Ο Γραμμικός Μεταβλητός Διαφορικός Μετασχηματιστής Ο Γραμμικός Μεταβλητός Διαφορικός Μετασχηματιστής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Ο Γραμμικός Μεταβλητός Διαφορικός Μετασχηματιστής



Οι αισθητήρες μετατόπισης σχετίζονται με αλλαγή θέσης, είτε πρόκειται για μετακίνηση (ευθύγραμμη ή γωνιακή) είτε για προσέγγιση. 
  
 O Γραμμικός Μεταβλητός Διαφορικός Μετασχηματιστής(Linear Variable Differential Transformer - LVDT)  είναι ένας αισθητήρα με τον οποίο μπορούμε να ανιχνεύσουμε την θέση ή και την μετατόπιση, ως προς ένα αρχικό σημείο, ενός αντικειμένου ή ενός άξονα.

 Αυτός αποτελείται βασικά από ένα σωλήνα στον οποίο υπάρχουν τρία ομοαξονικά τυλίγματα

Το κεντρικό απ' αυτά είναι το πρωτεύον και τα άλλα δύο τα δευτερεύοντα.

 Μέσα στον σωλήνα κινείται ελεύθερα ένας μαγνητικός πυρήνας, που είναι συνδεδεμένος με εξωτερικό άξονα και αυτός με τη σειρά του με το προς μέτρηση αντικείμενο.

Το πρωτεύον τροφοδοτείται με εναλλασσόμενη υψίσυχνη τάση.

 Η μετακίνηση του πυρήνα δημιουργεί ένα σήμα (εναλλασσόμενη τάση) στην έξοδο που το πλάτος του είναι ανάλογο της μετατόπισης και της θέσης του μαγνητικού πυρήνα.

 Η τάση εξόδου του γραμμικού μεταβλητού μετασχηματιστή οδηγείτε στην είσοδο του εκάστοτε συστήματος ελέγχου, το οποίο από την τιμή της τάσης αντιλαμβάνεται την θέση του ελεγχόμενου αντικειμένου.

 Ο Γραμμικός Μεταβλητός Διαφορικός Μετασχηματιστής είναι όργανο μεγάλης ακρίβειας αλλά μικρού εύρους μέτρησης (μερικά εκατοστά).

Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που χρειαζόμαστε να μετρήσουμε με μεγάλη ακρίβεια μικρές μετατοπίσεις.

Οι LVDT έχουν μεγάλη ευαισθησία, διακριτική ικανότητα έως 0.05 mm, εύρος μέτρησης 0.1 – 300 mm και παρουσιάζουν μικρό σφάλμα (±0.5%), επειδή ο πυρήνας δεν βρίσκεται σε επαφή με τα πηνία, με αποτέλεσμα πολύ μικρή μηχανική τριβή και φθορά. Χρήσεις: μηχανουργεία, ρομποτική, συστήματα μέτρησης δύναμης, πίεσης και επιτάχυνσης.