Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια & κίνδυνος ηλεκτροπληξίας – Συμβουλές ασφάλειας & προστασίας Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια & κίνδυνος ηλεκτροπληξίας – Συμβουλές ασφάλειας & προστασίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια & κίνδυνος ηλεκτροπληξίας – Συμβουλές ασφάλειας & προστασίας



Ενημέρωση των πολιτών από την ΠΟΣΕΗ

Λίγες συμβουλές, για να έχουμε όλοι καλές γιορτές.

Την περίοδο των Χριστουγέννων διακοσμούμε με λαμπάκια τα δέντρα και τον περιβάλλοντα χώρο στα σπίτια μας, για να νιώσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Πόσο ασφαλές είναι όμως αυτό τo έθιμο;


 Οι γονείς, εδώ και πολλά χρόνια, τοποθετούν ένα δεντράκι ή ένα καραβάκι στο σπίτι και τα διακοσμούν με στολίδια και λαμπάκια, ώστε να δημιουργήσουν μία ζεστή και χαρούμενη ατμόσφαιρα, ειδικά για τα μικρά παιδιά, χωρίς ωστόσο να υποψιάζονται τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την ασφάλεια τη δική τους, αλλά και των παιδιών τους.

Τα παιδιά, από τη βρεφική ηλικία, έχουν πολύ έντονο το αίσθημα της περιέργειας, με αυτή μαθαίνουν τον κόσμο, χωρίς ταυτόχρονα να μπορούν να αντιληφθούν τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα να θέλουν να επεξεργαστούν οτιδήποτε, ακόμα περισσότερο μία πολύχρωμη φωτεινή πηγή, όπως τα λαμπάκια.



Τα μικρά παιδιά, έχουν ευαίσθητο δέρμα, που τα κάνει περισσότερο ευάλωτα στο ρεύμα, πράγμα που σημαίνει ότι με πολύ λιγότερο ρεύμα και σε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι χρειάζεται σε ένα ενήλικα, μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες, ακόμη και θάνατος.


Στα μικρά παιδιά και ιδιαίτερα στα νήπια και τα βρέφη, αρέσει το παιχνίδι με κάθε τι καινούργιο, έτσι, είτε παίζοντας με ηλεκτρικά καλώδια, είτε βάζοντας στην πρίζα οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο, καθαρά στα πλαίσια του παιχνιδιού τους, μπορεί εύκολα να προκληθεί ατύχημα.

 Ιδιαίτερα τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια, θέλουν να τα αγγίξουν και να τα επεξεργαστούν, ακριβώς επειδή είναι πολλές φωτεινές πηγές που τα εντυπωσιάζουν.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι γονείς;

Να έχει τοποθετηθεί ρελέ προστασίας στον ηλεκτρικό πίνακα και να ελέγχεται κάθε έξι μήνες το πολύ, με το πάτημα του βοηθητικού κουμπιού που έχει επάνω του, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Να επιλέγουν πιστοποιημένα και ασφαλή λαμπάκια.

Αν τα έχουν ήδη, να ελέγξουν αν υπάρχουν φθαρμένα και επικίνδυνα καλώδια από την πολυκαιρία.

Να χρησιμοποιούν πιστοποιημένα πολύπριζα, να τα ασφαλίζουν από ακούσιο τράβηγμα και να μην τα αφήνουν εκτεθειμένα στα μάτια των παιδιών. 

Να στερεώνουν καλά το δέντρο και τα εξαρτήματα του, ώστε σε περίπτωση που ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο θελήσει να αγγίξει κάτι, να μην πέσει το δέντρο.

Να τοποθετήσουν κουδουνάκια στα χαμηλά κλαδιά του δέντρου, ώστε να υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση από απρόσκλητες επισκέψεις.

Να εξοικειώσουν το παιδί με τα λαμπάκια και τις μπάλες, αφήνοντας το να τα αγγίξει και όχι να τα πιάσει, πάντα με στεγνά χέρια και υπό την επίβλεψη και την καθοδήγησή τους.


 Μην ξεχνάμε ότι η απαγόρευση, προκαλεί αντίθετες αντιδράσεις.

Να επαινούν το παιδί, όταν βρίσκεται κοντά στο δέντρο και τα λαμπάκια και δεν τα πειράζει, ώστε να του αυξήσουν τη διάθεση για καλή συμπεριφορά.

Να επιλέγουν πλαστικές μπάλες για να αποφύγουν ατύχημα από σπάσιμο.
Να μην αφήνουν χωρίς επιτήρηση τα παιδιά
.

Σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα, επειδή δεν θα ξέρουν αν υπάρχει φθορά στα λαμπάκια που μπορεί να έχει προκαλέσει ηλεκτροπληξία, θα πρέπει πρώτα από όλα να βεβαιωθούν ότι έχει πέσει το ρελέ ασφαλείας, αλλιώς θα πρέπει να κατεβάσουν το γενικό διακόπτη του ρεύματος, πριν αγγίξουν το παιδί, το άτομο ή το κατοικίδιο.

Εάν δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση εντός ελάχιστων δευτερολέπτων στον ηλεκτρικό πίνακα για να κλείσουν το γενικό διακόπτη, να απομακρύνουν τον παθόν από τα καλώδια με κάποιο μονωτικό υλικό, όπως το σκουπόξυλο ή κάποιο μαξιλάρι και σε καμία περίπτωση με μεταλλικό αντικείμενο.

Άμεσα θα πρέπει να ελέγξουν την αναπνοή, την πίεση, τα αντανακλαστικά και το χρώμα του παθόντος. 
Σε περίπτωση άπνοιας, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη μέχρι να έρθει το 166, όση ώρα και αν απαιτηθεί.

Σε κάθε περίπτωση αμέσως μετά τις πρώτες βοήθειες, θα πρέπει ο παθόν, να διαμετακομιστεί σε νοσοκομείο για να του προσφερθεί ιατρική φροντίδα, διότι οι εμφανείς συνέπειες του ρεύματος στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως το κάψιμο, είναι οι λιγότερο επικίνδυνες, ενώ οι αφανείς, είναι οι πλέον επικίνδυνες και χρήζουν τόσο άμεσης, όσο και καμιά φορά χρόνιας αντιμετώπισης.

Συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΣΕΗ κ. Θεόδωρου Αγγουράκη στο ΚΡΗΤΗTV για τα θέματα ασφάλειας των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων
Δείτε και σχετικό βίντεο
https://www.poseh.gr/wp-content/uploads/2019/12/agourakis_kretatv.mp4

Καλές γιορτές με ασφαλής ηλεκτρικές εγκαταστάσεις

Δείτε μερικές ενδιαφέρουσες αναρτήσεις