Η ελάχιστη διάρκεια πρέπει να μετράται ανάλογα με το χρονικό διάστημα που υπάρχει ο κίνδυνος, επομένως θα πρέπει πάντα να υπολογίζεται κατά περίπτωση και να προσδιορίζεται από τον εργοδότη.

Όπου υπάρχει εργασία υψηλού κινδύνου, δεν θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστικά καμία διακοπή του φωτισμού: οι κανονισμοί ορίζουν ότι ο πλήρης απαιτούμενος φωτισμός παρέχεται μόνιμα ή εντός 0,5 δευτερολέπτου ανάλογα με την εφαρμογή. Το επίπεδο φωτισμού έκτακτης ανάγκης δεν πρέπει να είναι μικρότερο από το 10% του κανονικού διατηρούμενου επιπέδου φωτισμού για την εργασία, αλλά όχι χαμηλότερο από 15 lux.

Σημαντικές περιοχές και πόροι είναι δύσκολο να βρεθούν

Οι περιοχές που είναι κρίσιμες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως τα σημεία κλήσης, οι θέσεις πρώτων βοηθειών και ο εξοπλισμός πυρόσβεσης, όπως οι εύκαμπτοι σωλήνες και οι πυροσβεστήρες, θα πρέπει πάντα να φωτίζονται με κατακόρυφο φωτισμό 5 lux. 
Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι και οι δύο είναι εύκολο να εντοπιστούν και να λειτουργήσουν.

Η σύγχυση εμποδίζει τη γρήγορη εκκένωση

Η σήμανση ασφαλείας είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές του φωτισμού έκτακτης ανάγκης. Είναι σημαντικό όλες οι έξοδοι που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να είναι ευδιάκριτα και σηματοδοτημένες ανά πάσα στιγμή.
 Οι πινακίδες εξόδου μπορεί να είναι είτε εξωτερικά φωτιζόμενες είτε εσωτερικά – ή φωτεινές πινακίδες με οπίσθιο φωτισμό.
  

 Η μορφή της πινακίδας δεν πρέπει να αναμιγνύεται σε έναν ενιαίο ιστότοπο: μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση και να κάνει τους ανθρώπους να χάνουν σημαντικές πληροφορίες.

Η μέγιστη απόσταση θέασης για τη σήμανση καθορίζεται με βάση το ύψος της πινακίδας και το εάν είναι φωτισμένη εξωτερικά ή εσωτερικά. Για παράδειγμα, μια εξωτερικά φωτισμένη πινακίδα έχει μέγιστη απόσταση θέασης 100 x h ( το ύψος της πινακίδας), ενώ μια εσωτερικά φωτισμένη πινακίδα έχει μέγιστη απόσταση θέασης 200 x h.
 Απαιτούνται πινακίδες κατεύθυνσης οδού διαφυγής σε όλες τις διαδρομές διαφυγής καθώς και στην τελική έξοδο, που υποδεικνύουν σαφώς αλλαγές κατεύθυνσης, αλλαγές επιπέδου και τοποθετούνται τουλάχιστον εντός της μέγιστης απόστασης θέασης σε μεγάλες περιοχές, ακόμη και όπου η κατεύθυνση της διαδρομής διαφυγής δεν αλλάζει. 


ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ by Giannis Alifragis on Scribd

Δείτε μερικές ενδιαφέρουσες αναρτήσεις