Δορυφορική τηλεόραση σε όλο το σπίτι Δορυφορική τηλεόραση σε όλο το σπίτι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Δορυφορική τηλεόραση σε όλο το σπίτι

   
Μπορεί ο δορυφορικός σας δέκτης να βρίσκεται στο σαλόνι, αλλά ωστόσο εσείς να επιθυμήσετε κάποια στιγμή να παρακολουθήσετε ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση της κρεβατοκάμαρας.
Από την άλλη πλευρά δεν έχετε δέκτη με 2 tuner και PVR και δεν είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε σε νέα συσκευή.

Η πρόταση που θα αναλύσουμε παρακάτω είναι αρκετά ανέξοδη και αποτελεσματική.

Μάλιστα, χρησιμοποιώντας εξωτερική μονάδα διαμορφωτή, τον ενισχυτή κεντρικής και την καλωδίωση του σπιτιού, είναι μια ευκαιρία να γνωρίσετε αρκετά μυστικά των σημάτων RF.
 Η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα καλώδιο, που να ξεκινά από το σαλόνι σας και να καταλήγει στον ενισχυτή σας. Αλλιώς, θα πρέπει να μπείτε στον κόπο να εγκαταστήσετε εσείς ένα. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη, καθώς το δορυφορικό σήμα πριν οδηγηθεί στα υπόλοιπα δωμάτια, θα περάσει πρώτα από τον ενισχυτή κεραίας, ο οποίος θα ανεβάσει τη στάθμη του, στο επίπεδο που απαιτεί η εφαρμογή.

Ο εξοπλισμός

Απαραίτητα σύνεργα του όλου project, τα οποία θα πρέπει να προμηθευτούμε από ένα κατάστημα της αγοράς, είναι τα εξής:
 
α) ένα modulator για τη μετατροπή του σήματος video του δέκτη μας σε RF συχνότητα. 

   
Κατά προτίμηση, θα πρέπει να περιέχει τις συχνότητες της μπάντας VHFI και VHF III, αφού όλοι οι ενισχυτές ιστού ή κεντρικής κεραίας, περιέχουν αυτό το εύρος συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα ενίσχυσης του σήματος. 

Στο εμπόριο, κυκλοφορούν και modulator για στερεοφωνικό ήχο, με το ανάλογο κόστος βεβαίως.

β) τηλεχειρισμός μέσω καλωδίου τηλεόρασης ή ασύρματος τηλεχειρισμός, για τη μεταφορά εντολών του τηλεχειριστήριου του δορυφορικού δέκτη.

γ) καλώδιο Scart σε RCA για τη σύνδεση του δέκτη με το modulator.

δ) ακροδέκτες τύπου F για τη σύνδεση των παραπάνω.

ε) καλώδιο τηλεόρασης 75Ω καλής ποιότητας.

Υλοποίησης της εφαρμογής

Ας δούμε τώρα βήμα προς βήμα, πώς θα επιτύχουμε την υλοποίηση της ιδέας μας.

Βήμα πρώτο: Συνδέουμε το δορυφορικό δέκτη με το modulator, μέσω του καλωδίου Scart σε RCA. Επιλέγουμε το κανάλι εξόδου του modulator, κάτι που συνήθως επιτυγχάνεται μέσω του διακόπτη dip switch, ο οποίος είναι τοποθετημένος πάνω ή στο εσωτερικό του modulator.

Πολλοί σύγχρονοι οικιακοί διαμορφωτές διαθέτουν πλέον οθόνη με ένδειξη LED του καναλιού εξόδου. Μια καλή επιλογή συχνότητας είναι ανάμεσα στα κανάλια 5 και 12 της μπάντας των VHF III, καθώς όχι μόνο υπάρχει σε όλους τους ενισχυτές κεραίας, αλλά υποστηρίζεται και από το εύρος συχνοτήτων όλων των τηλεοράσεων, παλιών και μη.
 Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να προσέξουμε αν υπάρχει κεραία VHF για τα κανάλια της ΕΡΤ, να μην πέσουμε σε κάποια κατειλημμένη συχνότητα, η οποία θα μας δημιουργήσει παρεμβολές στο κανάλι μας.

Βήμα δεύτερο: Συνδέουμε τη μία άκρη του καλωδίου στο modulator και την άλλη στην είσοδο του ενισχυτή μας στα VHF III.
 Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνουμε αφενός να περάσουμε το δορυφορικό μας δέκτη, μέσω της υπάρχουσας εγκατάστασης, σε όλες τις πρίζες της οικίας μας και αφετέρου ενισχύουμε το δορυφορικό σήμα, κάτι που μας απαλλάσσει από το φόβο μήπως το σήμα είναι ασθενές.
 Αυτό συμβαίνει, καθώς τα τηλεοπτικά καλώδια που χρησιμοποιούμε, παρουσιάζουν υψηλές απώλειες διάδοσης στην μπάντα της επίγειας τηλεόρασης VHF.

Βήμα τρίτο: Επιλέγουμε το κανάλι εξόδου του διαμορφωτή (modulator) και πραγματοποιούμε ανίχνευση καναλιών σε κάθε τηλεοπτική συσκευή που χρησιμοποιούμε. Μετά τη διαδικασία του συντονισμού, το κανάλι που κατεβάζει ο δορυφορικός δέκτης θα εμφανιστεί σε κάθε τηλεόραση. 
Σε αυτό το σημείο έχετε καταφέρει να πραγματοποιήσετε το μισό, αλλά και το πιο δύσκολο κομμάτι του όλου σχεδίου, αφού επιτύχαμε να μεταφέρουμε το οπτικοακουστικό σήμα στα υπόλοιπα δωμάτια.



Βήμα τέταρτο: Το τελευταίο που μένει να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε και την πληροφορία τηλεχειρισμού στα υπόλοιπα δωμάτια. Κάτι τέτοιο, θα μας επιτρέψει να μεταφέρουμε απλά το τηλεχειριστήριο στο δωμάτιο που θα παρακολουθήσουμε και να ελέγχουμε εξ αποστάσεως τον δορυφορικό δέκτη.


Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με συσκευές, που ονομάζονται Remote Extenders (επέκταση τηλεχειριστηρίου), οι οποίες μπορεί να είναι ασύρματες ή ενσύρματες. 
Αποτελούνται από ένα πομπό και ένα δέκτη.

 Στην περίπτωση του ενσύρματου, συνδέουμε το δέκτη στην πρίζα της επίγειας τηλεόρασης του σαλονιού και το δέκτη στο δωμάτιο που επιθυμούμε να παρακολουθήσουμε.

 Στην περίπτωση του ασύρματου, συνδέουμε τη μονάδα του δέκτη στο δορυφορικό δέκτη και τη μονάδα του πομπού στην τηλεοπτική μας συσκευή. Αν τώρα θέλετε να έχετε επέκταση τηλεχειρισμού σε περισσότερα από ένα δωμάτια, δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε περισσότερες μονάδες πομπού (ασύρματες ή ενσύρματες), κρατώντας πάντα σταθερή τη μονάδα του δέκτη.

Κλείνοντας

Το παραπάνω σενάριο "σηκώνει" πολλές παραλλαγές, εφόσον κατανοήσετε τις απλές αρχές στις οποίες βασίζεται. Για παράδειγμα, κάλλιστα αντί για δορυφορικό δέκτη, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ως πηγή οποιαδήποτε συσκευή θέλετε, όπως DVD ή κάμερα. Επίσης, η παρεμβολή του ενισχυτή κεντρικής θα μπορούσε να παρακαμφτεί, εάν θέλετε να μεταφέρετε το σήμα του δέκτη σε ένα κοντινό δωμάτιο.
 Καλή επιτυχία!

Γράφτηκε από: Γιώργος Φιωτάκης

Δείτε μερικές ενδιαφέρουσες αναρτήσεις