Τύπος ενεργειακού απαγωγού υπέρτασης Τύπος ενεργειακού απαγωγού υπέρτασης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Τύπος ενεργειακού απαγωγού υπέρτασης

   
 Μετά απο έμμεσο κεραυνικό πλήγμα.


Τύπος ενεργειακού απαγωγού υπέρτασης Σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ  61643 ορίζονται 3 τύποι ενεργειακών απαγωγών. 

 Οι απαγωγοί τύπου Τ1 ή τύπου Τ1+Τ2 εγκαθίστανται συνήθως στην είσοδο της εγκατάστασης (π.χ. γενικός πίνακας παροχής) και είναι ικανοί να διαχειριστούν κεραυνικά ρεύματα μεγάλης ενέργειας κυματομορφής 10/350μs, τα οποία προκαλούνται από άμεσα κεραυνικά πλήγματα (πάνω στην κατασκευή ή στο δίκτυο, που την τροφοδοτεί) παρέχοντας προστασία σε συσκευές κατηγορίας III και IV. 

 Οι απαγωγοί τύπου Τ2 εγκαθίστανται συνήθως σε διάφορα κομβικά σημεία της εγκατάστασης (π.χ. υποπίνακες) και έχουν την ικανότητα διαχείρισης κρουστικών ρευμάτων κυματομορφής 8/20μs, τα οποία προκαλούνται από έμμεσα κεραυνικά πλήγματα (πλήγματα κοντά στην κατασκευή ή στο δίκτυο που την τροφοδοτεί) παρέχοντας προστασία σε συσκευές κατηγορίας II & Ι. 

 Οι απαγωγοί τύπου Τ3 εγκαθίστανται ανεξαρτήτου ζώνης ακριβώς πριν από την είσοδο ή μέσα σε μια ευαίσθητη συσκευής που περιέχει ηλεκτρονικά κυκλώματα (π.χ. PLC), προσφέροντας λεπτή προστασία από μικρά κρουστικά ρεύματα (8/20μs) καθώς και κρουστική τάσης 1,2/50μs παρέχοντας προστασία σε συσκευές κατηγορίας Ι. Απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή λειτουργία των απαγωγών Τ3 είναι να προηγούνται τουλάχιστον απαγωγοί Τ2 ή Τ1+Τ2. 

 Στα Πεδία ή στο Γενικό Πίνακα ΧΤ θα εγκατασταθεί τριφασικός απαγωγός Τ1+Τ2.
 Οι απαγωγοί θα πρέπει να έχουν την ικανότητα εκφόρτισης ονομαστικού κρουστικού ρεύματος Ιn=20kA κυματομορφής 8/20μs ανά πόλο καθώς και κεραυνικού ρεύματος Iimp=25kA, κυματομορφής 10/350μs ανά πόλο διαθέτοντας στάθμη προστασίας Up<2kV υπό ρεύμα 20kA, προσφέροντας προστασία σε συσκευές κατηγορίας μόνωσης CAT IV έως και CAT II. 

Ο απαγωγός θα εγκατασταθεί παράλληλα ως προς την τροφοδοσία πριν τον αυτόματο διακόπτη και εν σειρά με κατάλληλη ασφάλεια. 
Λόγω του σημείου εγκατάστασης, ο παραπάνω συνδυασμός θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα διακοπής του μέγιστου διαθέσιμου ρεύματος βραχυκύκλωσης στο σημείο της εγκατάστασης. 

Επιπλέον θα πρέπει να επιτρέπει τη διέλευση κεραυνικού ρεύματος Iimp 25kA 10/350.
 Η γείωση τους είναι υποχρεωτικό να είναι κοινή με τη γείωση προστασίας, δίχως να δημιουργούνται βρόχοι, προτιμώντας την συντομότερη όδευση. 

Οι απαγωγοί κατά την λειτουργία τους θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα απαγωγής της θερμότητας που προκαλεί το ρεύμα διαρροής ή να διαθέτουν διατάξεις περιορισμού του ρεύματος διαρροής προσφέροντας ασφάλεια έναντι υπερθέρμανσης.

 Οι απαγωγοί επιβάλλεται να έχουν αντοχή σε υπερτάσεις μεγάλης διάρκειας (TOV) τουλάχιστον : TOV > 1200 V (200ms) μεταξύ ουδετέρου και γείωσης (για συστήματα ΤΤ)  TOV > 440 V (5s) μεταξύ φάσεων και ουδετέρου (για συστήματα ΤΤ & ΤΝ) καθώς και μεταξύ φάσεων και γείωσης (για συστήματα ΤΝ)

 Για την προστασία ηλεκτρικών τριφασικών καταναλώσεων θα πρέπει να τοποθετηθούν απαγωγοί κρουστικών υπερτάσεων, τύπου Τ2 ή Τ1+Τ2, οι οποίοι θα συναρμολογηθούν ανάλογα με το σύστημα σύνδεσης των γειώσεων της εγκατάστασης.


 Σε υποπίνακες που είναι εγκατεστημένοι σε δώμα το οποίο διαθέτει μη απομονωμένο (μη τήρηση απόστασης ασφαλείας) εξωτερικό Σύστημα

 Αντικεραυνικής Προστασίας – ΣΑΠ, οι απαγωγοί που θα τοποθετηθούν θα πρέπει να είναι Τ1+Τ2 ενώ σε περίπτωση όπου υπάρχει απομονωμένο ΣΑΠ (τήρηση απόσταση ασφαλείας) οι απαγωγοί που θα τοποθετηθούν θα πρέπει να είναι Τ2. Οι απαγωγοί θα πρέπει να έχουν την ικανότητα εκφόρτισης ονομαστικού κρουστικού ρεύματος Ιn=20kA κυματομορφής 8/20μs ανά πόλο καθώς και κεραυνικού ρεύματος (σε περίπτωση Τ1+Τ2) Iimp=12,5kA, κυματομορφής 10/350μs ανά πόλο διαθέτοντας στάθμη προστασίας Up<2kV υπό ρεύμα 20kA, προσφέροντας προστασία σε συσκευές κατηγορίας μόνωσης CAT IV έως και CAT II.

 Η γείωση τους είναι υποχρεωτικό να είναι κοινή με τη γείωση προστασίας, δίχως να δημιουργούνται βρόχοι, προτιμώντας την συντομότερη όδευση.
 Οι απαγωγοί κατά την λειτουργία τους θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα απαγωγής  της θερμότητας που προκαλεί το ρεύμα διαρροής ή να διαθέτουν διατάξεις περιορισμού του ρεύματος διαρροής προσφέροντας ασφάλεια έναντι υπερθέρμανσης.
 Οι απαγωγοί επιβάλλεται να έχουν αντοχή σε υπερτάσεις μεγάλης διάρκειας (TOV) τουλάχιστον :  TOV > 1200 V (200ms) μεταξύ ουδετέρου και γείωσης (για συστήματα ΤΤ)  TOV > 440 V (5s) μεταξύ φάσεων και ουδετέρου (για συστήματα ΤΤ & ΤΝ) καθώς και μεταξύ φάσεων και γείωσης (για συστήματα ΤΝ)5.2.3

 Μονοφασικοί υποπίνακες 230/400V Για την προστασία ηλεκτρικών μονοφασικών καταναλώσεων θα πρέπει να τοποθετηθούν απαγωγοί κρουστικών υπερτάσεων, τύπου Τ2 ή Τ1+Τ2, οι οποίοι θα συναρμολογηθούν ανάλογα με το σύστημα σύνδεσης των γειώσεων της εγκατάστασης. 

Σε υποπίνακες που είναι εγκατεστημένοι σε δώμα το οποίο διαθέτει μη απομονωμένο (μη τήρηση απόστασης ασφαλείας) εξωτερικό Σύστημα

 Αντικεραυνικής Προστασίας – ΣΑΠ, οι απαγωγοί που θα τοποθετηθούν θα πρέπει να είναι Τ1+Τ2 ενώ σε περίπτωση όπου υπάρχει απομονωμένο ΣΑΠ (τήρηση απόσταση ασφαλείας) οι απαγωγοί που θα τοποθετηθούν θα πρέπει να είναι Τ2.

 Οι απαγωγοί θα πρέπει να έχουν την ικανότητα εκφόρτισης ονομαστικού κρουστικού ρεύματος Ιn=20kA κυματομορφής 8/20μs ανά πόλο καθώς και κεραυνικού ρεύματος (σε περίπτωση Τ1+Τ2) Iimp=12,5kA, κυματομορφής 10/350μs ανά πόλο διαθέτοντας στάθμη προστασίας Up<2kV υπό ρεύμα 20kA, προσφέροντας προστασία σε συσκευές κατηγορίας μόνωσης CAT IV έως και CAT II. 
Η γείωση τους είναι υποχρεωτικό να είναι κοινή με τη γείωση προστασίας, δίχως να δημιουργούνται βρόχοι, προτιμώντας την συντομότερη όδευση. 

Οι απαγωγοί κατά την λειτουργία τους θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα απαγωγής της θερμότητας που προκαλεί το ρεύμα διαρροής ή να διαθέτουν διατάξεις περιορισμού του ρεύματος διαρροής προσφέροντας ασφάλεια έναντι υπερθέρμανσης.

 Οι απαγωγοί επιβάλλεται να έχουν αντοχή σε υπερτάσεις μεγάλης διάρκειας (TOV) τουλάχιστον : TOV > 1200 V (200ms) μεταξύ ουδετέρου και γείωσης (για συστήματα ΤΤ) TOV > 440 V (5s) μεταξύ φάσεων και ουδετέρου (για συστήματα ΤΤ & ΤΝ) καθώς και μεταξύ φάσεων και γείωσης (για συστήματα ΤΝ) Η εγκατάσταση του απαγωγού κρουστικών υπερτάσεων μπορεί να γίνει είτε απευθείας στο δίκτυο (σε περίπτωση που υπάρχει κατάλληλη ασφάλεια πιο πριν για την προστασία του απαγωγού), είτε εναλλακτικά σε συνδεσμολογία Τ με τη χρήση κατάλληλου μέσου προστασίας από βραχυκύκλωμα (η χρήση επιπλέον προστασίας σε αυτή τη συνδεσμολογία δεν απαιτείται αν η προστασία που υπάρχει πιο πριν στη γραμμή είναι επαρκείς). 
Σε κάθε περίπτωση ο μελετητής/ εγκαταστάτης πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του το αναμενόμενο ρεύμα βραχυκύκλωσης στη θέση εγκατάστασης, το οποίο θα πρέπει να είναι μικρότερο από το μέγιστο ρεύμα βραχυκύκλωσης που μπορεί να αντέξει ο απαγωγός σε συνδυασμό με το μέσο προστασίας που έχει εγκατασταθεί. 
Οι αγωγοί σύνδεσης των απαγωγών δεν πρέπει να οδεύουν παράλληλα με άλλους αγωγούς. 
Επίσης για καλύτερα αποτελέσματα προτείνεται οι αγωγοί σύνδεσης να οδεύουν ευθύγραμμα και το μήκος τους να μην ξεπερνά συνολικά τα 50cm. Οι απαγωγοί θα πρέπει να συνδέονται στην ίδια γείωση με αυτή του υπό προστασία κυκλώματος
Εγκατάσταση των απαγωγών κρουστικών υπερτάσεων τηλεπικοινωνιακών γραμμών

Οι απαγωγοί κρουστικών υπερτάσεων τηλεπικοινωνιακών γραμμών, όπως ορίζεται στα πρότυπα IEC 61643-22, θα πρέπει να εγκαθίστανται: Στα σημεία όπου οι τηλεποικινωνιακές γραμμές εισέρχονται στο κτίριο. Σε κατανεμητές τηλεπικοινωνιακών γραμμών ή στο κουτί σύνδεσης του παρόχου Για την προστασία των κατανεμητών θα πρέπει να εγκατασταθούν απαγωγοί κατηγορίας C2. Οι απαγωγοί θα πρέπει να έχουν την ικανότητα εκφόρτισης ονομαστικού κρουστικού ρεύματος Ιn=5kA κυματομορφής 8/20μs ανά πόλο. Πριν από τα rooter Για την προστασία των κατανεμητών θα πρέπει να εγκατασταθούν απαγωγοί κατηγορίας C1. Οι απαγωγοί θα πρέπει να έχουν την ικανότητα εκφόρτισης ονομαστικού κρουστικού ρεύματος Ιn=0.5kA κυματομορφής 8/20μs ανά πόλο.



Κύριες (ΚΙΣ) και συμπληρωματικές (ΣΙΣ) ισοδυναμικές συνδέσεις εισερχόμενων μη ενεργών αγώγιμων παροχών

Οι ΚΙΣ και ΣΙΣ εφαρμόζονται για τον περιορισμό διαφορών δυναμικού μεταξύ μεταλλικών μερών και αγώγιμων εισερχόμενων παροχών στο σημείο εισόδου ενός κτιρίου και πάντα έχοντας ως σημείο αναφοράς τη γείωση της κατασκευής.

 Οι ΚΙΣ πραγματοποιούνται στο σημείο εισόδου των μεταλλικών παραχών, συνδέοντας όλα τα μεταλλικά μέρη απευθείας (με το μικρότερο δυνατό μήκος αγωγού) σε ισοδυναμικούς ζυγούς, ενώ οι ενεργές παροχές (π.χ. ενεργειακές, τηλεπικοινωνιακές κ.τ.λ.) συνδέονται μέσω απαγωγών κρουστικών υπερτάσεων όπως αναφέρεται στις ανωτέρω παραγράφους του παραρτήματος Γ70 του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ που αφορά Ηλεκτρομηχανολογικές Εγκαταστάσεις Κτιρίων-Συστήματα Αντικεραυνικής Προστασίας-Απαγωγοί Κρουστικών Υπερτάσεων) .

 



Δείτε μερικές ενδιαφέρουσες αναρτήσεις