Η φωτονική τεχνολογία Η φωτονική τεχνολογία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Η φωτονική τεχνολογία



H Φωτονική είναι η επιστήμη του φωτός. Είναι η τεχνολογία της παραγωγής, του ελέγχου και της ανίχνευσης των κυμάτων φωτός και των φωτονίων, τα οποία είναι τα σωματίδια του φωτός. Τα χαρακτηριστικά των κυμάτων και τα φωτόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξερευνήσουμε το σύμπαν, να θεραπεύσουμε ασθένειες, ακόμα και για την επίλυση των εγκλημάτων. Οι επιστήμονες μελετούν το φως εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τα χρώματα του ουράνιου τόξου είναι μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού φάσματος του φωτός, που ονομάζεται ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Η Φωτονική διερευνά ένα ευρύ φάσμα μηκών κύματος, από τις ακτίνες γάμμα στο ραδιόφωνο, ως τις ακτινογραφίες, τις UV και το υπέρυθρο φως.

Ήταν μόλις τον 17ο αιώνα που ο Σερ Ισαάκ Νεύτωνας έδειξε ότι το άσπρο φως αποτελείται από διαφορετικά χρώματα φωτός. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Μαξ Πλανκ και αργότερα ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πρότειναν ότι το φως είναι ένα κύμα, καθώς και ένα σωματίδιο, το οποίο ήταν μια πολύ αμφιλεγόμενη θεωρία εκείνη την εποχή.
 Πώς μπορεί το φως να είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα;
Μέσω πειραμάτων επιβεβαιώθηκε αργότερα αυτή τη δυαδικότητα κατά τη φύση του φωτός.

 Η λέξη Φωτονική εμφανίστηκε γύρω στο 1960, όταν το λέιζερ εφευρέθηκε από τον Θεόδωρο Μέιμαν.

Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να δούμε ολόκληρο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, ορατά και αόρατα κύματα φωτός είναι μέρος της καθημερινής ζωής μας.


Η Φωτονική είναι παντού: 
στα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα (σαρωτές barcode, συσκευές αναπαραγωγής DVD, τηλεχειριστήρια τηλεοράσεων), 
στις τηλεπικοινωνίες (internet), στην υγεία (οφθαλμικές επεμβάσεις, ιατρικά εργαλεία), 
στη μεταποιητική βιομηχανία (κοπή με λέιζερ και μεταλλοτεχνία), στην άμυνα και την ασφάλεια (υπέρυθρες κάμερες, τηλεπισκόπηση), στην ψυχαγωγία (ολογραφία, παραστάσεις με λέιζερ), κ.λπ.

Σε όλον τον κόσμο, οι επιστήμονες, οι μηχανικοί και οι τεχνικοί ασχολούνται με έρευνα αιχμής γύρω από τον τομέα της φωτονικής.

 Η επιστήμη του φωτός διδάσκεται ενεργά στις τάξεις και στα μουσεία όπου οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί μοιράζονται το πάθος τους για τον συγκεκριμένο τομέα με τους νέους και το ευρύ κοινό.
 Η Φωτονική ανοίγει έναν κόσμο άγνωστο με εκτεταμένες δυνατότητες οι οποίες περιορίζονται μόνο από την έλλειψη φαντασίας.


Σήμερα, η φωτονική είναι μια από τις βασικές τεχνολογίες που επιτρέπουν την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων του 21ου αιώνα, π.χ. στους τομείς της ενέργειας, της κινητικότητας, της υγείας, της επικοινωνίας, του περιβάλλοντος και της ασφάλειας. Υπάρχουν λίγες τεχνολογίες, οι οποίες κυβερνούν και κυβερνούν στην καθημερινή μας ζωή όσο και η φωτονική.

 
Δείτε ακόμα