Εκτίμηση κινδύνου και επιλογή αντικεραυνικής προστασίας Εκτίμηση κινδύνου και επιλογή αντικεραυνικής προστασίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Εκτίμηση κινδύνου και επιλογή αντικεραυνικής προστασίας

Σε συνθήκες κακοκαιρίας, στο χώρο μεταξύ σύννεφου και γης αναπτύσσεται ένα ισχυρό ηλεκτρικό πεδίο, που όταν ξεπεράσει το όριο μονωτικής αντοχής του αέρα εκδηλώνεται ο κεραυνός.
  

 Όταν διασπαστεί ο αέρας κοντά στο σύννεφο έχουμε κατερχόμενο κεραυνό. Αν συμβεί κοντά στη γη, έχουμε ανερχόμενο κεραυνό.
 Σε μέρη επίπεδα, χωρίς ιδιαίτερες προεξοχές, πλειοψηφούν οι κατερχόμενοι κεραυνοί.

 Αντίθετα, ανερχόμενες εκκενώσεις δημιουργούνται εκεί που υπάρχει έντονο ανάγλυφο

Ως πολικότητα του κεραυνού θεωρείται εκείνη του φορτίου του κάτω μέρους του νέφους που τον προκάλεσε. Οι περισσότεροι κεραυνοί μεταφέρουν αρνητικό φορτίο στη γη, αλλά και οι θετικοί κεραυνοί δεν είναι σπάνιοι, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι θετικοί κεραυνοί αποτελούνται από μία µόνο εκφόρτιση διάρκειας από 0,1 έως 2 ms, και το ρεύμα μπορεί να ξεπεράσει τα 100 kA.
   

 Οι αρνητικές εκκενώσεις αποτελούνται συνήθως από τρεις ή και περισσότερες διαδοχικές εκφορτίσεις, και η διάρκεια όλου του φαινομένου κυμαίνεται μεταξύ 0,2 και 1 ms.

 Στον ελλαδικό χώρο το 80 - 90% των κεραυνών είναι αρνητικοί. Το κεραυνικό ρεύμα είναι η κύρια αιτία όλων των θερμικών και μηχανικών επιπτώσεων και των επαγόμενων υπερτάσεων που προκαλούνται από τον κεραυνό ....

Διαβάστε το αρθρο απο το περιοδικό ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ απο τον  κ. Χαράλαμπος Γ. Κουτρούλης (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, M.Sc, Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου)

Δείτε μερικές ενδιαφέρουσες αναρτήσεις