Το νέο έντυπο ΕΠΕΔΔΡ για την ΝΕΑ ΥΔΕ Το νέο έντυπο ΕΠΕΔΔΡ για την ΝΕΑ ΥΔΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Το νέο έντυπο ΕΠΕΔΔΡ για την ΝΕΑ ΥΔΕ


 
 Νέο έντυπο  περί προαιρετικής εγκατάστασης ΔΔΡ με διαφορικό ρεύμα λειτουργίας που δεν υπερβαίνει τα 30mA (ΕΠΕΔΔΡ)

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4825 Β της 24.12.2019 η Απόφαση με αριθ. 130414 των Υφυπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αλλάζει το Άρθρο 1 της ΚΥΑ της ΦΑ'50/12081/642/26-07-2006 για τις Διατάξεις Διαφορικού Ρεύματος (ΦΕΚ 122 Β').

 Οι βασικές αλλαγές είναι η απαίτηση για κάλυψη με ΔΔΡ με ΙΔΝ<=30mA μόνο τερματικών γραμμών, η απαλλαγή κάλυψης με ΔΔΡ των τερματικών γραμμών στα συστήματα TN-C και η δυνατότητα μη κάλυψης με ΔΔΡ τερματικών γραμμών που τροφοδοτούν ηλεκτρομηχανικό εξοπλισμό υπό προϋποθέσεις μελέτης και τεκμηρίωσης.
 περί προαιρετικής εγκατάστασης ΔΔΡ με διαφορικό ρεύμα λειτουργίας που δεν υπερβαίνει τα 30mA (ΕΠΕΔΔΡ)

 Το άρθρο 1 της υπουργικής απόφασης Φ Α΄ 50/ 12081/642/2006 (Β’ 1222) «Θέματα Ασφάλειας των Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (Ε.Η.Ε.). Καθιέρωση υποχρέωσης εγκατάστασης διατάξεων διαφορικού ρεύματος και κατασκευής θεμελιακής γείωσης» αντικαθίσταται ως εξής: « Άρθρο 1 Προστασία από ηλεκτροπληξία με εγκατάσταση Διάταξης ή Διατάξεων Διαφορικού Ρεύματος (ΔΔΡ)
1.
 Ως τερματική γραμμή νοείται η ηλεκτρική γραμμή που αναχωρεί από ηλεκτρικό πίνακα διανομής και τροφοδοτεί ηλεκτρικές συσκευές, αυτοματισμούς, ρευματοδότες. 
Δεν νοείται ως τερματική γραμμή, η ηλεκτρική γραμμή που τροφοδοτεί ηλεκτρικούς πίνακες διανομής. 

2.
Με την επιφύλαξη των παραγράφων 3, 4, 5, 6 και 7 του παρόντος άρθρου, α) H προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας με ΔΔΡ με ονομαστικό διαφορικό ρεύμα λειτουργίας που δεν υπερβαίνει τα 30 mA, είναι υποχρεωτική για το σύνολο των τερματικών γραμμών σε όλες τις Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις (ΕΗΕ) που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής του εκάστοτε υποχρεωτικού από τη νομοθεσία προτύπου ΕΛΟΤ για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ανεξαρτήτως του προτύπου ή του κανονισμού που διέπει την κατασκευή τους και ανεξαρτήτως από το χρόνο κατασκευής τους.


 β) Η προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας πραγματοποιείται με μία ή περισσότερες ΔΔΡ, με ονομαστικό διαφορικό
 ρεύμα λειτουργίας που δεν υπερβαίνει τα 30 mA, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις για επιλογή και εγκατάσταση ΔΔΡ του εκάστοτε υποχρεωτικού από τη νομοθεσία προτύπου ΕΛΟΤ για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
 γ) Η προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας τερματικών γραμμών, όπως περιγράφεται στην περίπτωση β) της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζεται πρόσθετα με τα άλλα μέτρα προστασίας έναντι του συνόλου των κινδύνων με βάση τις απαιτήσεις του προτύπου ή του κανονισμού που διέπει την κατασκευή τους.
 3.
 Από την υποχρέωση προστασίας έναντι ηλεκτροπληξίας, όπως περιγράφεται στις περιπτώσεις α), β) και γ) της παραγράφου 2, εξαιρούνται οι τερματικές γραμμές για τις οποίες η προστασία τους με ΔΔΡ δεν είναι εφικτή ή επιτρεπτή, με βάση τις απαιτήσεις του προτύπου ή του κανονισμού που διέπει την κατασκευή τους (όπως στην περίπτωση συστήματος σύνδεσης γειώσεων ΤN-C).

 4.
Η προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας, όπως περιγράφεται στις περιπτώσεις β) και γ) της παραγράφου 2, ηλεκτρικών γραμμών που, ανεξαρτήτως από τον χρόνο κατασκευής τους, τροφοδοτούν αποκλειστικά πίνακες διανομής, είναι προαιρετική. Εφαρμόζονται, ωστόσο, μέτρα προστασίας έναντι του συνόλου των κινδύνων με βάση τις απαιτήσεις του προτύπου ή του κανονισμού που διέπει την κατασκευή τους.

 5
. Η προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας, όπως περιγράφεται στις περιπτώσεις β) και γ) της παραγράφου 2, είναι προαιρετική στις τερματικές γραμμές των ΕΗΕ στις οποίες εφαρμόζονται ως μέτρα προστασίας από ηλεκτροπληξία, είτε ο ηλεκτρικός διαχωρισμός, είτε η πολύ χαμηλή τάση ασφαλείας (SELV), είτε η πολύ χαμηλή τάση προστασίας (PELV), τα οποία πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου ή του κανονισμού που διέπει την κατασκευή των εν λόγω τερματικών γραμμών.

 6.

 Η προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας, όπως περιγράφεται στην περίπτωση β) και γ) της παραγράφου 2, τερματικών γραμμών που τροφοδοτούν αποκλειστικά εγκαταστάσεις συστημάτων πυρόσβεσης, είναι προαιρετική. Στις εν λόγω τερματικές γραμμές εφαρμόζονται μέτρα προστασίας έναντι του συνόλου των κινδύνων, με βάση τις απαιτήσεις του προτύπου ή του κανονισμού που διέπει την κατασκευή τους.

 7.
Η προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας τερματικών γραμμών σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων α), β) και γ) της παραγράφου 2, είναι προαιρετική, στις περιπτώσεις που τροφοδοτούν ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό σε βιομηχανικούς - βιοτεχνικούς, εμπορικούς, αποθηκευτικούς, και λοιπούς επαγγελματικούς χώρους, εφόσον ισχύουν σωρευτικά, οι εξής προϋποθέσεις αναφορικά με τις τερματικές γραμμές, τους χώρους και τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό:
α) οι εν λόγω τερματικές γραμμές τροφοδοτούν αποκλειστικά εγκατεστημένο, σταθερό και μόνιμα συνδεδεμένο σε αυτές, ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, β) ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός δεν είναι εγκατεστημένος σε κατοικίες και ανάλογους χώρους, χώρους γραφείων, χώρους εκπαίδευσης, γ) οι χώροι στους οποίους είναι εγκατεστημένος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός δεν χρησιμοποιούνται για διαμονή προσώπων (όπως δωμάτια ξενοδοχείων, νοσοκομείων, ιδρυμάτων) ή ως βοηθητικοί χώροι προσωπικού (όπως αποδυτήρια, κυλικεία), δ) ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός είναι προσβάσιμος από ειδικευμένο ή ενημερωμένο προσωπικό, ή από άτομα υπό την επίβλεψη ειδικευμένου ή ενημερωμένου προσωπικού, και επιπρόσθετα, ε) Μέσω μελέτης: αα) διαπιστώνεται ότι από το πρότυπο ή τον κανονισμό που διέπει τις εν λόγω τερματικές γραμμές δεν προκύπτει υποχρέωση προστασίας τους με ΔΔΡ με ονομαστικό διαφορικό ρεύμα λειτουργίας που δεν υπερβαίνει τα 30 mA, ββ) τεκμηριώνεται ότι η προστασία των εν λόγω τερματικών γραμμών έναντι ηλεκτροπληξίας όπως περιγράφεται στην περίπτωση β) της παραγράφου 2, προκαλεί ανεπιθύμητες αποζεύξεις κατά την κανονική λειτουργία των τερματικών γραμμών και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που τροφοδοτείται από τις γραμμές αυτές, γγ) προσδιορίζεται η λήψη απαιτούμενων μέτρων προστασίας έναντι του συνόλου των κινδύνων με βάση το πρότυπο ή τον κανονισμό που διέπει την κατασκευή αυτών των τερματικών γραμμών. Στα εν λόγω μέτρα προστασίας δύναται να περιλαμβάνονται και ΔΔΡ με ονομαστικό διαφορικό ρεύμα λειτουργίας που υπερβαίνει τα 30 mA, που επιλέγονται με βάση τις απαιτήσεις του εκάστοτε υποχρεωτικού από τη νομοθεσία προτύπου ΕΛΟΤ για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, δδ) προσδιορίζονται σε ειδικό παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μελέτης, οι τερματικές γραμμές που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρούσας παραγράφου καθώς και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός που τροφοδοτείται από αυτές.

 8.
 Η μελέτη της περίπτωσης ε) της παραγράφου 7 που αφορά στις τερματικές γραμμές της ΕΗΕ που εμπίπτουν στις διατάξεις της ως άνω παραγράφου, αποτελεί συνοδευτικό έγγραφο της Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) η οποία υποβάλλεται έπειτα από έλεγχο (αρχικό ή επανέλεγχο) της εν λόγω ΕΗΕ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 5 της αριθμ. Φ.7.5/1816/88/2004 απόφασης (Β΄ 470) και της παραγράφου δ του άρθρου 1 της αριθμ. Φ.50/503/168/2011 (Β΄ 844) απόφασης.

 9.
Πλησίον των διατάξεων ΔΔΡ τοποθετείται πινακίδα, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, με οδηγίες προς τον χρήστη της εγκατάστασης για πραγματοποίηση δοκιμής της καλής λειτουργίας σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως αυτά καθορίζονται στο υποχρεωτικό από τη νομοθεσία πρότυπο ΕΛΟΤ για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις

. 10. Απαγορεύεται η παράκαμψη (by-pass) των ΔΔΡ. 

11.
Ιδιαίτερα για τις ΕΗΕ στις οποίες εφαρμόζεται σύστημα γειώσεων ΤΤ (άμεση γείωση), με το σύνολο των μέτρων προστασίας από ηλεκτροπληξία που λαμβάνονται, συμπεριλαμβανομένων και των ΔΔΡ, διασφαλίζεται ότι σε περίπτωση σφάλματος αμελητέας σύνθετης αντίστασης μεταξύ ενός ενεργού αγωγού και ενός εκτεθειμένου αγώγιμου μέρους ή ενός αγωγού προστασίας, η αυτόματη διακοπή τροφοδότησης της ηλεκτρικής γραμμής στην οποία δημιουργείται το σφάλμα επιτυγχάνεται με βάση τις απαιτήσεις του υποχρεωτικού από τη νομοθεσία προτύπου ΕΛΟΤ για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. » Άρθρο 2 Το υπόδειγμα της ΥΔΕ του Παραρτήματος της υπ΄ αριθμ. Φ.50/503/168/19.04.2011 απόφασης (Β΄ 844), αντικαθίσταται με το υπόδειγμα της ΥΔΕ του Παραρτήματος της παρούσας το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.

 Άρθρο 3 1. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

2. Για τις ΕΗΕ για τις οποίες δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 1 της παρούσας, για χρονικό διάστημα ενός έτους από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης επιτρέπεται να υποβάλλεται και η ΥΔΕ σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος της αριθμ. Φ.50/503/168/19.04.2011 απόφασης (Β΄ 844), ως ίσχυε κατά την έκδοσή της.

Απο το blog του Μπάμπης Κωνσταντόπουλος

Σας ενημερώνουμε, ότι τα νέα έντυπα της ΥΔΕ, όπως διαμορφώθηκαν σύμφωνα με το ΦΕΚ-4825-24.12.2019, το οποίο προέκυψε από το δίκαιο αίτημα του κλάδου περί μη τοποθέτησης Ρελέ προστασίας σε ΤΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ με ειδική τεκμηρίωση, βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.facebook.com/groups/268317319938492/files/

Να σημειώσω, ότι το αποτέλεσμα αυτό, προήλθε μετά από διετή διαβούλευση και επίσης διετή καθυστέρηση των υπηρεσιών να το προωθήσουν.

Η δε διαβούλευση, ξεκίνησε από το συνάδελφο Φάνη Φίλη, Πρόεδρο του Σωματείου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Θήβας



Δείτε μερικές ενδιαφέρουσες αναρτήσεις