Η νέα εποχή για τον φωτισμό Η νέα εποχή για τον φωτισμό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Η νέα εποχή για τον φωτισμό




Μέσα στο ομιχλώδες τοπίο της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα μας, έχουν αρχίσει συζητήσεις για τη σημασία της υγειούς επιχειρηματικότητας ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης και ως στρατηγικής για την βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού.
 Οι επιχειρήσεις σήμερα απαιτείται να είναι δυναμικές και ευέλικτες ώστε να ανταποκρίνονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης. Το ανθρώπινο δυναμικό αναγνωρίζεται ως η πιο σημαντική επένδυση κάθε επιχείρησης, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη δημιουργίας χώρων υψηλών προδιαγραφών από άποψη αισθητικής και εργονομίας, με σκοπό όχι μόνο την παροχή κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και τη μέγιστη δυνατή ικανοποίηση των αναγκών του προσωπικού. Οι νέοι χώροι εργασίας δεν μοιάζουν σε τίποτα με τους παλαιούς: είναι πιο ανοικτοί, πιο ελεύθεροι, πιο ευέλικτοι και πιο φωτεινοί, προάγουν τη δυναμική επικοινωνία και συμβάλλουν σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.



Ο φωτισμός των εργασιακών χώρων σήμερα δεν χρειάζεται να είναι ανιαρός, κοστοβόρος και ενεργοβόρος αλλά αντίθετα, πρέπει να εξασφαλίζει συνθήκες οπτικής άνεσης και ενδιαφέροντος καθώς και να συμβάλλει θετικά στην υγεία, διάθεση και ψυχολογία του σύγχρονου εργαζόμενου. Τα σύγχρονα γραφεία είναι πιο κομψά, εργονομικά και λαμβάνουν υπ' όψιν το ντιζάιν περισσότερο από ποτέ. Οι ενεργειακά αποδοτικές λύσεις φωτισμού LED μπορούν να βοηθήσουν στη ριζική αναμόρφωση των χώρων εργασίας. Μολονότι η τεχνολογία είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό, ορισμένες ουσιαστικές καινοτομίες κατέστησαν το φωτισμό LED πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ευαισθητοποιούνται ολοένα περισσότερο όσον αφορά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η νομοθεσία περί αειφορίας και οι στόχοι εταιρικής ευθύνης, ωθούν την εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών λύσεων.
Αυτό συμβαίνει με τόσο γρήγορo ρυθμό που, βάσει των τελευταίων ερευνών, το μερίδιο που καταλαμβάνουν τα LED στην αγορά θα εκτιναχθεί από μόλις 7% που ήταν το 2008, στο εντυπωσιακό ποσοστό του 75% μέχρι το 2020.

Ο φωτισμός LED δεν αφορά σε καμμία περίπτωση την απλή αντικατάσταση των ‘συμβατικών’ πηγών φωτισμού (πυράκτωσης, αλογόνου, φθορισμού) με τους αντίστοιχους λαμπτήρες LED. Ο φωτισμός LED συνδέεται άμεσα με μια νέα προσέγγιση, μια νέα φιλοσοφία στον επαγγελματικό σχεδιασμό φωτισμού, όπου οι νέες πηγές φωτός, με τις εξαιρετικά μικρές φυσικές τους διαστάσεις, προσφέρουν την απαραίτητη ευελιξία για τη δημιουργική ενσωμάτωση τους στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση κάθε εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Ο παραδοσιακός διαχωρισμός μεταξύ της φωτεινής πηγής, του φωτιστικού σώματος και του συστήματος ελέγχου τους, παύει πλέον να υφίσταται.

Ο επαγγελματίας μελετητής φωτισμού έχει πλέον στα χέρια του ένα δυναμικό και ευέλικτο ψηφιακά ελεγχόμενο σύστημα φωτισμού, το οποίο με τη διαμόρφωση των ανάλογων λεπτομεριών φωτισμού, ενσωματώνεται στα δομικά στοιχεία ενός χώρου με σημαντικά αισθητικά και ενεργειακά οφέλη.



Θα πρέπει εδώ να υπογραμμισθεί ότι μιλάμε για ένα τελείως νέο τρόπο παραγωγής φωτός από ένα ηλεκτρονικό πλέον σύστημα που περιλαμβάνει ένα μεγάλο ή μικρό αριθμό φωτεινών πηγών (LEDs), τα αντίστοιχα φωτιστικά που είναι ειδικά κατασκευασμένα για τις πηγές αυτές και τα συστήματα ελέγχου τους.

Η δυνατότητα του ελέγχου και προγραμματισμού των φωτιστικών αυτών από έναν μικρό-επεξεργαστή επιτρέπει όχι μόνο τη δημιουργία σκηνών φωτισμού όπου η ένταση του φωτισμού μπορεί να αυξομειώνεται αλλά και τη δημιουργία μυριάδων χρωμάτων και αποχρώσεων με την προσθετική μίξη των βασικών χρωμάτων.


Στο κοντινό μέλλον και καθώς η φωτεινή απόδοση των LEDs θα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, η φωτεινή απόδοση ανά μονάδα επιφάνειας των φωτιστικών σωμάτων θα αυξάνεται εξίσου δραματικά.







Το γεγονός ότι η φωτεινή πηγή δεν είναι πλέον μια αλλά πολλές και συχνά διαφορετικού χρώματος και ότι για το καθορισμό της κατεύθυνσης της φωτεινής δέσμης δεν απαιτούνται πλέον ανακλαστήρες, προσφέρει νέο πεδίο για ερευνά και σχεδιασμό για τη βιομηχανία κατασκευής φωτιστικών. Τα φωτιστικά μπορούν πλέον να έχουν οποιοδήποτε σχήμα και να ενσωματώνονται στη δομή ενός κτιρίου.


Η παντελής έλλειψη εκπομπής UV ακτινοβολίας μειώνει το κίνδυνο αλλοίωσης των πλαστικών μερών τους.

 Σήμερα, η τεχνολογία LED με υψηλή ενεργειακή απόδοση και εξαιρετικα μεγάλη διάρκεια ζωής προσφέρει νέες δυνατότητες στον επαγγελματικό σχεδιασμό του φωτισμού των εργασιακών χώρων.


Τα νέα συστήματα φωτισμού είναι καλαίσθητα, προγραμματιζόμενα και παράλληλα προσφέρουν μεγάλη διάρκεια ζωής ενώ απαιτούν μηδενική συντήρηση.


Το μικρό τους μέγεθός, δίνει ελευθερία στο σχεδιασμό για τη δημιουργία εμπνευσμένων λύσεων στο φωτισμό γραφείων.

Οι λαμπτήρες LED και τα φωτιστικά θέτουν νέα πρότυπα ως προς την κατανάλωση (watt ανά τετραγωνικό μέτρο), ιδίως όταν συνδυάζονται με τα ανάλογα ‘έξυπνα’ συστήματα ελέγχου φωτισμού.





Υποδοχή

Το φως έχει τη δύναμη να δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τους επισκέπτες που θα εισέλθουν στο χώρο υποδοχής του χώρου εργασίας. Οι λύσεις LED έχουν κομψό σχεδιασμό και δημιουργούν εντυπωσιακά εφέ με χρήση χρώματος ή / και εναλλαγών χρωμάτων.


Διάδρομοι και χώροι κυκλοφορίας

Ο φωτισμός των χώρων που χρησιμοποιούνται λιγότερο μπορεί να απαιτεί ιδιαίτερα πολλή ενέργεια. Οι έξυπνες λύσεις LED μετατρέπουν τους διαδρόμους, τα κλιμακοστάσια και τα περάσματα σε φωτεινές και ασφαλείς περιοχές. Χάρη στη δυνατότητα ρύθμισης της έντασης του φωτισμού και ανίχνευσης παρουσίας που απενεργοποιεί το φωτισμό όταν αυτός δεν είναι απαραίτητος, η εξοικονόμηση ενέργειας «ενεργοποιείται» άμεσα.

Γραφεία ανοικτού τύπου

Τα γραφεία ανοικτού τύπου είναι πολύ πιο δυναμικά και προάγουν την επικοινωνία στο σύγχρονο χώρο εργασίας. Ο φωτισμός των χώρων αυτών θα πρέπει να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις νέες απαιτήσεις. Η εγκατάσταση αυτοματισμού διατήρησης σταθερής φωτεινότητας στο χώρο σε συστήματα που επιδέχονται διαβάθμιση καθώς και η εγκατάσταση αυτοματισμού ελέγχου της εγκατάστασης ανάλογα με το επίπεδο φυσικού φωτός με χρήση αισθητήρων φυσικού φωτός και χωριστών περιμετρικών κυκλωμάτων, βοηθάει στη δημιουργία ενός πιο φιλικού προς τον εργαζόμενο εσωτερικού περιβάλλοντος. Οι νέες έξυπνες λύσεις φωτισμού είναι ιδιαίτερα αποδοτικές, με άμεσο αποτέλεσμα στην μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Γραφεία κλειστού τύπου

Τα γραφεία κλειστού τύπου και τα εσωτερικά δωμάτια που έχουν έλλειψη φυσικού φωτός χρειάζονται πιο συχνά φωτισμό και αυτό συνεπάγεται υψηλότερο κόστος ενέργειας. Οι έξυπνες λύσεις φωτισμού όπως τα φωτιστικά που "αντιδρούν" στο φυσικό φως, τα συστήματα ελέγχου φωτισμού σύμφωνα με τα οποία ανάβουν τα φωτιστικά μόλις πλησιάσει κάποιος και σβήνουν όταν δεν υπάρχει κανείς στο χώρο, μπορούν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας της εγκατάστασης φωτισμού.


Η εγκατάσταση ενός σύγχρονου κεντρικού συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (BEMS) με ολοκληρωμένες δυνατότητες άμεσου ψηφιακού ελέγχου μέσω περιφερειακών ηλεκτρονικών μονάδων συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων (πιθανά σε συνδυασμό με τη λειτουργία και άλλων ενεργειακών συστημάτων π.χ. κλιματισμού) μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση του χώρου με περιορισμό του κόστους κατανάλωσης ενέργειας έως και 55%.


Αίθουσες συσκέψεων

 Ο φωτισμός επηρεάζει σημαντικά τη διάθεση των ανθρώπων και είναι σημαντικό να μπορεί να προσαρμοστεί στην εργασία που εκτελείται στους συγκεκριμένους χώρους. Έτσι για παράδειγμα η αίθουσα συσκέψεων μπορεί να γίνει ένας πιο αποδοτικός χώρος εργασίας, ενισχύοντας την αίσθηση ευεξίας, δημιουργώντας ενθουσιασμό ή παρέχοντας αίσθηση ηρεμίας.

Οι πρωτοποριακές λύσεις φωτισμού με LEDs αναδεικνύουν στο έπακρο την αίθουσα συσκέψεων και φέρνουν στην επιφάνεια τον καλύτερο εαυτό των ανθρώπων που τη χρησιμοποιούν.


Προσόψεις

Η ανάδειξη των όψεων ενός κτιρίου γραφείων απαιτεί εξειδικευμένη επαγγελματική μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού και μάλιστα ανεξάρτητη από πωλήσεις φωτιστικού εξοπλισμού. Η σημασία της προβολής της εταιρικής ταυτότητας με εργαλείο το φωτισμό και ο συνδυασμός των «έξυπνων» τεχνολογιών στους λαμπτήρες, τα φωτιστικά, τα όργανα λειτουργίας και τα συστήματα ελέγχου του φωτισμού, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας εντυπωσιακών δυναμικών εφέ με χρώμα, κίνηση και ελάχιστη διάχυση φωτός προς το περιβάλλον (βλέπε αποφυγή φωτορύπανσης). Έτσι η επιχείρηση μπορεί να αξιοποιήσει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό μέσω του συγκριτικού πλεονεκτήματος που ο επαγγελματικά σχεδιασμένος αρχιτεκτονικός φωτισμός με συστήματα LEDs προσφέρει.


Θεόδωρος Δ Κοντορήγας MBA MSc PLDA SLL Θ. Κοντορήγας και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Φωτισμού




http://tkld.gr/