Ο διαγωνισμός ESMARTCITY DATATHON Ο διαγωνισμός ESMARTCITY DATATHON

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Ο διαγωνισμός ESMARTCITY DATATHON

 
Μια πόλη είναι Έξυπνη όταν «οι επενδύσεις στο ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο και οι παραδοσιακές (μεταφορικές) και σύγχρονες (ΤΠΕ) υποδομές τροφοδοτούν την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη και την υψηλή ποιότητα ζωής, με συνετή διαχείριση φυσικών πόρων, μέσω συμμετοχικής διακυβέρνησης». 

H Έξυπνη Πόλη βρίσκει μία ισορροπία μεταξύ οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων, εστιάζοντας στην Έξυπνη Αειφόρο Πράσινη Ανάπτυξη.
 
Οι σύγχρονες πόλεις έχουν πολλούς λόγους να αλλάξουν ώστε να προσφέρουν πιο σύγχρονες και πληρέστερες υπηρεσίες προς τους πολίτες τους εκμεταλλευόμενες τις σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές. Αλλά και για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας τους, βρίσκοντας ένα βιώσιμο μοντέλο συντήρησης και αναβάθμισης των τεχνολογικών τους υποδομών.
  
Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα δεκατέσσερα κτίρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα οποία επελέγησαν να συμμετάσχουν στην πιλοτική δράση για την ενεργειακή απόδοση στον κτιριακό τομέα. 
Ο διαγωνισμός ESMARTCITY DATATHON αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων και καινοτόμων ιδεών στον τομέα των έξυπνων πόλεων.
 Με την ευκαιρία της απονομής των βραβείων στους νικητές του διαγωνισμού θα γίνει παρουσίαση του οικοσυστήματος που υποστηρίζει την ανάπτυξη των υποδομών για την δημιουργία μιας έξυπνης πόλης στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Πάτρας.
 Θα παρουσιαστούν οι δράσεις δομών και δικτύων στήριξης επιχειρηματικότητας, οι προσπάθειες των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και επιτυχή παραδείγματα εφαρμογών έξυπνων πόλεων στην περιοχή της Πάτρας.


Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια, στα πλαίσια του έργου Esmartcity (Enabling SMARTer City in the MED area through NETworking – Δημιουργώντας ευφυέστερες πόλεις στην περιοχή της Μεσογείου μέσω δικτυώσεων), ανέλαβε την υλοποίηση πιλοτικών δράσεων που αφορούν την ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων του τομέα ευθύνης της.

 Για το σκοπό αυτό επέλεξε δεκατέσσερα κτίρια (έντεκα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες της ΠΔΕ και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες και τα τρία Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Πατρών), στα οποία και έγινε εγκατάσταση ψηφιακών «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμισή τους.

«Η ανάπτυξη προϋποθέτει τη βέλτιστη αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων και αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το κάνει πράξη» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «η δημιουργία ενός καινοτόμου οικοσυστήματος, όπως επιδιώκει το Esmartcity, θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο στον τομέα των υπηρεσιών προς τον πολίτη, όσο και προς το περιβάλλον με τη μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων, το οποίο είναι και ο κύριος στόχος».

Σκοπός της εγκατάστασης των ψηφιακών μετρητών ενέργειας στα κτίρια είναι, η επίτευξη της μέτρησης και καταγραφής της ενέργειας που καταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο, η δημιουργία βάσης δεδομένων, αλλά και η διασύνδεση και αξιολόγηση των ηλεκτρικών μεγεθών και των παραμέτρων της. Τα παρατηρούμενα ηλεκτρικά μεγέθη θα αξιολογηθούν καταλλήλως έτσι ώστε με παρεμβατικές κινήσεις να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα κτίρια με τελικό στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Την έξυπνη διαχείριση ενέργειας που επιχειρείται στα κτίρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ενέργειας Βιομηχανίας και Φυσικών Πόρων, Μαρία Μακρή, κατά διάρκεια των εκδηλώσεων του Esmartcity Datathon που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο Επιμελητήριο Αχαΐας. 

Το Esmartcity Datathon διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.) του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ και εταίρο του έργου Esmartcity.
Δείτε ακόμα