Τι είναι τα RTU (remote terminal unit)? Τι είναι τα RTU (remote terminal unit)?

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Τι είναι τα RTU (remote terminal unit)?

   
Μια απομακρυσμένη μονάδα τερματικού (RTU) είναι μια συσκευή πολλαπλών χρήσεων που χρησιμοποιείται για την απομακρυσμένη παρακολούθηση και τον έλεγχο διαφόρων συσκευών και συστημάτων αυτοματισμού.
Οι όροι SCADA, διανεμημένο σύστημα ελέγχου (DCS), προγραμματιζόμενο λογικό ελεγκτή (PLC), απομακρυσμένη τερματική μονάδα (RTU) και έξυπνο όργανο είναι πολύ σημαντικά όταν μιλάμε για την έννοια ενός βιομηχανικού συστήματος τηλεμετρίας.
 Χρησιμοποιείται συνήθως σε ένα βιομηχανικό περιβάλλον και εξυπηρετεί παρόμοιο σκοπό με προγραμματιζόμενα λογικά κυκλώματα (PLC) αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό.
Το RTU είναι μια συσκευή βασισμένη σε μικροελεγκτές που χρησιμοποιείται για τη διασύνδεση αντικειμένων στα όργανα πεδίου με το SCADA.


 Καλείται επίσης ως απομακρυσμένη μονάδα τηλεμετρίας
Ομοίως τα PLC αρχικά είχαν μόνο δυνατότητες τοπικού ελέγχου και μικρές δυνατότητες επικοινωνιών, σήμερα έχουν αποκτήσει περισσότερα πρωτόκολλα χωρίς όμως να φτάνουν τις δυνατότητες των RTU αλλά σε κάποιες εφαρμογές μπορούν να εκτελέσουν το ρόλο των RTU.
 
Τα RTU δεν είναι τμήμα ενός scada server αλλά επικοινωνούν με αυτόν ενσύρματα ή ασύρματα και τα δυο είναι τμήματα του scada



Μια μονάδα RTU είναι μια συσκευή βασισμένη σε μικροεπεξεργαστές που παρακολουθεί και ελέγχει συσκευές πεδίου, οι οποίες στη συνέχεια συνδέονται με συστήματα ελέγχου εγκαταστάσεων ή συστήματα SCADA (συστήματα εποπτείας και συλλογής δεδομένων).




Εάν κάνετε μια αναζήτηση στον ορισμό ενός RTU, μπορεί να βρείτε πολλά αποτελέσματα που δηλώνουν ότι ένα RTU είναι πολύ πιο ισχυρό από ένα PLC καθώς το RTU μπορεί να έχει πολλές εισόδους και εξόδους. 
Λοιπόν, όπως γνωρίζετε, μπορεί και το PLC.

Η RTU έχει κάποια δυνατά  οφέλη έναντι του PLC, το οποίο θα συζητήσουμε.


Τα PLC έχουν χαμηλότερο σημείο τιμής, αλλά πολλοί θεωρούν ότι το RTU είναι ένα πολύ πιο τραχύ σύστημα που θα σας οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι η αρχική δαπάνη θα ισοσκελιστεί στο τέλος.


Ελεγχος διαδικασίας

Όσον αφορά τον έλεγχο της διαδικασίας, η RTU είναι ίσως σε ίση βάση με το PLC. Και οι δύο ελεγκτές μπορούν να έχουν πολλούς διαφορετικούς τύπους I / O, διαφορετικές μονάδες επικοινωνίας και προγραμματισμό διαδικασιών που μπορεί να απαιτούν ελάχιστη ή καμία παρέμβαση χειριστή.
Όπου η RTU θεωρείται ότι έχει κάποια πλεονεκτήματα είναι σε περιβαλλοντικές ανοχές, εναλλακτικές επιλογές ισχύος και αυτονομία.


Ας συζητήσουμε πρώτα ένα πλεονέκτημα προγραμματισμού που μπορεί να έχει το RTU πάνω από το PLC.

Ένα PLC απαιτεί ειδικό λογισμικό και συγκεκριμένες δεξιότητες και γνώσεις της λογικής , δομημένου κειμένου, μπλοκ λειτουργιών κλπ.

Μια RTU μπορεί μερικές φορές να προγραμματιστεί μέσω μιας απλής διεπαφής ιστού.

 Σε άλλες περιπτώσεις, το RTU συνοδεύεται από λογισμικό εγκατάστασης που μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τις ροές εισόδου στις ροές εξόδου καθώς και στις επικοινωνίες.Υπάρχουν επίσης πολλά RTU που έχουν προεπιλεγμένες μονάδες που μπορούν απλά να εφαρμοστούν για την επιθυμητή λειτουργία.

Αυτό το πλεονέκτημα μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε μειονέκτημα.

Ορισμένες μονάδες RTU μπορούν να προγραμματιστούν με γλώσσες όπως Basic, Visual Basic και C #.

Ορισμένες μονάδες RTU προγραμματίζονται ακόμη και στις ίδιες γλώσσες με τις προγραμματισμένες PLC, όπως Logic Ladder και Structured Text.


κάρτες κυκλωμάτων
Ανάλογα με τον κατασκευαστή, σκοπό και μοντέλο, ένα RTU μπορεί να είναι επεκτάσιμο και προσαρμοσμένο με διαφορετικές κάρτες κυκλωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των διεπαφών επικοινωνίας, πρόσθετης αποθήκευσης, εφεδρικής ισχύος και διαφόρων αναλογικών και ψηφιακών διεπαφών I / O για διαφορετικά συστήματα.