Γιατί ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών είναι σημαντικό να υπάρχει σε όλους τους εργασιακούς χώρους Γιατί ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών είναι σημαντικό να υπάρχει σε όλους τους εργασιακούς χώρους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Γιατί ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών είναι σημαντικό να υπάρχει σε όλους τους εργασιακούς χώρους

   


Οι πρώτες βοήθειες μετά από έναν τραυματισμό ή ατύχημα είναι πολύ σημαντικές για να ανακουφιστεί ο ασθενής από τα συμπτώματά τους και να αποφύγει την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασής του.
 Όταν οι τραυματισμοί είναι απλοί ή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί να μας βοηθήσει αποτελεσματικά ένα καλά εξοπλισμένο κουτί πρώτων βοηθειών.

Ένας σημαντικός παράγοντας για την ελαχιστοποίηση ή την πρόληψη πολλών τραυματισμών στο χώρο εργασίας, είναι η ύπαρξη ενός φαρμακείου πρώτων βοηθειών για την προστασία των εργαζομένων, όταν υπάρξει άμεση ανάγκη.

Δεν έχει σημασία ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί μια επιχείρηση. Ακόμη και αν απασχολεί μόνο έναν υπάλληλο είναι υποχρεωτικό να έχει ένα κουτί πρώτων βοηθειών, ώστε να μπορεί να διασφαλίζει την ασφάλεια των εργαζομένων της, για να είναι προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ατύχημα ή τραυματισμό στο χώρο εργασίας.

 Αλλά ένα κουτί πρώτων βοηθειών δεν είναι αρκετό. 
Οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν έναν τουλάχιστον εκπαιδευμένο εργαζόμενο που να γνωρίζει πως να χρησιμοποιεί το κουτί πρώτων βοηθειών όπως επίσης να γνωρίζει και από πρώτες βοήθειες.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να το πετύχουν αυτό μέσα από κάποια ειδικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών. Σε περιπτώσεις όπου αυτό δεν είναι εφικτό ιδανικό είναι να προμηθευόμαστε φαρμακεία που να περιέχουν μέσα ένα φυλλάδιο με τις ενδείξεις των φαρμάκων και των υλικών, και ένα φυλλάδιο με σαφής εικόνες και οδηγίες για πρώτες βοήθειες.

Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε ένα κουτί πρώτων βοηθειών, και κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα.
   


Τα kit πρώτων βοηθειών θα πρέπει να παρέχουν το βασικό εξοπλισμό για την παροχή πρώτων βοηθειών για τους τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων:
κοψίματα, γρατσουνιές και εκδορές
διαστρέμματα
εγκαύματα
ακρωτηριασμούς ή / και μεγάλες πληγές αιμορραγίας
σπασμένα κόκκαλα
τραυματισμοί των ματιών
σοκ.
Τα ελάχιστα φάρμακα και βοηθήματα που πρέπει να περιέχει το κιβώτιο / φαρμακείο περιγράφονται στην υπ’ αριθμ. 32205/ Δ10.96 από 2-10-2013 απόφαση του Υπ. Εργασίας με την οποία ορίζεται, σε εκτέλεση του Ν. 3850/2010 και του άρθρου 36 παρ. 4 του Ν. 4144/2013 και είναι σύμφωνα με το ΦΕΚ 2562/11-10-2013 τ. Β

Το φαρμακείο μπορεί να έχει οποιοδήποτε μέγεθος, σχήμα κατάλληλο για να ταιριάξει σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας, αλλά κάθε σετ θα πρέπει:
να είναι μεγάλο ώστε να περιέχει όλα τα αναγκαία υλικά και φάρμακα.
να είναι άμεσα αναγνωρίσιμο με ένα πράσινο σταυρό σε λευκό φόντο τοποθετημένο σε περίοπτη θέση στο χώρο εργασίας.
θα πρέπει να περιέχει μια λίστα με τα περιεχόμενα του φαρμακείου.
και να είναι κατασκευασμένο από υλικό που θα προστατεύει τα περιεχόμενα του από τη σκόνη, την υγρασία και τις μολύνσεις.

Σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού ή ασθένειας, η γρήγορη πρόσβαση στο κουτί πρώτων βοηθειών είναι ζωτικής σημασίας.
Το φαρμακείο θα πρέπει να βρίσκεται σε περίοπτη, προσβάσιμη τοποθεσία και να είναι σε θέση να ανακτηθεί αμέσως.
Πρέπει επίσης να βρίσκεται κοντά σε περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμού ή ασθένειας.
Για παράδειγμα, αν ο χώρος εργασίας καταλαμβάνει αρκετούς ορόφους σε ένα πολυόροφο κτίριο, τουλάχιστον ένα κιτ θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε δεύτερο όροφο. 
Κατόψεις έκτακτης ανάγκης που εμφανίζονται στο χώρο εργασίας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη θέση των πρώτων βοηθειών.
  

 Ένα φορητό κουτί πρώτων βοηθειών θα πρέπει να έχουν όλα τα οχήματα των εργαζομένων (για παράδειγμα ταχυδρόμοι, οι οδηγοί ταξί, αντιπρόσωποι πωλήσεων, οι οδηγοί λεωφορείων και επιθεωρητές).

Ένα άτομο από τον χώρο εργασίας θα πρέπει να διορίζεται ώστε να είναι υπεύθυνο για το κουτί πρώτων βοηθειών προκειμένου:
να εξασφαλίζει ότι το kit είναι πάντα εξοπλισμένο με τα κατάλληλα υλικά και φάρμακα και σε περίπτωση ανάγκης να αντικαθιστά φάρμακα που έχουν λήξη ή υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.
να αναλάβει τη διενέργεια τακτικών ελέγχων (μετά από κάθε χρήση, ή, αν το κιτ δεν χρησιμοποιείται, τουλάχιστον μία φορά κάθε 12 μήνες) για να διασφαλιστεί ότι το κιτ περιέχει ένα πλήρες σύνολο των απαιτούμενων υλικών.

Ακόμη, να εξασφαλίζει ότι τα φάρμακα είναι σε καλή κατάσταση, δεν έχουν χαλάσει και δεν βρίσκονται σε κοντινή ημερομηνία λήξης και ότι τα αποστειρωμένα προϊόντα σφραγίζονται και δεν έχουν αλλοιωθεί.

Τέλος καλό θα ήταν οι επιχειρήσεις να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις πρώτες βοήθειες στους εργαζόμενους τους, ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ενός τραυματισμού.

Οι πληροφορίες πρέπει να είναι κατανοητές ώστε να τις καταλαβαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι. Οι πληροφορίες μπορεί να δοθούν χρησιμοποιώντας τη λεκτική μέθοδο (για παράδειγμα, εξηγήσεις και επιδείξεις) ή οπτικές μεθόδους (για παράδειγμα, με βίντεο και αφίσες).
Οι πληροφορίες και οδηγίες για τις πρώτες βοήθειες πρέπει να περιλαμβάνουν:
τη θέση των φαρμακείων
και τα ονόματα και τη θέση των ατόμων που εκπαιδεύτηκαν για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες

Η ασφάλεια στο χώρο εργασίας είναι ένα από τα πιο πολύτιμα προγράμματα κατάρτισης, καθώς είναι η πιο σημαντική και ορατή προσπάθεια που καταβάλλει η διοίκηση για να κρατήσει τους εργαζομένους ασφαλείς στον χώρο εργασίας.

Οι συνέπειες σε μία επιχείρηση που θα προκύψουν από ένα τραυματισμό ή μία απώλεια ανθρώπινης ζωής που θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν υπήρχε οργανωμένο φαρμακείο στο χώρο, είναι καταστροφικές.

Πάραυτα σε περίπτωση που κατόπιν ελέγχου διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα όπως ορίζονται, επιβάλλονται στον υπεύθυνο της επιχείρησης διοικητικές ποινές και πρόστιμα από 500 μέχρι 50.000 ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο 71 του Ν. 3850/2010 και ταυτόχρονα επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις του άρθρου 72 του παραπάνω νόμου σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών ή χρηματική ποινή τουλάχιστον 900 ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές δηλαδή φυλάκιση και χρηματική ποινή.

Δείτε μερικές ενδιαφέρουσες αναρτήσεις