Φωτιστικά χειρουργείου (OT-light) Φωτιστικά χειρουργείου (OT-light)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Φωτιστικά χειρουργείου (OT-light)

 

Φωτισμός LED για απαιτητικά χειρουργεία. Πολλαπλοί πολυεδρικοί φακοί, πλήρως σχεδιασμένοι από ηλεκτρονικό υπολογιστή, δίνουν εγγύηση ομοιογενούς φωτισμού, με την ελάχιστη σκίαση του φωτεινού πεδίου.

Δυνατό κι απόλυτα καθαρό, λευκό φως.
 Ο κλινικός μπορεί να ρυθμίσει τη χρωματική θερμοκρασία ανάλογα με τη δομή του δέρματος του ασθενούς, το είδος της χειρουργικής επέμβασης και τη χρωματική ευαισθησία που τον βολεύει αποφεύγοντας την πρόωρη κόπωση στη διάρκεια της εργασίας.

Για παράδειγμα, φαινόμενα όπως θάμπωμα ή εκτυφλωτικός φωτισμός μπορούν να αποφευχθούν με τη ρύθμιση σε θερμότερο φως.


 Επιπλέον, είναι εφικτή η αύξηση της αντίθεσης (contrast) με τη χρήση υψηλότερης χρωματικής θερμοκρασίας (higher colour temperature) η οποία συμβάλλει στη δυνατότη-τα συγκέντρωσης του χειρουργού (μόνο στα πολυχρωματικά (MC models ή Multi Colored LED chips)).
Πλεονεκτήματα της τεχνολογίας LED:

 Ρυθμιζόμενο χρώμα φωτός (μόνο στα μοντέλα MC), ελάχιστη διάρκεια ζωής τουλάχιστον 40.000 ώρες και σχεδόν μηδενική ανάπτυξη θερμότητας τόσο στο κεφάλι του χειρουργού όσο και στην περιοχή του τραύματος.

 Τα πλεονεκτήματα που παρέχονται ήδη από την τεχνολογία φωτισμού της Dr. Mach με λάμπες αλογόνου και με λάμπες αερίου εκφόρτισης, έχουν διατηρηθεί στο σύνολό τους: φυσική αναπαραγωγή χρωμάτων, ακριβής φωτισμός της περιοχής του τραύματος κι εύκολος καθορισμός θέσης της κεφαλής. 

Η επαναστατική τεχνολογία των LED: Η εταιρία  παρέχει δύο διαφορετικές τεχνολογίες LED για τα φώτα OT (χειρουργείου):

1. SC models: Μοντέλα φωτιστικών, εξοπλισμένα με μονοχρωματικά chips (Single Colored). Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι δυνατή η αλλαγή της θερμοκρασίας του χρώματος.
 Όμως, πέραν αυτού, στα εν λόγω φωτιστικά βρίσκονται ενσωματωμένα όλα τα υπόλοιπα προτερήματα της τεχνολογίας LED. 

Κάποια επιπλέον, π.χ. η ύπαρξη ενσωματωμένου laser pointer, μπορούν να ενσωματωθούν με κάποια οικονομική επιβάρυνση.

2. MC models: Μοντέλα φωτιστικών εξοπλισμένα με πολυχρωματικάchips (Multi Colored).
 Η χρήση διαφορετικών χρωμάτων LED-chips είναι αυτή που επιτρέπει στο χειρουργό να αλλάζει τη θερμοκρασία χρώματος του φωτιστικού χειρουργείου (OT-light) ανάλογα με την προτίμησή του για ένα πιο ψυχρό –λευκό φως (θερμοκρασίες χρώματος ≥ 4500 οK) ή για ένα πιο θερμό – λευκό φως (θερμοκρασίες χρώματος ≤ 4250οK). Ο χειρουργός μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία χρώματος σύμφωνα με τη δομή του ιστού, τη χειρουργική εφαρμογή και την επιμέρους ευαισθησία χρώματος. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται η κόπωση κατά την εργασία: για παράδειγμα, φαινόμενα θαμπώματος μπορούν να αποφευχθούν μετά από μακρές επεμβάσεις, επιλέγοντας πιο θερμό φωτισμό. Από την άλλη, είναι δυνατή η αύξηση της αντίθεσης χρησιμοποιώντας υψηλότερες θερμοκρασίες χρώματος, οι οποίες αυξάνουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης του χειρουργού.


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ LED / ΠΟΛΥΧΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΩΝ-Chips


 Δύο (2) διαφορετικές τεχνολογίες LED
για τα φωτιστικά χειρουργείου (OT):


1. SC models: Μοντέλα φωτιστικών, εξοπλισμένα με μονοχρωματικά chips (Single Colored). Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι δυνατή η αλλαγή της θερμοκρασίας του χρώματος. Όμως, πέραν αυτού, στα εν λόγω φωτιστικά βρίσκονται ενσωματωμένα όλα τα υπόλοιπα προτερήματα της τεχνολογίας LED. Κάποια επιπλέον, π.χ. η ύπαρξη ενσωματωμένου laser pointer, μπορούν να ενσωματωθούν με κάποια οικονομική επιβάρυνση.

2. MC models: Μοντέλα φωτιστικών εξοπλισμένα με πολυχρωματικά chips (Multi Colored). Η χρήση διαφορετικών χρωμάτων LED-chips είναι αυτή που επιτρέπει στο χειρουργό να αλλάζει τη θερμοκρασία χρώματος του φωτιστικού χειρουργείου (OT-light) ανάλογα με την προτίμησή του για ένα πιο ψυχρό –λευκό φως (θερμοκρασίες χρώματος ≥ 4500 οK) ή για ένα πιο θερμό – λευκό φως (θερμοκρασίες χρώματος ≤ 4250οK)
 
 Ο χειρουργός μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία χρώματος σύμφωνα με τη δομή του ιστού, τη χειρουργική εφαρμογή και την επιμέρους ευαισθησία χρώματος. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται η κόπωση κατά την εργασία: για παράδειγμα, φαινόμενα θαμπώματος μπορούν να αποφευχθούν μετά από μακρές επεμβάσεις, επιλέγοντας πιο θερμό φωτισμό. 

Από την άλλη, είναι δυνατή η αύξηση της αντίθεσης χρησιμοποιώντας υψηλότερες θερμοκρασίες χρώματος, οι οποίες αυξάνουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης του χειρουργού.

Κοινά Τεχνικά Χαρακτηριστικά των MC models και SC models 



Σύστημα αποτελούμενο από πολυεδρικούς, πολυεστιακούς φακούς:

 Μεγάλος αριθμός πολυεδρικών – πολυεστιακών φακών σχεδιασμένων από computer, εγγυάται ομοιογενές φωτισμό με την ελάχιστη σκίαση της φωτιζόμενης περιοχής. Οπτικά συστήματα, ανεξάρτητα τοποθετημένα μεταξύ τους, καθένα από το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα μονοχρωματικό microchip (SC models) ή με τέσσερα πολυχρωματικά microchips (MC models) παράγουν το δικό τους οπτικό πεδίο το οποίο αυξάνει την ένταση του φωτός και κυρίως το φαινόμενο της αντίθεσης. Ένταση φωτισμού μέχρι και 160.000 lux μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μεγάλη δυσκολία.



Κορυφαία χρωματική απόδοση: Με δείκτες χρωματισμού Ra άνω του 96 και R9 (red) άνω του 90 (στα μοντέλα MC), ο χειρουργός διακρίνει ξεκάθαρα ακόμα και τις λεπτότερες αποχρώσεις του χρώματος του δερματικού ιστού. Ο δείκτης χρωματισμού Ra στα μονοχρωματικά μοντέλα (SC models) είναι Ra = 95. Ο δείκτης χρωματισμού του ερυθρού R9 (red) είναι ζωτικός παράγοντας για την άριστη παρατήρηση κι εργα-σία σε τραυματισμένες περιοχές κι έλκη του δέρματος. Τιμή για το δείκτη R9 (red) ≥ 90 σημαίνει ότι ο χειρουργός είναι σε θέση να διακρίνει πολύ σημαντικές λεπτομέρειες στην πορεία της χειρουργικής επέμβασης. 

Το χρωματικό φάσμα των τραυμάτων, αποδίδεται πιο φυσικά με την ύπαρξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αντίθεσης (contrast).
 Ειδικά στη σειρά μοντέλων OT-lights (Mach Triaflex, M2, Trigenflex, M3, M5, LED και 3 LED 5) έχουμε ποιότητα φωτός που πραγματικά ξεκουράζει κι ανακουφίζει τα μάτια του χειρουργού.


Φωτισμός σε βάθος:


 Υπάρχει δυνατότητα αύξησης της φωτεινής πυκνότητας του κεντρικού τομέα του φωτιστικού σώματος. Αυτό σημαίνει βέλτιστες συνθήκες φωτισμού της περιοχής του δέρματος του ασθενούς, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες της υφής του δέρματος κάθε ασθενούς και τα φαινόμενα φωτοσκίασης που προκύπτουν αναλόγως.
Ο δυνατός και κατάλληλης οπτικής πυκνότητας φωτισμός είναι πολύ σημαντικός σε περιπτώσεις που έχουμε στενές και βαθιές δερματικές αλλοιώσεις.

Ειδικά Τεχνικά Χαρακτηριστικά που ισχύουν αποκλειστικά στα MC models





Τεχνολογία φωτισμού – Σύνθεση φωτός μέσα στη φωτιστική κεφαλή: Η Dr. Mach ήδη συγχωνεύει τα διαφορετικά χρωματιστά LEDs, με ένα οπτικό σύστημα αποτελούμενο από οδηγό φωτός και πολυεδρικούς – πολυεστιακούς φακούς σχεδιασμένους αποκλειστικά από computer. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το συγχωνευμένο φως εξέρχεται από το οπτικό σύστημα σαν λευκό φως και διαχέεται ομοιόμορφα πάνω από το πεδίο του τραύ-ματος. Οι χρωματικές σκιές στη φωτεινή δέσμη του χειρουργικού φωτός που προκαλούνται από το κεφάλι του χειρουργού, τους ώμους ή τα χέρια του, αποτρέπονται από τη σύνθεση του φωτός στο οπτικό σύστημα.





Αλλαγή του χρώματος φωτισμού: Η χρήση LEDs διαφορετικών χρωμάτων, κάνει δυνατή για πρώτη φορά στη χειρουργική, την αλλαγή των χρωματισμών του φωτός ανάλογα με την εφαρμογή. Ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το βέλτιστο OR light σύμφωνα με τον τύπο του ιστού και τη δομή του πεδίου του τραύματος. Μπορούν να ρυθμιστούν πέντε διαφορετικές χρωματικές θερμοκρασίες: 3750, 4000, 4250, 4500 και 4750 βαθμοί Kelvin. (*)
Η ρύθμιση μπορεί να γίνει είτε από το πληκτρολόγιο στο σώμα της λάμπας, ή με δεξί γύρισμα του πάνω μέρους της αποστειρωμένης λαβής.
 Οι προβολείς χειρουργείου ειναι της Dr. Mac
 
Δείτε μερικές ενδιαφέρουσες αναρτήσεις