Νέο ΦΕΚ: Όροι & προϋποθέσεις διάθεσης ρευματοδοτών και ρευματοληπτών οικιακής χρήσης Νέο ΦΕΚ: Όροι & προϋποθέσεις διάθεσης ρευματοδοτών και ρευματοληπτών οικιακής χρήσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Νέο ΦΕΚ: Όροι & προϋποθέσεις διάθεσης ρευματοδοτών και ρευματοληπτών οικιακής χρήσης

   

  
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφορά στη " Διάθεση στην ελληνική αγορά ρευματοδοτών και ρευματοληπτών οικιακής χρήσης".

Δείτε παρακάτω τι αναφέρεται στη νέα απόφαση:

Άρθρο 1
Αντικείμενο - Πεδίο εφαρμογής

1. Αντικείμενο της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων διάθεσης και διαθεσιμότητας στην ελληνική αγορά του ηλεκτρολογικού υλικού που δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της υπ' αρ. οικ. 51157/ΔΤΒΝ 1129/17.5.2016 υπουργικής απόφασης και πιο συγκεκριμένα αυτού που αναφέρεται στην περίπτωση ε) του Παραρτήματος ΙΙ αυτής «Ρευματοδότες και ρευματολήπτες για οικιακή χρήση». Στο Παράρτημα Ι παρατίθεται ενδεικτικός και όχι περιοριστικός κατάλογος του ηλεκτρολογικού υλικού που εμπίπτει στις διατάξεις της παρούσας.

2. Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται στο ηλεκτρολογικό υλικό της παρ. 1 που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε ονομαστική τάση μεταξύ 50 και 1.000 V για το εναλλασσόμενο ρεύμα και μεταξύ 75 και 1.500 V για το συνεχές ρεύμα.

Άρθρο 2
Στόχοι ασφαλείας - Διάθεση και διαθεσιμότητα στην ελληνική αγορά

1. Η καταχώρηση του ηλεκτρολογικού υλικού του παρόντος άρθρου είναι υποχρεωτική.

2. Το ηλεκτρολογικό υλικό (και τα επιμέρους στοιχεία του), που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, θα πρέπει να σχεδιάζεται και να κατασκευάζεται, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε καθ' όλη την ωφέλιμη διάρκεια να διασφαλίζονται οι απαιτήσεις ασφαλείας σε σχέση με τους κινδύνους που περιγράφονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Κύρια στοιχεία των στόχων ασφαλείας), με επιφύλαξη τήρησης της προβλεπόμενης χρήσης.

3. Όποιος κατασκευάζει, συναρμολογεί, αντιπροσωπεύει, εισάγει, διανέμει, εν γένει διαθέτει ή εγκαθιστά ηλεκτρολογικό υλικό, που εμπίπτει στο πλαίσιο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, πρέπει να διασφαλίζει ότι πληροί τις απαιτήσεις ασφαλείας που αυτή θέτει. Το ηλεκτρολογικό υλικό της παρ.1 του άρθρου 1 της παρούσας μπορεί να διατεθεί στην ελληνική αγορά μόνον εφόσον:

α) Συμμορφώνεται με το εν ισχύ εθνικό πρότυπο ΕΛOΤ 294 (τεχνικά ισοδύναμο με το διεθνές πρότυπο CEE 7) και με τα εν ισχύ διεθνή πρότυπα της σειράς ΙΕC 60884 ή με αντίστοιχα τεχνικά ισοδύναμα ευρωπαϊκά ή εθνικά πρότυπα κρατών μελών της Ε.Ε., της Τουρκίας ή/και χώρας ΕΖΕΣ που έχει υπογράψει τη Συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που συνεργάζονται ασφαλώς με τα ανωτέρω.

β) Για τους απλούς ταξιδιωτικούς προσαρμογείς η ως άνω απαίτηση αφορά στη συμμόρφωση με το εν ισχύ διεθνές πρότυπο ΙΕC 60884-2-5.

γ) Η συμμόρφωση των περιπτώσεων (α) και (β) αποδεικνύεται με την έκδοση πιστοποιητικού αξιολόγησης της συμμόρφωσης (Conformity Assessment Certificate) από φορέα πιστοποίησης, διαπιστευμένο στο συγκεκριμένο πεδίο, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17065, από φορέα διαπίστευσης, μέλος της ΕΑ (European Accreditation).

δ) Το προϊόν φέρει το σήμα πιστοποίησης (product certification mark) του φορέα πιστοποίησης.

ε) Το προϊόν φέρει όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις (τύπο/ μοντέλο, κωδικούς, καταχωρισμένη εμπορική επωνυμία ή καταχωρισμένο εμπορικό σήμα κατασκευαστή), οι οποίες επιτρέπουν την ταυτοποίηση και την ιχνηλασιμότητά του και οι οποίες είναι σύμφωνες με τα πρότυπα συμμόρφωσης και την προβλεπόμενη στο πιστοποιητικό αξιολόγησης της συμμόρφωσης σήμανση του προϊόντος.

στ) Συμμορφώνεται με τις διατάξεις του π.δ. 114/2013 όπως ισχύει και φέρει τη σήμανση CE.

4. Ρευματολήπτες και ρευματοδότες που είναι εξαρτήματα ηλεκτρολογικού υλικού που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της υπ' αρ. οικ. 51157/ΔΤΒΝ 1129/17.5.2016 υπουργικής απόφασης και που εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής της παρούσας θα πρέπει επίσης να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της παρ. 3(α) του παρόντος.

Άρθρο 3
Καταχώρηση ηλεκτρολογικού υλικού

1. Η καταχώρηση του ηλεκτρολογικού υλικού του άρθρου 1 της παρούσας πραγματοποιείται με ηλεκτρονική υποβολή από τον ενδιαφερόμενο κατασκευαστή, εισαγωγέα ή διανομέα, που καθιστά το προϊόν διαθέσιμο στην ελληνική αγορά, αίτησης δήλωσης καταχώρησης στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Μητρώου Ρευματοδοτών-Ρευματοληπτών (ΗΜΡΡ) που λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του ν. 4472/2017 και της υπ' αρ. οικ. 110285/ΔΤΒΝ 1851/Τμ.A/Φ.15/12.10.2017 κοινής υπουργικής απόφασης. Με την υποβολή της αίτησης χορηγείται αυτόματα από το ΗΜΡΡ ο αριθμός καταχώρησης (μοναδικός αριθμός του ΗΜΡΡ).

2. Η διάρκεια ισχύος της καταχώρησης ακολουθεί τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού αξιολόγησης της συμμόρφωσης της παρ.2 του άρθρου 2. Σε περίπτωση μη ρητής ημερομηνίας λήξης του πιστοποιητικού, η διάρκεια ισχύος της καταχώρησης ορίζεται στα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού.

3. Σε διάστημα τριών (3) μηνών από τη λήξη της δήλωσης καταχώρησης, ο ενδιαφερόμενος κατασκευαστής, εισαγωγέας ή διανομέας υποχρεούται στην ηλεκτρονική υποβολή αίτησης ανανέωσης της δήλωσης καταχώρησης στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Μητρώου Ρευματοδοτών-Ρευματοληπτών (ΗΜΡΡ) προκειμένου να του χορηγηθεί αυτόματα αριθμός καταχώρησης (μοναδικός αριθμός του ΗΜΡΡ), με τη διαδικασία της παραγράφου 1. Η αίτηση ανανέωσης θεωρείται εμπρόθεσμη αν υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία εντός του προαναφερόμενου χρονικού ορίου.

4. Για την υποβολή αίτησης νέας ή ανανέωσης δήλωσης καταχώρησης απαιτείται η καταβολή του αντίστοιχου ηλεκτρονικού παραβόλου, το οποίο ανέρχεται ανά αίτηση στο ποσό των 70 ευρώ και 10 ευρώ αντίστοιχα, στον ειδικό λογαριασμό υπ' αρ. 234218/6 της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος έχει συσταθεί για την κάλυψη της διενέργειας των κάθε είδους εργαστηριακών και άλλων προϊόντων τεχνικής βιομηχανικής νομοθεσίας κατά την έννοια του άρθρου 23 του ν. 4072/2012 στο πλαίσιο εποπτείας της αγοράς.

5. Η υποβολή αίτησης νέας ή ανανέωσης δήλωσης καταχώρησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν.1599/1986 από το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης για το ΗΜΡΡ.

6. Ο μοναδικός αριθμός καταχώρησης θα πρέπει να συνοδεύει το προϊόν και να τοποθετείται με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να επιτρέπεται η ιχνηλασιμότητά του.

Άρθρο 4
Εποπτεία της αγοράς

1. Αρμόδια αρχή για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας απόφασης και αρμόδια αρχή εποπτείας της αγοράς ορίζεται η Διεύθυνση Τεχνικής Βιομηχανικής Νομοθεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Βιομηχανίας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Όπου στην παρούσα απόφαση αναφέρεται η «αρμόδια αρχή» ή «αρμόδια αρχή εποπτείας της αγοράς» νοείται η ως άνω υπηρεσία.

2. Για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας και τους σκοπούς της εποπτείας της αγοράς, η παρούσα απόφαση θεωρείται τεχνική βιομηχανική νομοθεσία κατά την έννοια του άρθρου 23 του ν. 4072/2012.

3. Η αρμόδια αρχή διενεργεί τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ποσοστό τουλάχιστον 5% στις υποβληθείσες δηλώσεις καταχώρησης προκειμένου να επαληθευτεί η ακρίβεια, η πληρότητα και η ορθότητα των στοιχείων τους.

4. Με ευθύνη της αρμόδιας αρχής και στο πλαίσιο υλοποίησης του ετήσιου προγράμματος εποπτείας αγοράς διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι κατά περίπτωση στους χώρους κατασκευής, αποθήκευσης, διάθεσης και διαθεσιμότητας των προϊόντων.

Οι υπεύθυνοι οικονομικοί φορείς οφείλουν να επιτρέπουν στα εντεταλμένα όργανα την είσοδο στους χώρους τους και να θέτουν στη διάθεσή τους οποιοδήποτε στοιχείο τους ζητηθεί και έχει σχέση με την κατασκευή, την προμήθεια ή την προέλευση των συγκεκριμένων προϊόντων. Τα αρμόδια όργανα ελέγχου οφείλουν να επιδεικνύουν τα σχετικά διοικητικά και άλλα έγγραφα της αρμόδιας αρχής εποπτείας της αγοράς που αποδεικνύουν τις σχετικές εντολές ελέγχου.

Άρνηση των ελεγχόμενων να συνεργαστούν με τα εντεταλμένα όργανα ελέγχου κατά την άσκηση των ελέγχων στις εγκαταστάσεις τους, παρεμπόδιση της εισόδου των οργάνων στους χώρους παραγωγής, αποθήκευσης ή διάθεσης προϊόντων ή άρνηση ανταπόκρισης στα αιτήματα της αρμόδιας αρχής εποπτείας της αγοράς για παροχή πληροφοριών και στοιχείων του προϊόντος, άρνηση για τη λήψη διορθωτικών μέτρων προς άρση των μη συμμορφώσεων ή για τη λήψη μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στα προϊόντα που έχουν διαθέσει στην αγορά, επισύρει την επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας απόφασης.

5. Οι ελεγχόμενοι οικονομικοί φορείς προσδιορίζουν στην αρμόδια αρχή εποπτείας της αγοράς κατόπιν αιτήματός της:

α) κάθε οικονομικό φορέα ο οποίος τους έχει προμηθεύσει ηλεκτρολογικό υλικό,

β) κάθε οικονομικό φορέα στον οποίο έχουν προμηθεύσει ηλεκτρολογικό υλικό.

Οι οικονομικοί φορείς πρέπει να είναι σε θέση να υποβάλουν τις παραπάνω πληροφορίες για περίοδο 10 ετών από τη στιγμή που έχουν προμηθευθεί το ηλεκτρολογικό υλικό και για περίοδο 10 ετών από τη στιγμή που έχουν προμηθεύσει οι ίδιοι το ηλεκτρολογικό υλικό.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ στην εφημερίδα της κυβερνήσεως εδώ

Δείτε μερικές ενδιαφέρουσες αναρτήσεις