Ασφαλής παρακολούθηση κίνησης μιας μηχανής Ασφαλής παρακολούθηση κίνησης μιας μηχανής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Ασφαλής παρακολούθηση κίνησης μιας μηχανής



Τα μηχανήματα δεν πρέπει ποτέ να είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους. Αυτή η αρχή εφαρμόζεται μέσω διεθνών προτύπων και περιφερειακών νόμων για να διασφαλιστεί ότι οι βιομηχανικοί εργαζόμενοι έχουν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Ένας ρυθμιστής στροφών ηλεκτροκινητήρων (VSD) διασφαλίζει πως μια διεργασία μπορεί να επιτύχει τη βέλτιστη ταχύτητα και ροπή επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την απαιτούμενη ακρίβεια. Η ευελιξία ελέγχου της ταχύτητας και της ροπής σημαίνει λιγότερες φθορές τόσο στον κινητήρα όσο και στον εξοπλισμό που κινεί. Για παράδειγμα, έχοντας την δυνατότητα να επιταχύνετε μια λειτουργία σταδιακά εμποδίζετε τις απότομες μεταβολές φορτίου που μπορούν να καταστρέψουν τον κινητήρα σε βάθος χρόνου
Επιπλέον, λόγω της ακρίβειας στον έλεγχο που προσφέρουν, οι ρυθμιστές στροφών παίζουν έναν εξίσου σημαντικό ρόλο στο ασφαλές σταμάτημα του μηχανολογικού εξοπλισμού ειδικότερα

Στην πραγματικότητα, η λειτουργική ασφάλεια ορίζει ότι η παρακολούθηση του μηχανήματος ή της διαδικασίας πρέπει να είναι « συνεχής και ολοκληρωμένη » - που σημαίνει ότι η μονάδα δεν χρειάζεται να περιμένει σήμα από τον ελεγκτή για να εντοπίσει ένα σφάλμα ή επικίνδυνη κατάσταση.

Οι βασικοί στόχοι της λειτουργικής ασφάλειας είναι να φέρει το μηχάνημα σε ασφαλή κατάσταση (συνήθως σταματά) γρήγορα και με ασφάλεια και να αποτρέψει την απρόσμενη επανεκκίνηση.
Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της λειτουργικής ασφάλειας με βάση ηλεκτρονικά είναι ότι το μηχάνημα παραμένει ενεργό αλλά παρακολουθείται, έτσι ώστε να αποφεύγεται η πλήρης απενεργοποίηση.
 Αυτό σημαίνει ότι η τροφοδοσία δεν αποσυνδέεται από τη μονάδα δίσκου, επομένως το μηχάνημα μπορεί να επανεκκινηθεί πολύ πιο γρήγορα μετά την επίλυση προβλημάτων.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τη μονάδα δίσκου, καθώς η αποσύνδεση και η επανασύνδεση ισχύος επιβάλλει αυξημένη φθορά στα εσωτερικά εξαρτήματα.


Ασφαλής ροπή απενεργοποιημένη

Διασπά τις λειτουργίες ασφαλείας σε κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών διακοπής, των λειτουργιών πέδησης και των λειτουργιών ασφαλούς κίνησης.

Λειτουργίες για ασφαλή διακοπή
Ίσως η σημαντικότερη λειτουργία ασφαλείας είναι η ασφαλής απενεργοποίηση ροπής (Safe Torque Off - STO), η οποία εξασφαλίζει ότι η μηχανή είναι σταματημένη, ελεγχόμενη και ασφαλής


Ασφαλής ροπή απενεργοποίησης - STO :
 Η πιο συνηθισμένη και πιο βασική λειτουργία ασφαλείας με βάση την κίνηση. Κλείνει την τροφοδοσία του κινητήρα, αλλά η τροφοδοσία της μονάδας δεν διακόπτεται.

Το STO χρησιμοποιείται για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και για την αποφυγή απροσδόκητης εκκίνησης.



Safe Stop 1 - SS1 : Χρησιμοποιεί μια ελεγχόμενη ράμπα προς τα κάτω (επιβράδυνση) για να σταματήσει με ασφάλεια τον κινητήρα και, στη συνέχεια, ενεργοποιεί τη λειτουργία STO.

 Το SS1 επιτρέπει σε ένα σύστημα με υψηλή αδράνεια να ακινητοποιείται πολύ γρήγορα.
       

Safe Stop 2 - SS2 : Όπως και το SS1, αυτή η λειτουργία χρησιμοποιεί μια ελεγχόμενη επιβράδυνση για να σταματήσει με ασφάλεια τον κινητήρα, αλλά μόλις σταματήσει ο κινητήρας, ενεργοποιεί τη λειτουργία SOS (αντί για STO).


Ασφαλής έλεγχος φρένων


Ασφαλής στάση λειτουργίας - SOS : Παρακολουθεί τη θέση διακοπής του κινητήρα και παρακολουθεί επίσης για αποκλίσεις από ένα καθορισμένο εύρος.

Είναι μια εναλλακτική λύση για το STO, αλλά σε αντίθεση με το STO, ο κινητήρας δεν χρειάζεται να σταματήσει εντελώς να ασκεί ροπή. Αντ 'αυτού, η μονάδα παραμένει σε έλεγχο θέσης, διατηρεί τη θέση της και παρακολουθείται για να ανιχνεύσει μηδενική ταχύτητα.


Λειτουργίες για ασφαλές φρενάρισμα

Safe Brake Control - SBC : Ελέγχει με ασφάλεια ένα εξωτερικό φρένο συγκράτησης και ενεργοποιείται πάντα σε συνδυασμό με το STO. 
 Το SBC χρησιμοποιείται συνήθως όταν η μονάδα είναι σβηστή και υπάρχει ένα φορτίο που επηρεάζει τον κινητήρα, όπως συμβαίνει συχνά με κάθετο εξοπλισμό όπως γερανοί και ανελκυστήρες.


Περιορισμένη ταχύτητα με ασφάλεια

Safe Brake Test - SBT : Ελέγχει αυτόματα το φρένο για να διασφαλίσει ότι παρέχει την απαιτούμενη δράση πέδησης.

Λειτουργίες για την ασφαλή παρακολούθηση της κίνησης

Περιορισμένη ταχύτητα με ασφάλεια - SLS : Αποτρέπει τον κινητήρα να υπερβαίνει ένα ή περισσότερα καθορισμένα όρια ταχύτητας.

Εάν ξεπεραστεί το όριο ταχύτητας, η ισχύς του κινητήρα απενεργοποιείται από STO ή SS1.


Περιορισμένη θέση με ασφάλεια

Safe Speed ​​Monitor - SSM : Εξάγει σήματα όταν η ταχύτητα του κινητήρα είναι κάτω από το καθορισμένο όριο ταχύτητας ή όταν ο κινητήρας δεν φτάσει στην καθορισμένη ταχύτητα.

Safe Direction - SDI : Παρακολουθεί την τήρηση της καθορισμένης κατεύθυνσης κίνησης και ενεργοποιεί το SS1 σε περίπτωση σφάλματος.

Ασφαλής Περιορισμένη Θέση - SLP : Παρακολουθεί την απόλυτη θέση του άξονα και αποτρέπει την υπέρβασή του.

Τυποποιημένες προαιρετικές λειτουργίες αυτού του τύπου ρυθμιστών ασφαλείας είναι οι SS1, SBC και SLS. • Η SS1 είναι ιδιαίτερα σημαντική στη βιομηχανία ζάχαρης και πιο συγκεκριμένα για τα καζάνια φυγοκέντρισης του προϊόντος. Αν κάποιος χειριστής επέμβει στο μηχανισμό, η λειτουργία STO από μόνη της επιτρέπει τον κάδο φυγοκέντρισης να γυρίζει για πάνω από 1 ώρα λόγω μεγάλης αδράνειας. Ενεργοποιώντας την SS1 θα καταφέρει να σταματήσει το καζάνι άμεσα εφαρμόζοντας τη διαδικασία φρεναρίσματος. Τελικά, η STO θα αναλάβει να απαλείψει την ροπή και να κάνει τη φυγοκέντριση ασφαλή. • Ο ασφαλής έλεγχος πέδησης (ή φρεναρίσματος) (SBC) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα παλετοποιητή ή έναν κάθετο μεταφορέα. Το μηχανικό φρένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει με ασφάλεια την κίνηση, σε περιπτώσεις, όπου ο κινητήρας δεν μπορεί να παρέχει επαρκή ροπή για να σηκώσει το φορτίο ή σε περιπτώσεις όπου το φορτίο κινείται ή επιταχύνει ανεξέλεγκτα. Το φρένο ενεργοποιείται είτε μέσω μιας λειτουργίας πέδησης ή όταν η κίνηση του κινητήρα δεν είναι η αναμενόμενη από το σύστημα ασφάλειας.
• Η λειτουργία SLS εγγυάται ότι μια μηχανή δεν θα υπερβεί μια προκαθορισμένη ταχύτητα, εξασφαλίζοντας ότι για παράδειγμα, ένας κάδος (decanter) λαδιού δε θα υποστεί βλάβη από υπερβολικές περιστροφικές δυνάμεις.

Συμπέρασμα Η αξιοπιστία των σύγχρονων ρυθμιστών στροφών ηλεκτροκινητήρων θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο ενός συστήματος ασφαλείας. Έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό τους την ασφάλεια στην λειτουργία, αποτελούν καταλυτικό παράγοντα βοήθειας για την βιομηχανία τροφίμων και ποτών συμβάλλοντας τόσο στη βελτίωση των επιπέδων ασφαλείας, όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας της.

Δείτε μερικές ενδιαφέρουσες αναρτήσεις