AP-R (high immunity) RCD της ΑΒΒ AP-R (high immunity) RCD της ΑΒΒ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

AP-R (high immunity) RCD της ΑΒΒ


Ανεπιθύμητες αποζεύξεις

Σε περιπτώσεις διαταραχών σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, οι διακόπτες διαρροής συνήθως επεμβαίνουν και ανοίγουν το κύκλωμα, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν έχουμε πραγματική διαρροή προς γη. 

Διαταραχές αυτού του είδους συνήθως οφείλονται σε:
 - υπερτάσεις που προέρχονται από την εισαγωγή ή την εξαγωγή φορτίων στο κύκλωμα (άνοιγμα ή κλείσιμο προστασίας συσκευών ελέγχου, εκκίνηση 
– σταμάτημα μοτέρ κ.λπ.) 
- υπερτάσεις που οφείλονται σε ατμοσφαιρικούς παράγοντες. 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η απόζευξη του διακόπτη διαρροής είναι ανεπιθύμητη καθώς δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις για αποφυγή των κινδύνων από άμεση ή έμμεση επαφή. 
Από την άλλη πλευρά, η ξαφνική και ακαθόριστη διακοπή της τροφοδοσίας σε ένα κύκλωμα μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα.

 AP-R RCDs 

Η οικογένεια των διακοπτών διαρροής της ΑΒΒ, AP-R, σχεδιάστηκε ακριβώς για να υπερπηδήσει το πρόβλημα των ανεπιθύμητων αποζεύξεων. 
Τα AP-R μπορούν να διαχωρίσουν την προσωρινή διαρροή ρεύματος λόγω παρουσίας μεταβατικής υπέρτασης από τη μόνιμη διαρροή στο κύκλωμα όπου και θα επενεργήσει. 
Διαθέτουν μικρή χρονική καθυστέρηση στην απόζευξη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραβαίνουν τα όρια ασφαλείας που ορίζονται από το πρότυπο (2 Δn = 150 ms).
 Εγγυώνται την συμβατική προστασία ενός διακόπτη διαρροής στην εγκατάσταση ενώ παράλληλα αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες, χωρίς αιτία, αποζεύξεις.

 Η χρονική καθυστέρηση καθιστά τις AP-R συσκευές ιδανικές για εγκαταστάσεις με ομαλούς εκκινητές, ηλεκτρονικές συσκευές κ.α. 

Η χρήση πολλών εκκινητών (ballast) στα δίκτυα φωτισμού μπορούν να δώσουν μόνιμη διαρροή και υψηλό ρεύμα εκκίνησης που με τη σειρά του θα προκαλέσει απόζευξη ενός συμβατικού διακόπτη διαρροής. 

Επίσης σε πολλά δίκτυα ΙΤ, με υπολογιστές, dimmers, inverters κ.λπ. παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο με διαρροή ρεύματος στο δίκτυο. 
Τα AP-R επιτρέπουν να συνδεθούν στο δίκτυο πλήθος τέτοιων συσκευών αποφεύγοντας ασφαλώς τις άσκοπες αποζεύξεις. Άλλη μία περίπτωση όπου συστήνεται η χρήση των AP-R είναι οι εφαρμογές εκείνες όπου λόγω αρμονικών παρουσιάζονται υψηλά χωρητικά ρεύματα το οποία διαχέονται είτε στο δίκτυο είτε διαφεύγουν προς τη γη.
 RCDs 

  

Σε σύγκριση με τους συμβατικούς διακόπτες, οι διακόπτες διαρροής AP-R με αντοχή στις μεταβατικές τάσεις διακρίνονται για τους εξής λόγους: - Υψηλό ρεύμα διαρροής - Απόζευξη με χρονική καθυστέρηση - Καλύτερη ανοχή σε υπερτάσεις, αρμονικές και διαταραχές δικτύου Πρότυπα Οι δοκιμές που καθορίζουν τα πρότυπα IEC 61008 & IEC 61009 καθορίζουν την αντίσταση των διακοπτών διαρροής χρησιμοποιώντας τη δοκιμή, για αποφυγή των ανεπιθύμητων αποζεύξεων, 0,5 μs/100 kHz και μέγιστη τιμή ρεύματος τα 200 Α. 
Επιπροσθέτως και σε ό,τι αφορά στις υπερτάσεις, λόγω ατμοσφαιρικών συνθηκών, τα πρότυπα IEC 61008 & IEC 61009 απαιτούν δοκιμή στα 8/20 μs και μέγιστη τιμή τα 3.000 Α, περιορίζοντας όμως την απαίτηση αυτή στους διακόπτες διαρροής τύπου S, για επιλεκτικότητα μεταξύ διακοπτών διαρροής. Οι διακόπτες διαρροής AP-R έχουν επιτυχώς περάσει και τις 2 δοκιμές που προαναφέρθηκαν