Πρωτόκολλο επικοινωνίας IO-Link Πρωτόκολλο επικοινωνίας IO-Link

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Πρωτόκολλο επικοινωνίας IO-Link



Η Βιομηχανία 4.0 και το Βιομηχανικό Ίντερνετ των πραγμάτων (IIoT) προσφέρουν σημαντικά οφέλη στις μονάδες αυτοματισμού και επεξεργασίας, μέσω βελτιωμένης επικοινωνίας μεταξύ μηχανής, ταχύτερης και πληρέστερης συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων και βελτιωμένης προγνωστικής συντήρησης.


 Ένας από τους βασικούς ενεργοποιητές αυτών των έξυπνων εργοστασίων είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας γνωστό ως IO-Link - ένα ανοικτό πρότυπο, σημείο-προς-σημείο επικοινωνία για τους αισθητήρες και ενεργοποιητές.

Το IO-Link προσφέρει πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά IO, με τη μορφή μειωμένου κόστους και πολυπλοκότητας, βελτιωμένη απόδοση της διαδικασίας και αυξημένη διαθεσιμότητα μηχανών.


Το διεθνές πρότυπο IEC 61131-9 καθορίζει μια τεχνολογία διασύνδεσης ψηφιακής επικοινωνίας (SDCI, κοινώς αναφερόμενη ως IO-Link) για αισθητήρες και ενεργοποιητές.

 Μια διαμόρφωση IO-Link αποτελείται από ένα master και από συσκευές όπως διακόπτες, αισθητήρες και ενεργοποιητές.



Για σύνδεση έως οκτώ συσκευών IO-Link
Αξιόπιστη μετάδοση δεδομένων των μηχανημάτων, παραμέτρων διεργασίας και διαγνωστικών δεδομένων στον ελεγκτή
Με ενσωματωμένο fieldbus interface
Μεγάλο εύρος θερμοκρασιών λειτουργίας και υψηλός βαθμός προστασίας
Στιβαρό περίβλημα για χρήση σε απαιτητικά βιομηχανικά περιβάλλοντα

Ο μάστερ μπορεί να συνδεθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε fieldbus και η ροή πληροφοριών μεταξύ του master και των συσκευών είναι αμφίδρομη.
Βασικός διαχωρισμός μεταξύ του IO-Link και του τυπικού IO είναι ότι με το IO-Link μπορούν να μεταδοθούν τρεις τύποι δεδομένων μεταξύ του master και των συσκευών: δεδομένα διεργασίας, δεδομένα υπηρεσίας και συμβάντα.

Τα δεδομένα διεργασίας είναι πληροφορίες τις οποίες διαβάζει η συσκευή και μεταδίδει στον κύριο. Τα δεδομένα υπηρεσίας περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τον αισθητήρα ή την ίδια την συσκευή, όπως τιμές παραμέτρων, σειριακό αριθμό, κατάσταση και διαμόρφωση.

 Τα δεδομένα συμβάντων περιλαμβάνουν και τις τυπικές ειδοποιήσεις και τις ειδοποιήσεις για συγκεκριμένους πωλητές, οι οποίες χαρακτηρίζονται περαιτέρω ως σφάλματα, μηνύματα ή προειδοποιήσεις.
Τα δεδομένα διεργασίας μεταδίδονται κυκλικά (αυτόματα μεταδίδονται σε τακτική βάση), ενώ τα δεδομένα υπηρεσίας και συμβάντων μεταδίδονται κυκλικά (μόνο όταν απαιτείται ή ζητούνται) και το IO-Link παρέχει ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων 4,8 kbps, 38,4 kbps και 230 kbps.
Ένα άλλο πλεονέκτημα του IO-Link είναι ότι βασίζεται σε τυποποιημένα, μη θωρακισμένα καλώδια τριών αγωγών, ώστε να εξαλείφει τις προσαρμοσμένες καλωδιώσεις και τους συνδετήρες και απλοποιεί τη συνολική καλωδίωση,
ιδιαίτερα για τις αναλογικές συσκευές.
 (Όταν απαιτείται η τροφοδοσία της συσκευής, χρησιμοποιείται ένα συνηθισμένο καλώδιο 5 συρμάτων.)


 Εξαλείφει επίσης την ανάγκη μετατροπών μετατροπών σήματος Α / Δ (αναλογικό σε ψηφιακό) και D / A (ψηφιακό σε αναλογικό) για αναλογικές συσκευές, οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα της μετάδοσης δεδομένων.
 Με το IO-Link απαιτείται μόνο μετατροπή A / D, καθιστώντας την μετάδοση σήματος μεταξύ του αισθητήρα και του ελεγκτή πιο αξιόπιστη και εξαλείφοντας τις απώλειες δεδομένων.
 Και η IO-Link αντιμετωπίζει τις πολλαπλές διεπαφές που χρειάζονται διαφορετικές συσκευές - όπως δυαδική μεταγωγή, αναλογική είσοδος / αναλογική έξοδος ή RS232 - και χρησιμοποιεί μια ενιαία διεπαφή για την επικοινωνία, ανεξάρτητα από το αν η συσκευή είναι αισθητήρας, IO-Link

Η ροή πληροφοριών μεταξύ της κύριας μονάδας IO-Link και των συνδεδεμένων συσκευών IO-Link είναι αμφίδρομη και ο κύριος μπορεί να συνδεθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε fieldbus.
Πιστοποίηση εικόνας: Pepperl + Fuchs Comtrol, Inc. Κάθε συσκευή IO-Link διαθέτει μια περιγραφή συσκευής IO (IODD) η οποία είναι ανεξάρτητη από το fieldbus ή τον ελεγκτή.

 Το IODD περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή, όπως κατασκευαστή, αριθμό μοντέλου, σειριακό αριθμό, τύπο συσκευής και πληροφορίες παραμέτρων.

Και το IO-Link επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία, έτσι ώστε μαζί με το IODD οι συσκευές IO-Link να μπορούν να παραμετροποιηθούν εξ αποστάσεως και οι παράμετροι να μπορούν να αλλάξουν δυναμικά όταν χρειάζεται, όπως όταν συμβαίνει μια αλλαγή προϊόντος.


Το IODD κάνει την αντικατάσταση μιας συσκευής σχεδόν ανόθευτη, αφού ο κύριος μπορεί να απορρίψει μια συσκευή που δεν ταιριάζει με αυτή που αντικαθίσταται. Και αν η αντικατάσταση είναι μια νέα έκδοση της συσκευής, ο πλοίαρχος μπορεί να ελέγξει και να ενεργοποιήσει τη συμβατότητα προς τα πίσω (αν υπάρχει) μεταξύ της νέας και των προηγούμενων εκδόσεων. Και όπως και η αρχική παραμετροποίηση, η νέα συσκευή μπορεί να τεθεί σε λειτουργία γρήγορα και εξ αποστάσεως. Εκτός από τα πρακτικά πλεονεκτήματα που βλέπουν οι χρήστες κατά τη διάρκεια της συναρμολόγησης, της ενοποίησης και της εκκίνησης, το IO-Link υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες IIoT και Industry 4.0 παρέχοντας περισσότερα δεδομένα σχετικά με τη συσκευή, το μηχάνημα και τη διαδικασία, παρακολούθηση και διάγνωση και να λαμβάνουν καλύτερες και ταχύτερες αποφάσεις
Δείτε ακόμα