Τι αλλάζει από το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 στο μελλοντικό ΕΛΟΤ HD 60364 Τι αλλάζει από το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 στο μελλοντικό ΕΛΟΤ HD 60364

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Τι αλλάζει από το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 στο μελλοντικό ΕΛΟΤ HD 60364



Από το φύλλο 975 του ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ο  κ. Αντώνης Σαλευρής μας προετοιμάζει για το νέο πρότυπο ΕΛΟΤ HD 60364  Διαβάστε παρακάτω το άρθρο......

Κουβεντιάζεται, ακούγεται, συζητιέται... ότι το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 δεν ισχύει ευρωπαϊκά αλλά έχει επικαιροποιηθεί και αντικατασταθεί.
Το ΕΣΥΠ/ΕΛΟΤ είναι ο Εθνικός Οργανισμός Τυποποίησης της Ελλάδας και έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τις διαδικασίες τυποποίησης στην Ελλάδα.

Τα ελληνικά πρότυπα ή / και ελληνικές προδιαγραφές εγκρίνονται μόνον από το ΕΣΥΠ/ΕΛΟΤ το οποίο έχει και την ευθύνη για τη σύνταξη, έκδοση και διάθεσή τους διατηρώντας τα πνευματικά τους δικαιώματα. Επιπρόσθετα το ΕΣΥΠ/ΕΛΟΤ είναι ο εθνικός φορέας τυποποίησης μέλος των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών τυποποίησης.

Για το σκοπό αυτό, στον ΕΛΟΤ υπάρχει μόνιμη Ομάδα Εργασίας (με τίτλο ΕΛΟΤ/ΤΕ 82 «Απαιτήσεις για Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις»), με σκοπό τη συνεχή επικαιροποίηση του Προτύπου ΕΛΟΤ HD 384, τη βελτίωσή του, την ενημέρωση, την εκπαίδευση και τη συνεχή υποστήριξη των εμπλεκομένων φορέων, η οποία θα εισηγείται στο Υπουργείο την έκδοση σχετικών διευκρινιστικών ή τροποποιητικών διατάξεων. Ο ΕΛΟΤ (μέσω της ΕΛΟΤ/ΤΕ 82) προετοιμάζει το νέο ενιαίο Πρότυπο (στη δομή του ΕΛΟΤ HD 384) για τις Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις χαμηλής τάσης (ταυτόσημο με το ευρωπαϊκό) με πιθανό τίτλο ΕΛΟΤ HD 60364, ενώ ήδη έχει ενσωματώσει στην Εθνική Τυποποίηση τη σειρά Προτύπων ΕΛΟΤ HD 60364 ως προαιρετικής εφαρμογής (υποχρεωτικής εφαρμογής σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Αριθμ.Φ.7.5/1816/88, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ/B/470/05.03.2004, παραμένει το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384)
. Στην παρ. 2 του Αρθρου 2 του Ν. 372/1976 όπως αυτό έχει τροποποιηθεί με το Ν. 2642/1998 αναφέρεται ότι «… Τα πρότυπα τα οποία εγκρίνονται από τον ΕΛΟΤ, χαρακτηρίζονται ως ελληνικά πρότυπα» και στην παρ. 3 του ιδίου Αρθρου «… Οι προδιαγραφές οι οποίες εγκρίνονται από τον ΕΛΟΤ, χαρακτηρίζονται ως ελληνικές προδιαγραφές». Είναι αλήθεια ότι το επόμενο βήμα από την ολοκλήρωση του Προτύπου αυτού (ΕΛΟΤ HD 60364) θα είναι η Νομοθέτησή του.
Μήπως πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να γνωρίζουμε τι βασικές αλλαγές ή τι νέο προκύπτει στο επικείμενο πρότυπο ΕΛΟΤ HD 60364;

 Ας δούμε κάποιες βασικές αλλαγές - επικαιροποιήσεις που μας επιφυλάσσει:

1. Στο Μέρος 1 το «Πεδίο εφαρμογής» επικαιροποιείται προσθέτοντας (πέραν των υπολοίπων) τις ακόλουθες εφαρμογές: • εξωτερικού φωτισμού και παρόμοιων εγκαταστάσεων • ιατρικών χώρων • κινητών ή μεταφερόμενων μονάδων • φωτοβολταϊκών συστημάτων • μονάδων παραγωγής χαμηλής τάσης



2. Στο Μέρος 4 εισάγεται η χρήση Διατάξεως Εντοπισμού Σφάλματος Ηλεκτρικού Τόξου (AFDD).

3. Στο Τμήμα 443 προσδιορίζονται οι απαιτήσεις για μέτρα προστασίας από ατμοσφαιρικές υπερτάσεις (κεραυνούς) και υπερτάσεις λόγω χειρισμών ή αλλιώς η μέθοδος αξιολόγησης διακινδύνευσης για απαίτηση χρήσης απαγωγών κρουστικών υπερτάσεων (αντικεραυνικά - SPD)


4. Στο Τμήμα 444 παρέχονται οι απαιτήσεις και συστάσεις για την αποφυγή και τη μείωση των ηλεκτρομαγνητικών διαταραχών.


5. Στο Τμήμα 5-52 επικαιροποιούνται οι μέθοδοι εγκατάστασης για τον υπολογισμό των μέγιστων επιτρεπόμενων ρευμάτων ενώ επιπλέον εξετάζεται η επίδραση των αρμονικών συνιστωσών του ρεύματος σε συμμετρικά τριφασικά συστήματα.

6. Επιπλέον στο Τμήμα 5-52 αλλάζουν τα όρια της μέγιστης πτώσης τάσης ανάλογα αν οι εγκαταστάσεις χαμηλής τάσης τροφοδοτούνται άμεσα από ένα δημόσιο σύστημα διανομής χαμηλής τάσης ή εάν τροφοδοτούνται από ιδιωτικό πάροχο χαμηλής τάσης


7. Στο Τμήμα 5-53 αναλύεται περισσότερο η επιλογή, αξιολόγηση και εφαρμογή των ΔΔΡ (RCDs) ενώ ενδέχεται να καθοριστεί (Νομοθετική ρύθμιση) ως γενικής χρήσης ο Διαφορικός Διακόπτης Διαρροής τύπου Α όπως συμβαίνει στην Ιρλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία και Νορβηγία.


8. Στο Τμήμα 534 δίνονται βασικές οδηγίες για την επιλογή και εφαρμογή διατάξεων ηλεκτρικής προστασίας σε εγκαταστάσεις ή αλλιώς εφαρμογή χρήσης προστατευτικών κρουστικών υπερτάσεων (αντικεραυνικά - SPD).


9. Στο Τμήμα 5-54 επικαιροποιούνται οι διατάξεις γείωσης και οι διατομές των αγωγών προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των ισοδυναμικών συνδέσεων, με σκοπό την ασφάλεια των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ενώ ταυτόχρονα δίνονται πληροφορίες για την εγκατάσταση ηλεκτροδίων θεμελιακής γείωσης εγκιβωτισμένων σε σκυρόδεμα καθώς και την εγκατάσταση ηλεκτροδίων γείωσης εντός του εδάφους

10. Στο Τμήμα 5-54 επικαιροποιούνται οι γενικές απαιτήσεις για υπηρεσίες ασφαλείας, η επιλογή και η εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρικής τροφοδοσίας για υπηρεσίες ασφαλείας και ηλεκτρικές πηγές για τις υπηρεσίες αυτές καθώς επίσης εισάγεται και ο «Διακόπτης πυρκαγιάς».


11. Στο Τμήμα 551 επικαιροποιεί τις απαιτήσεις για την επιλογή και εγκατάσταση γεννητριών χαμηλής και πολύ χαμηλής τάσης ασφαλείας (SELV) που προορίζονται για την τροφοδοσία, είτε συνεχώς ή περιστασιακά, όλης ή μέρους της εγκατάστασης


12. Στο Μέρος 6 αυστηροποιούνται οι τιμές της Αντίστασης Μόνωσης με αποσυνδεδεμένες τις συσκευές - καταναλώσεις (εάν υπάρχουν), ενώ όπου δεν μπορεί να αφαιρεθεί ειδικός συνδεδεμένος εξοπλισμός αλλάζει η τάση δοκιμής. Για τις ανάγκες της μέτρησης, όπου κρίνεται σκόπιμο, οι ενεργοί αγωγοί μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους.

 13. Επιπλέον στο Μέρος 6 εισάγεται ως μέθοδος μέτρησης του ηλεκτροδίου γείωσης η χρήση γειωσόμετρου τύπου τσιμπίδας (αμπεροτσιμπίδας) ενώ επιπλέον εισάγεται η μέτρηση Πτώσης Τάσης.

14. Στο Μέρος 7 κατά περίπτωση επικαιροποιούνται ή εισάγονται οι ακόλουθες ειδικές εγκαταστάσεις:
• Γεωργικά και φυτοκομικά κτίρια
• Αγώγιμοι χώροι με περιορισμένη κίνηση
• Χώροι στάθμευσης τροχόσπιτων, χώροι κατασκήνωσης και παρόμοιοι χώροι
• Λιμένες σκαφών αναψυχής (μαρίνες) και παρόμοιοι χώροι
• Χώροι ιατρικών χρήσεων
 • Ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα
• Εγκαταστάσεις εξωτερικού φωτισμού
• Εγκαταστάσεις φωτισμού πολύ χαμηλής τάσης
 • Κινητές ή μετακινούμενες μονάδες
• Κοινόχρηστες εγκαταστάσεις και χώροι εργασίας
• Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε τροχόσπιτα και τροχόσπιτα με κινητήρα • Τροφοδότηση ηλεκτρικών οχημάτων
• Οδεύσεις συντήρησης ή λειτουργίας
• Χερσαίες μονάδες για ηλεκτρικές συνδέσεις στην ακτή για σκάφη εσωτερικής ναυσιπλοΐας
• Προσωρινές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις για κατασκευές, συσκευές ψυχαγωγίας και πάγκους σε υπαίθριους χώρους πανηγύρεως, πάρκα ψυχαγωγίας και τσίρκα
 • Καλώδια θέρμανσης και ενσωματωμένα συστήματα θέρμανσης

15. Δημιουργείται Μέρος 8 με αντικείμενο την ενεργειακή απόδοση. Αρα προς το παρόν ΠΡΟΣΟΧΗ στις διαστασιολογήσεις των πινάκων διανομής.
Προσθέστε περισσότερες σειρές και ας μείνουν κενές. Σύμφωνα με τα παραπάνω μπορεί να προστεθούν στο μέλλον και επιπλέον υλικά!

Ενημερωθείτε για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά προσοχή… από ποιον ή ποιους θα ενημερώνεστε! Προς το παρόν βασική πηγή ενημέρωσης είναι ο ΕΛΟΤ (www.elot.gr).

(Ο κ. Αντώνης Σαλευρής είναι Διπλ. Ηλεκτρονικός Μηχανικός BSc, Πτυχ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε., Πτυχ. Μηχανικός Αυτοματισμού Τ.Ε., Τεχνικός Σύμβουλος ΕΛΟΤ/ΤΕ 82)


ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΈΣΟΥΝ ΑΥΤΈΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΉΣΕΙΣ